[O2] Octavia 1.6 MPI na Taxi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Mimo wszystko na taxi bym bral auto ktore jest naprawialne wszedzie, ceny sa ogolnodostepne w normalnych cenach i na glupie podlaczenie do komputera nie trzeba jechac do egzorcysty na drugi koniec miasta, bo nikt sie za rozne egzotyki nie tyka.
    Na taxi kupuje sie IHMO absolutnie proste auto, zeby potem jakis glupi modul ktory padnie po gwarancji w uzywce nie kosztowal 1/10 ceny auta 8)
    Spritmonitor.de

Komentarz

• EnDrIu WAWA
      Classic
      • 2013
      • 20

Zamieszczone przez Maicroft
      Mimo wszystko na taxi bym bral auto ktore jest naprawialne wszedzie, ceny sa ogolnodostepne w normalnych cenach i na glupie podlaczenie do komputera nie trzeba jechac do egzorcysty na drugi koniec miasta, bo nikt sie za rozne egzotyki nie tyka.
      Na taxi kupuje sie IHMO absolutnie proste auto, zeby potem jakis glupi modul ktory padnie po gwarancji w uzywce nie kosztowal 1/10 ceny auta 8)
      dlatego tez chcemy 1.6 z lpg. O dieslu nie ma mowy-dwumasy, wstryski etc. To omijam szerokim lukiem

Komentarz

• bruce
        Classic
        • 2010
        • 33

Dodam swoje 3 grosze. Niedawno byłem w Madrycie (+ 10 st. C:-) i wszystkie taxi to Skody!!! Głównie OII ale są i OI i Superb. Wszystkie w kolorze białym.
        OII ma dużą kabinę, miejsca z tyłu jest jak w klasie średniej, idealne auto na taxi.
        Nie ma się co zastanawiac - 1.6 BSE to stara szkoła VW pamiętająca Golfa III, każdy go naprawi za małe pieniądze. No i oczywiście idealny do LPG.

Komentarz

• OCPtaxi
          Rider
          • 2011
          • 383

Jeżdżę Octavią II Tour kombi na taxi od lipca 2011 roku. Chwalę sobie, ponieważ jest stosunkowo ekonomiczna i przede wszystkim niezawodna. Poza olejem, filtrami i jedną wymianą klocków nic jeszcze nie musiałem robić. Obecnie auto ma już 2 lata i prawie 70 tys. km przebiegu.
          Klienci chwalą, często podpytują co to za auto. Nie jest to mały kompakt, więc jest sporo miejsca na nogi w tylnym rzędzie. 3 osoba w środku ma trochę ograniczone miejsce przez tunel z podłokietnikiem, ale w żadnym aucie na środku nie zaznamy zbytniego komfortu. W porównaniu do choćby Focusa, wygoda na tylnej kanapie jest znacznie większa.

Ale do rzeczy - osobiście chętnie bym auto zmienił. Pomimo, że jeżdżę tylko nocami chciałbym automat na taksówkę. Silnik nie jest też demonem prędkości (a że posiadam również 240-konne auto czasem wpadam w kompleks 102 koni w Octavii). Choć do normalnej jazdy jest naprawdę ok. Nawet na trasie pomimo krótkiej skrzyni hałas jest znikomy i nie czuć prędkości. Auto się prowadzi dobrze i stabilnie.
          Z praktycznych rzeczy - brudzi się tapicerka - każda kropla wody kończy się plamą.

Napisz na priv. Jeśli Twój ojciec byłby zainteresowany 2 letnią taką Octavią mogę odstąpić swój leasing. Oferta będzie na pewno korzystniejsza niż te 47 tys... Z racji związania z leasingiem jedyna forma sprzedaży to jego odstąpienie. Zostało 17 miesięcy do spłaty + odstępne dla mnie
          Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• Rosomak
            L&K
            • 2011
            • 1365
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

OCPtaxi, ile już nastukałeś kilometrów?
            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• kapi
              L&K
              • 2009
              • 1174
              • Fabia combi

Zamieszczone przez OCPtaxi
              Obecnie auto ma już 2 lata i prawie 70 tys. km przebiegu.
              OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• OCPtaxi
                Rider
                • 2011
                • 383

Tak, ale ja je kupiłem gdy miało 2800km w lipcu 2011. Od tamtej pory na taxi, więc zrobiłem w ciągu 1,5 roku jakieś 67 tys. km.
                Taksówki w Polsce nie robią kosmicznych przebiegów, a większość kierowców dba o auta bo to nasze narzędzie pracy.
                Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• r2r
                  RS
                  • 2008
                  • 4720
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                  Tak nakazuje logika, ale gdzie-nie-gdzie są jeszcze artyści co kupują na postój Lexusy, Chryslery, Volvo czy inne wynalazki licząc na branie, a przy pierwszej awarii pozostaje "pan Wiesiu", szopa i drutowanie. "Bo nie wiedziałem że to takie drogie w utrzymaniu". Z kursów za 12zł-15zł nie zarobi się na normalny serwis i części takich aut.

