[O2] Chip i DSG

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• RODROG
    odpowiedział(a)
    jaki olej do dsg polecacie, czy tylko serwisowy skody, jak telefonowałem do Witka przed tuningiem to mówił, że może mi wymienić ale było to drożej niż w serwisie co naj mniej o połowę. Teraz mam następne auto niedawno kupione używka, muszę wymienić olej w dsg i zastanawiam się gdzie kupić olej, żeby było nie za drogo i dobrze. Wpisując w google olej do dsg nie wiele wyświetla propozycji.

Zostaw komentarz:

• rOBERTO795
    odpowiedział(a)
    ja polecam wymieniac co 30-40 tyś km

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jak ktos 40kkm robi w 10lat, to tak

Przeciez ta skrzynia po normalnie napisanym programie przenosi zaledwie kilkanascie Nm wiecej niz na seryjnym sofcie.

Zamieszczone przez orzel720 Zobacz wpis
    FEBI G052182A2
    Opakowanie 5l i 1l + do tego filtr 44176

Zostaw komentarz:

• Dwarf
    odpowiedział(a)
    Teoretycznie producent zaleca zdaje się co 60 tyś km wymieniać, ale mechanik, o którego zmieniałem ostatnim razem, zalecał jednak nie przekraczać 40 tyś km.

Zostaw komentarz:

• orzel720
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    Jak ktos serwisowal skrzynie, sam silnik z turbina i dwumasa zyja to czemu nie

[ Dodano: Czw 13 Paź, 16 19:26 ]
    Jaki jest bezpiezny interwał wymiany oleju w DSG-6G? Rozumiem że lać olej np taki: FEBI G052182A2?

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Jak ktos serwisowal skrzynie, sam silnik z turbina i dwumasa zyja to czemu nie

Zostaw komentarz:

• orzel720
    odpowiedział(a)
    Pytanko
    - czy robienie virusa w aucie jakie jest wystawione w giełdzie czyli 2.0 8V BMM 140KM PD +DSG+DPF 2009r. - jest bezpieczne (przebieg 240kkm) i ile bezpiecznie można uzyskać?

Zostaw komentarz:

• RODROG
    odpowiedział(a)
    po przeczytaniu postu odniosłem wrażenie, że tunerzy nie potrafią jeszcze stoić DSG, odpowiednio przestrojona bardziej by chroniła sprzęgł i dwumas, fabryczna DSG nastawiona jest na małe zużycie paliwa, co daje wg mnie zbyt niskie obroty przy małych prędkościach. Tak jak moc i moment strojony jest pod kierowcę, tak i skrzynię przydało by się podstroić.

[ Dodano: Pią 22 Maj, 15 07:24 ]
    może ktoś jednak robił chip razem ze skrzynią i podzieli się wiedzą. Podczas przyspieszania ro kierowca decyduje przy jakich obrotach zmieniany jest bieg, osiągam 55km/h skrzynia tak jak oczekuję wykonuje to na 1, 2, i 3 biegu a jak osiągnie te 55km/h to przeżycia na 5 a nawet 6 bieg. Niskie obroty silnika przy w miarę stałych prędkościach są irytujące.

[ Dodano: Nie 24 Maj, 15 20:38 ]
    już, docztyałem o chip tuningu DSG, może ktoś robił i podzieli się wrażeniami.
    Wczoraj trochę powyprzedzałem na ruchliwej drodze, wydaje mi się, wycisnął bym więcej na ręcznej skrzyni, chyba trochę za wysoko kręci przy pedale w podłogę, trochę wtedy brakuje mocy.
    Zdecydowałem już, że zrobię chip silnika i skrzyni jak ochłonę po zakupie. Teraz pytanie gdzie. Gdzie można zrobić strojenie na drodze ze sprawdzeniem na hamowni stacjonarnej. Nie chciał bym być potraktowany w sposób hurtowy „ładna kreska na wykresie i dowidzenia”

[ Dodano: Pią 03 Lip, 15 20:23 ]
    sam sobie odpowiem
    właśnie jestem, po tuningu silnika ze 140km na 186km, i strojeniu skrzyni, wreszcie auto zaczęło ze mną współpracować.
    program robiony w R-performance, Witek rozumie to co robi, skrzynie wystroił zgodnie z moimi sugestiami.
    Jak będę miał więcej czasu to wkleję wykresy i opiszę zmiany.

Zostaw komentarz:

• technics
    odpowiedział(a)
    Nie chce zakladac nowego tematu . Dlatego pytam tu . Mam auto jak w temacie z dsg . Czy moje DSG da rede z wieksza turbina mysle o mocy okolo 170 tyle ile da sie wyciagnoc na ori wtryskach i wiekszej turbinie . Ile da rade wycisnac z tej dsg w 1.9 ?

Zostaw komentarz:

• Tozi
    odpowiedział(a)
    Jakby kto pytał mam taką turbinkę do BMM z potencjałem myślę do 200km. Na podobnej jeździłem w BXE, było prawie 180 ale tylko dlatego że już nie było paliwa, osprzęt silnika seria.

