Ja bym modził przy 5B.
[O2] FL 1.6 MPI, skrzynia 6?
Zwiń
X
-
beatnik, wola Twoja... Mod skrzyni lub inne opony. Wybieraj
Ja bym modził przy 5B.
-
to tylko jako alternatywa zwielokrotnienia przelozenia skrzyni, mozna do 10km/h na biegu osiagnac.Zamieszczone przez Tony065beatnik, nie kombinuj z innymi rozmiarami niż homologowane do danego auta. Jak "popsułem" poprzednie, to gość z ubezpieczalni na początek dokładnie obejżał koła i opony, a potem zaczął wyceniać szkody. No chyba że Ci nie zależy na kasie.
Zostaw komentarz:
-
beatnik, nie kombinuj z innymi rozmiarami niż homologowane do danego auta. Jak "popsułem" poprzednie, to gość z ubezpieczalni na początek dokładnie obejżał koła i opony, a potem zaczął wyceniać szkody. No chyba że Ci nie zależy na kasie.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Tony065kolego jakie masz oponki.Z opisu auta: lato 225/45 17, zima 195/65 15możliwe że dla tego chociaż różnicy miedzy pb a lpg tez nie czujęZamieszczone przez Tony065blackrs, nie czujesz, szczególnie po zmianie RS na Pb+LPG :diabelski_usmiech
w ras miałem 16 i 18 i tez jakoś znacznie nie czułem. widać słabe mam czucie
za to jeździ sie lepiej w zakretach na wiekszej oponie
tylko po co? to nie jest homologowany rozmiar i wrazie czego ubiezpieczyciel może się przyczepić. do tego opona 205/55/17 jest dużo droższa od 225/45/17Zamieszczone przez beatnikto na 17 obwod masz taki jak na fabrycznych ~200, ma ktos np xxx/55/17
Zostaw komentarz:
-
to na 17 obwod masz taki jak na fabrycznych ~200, ma ktos np xxx/55/17Zamieszczone przez Tony065blackrs, nie czujesz, szczególnie po zmianie RS na Pb+LPG :diabelski_usmiech
Z opisu auta: lato 225/45 17, zima 195/65 15
Zostaw komentarz:
-
blackrs, nie czujesz, szczególnie po zmianie RS na Pb+LPG :diabelski_usmiech
Z opisu auta: lato 225/45 17, zima 195/65 15
Zostaw komentarz:
-
kolego jakie masz oponki.Zamieszczone przez blackrse tam kto co lubi ja mam 17 spadku mocy jakoś szczególnie nie czuje spalaniem sie nie przejmuje bo mam na gaz a wzrosło może z 0.5 lZamieszczone przez Tony065wsadzenie 17" lub 18" do 1.6MPI mija się z celem, bo spalanie wzrasta i spada dynamika auta
Zostaw komentarz:
-
e tam kto co lubi ja mam 17 spadku mocy jakoś szczególnie nie czuje spalaniem sie nie przejmuje bo mam na gaz a wzrosło może z 0.5 lZamieszczone przez Tony065wsadzenie 17" lub 18" do 1.6MPI mija się z celem, bo spalanie wzrasta i spada dynamika auta
Zostaw komentarz:
-
prosilbym dobrego czlowieka o przelozenia tej ew skrzyni od exeo, nigdzie nie moge znalezc.
Zaraz byl wyliczyl ile to mi da i czy gra warta swieczki.
Zostaw komentarz:
-
No niestety, i tutaj dobrych wieści mieć nie będę...
Ciekawe swoją drogą dlaczego QX jest o prawie 7tyś tańsza...
Zostaw komentarz:
-
hehehe, mam nadzieje ze to w forintach, bo jak w zl to 1/3 mojego auta ponad :/.Zamieszczone przez iFiCena nowych skrzyń w pewnym ASO:
01X300044Q 22026.15
01X300044QV 22026.15
01X300044QX 15862.56
Ceny brutto :P
Zostaw komentarz:
-
Cena nowych skrzyń w pewnym ASO:
01X300044Q 22026.15
01X300044QV 22026.15
01X300044QX 15862.56
Ceny brutto :P
Zostaw komentarz:
-
co do przedłużania 5B, poradze sam, tylko pewnie trzeba czekać jak się skończy gwarancja.Zamieszczone przez Tony065beatnik, wsadzenie 17" lub 18" do 1.6MPI mija się z celem, bo spalanie wzrasta i spada dynamika auta. Koszt "przedłużenia" 5B to ok. 800-1000 zł w zależności o warsztatu. Podzwoń po firmach remontujących skrzynie biegów, to Ci więcej powiedzą.
