Nie stresuje sie tym czy DPF jest czy nie ma, bo nie nalezy sie go bac. Obecne konstrukcje i strategie paliwowe podwyzszaja na tyle temperature spalin, ze filtr "sam sie oczyszcza". Bardziej interesowalo mnie to jako ciekawostke, czy sa takie silniki Bo chcac nie chcac silniki GDI czastki stale produkuja.
[O2] Przyciemnienie szyb?
Zwiń
X
-
[O2] Przyciemnienie szyb?
Witam!
Wiem, że było sporo tematów na temat przyciemniania szyb ale mnie interesuje czy ktoś może robił to lub próbował sam sobie przyciemnić szyby a jeśli tak to jaką folią i jak mu poszło bo zamierzam się troszkę pomęczyć.Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
-
-
oklejałem kiedyś całą astre II 3d. Boki wyszły całkiem całkiem, jak na robotę na pierwszy raz szyby z drzwi przednich były wyciągane wiec szło szybko, tylnych szyb nie wyciągaliśmy (bo bez wycinania by się nie obyło) i tam już było trochę rzeźby, ale dało się zrobić. Najwięcej roboty było przy tylnej szybie. Przy 4 próbie naklejenia tego samego kawałki folii, poddaliśmy się i kumpel odstawił auto do firmy :P A poddaliśmy się z powodu niemocy pozbycia się załamań
Komentarz
-
-
Troszkę się bawiłem i muszę przyznać, że łatwo nie jest ale myślę że dam radę tylko muszę mieć troszkę więcej czasu. Wbrew obawom najtrudniejsze nie jest pozbycie się pęcherzyków powietrza tylko idealne docięcie folii. Minimalny ruch w złą stronę i można przedobrzyć tak jak ja dzisiaj przy tym małym trójkąciku na tylnych drzwiach tzn. za daleko nożykiem pociągłem i minimalnie niedochodziła folia do końca szyby i prześwitywało światełko na grubości nawet nie pół milimetra. Myślałem nawet żeby markerem zamalować ops: ale już znalazłem na to sposób i następnym razem powinno być OK.Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Komentarz
-
-
Właśnie taką kupiłem. Ma chyba jakieś 2% przepuszczalności czy coś. W czarnym aucie powinna wyglądać spoko.
A z czym używasz wody do pryskania na szybkę bo ja rozcieńczyłem mydło w płynie czy jest coś lepszego? I jak myjesz szyby, normalnie płynem do szyb czy używasz jakiś innych sztuczek?Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o folię to tylko Armorlite lub SunGard. Inne za 30zł poprostu po jakimś czasie blakną do tego stopnia, że poprostu ich nie widać. Ja już okleiłem w życiu kilkanaście aut. Swoją obecną OII również. Jeżeli ma to ktoś robić pierwszy raz to życzę powodzenia bo jest kilka niuansów, które wychodzą w trakcie pracy (właściwe docięcie, wygrzewanie i położenie folii). Zepsuć folię to jest naprawdę chwilka nieuwagi. Koszt powyższych folii na OII to 120zł + robota.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wowdrgranat na ostatnim spocie za bardzo nie widziałem twoich szyb ,musze zwrócic uwage ,moze cos wymodze dodatkowo
Zamieszczone przez adamusiekmoże i tak, ale w takim przypadku konieczne jest przyciemnienie przodu, tylko wtedy folia też już musi być ciemna, żeby nie było agro tjuningu, a to znowu przyciąga kontrolę misiaków :wink:Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.
Komentarz
-
-
j/w :wink: chcesz sam tył przyciemnić, to nie bierz najciemniejszej folii.. w kombii, vanie może taka być, ale w sedanie lub hatchbacku strasznie to wygląda...
ja też kiedyś tylko ciemne brałem i na sam tył, ale teraz zawsze biorę 50 na przód i 30 na tył i wg mnie tak jest OK :wink: można też po całości zrobić 30 lub 50
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez drgranattadamusiek, możesz przybliżyć nam co masz dokładnie na myśli i które dokładnie szyby i jaką folią twoim zdaniem należy to robić aby nie było agro :?:
jeden lubi pomarańcze drugi jak mu giry śmierdzą :szeroki_usmiech
sam mam zrobiony tył najciemniejszą z możliwych i wali mnie czy ktoś uważa, że to agro czy nie... mój samochód i mi ma się podobać
a odnośnie przodu poniżej przepisy :
"...Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła (szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych.
Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby, lecz tylko pod warunkiem, iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej...”
Nie bawiłem się w przyciemnianie sam tylko robiłem tu :
http://strefaserwisowa.com.pl/ - dożywotnia gwarancja i zniżka dla OCP
Ps. "Szukajcie a znajdziecie.." po lewej u góry :diabelski_usmiechByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Adminie, i tu jest właśnie ten myk którego nauczyłem się ponad 30 lat temu za zachodnią granicą, że robię tył z tej folii mimo iż jest słabo termoplastyczna a nie termokurczliwa tak na marginesie. Ma to swoje oczywiście wady i zalety ale jak to w życiu bywa nie ma nigdy złotego środka.
Pozdrawiam
Wally, i to cała kwintesencja tego co chciałem powiedzieć a ty mnie wyręczyłeś
DziękiJest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.
Komentarz
-
Komentarz