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    Slyszałem że DQ500 modyfikują tak ze do 600Nm wytrzymuje

Zostaw komentarz:

• rob555
    odpowiedział(a)
    BMM robiliśmy na 270KM i działa...fakt ze manual.
    skrzynia DSG będzie wymuszała ostrożniejszy moment ale na GTB + wydajniejsze końcówki wtrysków i 240-250KM na 430Nm plasko i jazda

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    negative74, Maciek wymienił 1,9 właśnie na silnik BMM :roll:
    1,9 to on miał na początku
    czytaj ze zrozumieniem :wink:

Zostaw komentarz:

• negative74
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotrek_gdy
    Zamieszczone przez negative74
    Słyszałem , sęk w tym że podobno przy tym silniku z turbiną jest problem chociaż ponoć do obejścia.Pytanie czy ktoś już ma takie modyfikacje na BMM z DSG i jaki to koszt
    zamiast słuchać nie wiadomo kogo naucz się szukać na forum :wink: - Maciek robił swap z 1,9 na 2,0 tdi BMM i w jego temacie masz opis różnych modyfikacji w tym silniku

ograniczeniem DSG jest moment 450Nm na seryjnych sprzęgłach
    Error Piotrek.Cyt. z posta McGan ..."Wiesz, ja mam 1.9, a Ty 2.0 xD Zrobię GT17 i będzie też ok ...mam nadzieję".Ja chcę coś zrobić z moim 2.0 BMM a nie wymieniać na 1.9.W każdym razie dzięki za namiary na ten temat.

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez negative74
    Słyszałem , sęk w tym że podobno przy tym silniku z turbiną jest problem chociaż ponoć do obejścia.Pytanie czy ktoś już ma takie modyfikacje na BMM z DSG i jaki to koszt
    zamiast słuchać nie wiadomo kogo naucz się szukać na forum :wink: - Maciek robił swap z 1,9 na 2,0 tdi BMM i w jego temacie masz opis różnych modyfikacji w tym silniku

ograniczeniem DSG jest moment 450Nm na seryjnych sprzęgłach

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Nic więcej nie ugrasz jeżeli nie zmienisz turbiny, nie ważne czy dsg czy manual i żadne czary tutaj nie pomogą

Zostaw komentarz:

• negative74
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piramida
    negative74, więcej na tej turbinie nie wyciągniesz, chcesz więcej mocy to musisz dostarczyć więcej powietrza :wink:
    Słyszałem , sęk w tym że podobno przy tym silniku z turbiną jest problem chociaż ponoć do obejścia.Pytanie czy ktoś już ma takie modyfikacje na BMM z DSG i jaki to koszt?

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    negative74, więcej na tej turbinie nie wyciągniesz, chcesz więcej mocy to musisz dostarczyć więcej powietrza :wink:

Zostaw komentarz:

• negative74
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotrek_gdy
    negative74, wywal DPFa to zyskasz jeszcze kilka kucy :wink:
    DPFa nie mam.Pytanie czy to już max. co można z wycisnąć?

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    negative74, wywal DPFa to zyskasz jeszcze kilka kucy :wink:

Zostaw komentarz:

• negative74
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez blitz1916
    to samo się tyczy dieselka BMM z DSG? Obecnie 140 kucyków mi nie wystarcza...

Podsumowując co należy zrobić:
    1) wymiana turbiny
    2) program DSG
    3) chip silnika

Dobrze piszę czy plotę głupoty :? ?

Podpinam się pod pytanie.
    Na chwilę obecną mam ok.170kucy (2.0l/Bmm/Dsg) po chiptuningu.Też już nie wystarczaKoleś który mi to robił stwierdził że z tego silnika i z tą skrzynią więcej bezpiecznie nie wycisnę.Jak to wkońcu jest???

Zostaw komentarz:

• piotrek_gdy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez blitz1916
    2) program DSG
    a skąd weżmiesz inny? :szeroki_usmiech
    do 450 Nm nie musisz nic zmieniać w programie, chyba, że chcesz wymienić sprzęgła na mocniejsze ale to wymiana mechaniczna a nie soft
    to co trzeba zrobić to na pewno nastawy podstawowe - ale to po każdej wymianie oleju się robi więc chyba o tym wiesz

jak napisał wyżej rob555, nie warto dłubać przy sofcie skrzyni o ile nie chcesz iść wyżej niż 450Nm

Zostaw komentarz:

• blitz1916
    odpowiedział(a)
    to samo się tyczy dieselka BMM z DSG? Obecnie 140 kucyków mi nie wystarcza...

Podsumowując co należy zrobić:
    1) wymiana turbiny
    2) program DSG
    3) chip silnika

Dobrze piszę czy plotę głupoty :? ?

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez fernando
    Maicroft, 420-430 Nm to wiem, że znosi, sam widziałem takie mody, ale to jest jednak 120-130 Nm niż wartość, o której pisałeś wcześniej, stąd moje zdziwienie
    Dlubniete benzynki maja duzo mocy i momentu wiecej niz poczciwe TDI :wink:

Zostaw komentarz:

• fernando
    odpowiedział(a)
    piramida, czyli się zgadzamy, a dodatkowo ja.jestem bardziej bojazliwy widocznie

Zostaw komentarz:

Pracuję...