OII 1.4TSI DSG i OII 1.8TSI DSG w kupie... czyli razem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michu
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2004
    • 235

octaviars1, kup fabkeI + swap silnika na 1.8T + dołożenie LPG , będzie oszczędnie a jak trzeba to i frajda z jazdy :szeroki_usmiech
    - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
  • karpecik
    Rider
    • 2004
    • 279

Witam,
    Jak już to czytacie to znaczy, że się zebrałem w sobie i napisałem. Pomyślałem bowiem, że rzadko kto z forum ma możliwość posiadania dwóch podobnych aut z nieco innym wyposażeniem, innymi silnikami, ale takimi samymi skrzyniami biegów. No i postanowiłem napisać porównanie, analizę czy coś w tym stylu na temat tych dwóch aut. Może komuś się przyda podczas zakupu, choć jak wiemy hatchbacki odchodzą do lamusa.
    No to zaczynam:
    OII 1.4 TSI DSG kupiona X.2009r. w Inter-Auto.
    Konfiguracja: Ambiente plus:
    - radio Swing i sterowanie w kierownicy - szkoda pieniędzy,
    - skórzane fotele - wygląda bardzo dobrze, jak kogoś stać... u nas wybrała żona i każdego dnia się z tego cieszy. Ja bym nie wziął,
    - koło zapasowe - nie przydało się, ale jest i dobrze,
    - maxi-dot - ładny gadżet.
    Brak: podgrzewanych foteli lub webasto - duuuuży błąd!!.
    Do dzisiaj przebieg 55 tys. km. Jeździ na oleju Shell Helix z wymianą co 15 tys. km. Dlaczego? Przez przypadek. Niedokładnie przeczytałem opis na butli oleju. Przebiegi roczne auta nie są imponujące tak więc lepiej, że jest przeglądane raz do roku. Od początku eksploatacji zużył 1 litr oleju tzn. zużył tak od 0 do przebiegu około 20 tys. km. Potem nic nie zużywał. Cały czas wozi się pełna butelka zapasu w bagażniku.
    Awarie: żadnych.
    Usterki:
    - od nowości auto ma kierownicę lekko skręconą w lewo - auto jeździ poprawnie, ale jest to denerwujące - raz poprawiłem, ale trochę za mało,
    - świergoczący wiatrak wentylacji przyczyna: zapchany liśćmi filtr kabinowy - wymieniony na mój koszt - nie wchodzi w zakres gwarancji,
    - smród z klimatyzacji po około 2.5 roku - samodzielne czyszczenie filtra kabinowego oraz przewodów pianką: pomogło - na razie nie śmierdzi,
    - przepalone obie żarówki pozycji z przodu - wymiana samodzielna,
    - leciutka szkoda parkingowa - próg i tylne prawe drzwi - naprawa z AC w Sinclan-bis,
    - wymiana żarówek H7 na mocniejsze - ale te padły po 6 miesiącach i auto jeździ od 2 lat na żarówkach fabrycznych,
    - 1 raz rozładowany akumulator - pozostała włączona mata podgrzewająca siedzenia,
    - woda we wnęce koła zapasowego - tylko raz - przyczyną byłą niedomknięta klapa bagażnika - sprawdziłem, że alarm i Maxi-dot pokazują "zamknięte", ale klapa jest tylko "domknięta"
    - wycieraczki wymienione 1 raz.
    Usterki przewidywane:
    - coś mi się nie podoba praca DSG - mało płynna na niskich biegach, błędów nie ma - sprawdziłem, ale to może być sprzęgło,
    - zdarza się głośne krótkotrwałe uruchamianie silnika - zgłoszę problem przy przeglądzie 60 tys. km.
    Eksploatacja: głównie codziennie po Warszawie około 40km - jedna osoba. Co kilka tygodni trasa 700km. Raz przejazd do Niemiec. Spalanie ogólne wg komputera: miasto 7.6 l/100km, trasa 5.5 l/100km - jestem zadowolony. Wyciszenie auta przyzwoite. Auto słabo nagrzewa się zimą. Klima OK. Przyspieszenia dobre.
    1.4 TSI vs. 1.8TSI: silnik 1.4TSI jest głośniejszy przy mocnym depnięciu i wchodzi na wyższe obroty. 1.8TSI ma "głębię" mocy, lepiej brzmi i jest cichszy.

