[O2FL] Zabezpieczenie antykorozyjne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vekh
    Classic
    • 2018
    • 2

Ktos powyzej pytał o Chinczyka 15.7... Dotarł do mnie w czwartke, w piatek odebralem awizo i działa bez problemowo. W pierwszej chwili, w sobote zastrajkował, ale... tak to jest jak sie nie poslucha instrukcji w formie wideo od dostawcy i klika bezmyslnie "dalej" podczas instalacji Cały numer polega ze nie nalezy instalowac go w domyslnej lokalizacji ale, albo na dysku C bezposrednio albo po prostu w Moje Dokumenty. Od taki malutki minus całosci.

Kabelek i soft dziala sprawnie, testowane na mojej MY15 i MY14 maol73. Jedyne co, w zadnym z tych aut nie dzialala opcja odczytania przebiegu, ale nie wiem czy w oryginale to działa.. Nie mniej bity w LC sa ładnie opisane w koncu, adaptacje bez zmian, z tego co na szybko widzialem ta dluga liste...

Jak by komus bylo po drodze w Berlinie albo za 2tygodnie w Poznaniu, to zapraszam
  • vekh
    Classic
    • 2014
    • 2

Jako, że to mój pierwszy post - witam wszystkich!
    Właśnie stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Octavii 1.9 TDI w wersji ambiente. Jako, że w niedalekiej przyszłości na naszych pięknych drogach zaroi się od soli chciałbym się dowiedzieć czy waszym zdaniem jest sens przejechać się do jakiegoś punktu, który oferuje wykonanie/odświeżenie zabezpieczeń antykorozyjnych w Skodzie? Auto jest z marca 2010 r. Czy orientujecie się może ile ew. taka usługa by kosztowała?
    Drugie pytanie - co ile w tych silnikach należy wymieniać pasek rozrządu? Poprzedni właściciel zrobił to ponad 50tys. km temu (wymiana razem z pompą wody). Zwykle co 60k km się wymienia, ale znalazłem też informacje o 90k km.

Pozdrawiam
    Rafał

Komentarz

• ggag1aggg1
      Ambiente
      • 2011
      • 164
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Powiem Ci tak że mam tour a z 2011 i juz są ogniska rdzy w miejscu lampek oswietlajacych tablicę rejestracyjna , oraz na styku tylnego zderzaka z błotniki przy nadkolach, czy warto? Oczywiście że tak bo jak zdjąłem plastikowe nadkola ukazała się czystą blacha tylko pomalowana podkładem , przyczyną są zapewne oszczędności a dodatkową ochrona na pewno nie zaszkodzi. Co do rozrządu nie pomogę ale poszukaj na forum temat szeroki i popularny

Komentarz

• pawel14
        Classic
        • 2010
        • 24

Witam.
        Jak masz dobry i zaufany warsztat który robi zabezpieczenia antykorozyjne to polecam wykonanie takiej czynności. Ja bawiłem się sam na podnośniku i domowym sposobem i zobaczę na wiosnę co zostało z mojej pracy. Rozrząd zalecany jest co 90-100 tyś wymiana kpl z pompą wodną.

Komentarz

• rasialdo07
          Classic
          • 2014
          • 30

A jakie koszty wchodza w gre przy zabezpieczeniu?
          Patrz w lusterka motocykle są wszędzie

Komentarz

• Wopik6
            Drive
            • 2014
            • 82

Powinno wystarczyć 3 litry bitgumu cena jakieś 50 zł i puszka NOXUDOL`u 700 do profili zamkniętych za około 55 zł.

Komentarz

• vekh
              Classic
              • 2014
              • 2

Zamieszczone przez rasialdo07
              A jakie koszty wchodza w gre przy zabezpieczeniu?
              Z tego co się orientowałem to ceny wahają się (wraz z robocizną) od ~200 do ~1000 zł... :roll: Pewnie jest to uzależnione od stanu podwozia itd. W tym tygodniu planuję jechać do warsztatu, gdzie pracuje znajomy brata, więc dla zainteresowanych podam cenę orientacyjną.

Komentarz

• rasialdo07
                Classic
                • 2014
                • 30

byłoby super
                Patrz w lusterka motocykle są wszędzie

Komentarz

• ROBERT.C
                  Drive
                  • 2010
                  • 47

Aby dobrze zrobic konserwacje calego podwozia i otrzymac odpowiednia grubac masy po wyschnieciu (okolo 1mm) bedzie potrzebne 21 litrow tz baranka.

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1085
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zmartwienie trochę na zapas. Octavie są naprawdę dobrze zabezpieczone pod względem antykorozyjnym. Jeżeli nie widać "na oko" zadrapań, uderzeń na podwoziu (Octavia jest jednak bardzo nisko zawieszona), to niema czym się przejmować. Mam Octavię już 15 rok (zakupiona w 2000 r w lutym), nie widać pod spodem żadnych ognisk korozji, oczywiście tam gdzie niema uszkodzeń. A uszkodzenia powstają szczególnie tam, gdzie podkłada się podnośnik np. do wymiany koła, i te miejsca trzeba zabezpieczać/malować. Warto też założyć chlapacze z przodu, jeżeli niema. Jedyne co robię systematycznie co roku, to malowanie układu wydechowego, to znaczy rur, tłumików co nie są "aluminiowe", oraz polączeń śrubowych w układzie wydechowym.
                    Moim zdaniem więcej uwagi trzeba poświęcić takim elementom jak wahacze, półosie, spręzyny teleskopów, tylna belka, i te elementy pomalować nawet tylko po to, aby na nich nie trzymało się błoto.
                    No i jeszcze raz podpowiem, że koniecznie założyć chlapacze z przodu, jeżeli ich niema.

Komentarz

• robreg
                      L&K
                      • 2010
                      • 1195
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXP 1.4 MPI 75 KM

Marian 2, Octavia 1 jest bardzo dobrze zabezpieczona antykorozyjnie, Octavia 2 pod tym względem to bardzo żenująca sprawa (żeby nie określić tego bardziej obelżywymi słowami).
                      Pozdrawiam, Robreg.
                      ----
                      furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

Pracuję...