Climatic ma takie coś,że przy mniej niż 5stopni klima nie działa i przy deszczowej pogodzie (tak jak dzisiaj +2°C) szyby szybko zaparowują i nie można poprzez klime osuszyć. Jest jakaś możliwość ominąć (zmienić) tak aby klima działała i osuszała powietrze w kabinie w niższych temperaturach?
Chyba jednak działa, u mnie w manualnej włączenie AC na szybę daje diametralnie inny efekt niż ,,zwykły'' nawiew.
Nawet przy temperaturach poniżej +5 stopni? U mnie działa tak jak w instrukcji,tylko powyżej 5stopni ,poniżej nie działa. Mimo że przycisk się podświetla.
To wytłumacz mi błyskawiczną skuteczność w usuwaniu pary włączonego AC vs brak skuteczności tego samego nawiewu przy AC off. Ja nie mam climatica (półautomatu) tylko najzwyklejszy w świecie manual. Nie zamierzam się sprzeczać - po prostu u mnie to tak działa. U żony w Fabii II także.
Nie ma żadnej różnicy przy temp. poniżej +5. Powyżej działa normalnie tzn i osusza i zwiększa się spalanie na jałowym. Nawet w instrukcji jest napisane że nie załączy się klimatyzacja poniżej 5 stopni. Chce to ominąć
poniżej 5 stopni nie załącza się sprężarka, żeby schłodzić powietrze. Natomiast klima spełnia swoją funkcję tj. osusza powietrze i szybciej odparowuje jak słusznie zauważył himi,
Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
poniżej 5 stopni nie załącza się sprężarka, żeby schłodzić powietrze. Natomiast klima spełnia swoją funkcję tj. osusza powietrze i szybciej odparowuje jak słusznie zauważył himi,
To dlaczego u mnie to nie działa? W jaki sposób jest realizowane osuszanie? Zero błędów ze strony klimy. Dodam jak pisałem wcześniej nie ma problemu z osuszaniem przy temp. powyżej 5 stopni, jak jest 4 to już dupa, nie osusza. Jak wsiądzie do fury 4 chłopa w mokrych kurtkach. Dzisiaj wyjeżdżam z centrum Gdańska spod pracy temp. pokazuje 6stopni, nawet mgiełka nie osiądzie, dojeżdżam na obwodnice i szyby zaczynają parować (temp.4stopnie) nawiew cały czas tak samo ustawiony (2 bieg na szyby) i załączona od początku AC.
U mnie też się klima teoretycznie nie włącza - sprawdzone przed chwilą 3,5C (nie ma wzrostu spalania), ale po włączeniu AC mam po chwili oczyszczone z pary szyby.
slawciol, A w jakim stanie jest filtr kabinowy :?: Kiedy czyszczony-wymieniany :?:
Filtr ma 2 miesiące. Problem jest wtedy gdy jest poniżej 5 stopni na zewnątrz.
[ Dodano: Sro 01 Kwi, 15 17:43 ]
Zamieszczone przez himi
U mnie też się klima teoretycznie nie włącza - sprawdzone przed chwilą 3,5C (nie ma wzrostu spalania), ale po włączeniu AC mam po chwili oczyszczone z pary szyby.
U mnie nie. Więc gdzie problem? Furmanka sucha w środku. Dzieje się tak tylko jak pada deszcz. Wydaje mi się że przycisk AC włącza sprężarkę, nic więcej, a skoro sprężarki nie załącza poniżej 5 stopni to jak jest realizowane osuszanie powietrza?
https://youtu.be/_Fuzb5su4ic - tak to dziala prawdopodnie jednak ponizej 5 stopni co sie nie wlacza ale funkcje osuszania powinno pełnić
u mnie tez szyby wolno odparowuja jak silnik sie nie zagrzeje, ale jak wlacze klime to bez znaczenia czy cieply czy zimny moment odparowuja
Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
Komentarz