Czujnik deszczu, światła, lusterko wsteczne ściemniające

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Radziooo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez msemafor Zobacz wpis
    Ja doposażyłem swoją OIII 2016r. przed FL z climatronic w czujnik deszczu/zmierzchu i włącznik z AUTO i kupowałem używane części. Przygotowując się do tego moda uzyskałem informacje, że nowe zamienniki, a szczególnie od "majfriendów" są niepewne w zakresie ich funkcjonalności i jakości i dlatego nie ryzykowałem.
    Kupiłem na Alledrogo używane:
    1. czujnik nr 5Q0955547A
    2. włącznik nr 5E0941431N (od Skody Rapid)
    do tego przewód naprawczy nr 000979019 też z Alledrogo - zamontowałem z pomocą kolegi poter (wielkie dzięki), zakodowałem i działa, jak trzeba.
    Do MY2018 może już być odpowiedni czujnik nr 5Q0955547B. Najbardziej trzeba uważać przy zdejmowaniu górnej części plastikowej osłony lusterka - łatwo połamać mocowania (szczególnie przy obecnej niskiej temperaturze). Następnie trzeba z wyczuciem ale jednocześnie stanowczo odkleić od żelka czujnik.

Tu masz trochę więcej informacji:
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...emniaj%C4%85ce
    Dzięki za info.
    Jakbym miał w okolicy kogoś "ogarniętego" w te klocki to też bym tak zrobił
    Rozumiem, że LH CH działa bez "mrugnięć" długimi?

Zostaw komentarz:

• msemafor
    odpowiedział(a)
    Ja doposażyłem swoją OIII 2016r. przed FL z climatronic w czujnik deszczu/zmierzchu i włącznik z AUTO i kupowałem używane części. Przygotowując się do tego moda uzyskałem informacje, że nowe zamienniki, a szczególnie od "majfriendów" są niepewne w zakresie ich funkcjonalności i jakości i dlatego nie ryzykowałem.
    Kupiłem na Alledrogo używane:
    1. czujnik nr 5Q0955547A
    2. włącznik nr 5E0941431N (od Skody Rapid)
    do tego przewód naprawczy nr 000979019 też z Alledrogo - zamontowałem z pomocą kolegi poter (wielkie dzięki), zakodowałem i działa, jak trzeba.
    Do MY2018 może już być odpowiedni czujnik nr 5Q0955547B. Najbardziej trzeba uważać przy zdejmowaniu górnej części plastikowej osłony lusterka - łatwo połamać mocowania (szczególnie przy obecnej niskiej temperaturze). Następnie trzeba z wyczuciem ale jednocześnie stanowczo odkleić od żelka czujnik.

Tu masz trochę więcej informacji:

Zostaw komentarz:

• Radziooo
    odpowiedział(a)
    Witajcie,
    jestem nowym na forum i mam od razu pytanie do Was.
    Mam O3 po FL z 2018 ale bez funkcji świateł automatycznych (climatorinic mam), chciałbym taką funkcję sobie dodać. Znalazłem na ebayu coś takiego

Ktoś z Was stosował, bądź myślał nad tym? Jest to przerobiony włącznik z Chin.

Myślałem nad czujnikiem światła i włącznikiem od motohid, ma on tylko funkcję automatycznego włączania światła, a zależy mi również na CH i LH.

Proszę o poradę i swoją opinię.

Pozdro

Zostaw komentarz:

• buio
    odpowiedział(a)
    Witam foruowiczów. Proszę o informację na temat możliwości montażu lusterka fotochromatycznego z czujnikiem deszczu, światła. Posiadam Octavię III z 2013 r. 1.4 TSI 140 KM wersja cez climatronica.

I teraz pytania:
    1. U mnie pomiedzy podstawą lusterka a podsufitką jest wolna przestrzeń. Więc jak można ukryć kable żeby nie było ich widać. Czy lusterko fotochromatyczne ma jakie elementy maskujace? Jesli nie to czy mozna dostac takie lementy jak na ponizszym filmie (od 07:52) do skody Octavi.

2. Czy potrzebna jest osłona lusterka np. taka: link

3. Na 1 stronie tego wątku są zdjęcia.
    Na poniższej fotce:

jest widok przedniej szyby i widać w górnej części szyby warstwę z czarna kratka. Czy ta warstwa nie stwarza problemu dla czujników światła i deszczu?

