2.0 TFSI kolejne opinie eksploatacyjne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez Jabar1975

17tka jest ladniejsza - a ostatania zima byla tak sroga ze mozna ja bylo i na letnich objechac
    Wększa część zimy tak, ale w połowie lutego - gdy kupiłem auto - było kilka takich dni, że
    jeżdżąc na letnich miałem pełne gacie. Po prostu masakra.

Komentarz

• miecz
      Ambiente
      • 2006
      • 234

cześć chłopaki
      udało mi się nabić 50tys. km przebiegu w mojej RS-ce !
      czadzik, nie?
      do tej pory śmiga jak trzeba
      Jak na razie
      - wymieniłem tylko tylne gumy w zawieszeniu przednich wahaczy na mocniejsze z seata
      - lampę tylną (pokruszyła się nie wiedzieć czemu)
      - no i parę razy różne filtry powietrza, oleju i sam olej

pozatym nic,
      bardzo zadowolony jestem z auta!

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ooo no to gratulacje i oby nastepne 50.000 km bylo tez bezawaryjne :-)
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• metrotest
          Rider
          • 2006
          • 506
          • Volkswagen
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

A mnie ciekawi jedna rzecz.

Powszechnie znaną "wadą" silnika 1.8TSI 160 KM /takiego junior-RSa/ jest liniowe przyśpieszenie skutkujące brakiem kopnięcia momentu. Przez to katalogowo dobre przyśpieszenie 7.8 do "setki" jest dość słabo odczuwalne.

Jak jest w przypadku silnika 2.0 200 KM z tym odczuciem przy przyśpieszaniu?

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

miecz, i oby tak dalej !
            metrotest, najlepiej będzie jak się sam przekonasz, podjedź do salonu Skody i jazda próbna :szeroki_usmiech

Komentarz

• miecz
              Ambiente
              • 2006
              • 234

Nie ma czarów. Jest jak na wykresie. Moment zaczyna się przy dość niskich obrotach, rzędu 1700, a potem się trzyma na stałym poziomie, więc wciska w fotel przez cały czas tak samo. Biegi są baaardzo długie, więc jeździ się jak jakimś meleksem, czy raczej elektrowozem. Na IV biegu od 60 km/h chyba do 160 km/h z pełnym momentem.

Komentarz

• BADYL
                RS
                • 2011
                • 2396
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

miecz, gratulacje okragłej sumki km fajnie się czytałeo Twój temat...szczególnie pierwszego posta z relacji początkowego uzytkowania rsa....normlanie samemu się podpaliłem Z tego co zauwazyłem temat podjąłeś we wrześniu 2007roku tak?

W wątku napisałś że te 200km w 100% Ci wystarcza i nie zamierzasz nic zmieniać chyba, że za jakieś 5 lat.... Minęło 5 lat i jak robisz chipa :?: Życzę następnych 50tys km bezawaryjenj jazdy :szeroki_usmiech

ps. czy po takim czasie Twój zachwyt zmalał, a może poprostu oswoiłeś się z rsem?pozdrawiam
                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• miecz
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 234

Oczywiście się oswoiłem i przyzwyczaiłem się do tych 200km, ale też na naszych drogach taka ilość koni w zupełności wystarcza. Dzięki tej mocy mam za sobą 5 lat zupełnie bezstresowej jazdy. Zachwyt się utrzymał w pełni.
                  Ponieważ nie będzie mnie chyba już stać na tak drogi samochód, przez kolejne lata będę sobie do tego dokładał to i owo, żeby mieć poczucie że się czymś fajnym jeżdżę. Muszę pojechać do lokalnych tunerów w Piasecznie (sportmile) i pogadać co potrafią zrobić...