OII 1.8 TSI DSG kupiona w VII.2012 w Inter-Auto.
    Konfiguracja: Ambiente plus:
    - podgrzewane fotele - i bardzo dobrze!!,
    sportowe fotele i kierownica 3-ramienna - warto i wygląda bardzo dobrze,
    - koło zapasowe - nie przydało się, ale jest i dobrze,
    - maxi-dot - ładny gadżet.
    No i kurde żałuję, że w 2009 r. nie kupiłem od razu dwóch Octavii tylko zachciało mi się bawić w Citroeny C5. Kosztowny, baaardzo kosztowny błąd.
    Usterki:
    - od nowości auto ma kierownicę lekko skręconą w lewo – auto jeździ poprawnie, ale jest to denerwujące - do poprawy mam nadzieję na gwarancji.
    Przebieg 3 tys. km. Eksploatacja: głównie w trasie, jedna do czterech osób na pokładzie. Spalanie ogólne od nowości wg komputera: 5.7 l/100km - jestem zadowolony. Zużycie oleju jakieś jest widoczne na bagnecie. 1 litr oleju Platinum (long drive) w zapasie.
    Silnik 1.8 TSI DSG: silnik cichy i mocny. Z jakiś czas przejdzie tuning do 200KM. Zużycie w trasie i w mieście - zadowalające. Zdecydowanie lepsze jest połączenie 1.8TSI z DSG niż 1.4TSI z DSG. Przy 1.8TSI nie ma burczenia na małych prędkościach obrotowych jak to występuje w 1.4TSI. W 1.8TSI DSG nie dopuszcza do jazdy z prędkością obrotową silnika niższą niż 1400 obr/min czyli jazdy bez turbiny. 1.8TSI DSG lepiej redukuje biegi i pozostawia nam cały czas jakąś moc pod nogą. Przy 1.4TSI DSG spuszcza nisko obroty na stosunkowo wysokim biegu.
    Ogólnie: spasowanie 1.8TSI z DSG jest dużo lepsze niż 1.4TSI z DSG.

No to na razie wystarczy tego bajkopisarstwa... :lol:

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

czytalem gdzieś na forum(albo mi się śniło) ze da sie tak zrobic by DSG nie spuszczalo tak 1,4 na niskie obroty(co mnie teź wkurza)-czy może ktoś to potwierdzic lub zaprzeczyc?

Komentarz

• andrzej111
        L&K
        • 2010
        • 1391

Zamieszczone przez karpecik
        Spalanie ogólne od nowości wg komputera: 5.7 l/100km
        Kosmos...
        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Jednym pali 5.7 w trasie innym 9,7 8)
          Spritmonitor.de

Komentarz

• jamesbondzio
            L&K
            • 2009
            • 1174
            • Octavia III (5E3)
            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Re: OII 1.4TSI DSG i OII 1.8TSI DSG w kupie... czyli razem

........

Ogólnie: spasowanie 1.8TSI z DSG jest dużo lepsze niż 1.4TSI z DSG.

w sumie to nic nowego..... ;-) jeszcze lepsze byłoby spasowanie 2.0 TSI z DSG.

wymień Swinga na Columbusa wtedy docenisz i te sterowania z kierownicy i Maxi-Doty i zapewnie te dodatkowe głosniki kóre pewnie dostałeś do Swinga a o których nie wiesz. ;-)
            generalnie dobra podstawa do modów.
            kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Ceed1
              Rider
              • 2012
              • 461

wymień Swinga na Columbusa wtedy docenisz i te sterowania z kierownicy i Maxi-Doty i zapewnie te dodatkowe głosniki kóre pewnie dostałeś do Swinga a o których nie wiesz. ;-)
              generalnie dobra podstawa do modów.[/quote]

Co masz na myśli pisząc o tych głośnikach? Dodatkowe 4 głośniki za które płaci się extra? No to wtedy wie się, że są.

Komentarz

• jamesbondzio
                L&K
                • 2009
                • 1174
                • Octavia III (5E3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Ceed1, miałem na mysli to ze columbus gra lepiej i że wtedy lepiej słychać te 4 dodatkowe głosniki (z tyłu).
                kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

fajne porownanie :-)

ps. co ciekawe jak odbieralem nowa Fabie II kilka lat temu to tez miala lekko skrecona kierownice... ale poniewaz oblazil z niej material to mi ją z wielka łaską na gwarancji wymienili na nowa i zalozyli prosto.

Moze w fabryce po pijaku te kierownice zakladaja ;-))))
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leonn
                    RS
                    • 2011
                    • 2726
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

sportowe fotele i kierownica 3-ramienna - warto i wygląda bardzo dobrze,
                    Czy to są fotele z pakietu Dynamic? Jak sie w trasie sprawują, wygodne? Możesz pstryknąć fotkę jak one wyglądają?

Komentarz

• Flacha
                      Rider
                      • 2011
                      • 315
                      • Superb II combi (3V5)

Karpecik a czy ambiente plus to znaczy ze cos tam sam dolozyles sobie czy jak? bo tak ogolnie to nie ma wersji ambiente tylko ambition :wink:
                      Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

leonn, u mnie zerknij jak wygląda Dynamic, Mihau ma, gieu ma. IMO zdecydowanie lepiej niż seria.

Komentarz

• andrzej111
                          L&K
                          • 2010
                          • 1391

Zamieszczone przez Flacha
                          bo tak ogolnie to nie ma wersji ambiente tylko ambition
                          teraz niema ale jak kolega zamawiał to była, zmienili nazwę na ambition

Komentarz

• leonn
                            RS
                            • 2011
                            • 2726
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

hotrain, Gdzie masz fotki tych foteli? Na 8str twojego wątku to seria jest. U gieu fajnie widać te fotele, dałem , że tego nie domówiłem, ale za póżno mi to wpadło do głowy :cry:

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Karpecik, jakies nowosci z ujezdzania dwoch O2?
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andrzej111
                                L&K
                                • 2010
                                • 1391

Pewnie ob silniki już się wysrały na amen a kolega jeździ rowerem :szeroki_usmiech

Komentarz

• Octavianos
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1130

Zamieszczone przez andrzej111
                                  Pewnie ob silniki już się wysrały na amen a kolega jeździ rowerem :szeroki_usmiech
                                  Ojj chyba jeszcze nie :-)
                                  SIMPLY CLEVER
                                  Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• fan
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 760

dot 1.4tsi:Spalanie ogólne wg komputera: miasto 7.6 l/100km, trasa 5.5 l/100km
                                    dot 1.8tsi:Spalanie ogólne od nowości wg komputera: 5.7 l/100km

Takiego spalania jak 7,6l/100km w 1.4tsi na miescie to nawet producent nie podaje :diabelski_usmiech W trasie da sie zrobic wynik 5,5 ltr/100km ,ale co to za jazda.
                                    Tak samo ogolne spalanie 5,7ltr/100km w 1.8tsi tez troche niewiarygodne.Tak jak sam napisales : bajkopisarstwo.
                                    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• karpecik
                                      Rider
                                      • 2004
                                      • 279

Zamieszczone przez marlej108
                                      Karpecik, jakies nowosci z ujezdzania dwoch O2?
                                      Tak, tylko muszę się zebrać do napisania. Ale ogólnie rzecz biorąc - same pozytywne.