4. Jakie lusterko fotochromatyczne zamontować. Czy właściwe bedzie o symbolu: 5G0857511B? Są jeszcze inne symbole lusterek: 5G0857511B, 3G0857511F, 3G0857511E, 3G0867511E.

Z góry dziękuje za pomoc.
    Ostatnio edytowany przez buio; 47784.

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez msemafor Zobacz wpis
    Zachęcony opisami z forum zdecydowałem się zamontować czujnik zmierzchu/deszczu ale mam drobną wątpliwość odnośnie numeru czujnika. Wyczytałem na początku tego wątku, że nr czujnika jest związany z rocznikiem auta. Moja O3 CZDA jest z czerwca 2016r. (przed FL Ambition+Amazing) i zgodnie z informacjami z ww. forum czujnik dla mnie ma nr 5Q0955547B. Proszę o podpowiedź, czy nr 5Q0955547A oraz 5Q0955547B są zamienne i w ww. aucie bezproblemowo będą obsługiwać auto-światła i wycieraczki oraz CH/LH po odpowiednim zakodowaniu (mam interface i VCDS 17.1.3)?
    Moja O3 jest z rocznika 2013.
    Zamontowałem 5Q0955547A - informacja była taka że ten rocznik miał fabrycznie czujnik 5Q0955547 - bez żadnej literki.
    Problem był jedynie taki że musiałem ręcznie wpisać kod 07805D aby czujnika miał wszystkie ustawienia dla Skody.
    Bez wpisania ręcznie kodu VCDS i auto widział czujnika jak dla Golfa bez możliwości ustawienia wycieraczek .

Zostaw komentarz:

• msemafor
    odpowiedział(a)
    Zachęcony opisami z forum zdecydowałem się zamontować czujnik zmierzchu/deszczu ale mam drobną wątpliwość odnośnie numeru czujnika. Wyczytałem na początku tego wątku, że nr czujnika jest związany z rocznikiem auta. Moja O3 CZDA jest z czerwca 2016r. (przed FL Ambition+Amazing) i zgodnie z informacjami z ww. forum czujnik dla mnie ma nr 5Q0955547B. Proszę o podpowiedź, czy nr 5Q0955547A oraz 5Q0955547B są zamienne i w ww. aucie bezproblemowo będą obsługiwać auto-światła i wycieraczki oraz CH/LH po odpowiednim zakodowaniu (mam interface i VCDS 17.1.3)?

Zostaw komentarz:

• Langusta
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez potrek Zobacz wpis
    Juz ogarniete, palą się tylko ledy i przeciwmgielne.
    Też tak mam, jest super

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Juz ogarniete, palą się tylko ledy i przeciwmgielne.

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Temat ogarnięty, z pomocą przyszedł Pan Krystian z firmy Eldar. Zakodował mi to zdalnie.

W FL i z obd11 jest inaczej, trzbeba bylo aktyować poszczególne opcje.

Nie wiem dokładnie jak to było zrobione więc nie powiem.

Najważniejsze że działa
    A jak zrobić aby w LH I CH świeciły sie same ledy bez swiateł mijania?

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Montował ktoś w ogóle w polifcie ten sensor ?
    Może piny trzeba inne w FL ?

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Kodowanie przyjmuje bez problemu. Tylko nie działa.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Cały czas ten sam błąd wywala. Sam nie wiem co to.
    Albo coś źle koduje albo czujnik lub włącznik wadliwy.
    Koduje wchodząc do podsystemu wybieram rhsl i długie kodowanie.
    Może w polifcie inne piny trzeba połączyć, nie mam pojęcia

U mnie tez był ciągle błąd: wartość poza zakresem.
    Wpisałem ręcznie kod i poszło.

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Cały czas ten sam błąd wywala. Sam nie wiem co to.
    Albo coś źle koduje albo czujnik lub włącznik wadliwy.
    Koduje wchodząc do podsystemu wybieram rhsl i długie kodowanie.
    Może w polifcie inne piny trzeba połączyć, nie mam pojęcia

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Użyłem tego kodowania( 26805D) przy czujniku rlhs i dalej ten błąd: obd eleven odczytuje go jako : "przełącznik świateł- niewiarygodny sygnał

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu

Pomyślałem sobie jeszcze że może obd go zle przypisuje. Bo mam tylko do wyboru rlhs na LIN a w skodzie jest na Can.