No i też fura będzie dużo słabsza na 5tce. Qrde wymiana skrzyni wydaje się najfajniejszym rozwiązaniem, ale za to pewnie najdrozszy.
Zostaw komentarz:
-
beatnik, wsadzenie 17" lub 18" do 1.6MPI mija się z celem, bo spalanie wzrasta i spada dynamika auta. Koszt "przedłużenia" 5B to ok. 800-1000 zł w zależności o warsztatu. Podzwoń po firmach remontujących skrzynie biegów, to Ci więcej powiedzą.
Zostaw komentarz:
-
rozw nr 3 już mam i mnie nie zadowalaZamieszczone przez iFiMoim osobistym zdaniem temat zupełnie nierozwojowy:Zamieszczone przez beatnikGeneralnie widzę że może być ciężko z wymianą skrzyni, temat rozwojowy,
1. Praktycznie brak takich samochodów na rynku - pojedyncze sztuki, nie mówiąc już o samych skrzyniach,
2. Tak jak Koledzy pisali... koszt zmiany pewnie śmiesznie wysoki i bardzo dużo rzeczy do ogarnięcia i kwestia kto to zrobi...
Rozwiązanie:
1. Pogodzić się, albo
2. Sprzedać samochód i kupić coś co ma 6b oryginalnie, albo
3. Kupić mocniejsze Audio i cieszyć się przy okazji dobrą nutą w kabinie.
.
A jakby kola o wiekszym obwodzie, mam 16tki 199cm. Ma ktoś 17tki lub 18tki, z balonem wiekszym, zeby obwod byl wiekszy niz 200cm, czy woqule wejdzie coś takiego pod nadkole
.
Do octavki polecane sa:
7,0J x 17", ET 54, opona 225/45 R17
7,5J x 18", ET 51, opona 225/40 R18
6,5J x 16", ET 50, opona 205/55 R16
powiekszenie srednicy o kilka cm zalatwia sprawe, tylko czy sie zmiesci i czy nic sie przez to nie uszkodzi i czy takiego oponki sprzedaja!
.
dzieki
Zostaw komentarz:
-
Moim osobistym zdaniem temat zupełnie nierozwojowy:Zamieszczone przez beatnikGeneralnie widzę że może być ciężko z wymianą skrzyni, temat rozwojowy,
1. Praktycznie brak takich samochodów na rynku - pojedyncze sztuki, nie mówiąc już o samych skrzyniach,
2. Tak jak Koledzy pisali... koszt zmiany pewnie śmiesznie wysoki i bardzo dużo rzeczy do ogarnięcia i kwestia kto to zrobi...
Rozwiązanie:
1. Pogodzić się, albo
2. Sprzedać samochód i kupić coś co ma 6b oryginalnie, albo
3. Kupić mocniejsze Audio i cieszyć się przy okazji dobrą nutą w kabinie.
Zostaw komentarz:
-
i tak i nie, jechać 100 przy 3K obr, to troche śmieszne. ITD na autostradzie na chorwacji jeszcze nie maZamieszczone przez NortheuszWprowadzą wszystkie planowane fotoradary plus ITD ze swoimi fotoradarami jeżdżącymi to i na 5-tce będzie za szybko, nie mówiąc już o 6-tceZamieszczone przez beatniktak generalnie temat zbieżny (chodzi o zbyt wysokie obroty tego silnika i huczenie) ale tutaj raczej o oryg 6tce.Zamieszczone przez Maicrofthttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=64605&start=0
To nie temat o dokladnie tym samym ??
Na pewno taniej zmienic przelozenie niz cala skrzynie, jak to w przypadku TDI gdzie oprocz skrzyni zmienialo sie tez kilka innych drobiazkow ktore tez kosztowaly
Generalnie widzę że może być ciężko z wymianą skrzyni, temat rozwojowy, może ktoś coś jeszcze dorzuci, planuje tym autem jeszcze troche pojeździć, a wygląda na to że nie jest to pojazd stworzony na autostrade:/, trzeba pomóc fabryce
.
