[O2FL] Interwał nabicia klimatyzacji??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lofix
    Classic
    • 2014
    • 20

Pozdrowienia z Mariny w Gdańsku :wink:
  • sotdi
    Ambiente
    • 2012
    • 199
    • Opel

Czy w O2 FL jest coś takiego? Czy jest jakiś okres co ile należy nabić klimę - zwłaszcza czy jest jakiś pierwszy termin nabicia klimy, czy też po prostu trzeba czekać aż klima przestanie chłodzić? Dotychczas miałem tak, że w nissanie almera nabiłem profilaktycznie po 7 latach (był niewielki ubytek wg wydruku z "kombajnu") a w peugeocie 306 pierwsze nabicie nastąpiło po 8 czy 9 latach (ale tu klima słabo chłodziła). Potem oba autka były nabijane co 2 lata. Pytanie czy 6 lat w w O2 właściwy czas by jechać na serwis klimy? Może instrukcja serwisowa ma w tym względzie jakieś wytyczne?
    pozdrawiam
    sotdi

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

sotdi, ja profilaktycznie podpinam pod kombajn co dwa lata
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• PrzemekS2
        Drive
        • 2011
        • 76

Nabicie klimy

U mnie po 3,5 roku z 525g zostało 290 g czynnika. To oznacza że rocznie w nowym aucie ubywa 15 % czynnika. Kompresory w całej grupie VAGa są zjeb..... . Dlaczego ? Bo u nas kompresor cały czas pracuje. To oznacza że jak masz mało czynnika to sprężarka jest słabiej smarowana nawet wtedy gdy klimy nie używasz. Dlatego warto nabijać klimę co 2 lata jak nawet jest szczelna po to żeby komperor nie dostawał w dupę. Tak informacyjnie nowy kompresor z wymianą i nabiciem 1500 zł a regenerowany 500 zł + wymiana + nabicie. Nabicie klimy z ozonowaniem kosztuje 120 zł wiec warto się zastanowić co się bardziej opłaca.

Komentarz

• Voit
          Elegance
          • 2010
          • 816

Na Gruponie są dostępne pakiety - ozonowanie klimatyzacji i uzupełnienie czynnika za ok 50 zł. Czynnika uzupełniają w zależności od oferty np 200 ml.
          Jeśli czynnika brakuje więcej, to musisz dopłacić.
          Jeśli serwisujesz klimę regularnie, to 200 ml powinno wystarczyć.
          No chyba ze masz nieszczelny układ, ale wtedy najpierw naprawa, a potem napełnienie...

Komentarz

• paulob1
            Rider
            • 2008
            • 470
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli chodzi o grupony, to polecam dopytać dokładnie, czy w cenie usługi jest wymiana oleju PAG, czy trzeba dopłacić.
            A tak na poza tym, to nie czynnik smaruje sprężarkę, a właśnie olej PAG.
            Jest go około 30-30 ml.
            To on jako ciecz ma swoją pojemność, natomiast czynnik chłodniczy Voit, jest mieszaniną gazów (R134a), czyli czterofluoroetanem i jego ilość podaje się w gramach.
            U mnie po 3 latach ubyło z 750 gramów do 430. Klima chłodziła całkiem dobrze, ale przy dużych odcinkach jazdy przy małej ilości czynnika może dojść do całkowitego oblodzenia wymiennika. Reszta to mechanika gazów i cieczy... o której nie będę się rozpisywał :lol:

[ Dodano: Sob 18 Kwi, 15 11:16 ]
            A propos oleju , to po 3 latach po odessaniu ze sprężarki wyglądał jak (nie przymierzając) ciemny gnój, gdzie nowy olej Pag ma kolor zbliżony do żółtego... Dopłaciłem do wymiany na nowy (nie odfiltrowania!).

[ Dodano: Sob 18 Kwi, 15 11:17 ]
            Sorki za klawiaturówkę..... miało być 30-50 ml.... jak się człowiek spieszy.... i tak dalej... 8)

[ Dodano: Sob 18 Kwi, 15 11:22 ]
            PrzemekS2, Masz rację.... starsze kompresory były lepsze, bo pracowały na sprzęgle elektromagnetycznym, albo stały.... a teraz to już robią z tzw. zmiennym wydatkiem, czyli układem zaworków bypass, które regulują wydatek sprężarki, a ta chodzi cały czas bez znaczenia, czy mamy włączoną klimę, czy też nie.... oszczędności.... oszczędności....
            Nawet przy wyłączonej klimie ma ona wydatek rzędu 4-5%, bo cały czas pracuje, tyle, że czynnik idzie przez bypassy, a nie w instalację.

