Zamieszczone przez greg505
Malowanie listwy dekoracyjnej
Zwiń
X
-
Malowanie listwy dekoracyjnej
Chcialem pomalować listwe dekoracyjną, lakierem akrylowym Motip na czarny połysk, odtłuściłem i prysnąłem ,w 15 sekund porobiły się pęcherze, wytarłem lakier i tak to wygląda ,
co jest nie tak ?
image share
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Próbowałeś najpierw gdzieś dać kropelkę lakieru na sprawdzenie reakcji?
Komentarz
-
-
bishop, Malowałem ramkę grilla na czarno.Wedle wskazówek lakiernika dałem podkład na plastik,potem podkład akrylowy i lakier akryl.Ale po pewnym czasie kamyczki mi robiły małe odpryski,wku...łem się zdrapałem wszystko,wyszlifowałem i obkleiłem folią samoprzylepną czarny połysk i rok czasu mam spokój a fajnie wygląda.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
bishop, pytaj marbaba, on ma przez kuzyna zrobione na szlifowane aluminium->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopPoszukam na forum kto malował i dopytam.
W moim przypadku technologia była następująca (pewnie nie profi, ale jestem w te klocki amatorem hobbystą ):
- zmatowienie listwy bardzo drobnym papierem ścierny
- odtłuszczenie
- lakierowanie podkładem do plastiku
- lakierowanie lakierem właściwym
- na to wszystko dałem jeszcze 2 warstwy bezbarwnego
Wszystko ładnie trzyma i nic się nie pogryzło.
Lakierowałem listwy przednie, popielniczkę, ramkę wokół dźwigni skrzyni biegów i ramkę radia, na wiosnę będę lakierował listwy na drzwiach.
Słabo, ale coś widać (kolor czarny metalik):
Komentarz
-
-
Wysłałem pw i do TwoB, też ma pryśniętą konsolę, jednak dobrze ze nie pożałowałem kilka zł na dekor do prób , bym se spaprał swój.
[ Dodano: Nie 09 Lut, 14 18:52 ]
Zamieszczone przez TwoB- zmatowienie listwy bardzo drobnym papierem ścierny
PS
PW odrzuć bo pisałem w tej właśnie sprawie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopNo właśnie , zmatowiłeś, a nie wyskrobałeś 100% starego lakieru do gołego plastiku, a ja nawet jakbym zmatowił to resztka lakieru by spieprzyła wszystko
Komentarz
-
-
Właśnie doszedłem do wniosku,że brakującym elementem w tej układace jest brak podkładu do plastików i pewnie jutro kupię i wypróbuję.
Ale załóżmy ,że chciałbym zachować oryginalny kolor listwy i pokryć go tylko bezbarwnym lakierem, to tez musże położyć najpierw podkład na plastik i czy on nie rozmydli /zmatowi/ obrazu ori listwy.
Oj chyba jeszcze dużo nauki dla amatora :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopAle załóżmy ,że chciałbym zachować oryginalny kolor listwy i pokryć go tylko bezbarwnym lakierem, to tez musże położyć najpierw podkład na plastik i czy on nie rozmydli /zmatowi/ obrazu ori listwy.
Niech się jeszcze wypowiedzą specjaliści (w każdym razie u mnie jest OK)
Komentarz
-
-
Podklad do plastiku stosuje sie tylko i wylacznie jesli chcemy lakierowac bezposrednio na powierzchnie plastikowe.
Wystepuje wtedy przyczepnosc chemiczna.Mechaniczna,czyli matowienie powierzchni w
tym przypadku nie dziala.
W przypadku opisanym przez autora...wystapil typowy problem przy nakladaniu nowej
powloki lakierami 1K wystepujacych w sprayach.
Maja duza zawartosc rozpuszczalnikow organicznych i trzeba uwazac podczas aplikacji.
Nalezy natryskiwac cienkimi warstwami i najlepiej natychmiast suszyc,aby doprowadzic do
blyskawicznego odparowania rozpuszczalnika.
To rozpuszczalnik ''podnosi'' stara powloke lakieru...najczesciej efekt ten wystepuje jesli ta pierwsza powloka takze polakierowana jest lakierem 1K.
Do przesuszania mozna uzyc suszarki do wlosow.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
bishop, w odpowiedzi na Twoje PW: moje listwy pokryte sa hydrografika i nastepnie polakierowane bezbarwnym. Tutaj masz efekt tej operacji.
Komentarz
-
-
Hej, gdybyś potrzebował jeszcze pomocy, pisz.10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!
https://www.facebook.com/pages/Next-...082994?fref=ts
Pozdrawiam
Darek
Komentarz
-
-
W przypadku opisanym przez autora...wystapil typowy problem przy nakladaniu nowej
powloki lakierami 1K wystepujacych w sprayach.
Maja duza zawartosc rozpuszczalnikow organicznych i trzeba uwazac podczas aplikacji.
Nalezy natryskiwac cienkimi warstwami i najlepiej natychmiast suszyc,aby doprowadzic do
blyskawicznego odparowania rozpuszczalnika.
Mam jeszcze bezbarwny akryl-Motip , miał iść na wierzch, spróbuję go na drugim końcu listewki.
Marbab ładnie , trwałe to? i podaj może na PW cenę całości.,
Komentarz
-
-
Ten złuszczony lakier , to wygląda ,że przez mój błąd techniczny i oby tak było. Dzisiaj podchodziłem pod temat malowania i zobaczyłem 2 identyczne butelki, koło siebie ,jedna to rozpuszczalnik uniwersalny, a druga rozpuszczalnik ekstrakcyjny /benzyna/ , prawdopodobnie przetarłem uniwersalnym i lekko rozmiękczyło lakier a poprawka czarnym złuszczyla go. dzięki za pomoc , w wolnym czasie jeszcze się w to pobawię.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopZamieszczone przez Biszczubishop, nawet na plastik musisz dać podkład
Poszukam na forum kto malował i dopytam.
Okleić nie dam rady ,żeby było idealnie."Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
Dla pewności zmatuj, połóż podkład do plastiku (może gdzie nie gdzie przetarłeś poprzedni), połóż BAZĘ pod lakier później kolor, hydro co tam sobie wymyślisz i na koniec klar. Pamiętaj, żeby zachować odpowiednio długie czasy, żeby poszczególne warstwy miały czas na odparowanie, a tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=76368 możesz podejrzeć jak wyszło na elementach z Ferrari10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!
https://www.facebook.com/pages/Next-...082994?fref=ts
Pozdrawiam
Darek
Komentarz
-
Komentarz