Ja rowniez skladam gratulacje i miejmy nadzieje ze do szybkiego zobaczenia
[O2FL] skrzynia RS
Zwiń
X
-
[O2FL] skrzynia RS
Witam!
czy ktoś z Was przerabiał montaż skrzyni biegów od RSa TDI 170 do 2.0 140 4x4 ?
w danych kat. różnica max prędkości jest 26 kmh. Oczywiście nie chodzi mi o jazdę z max prędkością tylko o niższe obroty silnika przy powiedzmy 180kmh
chodzi mi o długie przełożenie z racji tego że latam głównie autostradami po Europie
wszelkie sugestie mile widziane, oznaczenia skrzyń itd
-
-
elmer80, a czemu nie założysz skrzyni od BMM?
albo BKD?
czemu akurat RS ?
wszsytkie te skrzynie to DSG 6
różnica w prędkości wynika z mocy silnika IMHOprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
elmer80, wiem, że masz BMM bo taki silnik masz w opisie
ale wychodziły BMM z DSG- więc poszukaj lepiej takiej skrzyni bo przynajmniej nie będziesz maił problemów z obudową
wszystkie skrzynie DSG 6 mają oznaczenie 02Eprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
elmer80, słupek jest taki sam w 2,0 ok 140KM czyli ASV,BMM,BKD
w 170 (BMN i CEGA) chyba jest ciut inny
zresztą już BMM i BkD różnią się pewnymi elementami mocowania osprzętu
hmm, rozumiem, ze chcesz po prostu założyć skrzynię manualną- my mistake- myslałem, że chcesz założyć DSG a to jest takie samo w obu jednostkachprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdysłupek jest taki sam w 2,0 ok 140KM czyli ASV,BMM,BKD
w 170 (BMN i CEGA) chyba jest ciut inny
za CEGA nie dam sobie niczego uciąć bo nie prułem na czynniki pierwsze :diabelski_usmiechWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
elmer80, nie, bo nikt tego nie zrobił
musisz usiąść nad ETKĄ i zobaczyć jakie są oznaczenia skrzyni do swojego i do RSa oraz popatrzeć na ustawienia śrub i innych elementówprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Odkopuje własny temat bo nie daje mi to spokoju...
Kolego gadula007 sam chip nie zmieni prędkości na poszczególnych biegach.
Przełożenie się nie zmienia więc nie ma znaczenia czy silnik ma 140 czy 170 KM.
Oczywiście sama VMAX delikatnie wzrośnie bo silnik chętniej wkręci się na wyższe obroty.
Koledzy posiadacze RSów z 2.0 TDI PD z manualną skrzynią podajcie proszę prędkości w/g licznika na 5/6 biegu przy 3 i 3,5 tys obr
Komentarz
-
-
Też jest taki pomysł ale kto miałby to zrobić? Lepiej chyba nie otwierać skrzyni bo skąd będę miał gwarancję na poprawny montaż. Skrzynię i tak trzeba ściągać bo dwumas tarabani więc od razu założyłbym taką od RS170 tylko nadal nie wiem jaki VMAX mają?
W/g danych technicznych 224? moja ma 197.
Temat drążę ponownie bo w niedługim czasie zawita GTB1756VK. Celuję w 200/400 lub trochę ponad więc zależy mi na jak najdłuższej skrzynki.
Komentarz
-
-
dla RS TDI sprzed liftingu podają 2550 obr/min przy 120 km/h:
Specs for Skoda Octavia 2.0 TDI 170hp RS 2004, Manual 5 doors about engine, performance, chassis, and safety. You can find specs for weights, interior and exterior dimensions
ale nie wiem czy to nie błąd niestety albo prędkość na V biegu, bo żeby osiągnąć maxa dla RS czyli 225 km/h przy takim przełożeniu to silnik musiałby się wkręcić na około 4780 obr.
Ponadto to krócej niż w O2 1,9 tdi gdzie przy 120 jest 2500.
Sprawdź może jaka skrzynia siedzi w O2 FL 2.0 tdi 110KM - z tego co pamiętam z fotek udostępnionych kiedyś przez jednego z kolegów na forum to przy około 200 było tam jakieś 3250 obr na VI biegu - zdaje się że to najdłuższa skrzynia w tdisotdi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elmer80Też jest taki pomysł ale kto miałby to zrobić? Lepiej chyba nie otwierać skrzyni bo skąd będę miał gwarancję na poprawny montaż. Skrzynię i tak trzeba ściągać bo dwumas tarabani więc od razu założyłbym taką od RS170 tylko nadal nie wiem jaki VMAX mają?
W/g danych technicznych 224? moja ma 197.
Temat drążę ponownie bo w niedługim czasie zawita GTB1756VK. Celuję w 200/400 lub trochę ponad więc zależy mi na jak najdłuższej skrzynki.
Przy 180km/h na 6 masz 3tys rpm.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
skrzynia ma kod KQK
Komentarz
-
-
elmer80, mój klekot na VI biegu przy 3500 ma 190km/h, często na tempomacie jeżdżę właśnie przy tych wartościach :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaelmer80, mój klekot na VI biegu przy 3500 ma 190km/h, często na tempomacie jeżdżę właśnie przy tych wartościach :wink:
a mógłbyś jechać dużo więcej lub przy niższych obrotach
dostałem taką informację że przełożenie główne w skrzyni musi się zgadzać z tym co jest
no i teraz skąd wydumać takie dane techniczne :?:
nie ma co ukrywać że taka skrzynka od T5 byłaby cacy :diabelski_usmiech
octavka mogłaby licznik zamknąć biorąc pod uwagę fakt że na 99% zagości GTB1756VK :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 19 Sie, 14 22:25 ]
Zamieszczone przez Deoelmer80, zestawienie skrzyń do O2 wrzuciłem na GDrive -> >>KLIK<<
[ Dodano: Sro 10 Wrz, 14 22:31 ]
Chciałbym ogłosić wszem i wobec że moja zwykła skrzynia KNP przeistacza się w dluuuuga skrzynię z przełożeniem głównym od 02Q co da w efekcie realną prędkość przy 3 tys obr 185 kmh :diabelski_usmiech a nie jak do tej pory 153 kmh. Jak ktoś zainteresowany to opiszę wkrótce szczegóły i wrzucę parę fotek.
[ Dodano: Pią 31 Paź, 14 15:25 ]
no więc stało się :!:
dłuuuga skrzynia zagościła w mojej O2
Wszystko dzięki Rafałowi Szumowskiemu który jest posiadaczem jednego z szybszych Golfów w PL jak nie najszybszego :twisted:
Jakby ktoś chciał się pobawić w tego typu przeróbki to mogę podać kontakt na priv
ale od razu zaznaczam że nie jest to tania zabawa...
Tak dla przykładu parę śrubek do wieńca dyfra 9 stówek :evil:
Całość polegała na wymianie przełożeń głównych w mojej skrzyni KNP
Dawcą była skrzynia O2Q albo O2M już sam nie pamiętam.
Efekt końcowy jest taki że realne prędkości na 6 biegu wyglądają następująco:
2000 - 121
2500 - 151
3000 - 181
3500 - 211
4000 - 241
4500 - 271
na ori skrzyni było: 102, 127, 153, 178, 203, 229
na razie vmax nie był testowany bo nie ma czym... nadal jest seryjne turbo
lecz na pewno będzie coś większego a mianowicie GTB2260VKLR 8)
poniżej parę fotek
Komentarz
-
Komentarz