Zostaw komentarz:
-
taka skrzynia do silnika 1.6 z EXEO MY2009 ma oznaczenie
01X 300 044 Q lub QX, nie wiem czym się różnią.
No i sam silnik ma oznaczenie ALZ a nie BSE, czym się różnią?
Zostaw komentarz:
-
Wprowadzą wszystkie planowane fotoradary plus ITD ze swoimi fotoradarami jeżdżącymi to i na 5-tce będzie za szybko, nie mówiąc już o 6-tceZamieszczone przez beatniktak generalnie temat zbieżny (chodzi o zbyt wysokie obroty tego silnika i huczenie) ale tutaj raczej o oryg 6tce.Zamieszczone przez Maicrofthttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=64605&start=0
Na pewno taniej zmienic przelozenie niz cala skrzynie, jak to w przypadku TDI gdzie oprocz skrzyni zmienialo sie tez kilka innych drobiazkow ktore tez kosztowaly
Generalnie widzę że może być ciężko z wymianą skrzyni, temat rozwojowy, może ktoś coś jeszcze dorzuci, planuje tym autem jeszcze troche pojeździć, a wygląda na to że nie jest to pojazd stworzony na autostrade:/, trzeba pomóc fabryce
.
Zostaw komentarz:
-
tak generalnie temat zbieżny (chodzi o zbyt wysokie obroty tego silnika i huczenie) ale tutaj raczej o oryg 6tce.Zamieszczone przez Maicrofthttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=64605&start=0
.
Zostaw komentarz:
-
O kurcze, o tym nie wiedziałem. Byłem przekonany że 6-stki nei było przy 1.6 MPI.Zamieszczone przez iFiNie był bym tego taki pewny:
http://www.autocentrum.pl...y-1.6-mpi-102km
http://www.youtube.com/watch?v=95fsvWpJBng
Wiele wniosłeś do dyskusji tym jakze "błyskotliwym" i "wyszukanym" stwierdzeniem 8)Zamieszczone przez dudek_tAle skoro Big mówi krótko że nie było to znaczy że nie było! Basta!
[ Dodano: Sro 02 Sty, 13 09:54 ]
Tylko ciekawe jak jej przełożenia. Bo to że 6-stk była łaczona z 1.6 MPI w innych markach koncernu VAG nie oznacza że bedzie plug & play w przypadku 1.6 MPI z O II.Zamieszczone przez NortheuszJakby się dało taką skrzynię "6" zapodać do O2 to byłoby świetnie
Zostaw komentarz:
-
To prawda... poza niepohamowanym apetytem na paliwo temu silnikowi bardzo brakuje następnego biegu... Jazda nawet z prędkościami mniejszymi - 100km/h to obroty rzędu 3000, całkiem bez sensu.Zamieszczone przez NortheuszJakby się dało taką skrzynię "6" zapodać do O2 to byłoby świetnie.
Zostaw komentarz:
-
Mniejsza z Audi, Seatem i VAG-iemZamieszczone przez dudek_tAudi też nie... w A3 były 6 biegowe skrzynie.Zamieszczone przez NortheuszW takim razie Seat nie jest w grupie VAG :diabelski_usmiechZamieszczone przez BigNie.Zamieszczone przez beatnikRobił vag skrzynie 6 do 1.6 mpi?.
Ale skoro Big mówi krótko że nie było to znaczy że nie było! Basta! :diabelski_usmiech
. Jakby się dało taką skrzynię "6" zapodać do O2 to byłoby świetnie. Chociaż wypuszczenie Octavii 1.6 bez skrzyni 6-b mogło być ruchem czysto marketingowym, żeby Skoda nie była jak ci "lepsi" z Happy-VAG-Family.
Zostaw komentarz:
-
Audi też nie... w A3 były 6 biegowe skrzynie.Zamieszczone przez NortheuszW takim razie Seat nie jest w grupie VAG :diabelski_usmiechZamieszczone przez BigNie.Zamieszczone przez beatnikRobił vag skrzynie 6 do 1.6 mpi?.
Ale skoro Big mówi krótko że nie było to znaczy że nie było! Basta! :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: