to czekam na efekt końcowy
[O2] MAXI-DOT - kodowanie i funkcje
Zwiń
X
-
[O2] MAXI-DOT - kodowanie i funkcje
Koledzy jako że udało mi się zainstalować licznik z tzw. MAXI-DOT chciałbym poruszyć temat jego kodowania i ustawień
Jak wiemy sama instalacja to chyba nie wszystko
Wiem że samo współdziałanie maxidota z navi to głównie kwestia softu ale nurtuje mnie równiez brak wielu innych funkcji a mianowicie całego menu.
W chwili obecnej maxidot pokazuje mi TYLKO takie informacje jak miałem na "starym" liczniku, czyli:
Temperatura
spalanie
średnie spalanie
średnia prędkość
czas drogi i średni czas
ile km pozostało na zbiorniku
no i oczywiście przebiegi
doszedł jeszcze speed warning
A gdzie reszta?? Ponoć w maxidocie jest jeszcze całe menu???
Według TEGO OPISU wygląda na to że nie wystarczy zamontować samego maxidota - trzeba mieć jeszcze wyższy model modułu komfortu oraz moduł elektryki a z tego co sie orientuję to najwyższe modele mają dopiero wersje z climatronikiem ?? Czy tak??
Moje pytania brzmią tak:
Czy osoby które dokładały MAXI-DOT miały problemy z jego kodowaniem i współpracą z columbusem???
Czy po zainstalowaniu maxi trzeba go zakodować jakoś dodatkowo vcds-em??
Co zrobic żebym widział dodatkowe menu??
Czy maxidot zależny jest od modułu kierownicy?? Ja mam 1K0 953 549 BG
ale Grygy twierdzi że lepiej by było dać CH?? Co wy na to ??
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie jak prawidłowo zakodować maxidota i ewentualnie columbusa
Pozdrawiam
-
-
maxpaynemm, jak przyciskasz i przytrzymujesz przez ok. 1-2 sek przycisk "góra-dół" na manetce to nie pojawia się Menu?
Ja wkładałem MD do siebie czyli do wersji Ambiente ( climatic, half-dot ) i wszystko działało.
Moduł kiery 1K0 953 549 BC , Centralna elektryka 3C0 937 049 C.
Teraz nie mogę sobie przypomnieć, ale mam wrażenie ( może mylne ), że gdzieś w długim kodowaniu zaznaczałem Maxi Dot installed.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
witam
a jaki masz modul komfortu?
podaj typ to coś więcej sie dowiemy.
podaj jeszcze jakie masz kodowanie komfortu.
[ Dodano: Nie 08 Maj, 11 19:44 ]
Witam
musisz miec moduł komfortu 19bit dopiero on jest pzystosowany do maxdot
w PW przesyłam opis kodowania poszczególnych modułów komfortu.
proszę o scalenie mojej wypowiedzi
Komentarz
-
-
Panowie nie wiem jak to zrobiłem ale po części zaczeło działać :P Powróciłem do softu 2660 PL i nic się nie poprawiło. Potem vcsdem szukałem z godzinę kodowania maxidota i nic nie zrobiłem, bo nic nie znalazłem Zostawiłem więc auto na jakieś 2 godziny i potem jak poszedłem auto wstawić do garażu i włączyłem navi moim oczom ukazał się taki widok jak na foto
Kierownica MF też zaczeła w końcu działać prawidłowo NAJGORSZE JEST TO ŻE NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA JAK TO ZROBIŁEM :roll:
Dobra teraz została jeszcze kwestia tego żeby pokazywało informacje z radia lub mp3 no i jak uruchomić te dodatkowe menu???Załączone pliki
Komentarz
-
-
Często niektóre opcje wymagają czasu do ich uruchomienia. Przerabiałem podobne sytuacje już kilka razy. Czasem uruchamiałem nawigację na Maxi-Dot lub tempomat i trzeba było zrobić kilka km, żeby nagle zaczęły działać.
Osobiście uważam, że nie mam pojęcia o co chodzi i dlaczego tak jestPozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
A ja mam wersje Ambiente i mam podstawowe funkcje tj.
Temperatura
spalanie
średnie spalanie
średnia prędkość
czas drogi i średni czas
ile km pozostało na zbiorniku
no i oczywiście przebiegi
Czy z tego poziomu można na przykład w menu dołożyć ustawiania domykania szyb albo inne bajery?
W menu mogę ustawić, coming home, leaving home, język, jednostkę spalania, ale żadnych innych bajerów to normalne czy można coś dołożyć do menu kodując?
[ Dodano: Wto 23 Sie, 11 13:47 ]
Załączam foto:
[ Dodano: Wto 23 Sie, 11 14:12 ]
W tym temacie są takie funkcję, jakie by mnie interesowały, ja widzę ich stanowczo mniej, z czego to wynika?
[ Dodano: Wto 23 Sie, 11 14:17 ]
Widziałem też funkcję ustawień tempomatu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashWidziałem też funkcję ustawień tempomatu.
[ Dodano: Sro 24 Sie, 11 09:31 ]
Przytrzymanie dłużej górnego przycisku (kołyski) spowoduje wejście do takiego menu MaxiDota jaki załączyłeś (przed FL).@200KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ali7Zamieszczone przez natashWidziałem też funkcję ustawień tempomatu.
Jeśli nie mam tego w menu maxi-dot to czy można jakoś sprawić, aby się to tam pojawiło?
I ostatnie pytanie. Tam się coś ustawia związanego z tempomatem czy po prostu włącza się wyświetlanie na maxi jakiś informacji o pracy tempomatu?moskwicz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez moskwiczZamieszczone przez ali7Zamieszczone przez natashWidziałem też funkcję ustawień tempomatu.
Jeśli nie mam tego w menu maxi-dot to czy można jakoś sprawić, aby się to tam pojawiło?
I ostatnie pytanie. Tam się coś ustawia związanego z tempomatem czy po prostu włącza się wyświetlanie na maxi jakiś informacji o pracy tempomatu?Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
a jakie to opcje bo tez mam FLke z tempomatem i kabel+vcdsa wiec pomozcie koledzy...
[ Dodano: Sro 24 Sie, 11 12:38 ]
jak wlaczyc w flce przez vcdsa zeby bylo duzo wiecej opcji niz w standardzie? co moze dodatkowo maxidot pokazywac???
czy moge dodatkowo ustawic sobie przez md zeby lusterko zniazalo sie przy cofaniu itp???
Komentarz
-
Komentarz