Zamieszczone przez OCPtaxi
                  Taksówki w Polsce nie robią kosmicznych przebiegów, a większość kierowców dba o auta bo to nasze narzędzie pracy.
                  Do tego dodałbym że to jest WŁASNE narzędzie pracy, którego nie serwisuje żadna firma, tylko właściciel - w tym wypadku taksówkarz. Jak dbasz, tak masz.
                  To że taksówki nie robią kosmicznych przebiegów wynika z prostego faktu, że panuje ogólna bieda. Taksówka jest towarem pożądanym jedynie w weekendową noc, a w tygodniu zamawia raczej ten kto musi. Jeżdżąc po samym mieście, nie da się zrobić wielkich przebiegów. Kowalski który jeździ do pracy, do której ma 25km. a potem z niej wraca, robi dziennie 50km. Nie wiem jak jest z tym w większych miastach jak Wrocław, Kraków, Warszawa, ale zakładam że tam bywają dłuższe kursy, jest więcej jazdy, bywają dalsze trasy za miasto - natomiast taksówkarz w takim mieście jak moje, zrobi może trochę więcej niż to 50km. i to wszystko.

EnDrIu WAWA, obierz sobie na cel jakiś konkretny wóz i nie skacz z kwiatka na kwiatek, że "dzisiaj Skoda, jutro może Opel, pojutrze jeszcze coś się pomyśli". Trzymaj się Octavii 2, bo jeśli chodzi o stosunek kosztów do eksploatacji, to jest dobre auto - a z 1.6MPI pod maską zrobisz spoooro kilometrów, jeśli oczywiście nie kupisz używanej padaki. Pewnie salony mają jeszcze jakieś nowe sztuki na parkingach z tą jednostką napędową. Podzwoń i popytaj, bo jeśli szukasz NOWEGO auta, to za chwilę umknie Ci dobra opcja, jaką jest O2.
                  Artur

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Ale to zalezy, jak ktos jezdzi w duzej korporacji to tych kursow ma wiecej i przebiegi w duzym miescie sa duze. Tu na forum kolega ma OII 1.6TDI to rocznie blisko 100kkm wychodzilo.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• r2r
                      RS
                      • 2008
                      • 4720
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, po podzieleniu wychodzi...273km. dziennie. To nie jest możliwe. Facet lata w trasy i to dość intensywnie, co widać po przebiegu. Robiąc 273 kilometrów CODZIENNIE PO MIEŚCIE (mówię tu o regularnej pracy 365 dni w roku, bez urlopu i bez "kreski" w ani jednym dniu roku) będąc w pracy z klientami zamawiającymi taksówki telefonicznie, każdy taksówkarz byłby w przeciągu 3-5 lat milionerem :wink:
                      Artur

Komentarz

• pandzik
                        RS
                        • 2011
                        • 2254
                        • Seat

EnDrIu WAWA,

Co tam 1.6. Dużo oszczędniejszy jest 1.4, a że słabszy.... Jechałem ostatnio taxi O2 z moim silnikiem i kierowca bardzo sobie swoje autko chwalił...

Komentarz

• Prezes52
                          RS
                          • 2012
                          • 6427
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

EnDrIu WAWA, tu masz fajna Octavie szkoda ze tylko 1,4 ale cena jest godna uwagi tak sądze
                          Gratka.pl to serwis ogłoszeniowy z kategoriami: nieruchomości, praca, motoryzacja, dom i ogród, zwierzęta, dla dzieci, moda i uroda, usługi, noclegi oraz inne ogłoszenia

Mariusz
                          Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• Northeusz
                            RS
                            • 2010
                            • 1677
                            • Octavia I (1U2)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Prezes52
                            EnDrIu WAWA, tu masz fajna Octavie szkoda ze tylko 1,4 ale cena jest godna uwagi tak sądze
                            http://moto.gratka.pl/tresc/skoda-oc...fa44ff767ede4b
                            I co warto wspomnieć: OCP-kowa
                            Pozdrawiam
                            Northeusz

Komentarz

• Prezes52
                              RS
                              • 2012
                              • 6427
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Northeusz, dokładnie wiec z pewnych rąk jak dla mnie cene jest atrakcyjna

