Chcialem pomalować listwe dekoracyjną, lakierem akrylowym Motip na czarny połysk, odtłuściłem i prysnąłem ,w 15 sekund porobiły się pęcherze, wytarłem lakier i tak to wygląda ,
co jest nie tak ? image share
Próbowałeś najpierw gdzieś dać kropelkę lakieru na sprawdzenie reakcji?
Kupiłem specjalnie do prób listewkę i jak nawet widać na foto okleiłem ją na pół, do prób malowania, przecież nie jestem pierwszy na forum który malował dekory :shock: i pewnie nikt nie szorował tej wierzchniej farby do gołego plastiku , tylko pewnie zmatowił ją i lakier?
bishop, Malowałem ramkę grilla na czarno.Wedle wskazówek lakiernika dałem podkład na plastik,potem podkład akrylowy i lakier akryl.Ale po pewnym czasie kamyczki mi robiły małe odpryski,wku...łem się zdrapałem wszystko,wyszlifowałem i obkleiłem folią samoprzylepną czarny połysk i rok czasu mam spokój a fajnie wygląda.
np. ja malowałem 8)
W moim przypadku technologia była następująca (pewnie nie profi, ale jestem w te klocki amatorem hobbystą ):
- zmatowienie listwy bardzo drobnym papierem ścierny
- odtłuszczenie
- lakierowanie podkładem do plastiku
- lakierowanie lakierem właściwym
- na to wszystko dałem jeszcze 2 warstwy bezbarwnego
Wszystko ładnie trzyma i nic się nie pogryzło.
Lakierowałem listwy przednie, popielniczkę, ramkę wokół dźwigni skrzyni biegów i ramkę radia, na wiosnę będę lakierował listwy na drzwiach.
Słabo, ale coś widać (kolor czarny metalik):
Wysłałem pw i do TwoB, też ma pryśniętą konsolę, jednak dobrze ze nie pożałowałem kilka zł na dekor do prób , bym se spaprał swój.
[ Dodano: Nie 09 Lut, 14 18:52 ]
Zamieszczone przez TwoB
- zmatowienie listwy bardzo drobnym papierem ścierny
No właśnie , zmatowiłeś, a nie wyskrobałeś 100% starego lakieru do gołego plastiku, a ja nawet jakbym zmatowił to resztka lakieru by spieprzyła wszystko :roll:
No właśnie , zmatowiłeś, a nie wyskrobałeś 100% starego lakieru do gołego plastiku, a ja nawet jakbym zmatowił to resztka lakieru by spieprzyła wszystko
...zmatowiłem, ale nie skupiałem się nad całkowitym usunięciem lakieru. Moim zdaniem kluczową sprawą jest podkład do plastiku. Najpierw próbę zrobiłem bez podkładu to lipa była i lakier zareagował podobnie jak u Ciebie.
Właśnie doszedłem do wniosku,że brakującym elementem w tej układace jest brak podkładu do plastików i pewnie jutro kupię i wypróbuję.
Ale załóżmy ,że chciałbym zachować oryginalny kolor listwy i pokryć go tylko bezbarwnym lakierem, to tez musże położyć najpierw podkład na plastik i czy on nie rozmydli /zmatowi/ obrazu ori listwy.
Oj chyba jeszcze dużo nauki dla amatora :P
Ale załóżmy ,że chciałbym zachować oryginalny kolor listwy i pokryć go tylko bezbarwnym lakierem, to tez musże położyć najpierw podkład na plastik i czy on nie rozmydli /zmatowi/ obrazu ori listwy.
Ja jako amator mogę powiedzieć tyle - ten podkład, którego użyłem (przesłałem Ci na PW) był przezroczysty, stworzył tylko przyczepną powłokę, na to myślę, że można spokojnie dać bezbarwny. (Ktoś mi doradził, że dobrze jest stosować lakiery od jednego producenta, wtedy największa szansa, że będzie dobrze)
Niech się jeszcze wypowiedzą specjaliści (w każdym razie u mnie jest OK)
Podklad do plastiku stosuje sie tylko i wylacznie jesli chcemy lakierowac bezposrednio na powierzchnie plastikowe.
Wystepuje wtedy przyczepnosc chemiczna.Mechaniczna,czyli matowienie powierzchni w
tym przypadku nie dziala.
W przypadku opisanym przez autora...wystapil typowy problem przy nakladaniu nowej
powloki lakierami 1K wystepujacych w sprayach.
Maja duza zawartosc rozpuszczalnikow organicznych i trzeba uwazac podczas aplikacji.
Nalezy natryskiwac cienkimi warstwami i najlepiej natychmiast suszyc,aby doprowadzic do
blyskawicznego odparowania rozpuszczalnika.
To rozpuszczalnik ''podnosi'' stara powloke lakieru...najczesciej efekt ten wystepuje jesli ta pierwsza powloka takze polakierowana jest lakierem 1K.
Do przesuszania mozna uzyc suszarki do wlosow.
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
W przypadku opisanym przez autora...wystapil typowy problem przy nakladaniu nowej
powloki lakierami 1K wystepujacych w sprayach.
Maja duza zawartosc rozpuszczalnikow organicznych i trzeba uwazac podczas aplikacji.
Nalezy natryskiwac cienkimi warstwami i najlepiej natychmiast suszyc,aby doprowadzic do
blyskawicznego odparowania rozpuszczalnika.
Była tylko 1 cienka warstwa czarnego i efekt złuszczena wystąpiłw 15s i nijak tego nie wysuszy się w tym czasie. Czarny lakier to akryl-Motip, bo co lepszego może amator kupić w sklepie?
Mam jeszcze bezbarwny akryl-Motip , miał iść na wierzch, spróbuję go na drugim końcu listewki.
Marbab ładnie , trwałe to? i podaj może na PW cenę całości.,
Ten złuszczony lakier , to wygląda ,że przez mój błąd techniczny i oby tak było. Dzisiaj podchodziłem pod temat malowania i zobaczyłem 2 identyczne butelki, koło siebie ,jedna to rozpuszczalnik uniwersalny, a druga rozpuszczalnik ekstrakcyjny /benzyna/ , prawdopodobnie przetarłem uniwersalnym i lekko rozmiękczyło lakier a poprawka czarnym złuszczyla go. dzięki za pomoc , w wolnym czasie jeszcze się w to pobawię.
Dla pewności zmatuj, połóż podkład do plastiku (może gdzie nie gdzie przetarłeś poprzedni), połóż BAZĘ pod lakier później kolor, hydro co tam sobie wymyślisz i na koniec klar. Pamiętaj, żeby zachować odpowiednio długie czasy, żeby poszczególne warstwy miały czas na odparowanie, a tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=76368 możesz podejrzeć jak wyszło na elementach z Ferrari
10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!
W ramach kontaktu ze sztuką , pomalowałem ramkę od swinga :lol: 2spraye i pasta ścierna , miało być czarny fortepianowy 8) , jakość ocenia na -5/6 . Listwy muszą poczekać na porę letnią.
Komentarz