Komentarz

• sotdi
              Ambiente
              • 2012
              • 199
              • Opel

Oki, dzięki za podpowiedzi - trzeba się przejechać do warsztatu.
              sotdi

Komentarz

• vaz
                Elegance
                • 2010
                • 799
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pytałem o to w ASO, zalecają co 3 lata. U siebie jednak wymieniam czynnik+PAG co rok. Wczoraj byłem na przeglądzie klimy w niezależnym serwisie, w układzie miałem 520g czynnika, dokładnie tyle ile było nabite rok temu czyli ubytek zero :shock: Napełniono 520g czynnika+30 g PAG. I jeszcze jedno, w skraplaczu Modine osuszacz jest praktycznie niewymienny a przy higroskopijnych właściwościach oleju chyba lepiej robić serwis klimy częściej niż co 3 lata.
                Antyfotoradar Valentine1
                Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez vaz
                  U siebie jednak wymieniam czynnik+PAG co rok.
                  vaz, ale jesteś pewien że wymieniasz?
                  bo mi się wydaje jednak, że twój czynnikm i olej tylko przechodzi przez maszynę i wraca do ciebie z ewentualnym uzupełnieniem ubytków :wink:

a serio - jak koledzy wyżej zauwazyli w VW sprężarka chodzi cały czas obojętnie czy używamy klimy czy nie i warto w trosce o agregat podjechać na sparwdzenie klimy w nowym aucie co 2-3 lata a poźniej co rok

sotdi, ja polecam Lebiodę w Legionowie
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• vaz
                    Elegance
                    • 2010
                    • 799
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jest tak jak piszesz, użyłem zbyt dużego skrótu myślowego ops:
                    Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• Voit
                      Elegance
                      • 2010
                      • 816

paulob1Zapewne masz rację, u mnie po pięciu latach (gdy kupiłem samochód) nie ubyło prawie nic, zmieściłem się w tej dawce czynnika, którą miałem z grupona.
                      W następnych latach również nie dopłacałem do czynnika, więc jak się to robi regularnie, to nie ma niespodzianek.

Komentarz

• PrzemekS2
                        Drive
                        • 2011
                        • 76

Nabicie klimy

Z doświadczenia mogę wam powiedzieć że zawsze jest tak że: jak pierwszy raz zejdzie ciśnienie do minimalnego i czujnik ciśnienia nie załączy sprężarki - pojedziesz nabić klime + ewentualne nieszczelności usuniesz bądź nie, bo ubytek będzie samoistny to sprężarka w VAGach będzie pracowała po ponownym nabiciu czynnika, natomiast przy drugiej takiej sytuacji na 100 % już się zatrze. Tak że takie mamy dobre sprężarki. To nie to samo co było 10 lat temu. Ale nie przejmujcie się jak kupicie Audi A6, A8, A4 to tam też są takie dobre sprężarki

Komentarz

• andrzej1962
                          L&K
                          • 2010
                          • 1306
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Po przeczytaniu wątku wykonałem dwa tel. Do ASO i niezależnego warsztatu od klimy. W ASO sprawdzenie, odgrzybienie, wymiana filtra kabiny (?) 350 + koszt ew dobicia czynnika. W niezależnym warsztacie 190 za odgrzybienie wywalenie starego czynnika i nabicie nowego, wymiana jakiegoś filtra (?) Zapytałem czy wymienia też olej w sprężarce odpowiedział, że czynnik chłodzący jest mieszaniną naprawdę z siedmiu czynników min z oleju do sprężarki :shock: Zbaraniałem jak to jest i już nic nie wiem.
                          A i jeszcze niezależny sam z siebie opowiadając i konieczności niezbędnych czynności powiedział, że co roku ubywa ok 15% czynnika, czyli jak gdzieś tutaj na początku wątku.

Komentarz

• logan_x
                            Rider
                            • 2011
                            • 401
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Na przykładzie OI do układu wchodzi około 750-800 gram czynnika i około 120-150 ml oleju. Całego oleju nie udaję się oczywiście odessać z układu, bo odkłada się na elementach układu.
                            Normalna ilość odessanego oleju to max 40 gram, można zwiększyć ilość odessanego oleju poprzez włączenie klimatyzacji i przejechanie kilku kilometrów przed udaniem sie na serwis, aby olej miał szanse wymieszać się z czynnikiem.
                            Zwyczajowo mechanicy na serwisie klimy dodają 10 ml oleju do tego co udało się odessać, aby uzupełnić ilość która odkłada się na węzach maszyny serwisowej.
                            Spotkałem się z praktyką ze zawsze dodają tyle ile zalewa się w fabryce podczas montażu, kilka takich wizyt serwisowych i w układzie jest tylko olej
                            Przykładem takiego serwisu jest np. http://www.auto-klimat.net/kontakt.php , chciałem u nich wymienić orinigi na osuszaczu, ale po rozmowie dałem sobie spokój.

Komentarz

• rohas
                              Classic
                              • 2009
                              • 21
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez vaz
                              Wczoraj byłem na przeglądzie klimy w niezależnym serwisie
                              Mógłbyś napisać, w którym serwisie nabijałeś klimę, bo chciałbym to zrobić u siebie i szukam sprawdzonego warsztatu w Krakowie.