Mariusz
                              Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• pandzik
                                RS
                                • 2011
                                • 2254
                                • Seat

http://moto.gratka.pl/tre...3fa44ff767ede4b
                                ciekawe kogo... :wink:

Komentarz

• Prezes52
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 6427
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

pandzik, mam nosa nie zauważyłem ze to Twoja

Mariusz
                                  Spoty Tarnowskie

Komentarz

• Northeusz
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1677
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez pandzik
                                    http://moto.gratka.pl/tre...3fa44ff767ede4b
                                    ciekawe kogo... :wink:
                                    pandzik, to w razie sprzedaży mnie i Prezes52 tak po stówce odpalasz :diabelski_usmiech
                                    Pozdrawiam
                                    Northeusz

Komentarz

• Prezes52
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 6427
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Northeusz, dobre jak dla mnie postawi ki edyś browara i bedzie git

Mariusz
                                      Spoty Tarnowskie

Komentarz

• EnDrIu WAWA
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 20

Dzieki Panowie za Wasze odpowiedzi. Tak bedzie O II. Mam juz jedna na oku, 2012 po FL, zero przebiegu, HB, z gazem i klima wyjdzie 53 tys. Jutro dostane dokladna oferte (na razie rozmawial moj ojciec-jutro sprawdze jak do dokladnie wszystko wyglada). Niestety z autami 2012 bida...musza im isc jak swieze buleczki, bo gdzie nie dzwonie to nie maja juz. Takze jak czegos blizej nie znajde to w sobote podjedziemy po nia.

ESP w kazdej po lifcie juz jest?

Troche sie obawiam tylnego zawieszenia...przyzwyczajeni jestesmy do belki, gdzie wlasciwie nic sie nie psuje...z drugiej strony czytam troche Wasze posty i jakos nie widze klopotu z tym.

Co do linku, jakby byla 1.6 to bym sie na pewno zainteresowal. Jednak czasem auto bedzie jezdzic w dluzsze wycieczki z zaladowanym bagaznikiem i jak sadze 1.6 bedzie bardziej dla nas przydatny.

Komentarz

• Walt
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1065
                                          • Seat

Zamieszczone przez EnDrIu WAWA
                                          ESP w kazdej po lifcie juz jest?
                                          Tak
                                          Co do linku, jakby byla 1.6 to bym sie na pewno zainteresowal. Jednak czasem auto bedzie jezdzic w dluzsze wycieczki z zaladowanym bagaznikiem i jak sadze 1.6 bedzie bardziej dla nas przydatny.
                                          Nie bierz 1,4 nawet z tak pewnego źródła Jeździłem z obydwoma silniami i jest przepaść.
                                          SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• r2r
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4720
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niestety z autami 2012 bida...musza im isc jak swieze buleczki, bo gdzie nie dzwonie to nie maja juz.
                                            Pozwolę sobie założyć że cyfry 2012 to ostatni rok kiedy ten trend towarzyszył Skodzie.
                                            Artur

Komentarz

• dontak
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 586
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jak kupowałem swoją to z racji tego że miałem licencję na TAXI dostałem 4% rabatu (2% od Skody i 2% od dilera). Nie wiem czy wszędzie tak jest ale warto zapytać. Niby nie dużo ale na ubezpieczenie będzie.
                                              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Prezes52
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 6427
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

EnDrIu WAWA, to gdzie taka znalazłeś? :szeroki_usmiech

Mariusz
                                                Spoty Tarnowskie

Komentarz

• r2r
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 4720
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dontak
                                                  Jak kupowałem swoją to z racji tego że miałem licencję na TAXI dostałem 4% rabatu (2% od Skody i 2% od dilera). Nie wiem czy wszędzie tak jest ale warto zapytać. Niby nie dużo ale na ubezpieczenie będzie.
                                                  Zastanawiałem się kiedyś nad takim motywem:
                                                  Gdyby po rozpatrzeniu wszystkich ofert znaleźć najlepszą dla siebie, dogadać się już z konkretnym dilerem, zbić cenę na ile się da i na koniec jeszcze właśnie wyjechać z tym że jestem taksówkarzem i czy jeszcze coś stargujemy.

Czy jest to moralnie poprawne, czy raczej widziane jako świnstwo, że mam małego asika w negocjacjach i wyciągam go dopiero na koniec :?:
                                                  Artur

Komentarz

• Prezes52
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 6427
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

r2r, Podejrzewam że jak Byś wycisnoł już bardzo niską cene (po kosztach) nie dali by Ci już tych 4% :szeroki_usmiech

Mariusz
                                                    Spoty Tarnowskie

Komentarz

Pracuję...