[O2] Chip i DSG

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• rob555
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spacewalker
    a co to w DSG sprzęgła nie ma ?
    Pytanie retoryczne czy szukasz zaczepki?

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    fernando, jakbyś miał 450Nm przy 2000 to mógłbyś się obawiać ale juz przy 2500-2700 nie ma najmniejszego powodu do zmartwień :wink:

Zostaw komentarz:

• fernando
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    Z wieksza turbina bedzie miec ze 420-430Nm i tez da rade.
    Maicroft, 420-430 Nm to wiem, że znosi, sam widziałem takie mody, ale to jest jednak 120-130 Nm niż wartość, o której pisałeś wcześniej, stąd moje zdziwienie :wink:

Zamieszczone przez piramida
    Seryjne sprzęgło w BKD znosi bez bólu 470-480Nm na dużym turbo gdzie max moment jest dopiero przy 2500
    To zależy jeszcze, jak się wystroi, ale obawiam się, że ból może być, nawet, jak nie od pierwszych km, to po kilku kkm może być bida (oczywiście nie mówię o przypadku, gdzie robi się mody, a potem uprawia PSJ) :wink: W każdym razie ja chyba nie mam jaj, bo 450 Nm boję się na seryjnym sprzęgle przekroczyć :roll:

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rob555
    Byla mowa o skrzyni DSG a nie o sprzegle

.
    a co to w DSG sprzęgła nie ma ?

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Seryjne sprzęgło w BKD znosi bez bólu 470-480Nm na dużym turbo gdzie max moment jest dopiero przy 2500, u siebie mam seryjna dwumase i działa juz przez około 60kkm z momentem 500/560Nm

W 2.0tsi mody pod 380 koni i blisko 480Nm nikt sprzęgła nie rusza a jest takie samo jak w BKD, 240mm

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Seryjne BKD moze miec te w miare plaskie 370-380Nm i bedzie zupelnie OK. Z wieksza turbina bedzie miec ze 420-430Nm i tez da rade. Jak sie poszuka to sa takie wykresy zmodzonych BKD.

A co do turbiny, to jak jej jeszcze nikt nie wymienil to i tak bedzie do wymiany bo w seryjnych sowa jest na porzadku dziennym :twisted:

Zostaw komentarz:

• fernando
    odpowiedział(a)
    A to przepraszam i dziękuję za wyjaśnienie! Myślałem, że sprzęgło jest częścią skrzyni biegów, zwłaszcza w kontekście DSG i stąd moje zdziwienie, bo z wypowiedzi Maicroft zrozumiałem, że DSG z BKD (wraz ze sprzęgłami) jest w stanie bez problemu przenieść (teoretycznie) 400KM i 550Nm. Ja tam nie mam jaj, żeby robić ponad 450 Nm bez wymiany sprzęgła/sprzęgieł w BKD...

Zostaw komentarz:

• rob555
    odpowiedział(a)

Natomiast...do typowego moda w BKD przeprogramowywac skrzynie? ...bez sens. Przeciez tam sie robi ok 380Nm plaskie i nic ...nic sie zlego nie dzieje. Auta jezdza po kilkaset tys km bez problemu.

Ok...jak robimy grubo. Duze turbo itd...to jasne. Ale w tym przypadku koszt modyfikacji typowego BKD musialby skoczyc o 60-80%. Nikt (no prawie) za to nie zaplaci nam.

Zostaw komentarz:

• fernando
    odpowiedział(a)
    Ok, ja wszystko rozumiem, że z głową, że.w skrzyni też się zmienia program itd., ale sprzęgło to sprzęgło, więc zastanawiam się, jak sprzęgło przystosowane (zaprojektowane) do przenoszenia momentów rzędu 300 Nm daje radę przenosić 550 Nm, w skrzyni manualnej.jest to.niemożliwe (np. w BKD)?

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    DSG powinno się schipowac tez. Jak tuner z głową - to zrobi, jak bez głowy i powie ze nie trzeba - to jest w błędzie. Looknij sobie na skrzynie w Elsie, do 103 KW, 125KW itp - sa inne
    ktoś w temacie wie jak wygląda charaktersytyka krzywych ciśnień w 125KW a jak w 103KW.

Zostaw komentarz:

• LUKASZ_diy
    odpowiedział(a)
    Własnie kiedyś słyszałem że DSG mają problemy z przenoszeniem dużych mocy pytanie czy np 180 kuca im zaszkodzi?

Zostaw komentarz:

• fernando
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maicroft
    Ta skrzynia przenosi po 400KM i 550Nm wiec bez obaw
    Mówisz o fabrycznej skrzyni dsg z BKD? Po jakichś modyfikacjach? I ile razy jest w stanie przenieść taki moment?

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Prędzej kulawe turbo które siedzi w bkd powie papa niż dsg, nie ma strachu, nic tylko chipować

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    ~1600-1800zl, gdzie kompletna dwumasa ze sprzeglem do takiego BXE to 1200-1400zl

Zostaw komentarz:

• rob555
    odpowiedział(a)
    3ba tylko dbac o terminowa wymiane oleju
    Soft zrobiony z głowa nie zabije skrzyni....zrobiony na pale z Nm z samego dołu moze dobic dwumase ktora tania nie jest

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Ta skrzynia przenosi po 400KM i 550Nm wiec bez obaw

Moje byle BKD jezdzi do dzis na nastawach rzedu 175KM/375Nm

Zostaw komentarz:

• LUKASZ_diy
    odpowiedział(a)
    [O2] Chip i DSG

Witajcie
    Zastanawiam się nad chipem chciałbym wycelować w ok 170 KM i teraz pytanko zwłaszcza do użytkowników DSG jak wasze skrzynki znoszą zwiększoną moc?
    Nie czarujmy się ale naprawa DSG to raczej droga sprawa więc jeżeli mam mieć problem odpuszczę sobie

Zostaw komentarz:

• LUKASZ_diy
    rozpoczął temat [O2] Chip i DSG

[O2] Chip i DSG

ciekawe odpowiedzi po firmie kompresora udało mi się ustalić że robią zawieszenia. prawdopodobnie samochód ma regulowany prześwit tylnej osi - poduszkami pneumatycznymi.
Pracuję...