[ Dodano: Sob 02 Lut, 13 09:56 ]
                                      Zamieszczone przez fan
                                      dot 1.4tsi:Spalanie ogólne wg komputera: miasto 7.6 l/100km, trasa 5.5 l/100km
                                      dot 1.8tsi:Spalanie ogólne od nowości wg komputera: 5.7 l/100km

Takiego spalania jak 7,6l/100km w 1.4tsi na miescie to nawet producent nie podaje :diabelski_usmiech W trasie da sie zrobic wynik 5,5 ltr/100km ,ale co to za jazda.
                                      Tak samo ogolne spalanie 5,7ltr/100km w 1.8tsi tez troche niewiarygodne.Tak jak sam napisales : bajkopisarstwo.
                                      Masz rację. Jeżdżę teraz 1.4TSI DSG, a żona wzięła 1.8TSI DSG bo ma grzane fotele. Jak wsiadłem do 1.4 to na MAXIDOT spalanie średnie z kilku tysięcy km nie było 7.6l/100km tylko 6.6 /100km. Mój błąd.
                                      Mówisz mało te 5.5 l/100km? I jazda nudna? A jeździj szybciej. Budżet potrzebuje twoich pieniędzy i za paliwo i za mandaty.

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Mówisz mało te 5.5 l/100km? I jazda nudna? A jeździj szybciej. Budżet potrzebuje twoich pieniędzy i za paliwo i za mandaty.
                                        Dokladnie :lol:

uwazam tak samo
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• goncjusz
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 45

Kolego te 5,7 l/100 km w 1.8 TSI z DSG to nawet w laboratoryjnych warunkach nijak wychodzi Jeżdżę tym samym autem od dwóch lat to wiem coś na ten temat. Przy jeździe 90 km/h z włączonym tempomatem spalanie wychodzi 6,7 l na trasie pod warunkiem że się dużo nie hamuje i nie przyspiesza Jeśli faktycznie masz 5,7 to pytanie zasadnicze po co Ci te 160 kucy bo przy normalnej jeździe - czytaj dynamicznej - to wychodzi co najmniej 9 l/100 km? Nie lepiej było wziąć 1.6 MPI w gazie? A sorry tam chyba nie ma opcji DSG

Jak któryś z przedmówców napisał - jak dla mnie również bajkopisarstwo

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

goncjusz, 5.7l/100km to miałem ostatnio na trasie Kłodzko - Wrocław, po prostu przy 1 pasmowej drodze z autami po horyzont i rodziną w aucie dałem sobie spokój z wyprzedzaniem. 6.3l/100 mam standardowo na trasie w weekend z prędkościami 60 w terenie zabudowanym i 110 poza. Ogólnie dla 1.8TSI można zdroworozsądkowo przyjąć 6.0l/100km na trasie 10.0 l/100km w mieście.
                                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Jaroslav92525
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 358
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

uwazam tak samo
                                              Niedługo skończy się rumakowanie: fotoradary i fachowcy z ITD zrobią porządek z rajdowcami... Już widzę te setki (i tysiące)porzuconych przy drodze przez kierowców aut typu 1.8 TSI ( i jeszcze większych smoków)...
                                              Pozdrawiam,
                                              Jaroslav92525

-----------------------
                                              VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• Ceed1
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 461

goncjusz. 6,7 przy 90 w trasie to sorry ale Ty chyba jeździć nie umiesz. Zorr ja Ci wierzę, ponieważ wiem ile potrafi spalić 1,4 przy jeździe zgodnie z przepisami ( albo 10-15 szybciej ). Powiem tyle - bardzo mało. W tych silnikach jest ukryty jeden podstawowy sekret. Jak hamujesz silnikiem to jedziesz w "nieskończoność" a prędkość bardzo wolno maleje. Wtedy spalanie leci w dół na łeb na szyję. I co by tu ktoś sią nie mądrzył to takie są fakty. Przy pałowaniu wszystkie wyniki spalania razy 2 ( przynajmniej ).

Komentarz

• perfex
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1117

uwazam tak samo
                                                  Trudno inaczej uważać z 1.4 16v pod maską :szeroki_usmiech
                                                  Pozdrawiam
                                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

Pracuję...