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez miecz
                    przez kolejne lata będę sobie do tego dokładał to i owo, żeby mieć poczucie że się czymś fajnym jeżdżę. Muszę pojechać do lokalnych tunerów w Piasecznie (sportmile) i pogadać co potrafią
                    No i fajnie...myślę, że dodatkowe bajery jakieś małe mody czy tez chip. spowrotem dadzą Tobie poczucie, iż pomykasz (tak jak napisałeś) "czymś fajnym". Masz nakulane 50k km, auto posiadasz od nowości, a co za tym idzie dobrze je poznałeś i wiesz co w nim siedzi :wink:

Co do zmiany...nigdy nie mów hop...nie wiadomo co przyniesie jutro a nóż widelec bedzie Cię stać za jakiś czas na nowe auto (tego typu) i kto wie....OIII rs :?: Tego Ci życzę :szeroki_usmiech

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

miecz, podjedź koniecznie do tunera, auto odzyska wigor i jeszcze bardziej go polubisz tym bardziej że masz zamiar nim jeszcze trochę pojeździć
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• miecz
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 234

Dzięki chłopaki! Mam całkiem blisko Masters Tuning i tego sportmile. Chyba faktycznie na urodziny Sobie tam podjadę, przynajmniej pogadać...

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez miecz
                          Dzięki chłopaki! Mam całkiem blisko Masters Tuning i tego sportmile. Chyba faktycznie na urodziny Sobie tam podjadę, przynajmniej pogadać...
                          nie ma co gadać, od razu zafunduj octavce program to sie ucieszy

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• miecz
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 234

ja bym wolał kompleksowo podejść - goły program to mnie nie aż tak bardzo nie jara (wolę bardziej namacalne rzeczy), więc chciałbym parę rur i coś srebrnego nowego wsadzić na co byłoby też miło popatrzeć i co można by od czasu do czasu szmatką przetrzeć.

Muszę sobie założyć jakiś realistyczny poziom mocy/kosztów, który ma jeszcze sens (trakcja), a potem dobrać do tego koła i opony (chciałbym jakieś fajne 18-tki), zawias i zacząć w miarę solidnie robić napęd (dolot, ew. turbo, ic, wydech) i lepsze hamulce. Jakoś to ogarnąć muszę. Wypadałoby to zrobić w miarę solidnie, tak żeby samochód był niezawodny i w miarę bezobsługowy (jak do tej pory). Tak na oko to wygląda na to że rozsądnie byłoby mierzyć w 270km.

piramida, widzę że ty masz 300 i co? Jak z trakcją? Widzę, że zawieszenie masz wymienione, felgi 18tki i pony o szerokości walca drogowego pewnie też żeby to na asfalt przenieść?

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez miecz
                              ja bym wolał kompleksowo podejść - goły program to mnie nie aż tak bardzo nie jara (wolę bardziej namacalne rzeczy), więc chciałbym parę rur i coś srebrnego nowego wsadzić na co byłoby też miło popatrzeć i co można by od czasu do czasu szmatką przetrzeć.

Muszę sobie założyć jakiś realistyczny poziom mocy/kosztów, który ma jeszcze sens (trakcja), a potem dobrać do tego koła i opony (chciałbym jakieś fajne 18-tki), zawias i zacząć w miarę solidnie robić napęd (dolot, ew. turbo, ic, wydech) i lepsze hamulce. Jakoś to ogarnąć muszę. Wypadałoby to zrobić w miarę solidnie, tak żeby samochód był niezawodny i w miarę bezobsługowy (jak do tej pory). Tak na oko to wygląda na to że rozsądnie byłoby mierzyć w 270km.

piramida, widzę że ty masz 300 i co? Jak z trakcją? Widzę, że zawieszenie masz wymienione, felgi 18tki i pony o szerokości walca drogowego pewnie też żeby to na asfalt przenieść?
                              Z trakcją nie ma tragedii, na pierwszych dwóch biegach jest tak samo jak było przy 200 koniach, odnośnie opon to będę zmieniać na 225, lekkie 17 lub 18 bo na 235 jednak są spore straty.

