Witam od stycznia mam nową O2 i jak dotąd wszystko ok poznaję ten samochód i jak dotąd jestem zadowolony.
Ma tylko pytanie dotyczące ogrzewanie tylnej szyby czy to normalne w Octavii że ogrzewanie tylnej szyby nie radzi sobie z jej odparowaniem szyby. W innych samochodach gdy mam zaparowaną tylną szynę włączam podgrzewanie i max po 2 min tylna szyba jest sucha i przejrzysta. Natomiast w mojej octavii można jechać przez 10 -15 min i ledwo ledwo się udaje osuszyć szybę nie wiem tylko czy jest to efekt nadmuchu ustawionego na 3 czy efekt podgrzewania szyby.
pozdrawiam
gepardg, u mnie srednio po paru minutach mam odparowana szybe
moze masz cos nie tak z podgrzewaniem szyby :?:
A jeszcze mam pytanie czy prawidłowo działające podgrzewanie tyl. szyby w O jest w stanie roztopić lód na szybie. W mojej nawet po kilku minutach trzeba skrobać szybę.
[ Dodano: Sob 02 Mar, 13 16:27 ]
sprawdziłem bezpieczniki okazało się że bezpiecznik nr 25 jest przepalony wymieniłem na nowy też 15A i co - też się przepalił (aż plastik się przypalił). Czy miał ktoś taki przypadek ?
Natomiast w mojej octavii można jechać przez 10 -15 min i ledwo ledwo się udaje osuszyć szybę
U mnie też. Po 10 min. grzania dotykając tylnej szyby jest ona ledwo ciepła, a para szczególnie w jej dolnej części pozostaje. Octavia to moje pierwsze auto które tak lubi wilgoć.
O smrodku z klimy po 7 - 8 miesiącach użytkowania nowego auta nie wspomnę.
Dość narzekania - ogrzewanie lusterek mam rewelacyjne, po około dwóch, trzech minutach grzania dymi się z nich jak z parowozu.
Czy może ktoś sprawdzić fizycznie w swojej O2FL jaki powinien być włożony bezpiecznik w polu nr 25 (ogrzewanie tylnej szyby) 15 czy 25 A? Ja miałem włożony fabrycznie 15 ale w jedynej dostępnej mi rozpisce z 2009 r jest podane 25A.
gepardg, jak masz dużo wilgoci w aucie to ogrzewanie będzie miało problem. Jak będzie powyżej 3 stopni uruchom klimatyzację.
Kiedy wymieniałeś filtr przeciwpyłkowy?
Nie masz obiegu wewnętrznego zamkniętego?
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Dzięki 25A włożony nie przepala podgrzewanie szyby chodzi tzn tak myślę po włączeniu widać delikatne mrugnięcie światła wewnętrznego. Łosie w skodzie w fabryce lub u dealera włożyli 15A a ja jeżdżę i utyskuję co w tych skodach tak słabo szyba grzeje :lol:
Komentarz