kylo76, Dzięki ! jakoś się tam trafi choć szczerze zamotałem się
[OII FL] 1,4 TSI wymiana oleju w skrzyni manualnej
Zwiń
X
-
[OII FL] 1,4 TSI wymiana oleju w skrzyni manualnej
Szybkie pytanie: wymieniać czy nie wymieniać? Jak tak to przy jakim przebiegu?
Zbliża mi się przegląd na 120 kkm i się zastanawiam czy to już pora.
Czy jest coś szczególnego na co zwrócić uwagę przy takim przebiegu? Wszystkie filtry, płyny i oleje wymieniane na bieżąco. Co ciekawe pasek akcesoriów jeszcze nie ruszany...Może przyszedł już jego czas?Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
-
-
Zamieszczone przez piocielSzybkie pytanie: wymieniać czy nie wymieniać? Jak tak to przy jakim przebiegu?
Zamieszczone przez piocielCzy jest coś szczególnego na co zwrócić uwagę przy takim przebiegu?
btw
no i nie wiem jak z szeroko rozumianym rozrządemkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Nie wiem jaką tam masz skrzynie, ale ja w swoim 1,6 wymieniłem olej po 130 tys. chociaż też instrukcja mówi, że oleju się nie wymienia. Po wymianie żadnych pozytywnych ani negatywnych skutków nie odczuwam, ale jakie skutki mam odczuwać, jak mam sprawną skrzynię . Nie wierzę, że olej w skrzyni się nie zużywa, tak samo nie wierzę, że filtr powietrza wytrzyma 90 tys. czy olej w silniku 30 tys. czyli tak jak twierdzi producent.
Komentarz
-
-
W takim razie jak sie wymienia olej w skrzyni? Jest korek spustowy i wlew? Pytam, bo nie wiem.
Oraz "temat rzeka" na jaki olej wymienic :?:
Pozdrawiam,Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIelementy zawieszenia, amortyzatory, sprężyny, tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe, płyn hamulcowy, opony, akumulator
btw
no i nie wiem jak z szeroko rozumianym rozrządem
Z tym rozrządem to już nie wiem co robić. Zgłaszałem i opisywałem w odpowiednim wątku moje przeżycia z tym związane. Objawy nasilają się tuż przed zmianą oleju czyli po około 10 kkm od ostatniej wymiany. Obecnie zdarza się głośniejszy rozruch przez 2-3 sekundy. Na pewno nie jest to tak jak kiedyś prezentowałem na filmiku. Jeżeli zdecyduje się zgłosić to zrobię to przed wymianą oleju, a nie jak ostatnio na przeglądzie, gdzie wszystko ustąpiło, a auto stało w ASO przez 7 dni. Dla doradców serwisowych film, który nagrałem nie był żadnym argumentem.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Odgrzanie kotleta
Powracam do tematu wymiany oleju w skrzyni biegow. Jak to sie praktycznie odbywa? Czy i gdzie jest korek spustowy? Moze jakis otwor rewizyjny, linka licznika etc?Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Cześć,
Chcę wymienić olej w skrzyni manualnej w Skodzie Octavia 2FL 2012 1.4 TSI CAXA. Kod skrzyni z naklejki w bagażniku: NBW
Nie znalazłem informacji w instrukcji obsługi jaki olej jest zalany fabrycznie ani jakie normy musi spełniać. Chciałem wlać taki sam jak był od nowości dlatego chciałem zapytać czy ktoś wie który to olej z grupy VAG? Ewentualnie proszę o polecenie jakiejś sprawdzonej alternatywy żeby nie ryzykować.
Z góry dzięki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez artur_r0 Zobacz wpisIle przejechałeś na tym oleju G055512A2 i jak się skrzynia sprawuje?
Mi taki olej dobrali w sklepie.
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Octavia 2 FL 1,4 CAXA, 12r
Komentarz
-
Komentarz