Dla twojego silnika to i 350 koni będzie bezpiecznie, wydając około 14kzł compsporty zrobia ci setup na około 360koni :wink:

Na zrobienie 270 koni wystarczy program i wydech :wink:

Komentarz

• miecz
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 234

spore straty - w sensie opory toczenia? (Ja mam teraz oryginalne 17-tki 225 45 i prowadzą się b.dobrze ale np. zauważalnie większe spalanie jest na nich, niż na węższych zimówkach)
                                A compsport nie ma jakichś filii w okolicach Wawy? Do Łodzi trochę daleko... Masters, który mam pod nosem chyba też ma dobrą reputację.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez miecz
                                  Do Łodzi trochę daleko
                                  daleko :?: :!:
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

szkoda, może miecz, zapomniał, że już jest autostrada :wink:
                                    miecz, sam program wcale nie jest taki zły, ale jak masz walutę i robić chcesz wszystko od razu to jeszcze lepiej, trzymam kciuki za udane mody

Komentarz

• miecz
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 234

no dla kogoś kto wykręcił 50k w 5 lat to daleko... tym bardziej że do lokalnych tunerów mam 5 km, to sobie mogę od nich na rowerku wrócić, a do Łodzi bym się musiał przeprowadzić na parę dni żeby wszystko zrobili, nie?

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

miecz, oddajesz auto do comsportu czy ecuprojectu a wracasz powiedzmy 360konny vw lupo :szeroki_usmiech

Komentarz

• TomekRs
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1670

Jak jestes z wawy to masz pod dostatkiem tam tunerow

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

miecz, nie bądź "miętki" i bądź jak piramida, zrób dobre mode i ciesz się jazdą 300KM potwora

Ja choć nie posiadam od nowosci auta to posmigam nim jeszcze kilka lat i rownież w przyszłości zamierzam (jak Bóg da) systematycznie coś "SMOCZKOWI'" dokładać :szeroki_usmiech najpierw spokojnie...czyli jak w profilu bodykit plus cos do środka, przyszłosciowo coś z osiagami :twisted:

Więc miecz, dawaj, dawaj bo Ty ze swoim egzemplarzem masz pole do popisu :diabelski_usmiech

Komentarz

• miecz
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 234

no widzisz, jakiś niedzisiejszy jestem - nie wiedziałem że tak się to teraz elegancko załatwia

[ Dodano: Nie 17 Cze, 12 19:07 ]
                                              piramida

ja teraz jeżdżę na firmowych 225 45 R 17 z bridgestonami ale myślę żeby tuning zacząć od nich.
                                              Co ty byś brał? Żeby to potem po wzmocnieniu silnika zagrało. Myślałem o 18-tkach o jakichś OZ racing, grantourismo GT albo ultralegerra + yokohamy albo conti sport
                                              boję się że te lekkie jednak zaraz pognę zwłaszcza przy niższym profilu i te granturismo wydają się być solidniejsze

pogubiłem się tylko w wymiarach
                                              jeśli 17tki - to sprawa prosta, takie jak mam
                                              a jeśli 18-tki, to felgi 7.5 cala i ET40-50? a opony wtedy wychodzą 225 40 R18

ogarniałeś ten temat już jakoś?

Komentarz

• shok
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2070
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Przykleję się do tematu bo innego nie znalazłem z silnikiem 2.0TSI.
                                                Czy problem olejowy Audi http://www.a5klub.pl/silniki-benzyno...akcja-grupowa/
                                                dotyczy całej grupy VW . Tzn występuje on w Octavia,Passat CC i A5 czy to różne silniki 2.0TSI

Komentarz

• miecz
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 234

No to ja mam teraz 66 tys. przejechane, czyli od ostatnich postów półtora roku temu 16 tys. km mi przybyło. Dolałem 1 l tuż przed postem z 06.2012 i w międzyczasie jeszcze 1 l.
                                                  Nietuningowany. Jeżdżę na MOTUL Specific 0W30 506.01 506.00 503.00. Generalnie nie pałuję zanim samochód się nie rozgrzeje do 90 st i staram się go zawsze do tej temperatury rozgrzewać nadkładając drogi, jeśli robię np. 2-3 km z dziećmi do szkoły.

Co do eksploatacji, to na razie wymieniłem akumulator i gumki (chyba tylne) przednich wahaczy. Opony (bridgestony) już się kończą, ale klocki ciągle pierwsze!

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Zamieszczone przez miecz
                                                    Jeżdżę na MOTUL Specific 0W30 506.01 506.00 503.00.
                                                    spróbuj innego oleju..
                                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...