Komentarz

• sotdi
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 199
                                • Opel

dziękuję za udział w dyskusji - po lekturze forum wybrałem się do sprawdzonego przeze mnie warsztatu na przegląd klimy - podsumowanie:
                                - O2FL 2009 r., 102 kkm - pierwszy serwis (klimatyzacji) od nowości: w układzie było jeszcze 400 g czynnika (na 525 g normy) w praktyce oznacza to, że mogłem jeszcze rok pojeździć, bo ubytek był na poziomie około 4 pkt % rocznie.
                                Zatem z dotychczasowego doświadczenia wynika, że jeśli układ nie był uszkodzony i auto nie ma jakiegoś kosmicznego przebiegu to pierwsze 5-7 lat można spokojnie darować sobie nabijanie klimy.
                                pozdrawiam
                                sotdi

Komentarz

• vaz
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 799
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rohas
                                  Zamieszczone przez vaz
                                  Mógłbyś napisać, w którym serwisie nabijałeś klimę, bo chciałbym to zrobić u siebie i szukam sprawdzonego warsztatu w Krakowie.

Proszę
                                  Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• siemi1
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1287
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez sotdi
                                    ...wybrałem się do sprawdzonego przeze mnie warsztatu na przegląd klimy...
                                    A gdzie ?
                                    Spalanie - Motostat.pl
                                    Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                                    Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                                    Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• sotdi
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 199
                                      • Opel

.[/quote]
                                      A gdzie ?[/quote]

poszło na priv

[ Dodano: Pią 24 Kwi, 15 22:30 ]
                                      Zamieszczone przez vaz
                                      Zamieszczone przez rohas
                                      Zamieszczone przez vaz

Proszę
                                      hej - serwis z którego korzystałem jest w niestety w Warszawie

pozdrawiam
                                      sotdi

Komentarz

• rodro
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 238
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez sotdi
                                        dziękuję za udział w dyskusji - po lekturze forum wybrałem się do sprawdzonego przeze mnie warsztatu na przegląd klimy - podsumowanie:
                                        - O2FL 2009 r., 102 kkm - pierwszy serwis (klimatyzacji) od nowości: w układzie było jeszcze 400 g czynnika (na 525 g normy) w praktyce oznacza to, że mogłem jeszcze rok pojeździć, bo ubytek był na poziomie około 4 pkt % rocznie.
                                        Zatem z dotychczasowego doświadczenia wynika, że jeśli układ nie był uszkodzony i auto nie ma jakiegoś kosmicznego przebiegu to pierwsze 5-7 lat można spokojnie darować sobie nabijanie klimy.
                                        pozdrawiam
                                        W moim aucie, po niespełna 4 latach, było 310 g czyli spory ubytek (przebieg około 40 kkm), ale co roku wakacyjny wyjazd na południe Europy, o ile ma to jakiś wpływ na znikanie czynnika.

Komentarz

• rodaczek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1602
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też mam autko z 2009 r. i miesiąc temu pierwszy raz pojechałem na serwis klimy typowo profilaktycznie. Czynnika było 500 g. więc prawie norma . Kolega (właściciel warsztatu) zdziwił się, że już po 6 latach chcę koniecznie to sprawdzić, szczególnie, że klima działa. Wytłumaczyłem mu, że my OCePki już tak mamy

Moja Octavia:
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-1-6-mpi-combi
                                          Rafał

Komentarz

• buldoggg
                                            Rider
                                            • 2014
                                            • 347
                                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Ja również serwisuje co rok klimę,ponieważ nie są to duże wydatki(130 zł u mnie) przynajmniej mam spokój i nie martwię się o to że podczas wakacji czy cuś klima nie będzie chłodzić (bo będzie za mało czynnika)

Komentarz

• adaś
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 876
                                              • Volkswagen

Też mam autko z 2009 r. i miesiąc temu pierwszy raz pojechałem na serwis klimy typowo profilaktycznie. Czynnika było 500 g. więc prawie norma
                                              No to brawo ... coś mi się wydaje, że się niedługo dowiemy, że układ sam generuje czynnik :diabelski_usmiech
                                              Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                              a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                              Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                              O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• sotdi
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 199
                                                • Opel

Zamieszczone przez rodaczek
                                                Też mam autko z 2009 r. i miesiąc temu pierwszy raz pojechałem na serwis klimy typowo profilaktycznie. Czynnika było 500 g. więc prawie norma
                                                możliwe że w roku modelowym 2010 poczyniono jakieś oszczędności i z tego powodu nowsze auta mają mniej szczelny układ klimatyzacji.
                                                sotdi

Komentarz

• janusz101
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 196
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Od 2010 roku były wkładane wadliwe skraplacze ,które się rozszczelniały ,mi ASO w lipcu zeszłego roku wymieniło- podobno na dobry :wink:
                                                  Zapłaciłem za pół robocizny i za czynnik około 300 zł.

Komentarz

Pracuję...