Tzn już przy samym kodowaniu widzi Can ale we wcześniejszym menu gdzie wskazuje że jest czujnik to mam do wyboru tylko rlhs lin...
    Spróbuj kodowanie 07805D

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Użyłem tego kodowania( 26805D) przy czujniku rlhs i dalej ten błąd: obd eleven odczytuje go jako : "przełącznik świateł- niewiarygodny sygnał

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu

Pomyślałem sobie jeszcze że może obd go zle przypisuje. Bo mam tylko do wyboru rlhs na LIN a w skodzie jest na Can.

Tzn już przy samym kodowaniu widzi Can ale we wcześniejszym menu gdzie wskazuje że jest czujnik to mam do wyboru tylko rlhs lin...
    Ostatnio edytowany przez potrek; 44849.

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Jakiego kodowania użyć ¿

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Mam: 5Q0955547A

W obd11 chyba nie ma możliwości wyboru typu czujnika ?

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Tak oczywiście, przewód jest. Sprawdziłem przed chwila i jednak czujnik światła nie działa. Stad ten komunikat. Działa tylko czujnik deszczu. Pewnie złe zakodowane, albo nie da rady obd11...
    U mnie po zamontowaniu czujnika VCDS widział go jako dla Golfa - nie mogłem zmienić ustawień na Skode.
    Ręczne wpisanie kodowania dla Skody zmieniło ustawienia - teraz mam cały zakres ustawień dla Skody.

Którą wersje czujnika masz?

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Tak oczywiście, przewód jest. Sprawdziłem przed chwila i jednak czujnik światła nie działa. Stad ten komunikat. Działa tylko czujnik deszczu. Pewnie złe zakodowane, albo nie da rady obd11...

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Panowie problem mam wszystko założone, zakodowane obd 11 , w sensie „lin regen light sensor „ zaznaczony i wszystko działa..
    ale mam problem w postaci błędu na desce: zakłócenie: oświetlenie samochodu.
    blad pojawia się w momencie przełączenia w tryb auto.
    co jest nie tak ????
    Zamontowałeś przewód między przełącznikiem i BMC?

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    Panowie problem mam wszystko założone, zakodowane obd 11 , w sensie „lin regen light sensor „ zaznaczony i wszystko działa..
    ale mam problem w postaci błędu na desce: zakłócenie: oświetlenie samochodu.
    blad pojawia się w momencie przełączenia w tryb auto.
    co jest nie tak ????

Zostaw komentarz:

• potrek
    odpowiedział(a)
    A jak wygląda sprawa z obd eleven ?
    Bede chciał dziś kodowac czujnik deszczu

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Zakodowałem i mam podobnie:
    long coding: 07805D czułość 0%

ustawiłem long coding 17805D – czułość 40%

Zostaw komentarz:

• multimax
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mez2008 Zobacz wpis

Dalej VCDS 17,8 nie przyjmuje kodowania dla czujnika deszczu. Wartość poza zakresem.
    Czy możesz zrobić zrzut swojego kodowania?
    Ja obecnie używam kodowania:
    "26805D"

26805D.jpg

sensor 1.jpg

sensor 2.jpg
    sensor 3.jpg

A to fragment ze skanu ogólnego :
    ...
    Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels: 5Q0-937-08X-HV1.clb
    Part No SW: 5Q0 937 084 AS HW: 5Q0 937 084 AN
    Component: BCM MQBAB H H24 0175
    Serial number: 01061527901812
    Coding: 0C001842424702FB47E0400000180708000000000000000000 0000000000
    Shop #: WSC 73430 790 12345
    ASAM Dataset: EV_BCMMQB 015001
    ROD: EV_BCMBOSCH_016_AU37.rod
    VCID: 091E449FA8B5A90AEB-805C

Control Unit For Wiper Motor:
    Subsystem 1 - Part No SW: 5E1 955 119 HW: 5E1 955 119 Labels: 5QX-955-119-V1.CLB
    Component: WWS371 150808 041 0570
    Serial number: 150928233830
    Coding: 065DDD

Rain Light Recognition Sensor:
    Subsystem 2 - Part No SW: 5Q0 955 547 A HW: 5Q0 955 547 A Labels: 5Q0-955-547.CLB
    Component: RLHS 037 0059
    Serial number: S5Y14M12D23H18M26S17
    Coding: 26805D

Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• mez2008
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez multimax Zobacz wpis
    Fabryczne.... 1 stopień staje się auto, a regulacja prędkości staje się czułością
    Dalej VCDS 17,8 nie przyjmuje kodowania dla czujnika deszczu. Wartość poza zakresem.
    Czy możesz zrobić zrzut swojego kodowania?

Zostaw komentarz:

Pracuję...