Ogrzewanie postojowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majkel123
    Rider
    • 2010
    • 570

Mam ten system od 2 lat i bardzo sobie chwale. Dołożylem co prawda sterowanie dzięki aplikacji na telefon, co podwyższyło jeszcze koszt montażu ale nie żałuję ani złotówki.

Co do zużycia bareii, potwierdzam, krótkie odcinki po pracy pieca mordują ją nieco.
    Przy pracy około 30min dojazd do pracy przy 10 kilometrowym odcinku nie był wystarczający i musiałem doładowywać.
    Generalnie jak kogoś stać to gorąco polecam.
    Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• lukaszc2
      Rider
      • 2013
      • 376

Kolego a system miałeś montowany w oryginalnie w fabryce czy gdzieś potem dokładany jak odebrałeś samochód?
      Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Alf
        Ambiente
        • 2013
        • 169

Dziś odpaliłem Webasto z pilota po raz pierwszy od odbioru samochodu (temp około +2 stopnie C) i po dziesięciu minutach pracy w środku nie było wcale cieplej, a po przekręceniu zapłonu wskazówka od temp płynu chłodzącego ani drgnęła.
        Test powtórzyłem po kliku godzinach (po kilkunastominutowej przejażdżce) ale tym razem siedziałem już w aucie i zauważyłem, że jednak ciepłe powietrze było nadmuchiwane na przednią szybę.

1. Czy możliwe, że przy pierwszym, dziewiczym użyciu paliwo nie zostało jakimś cudem zassane, czy też czas działania może był za krótki?
        2. Jak i kiedy (np. dzień wcześniej?) przy Climatronicu ustawić na przyciskach kierunek nawiewania powietrza, aby nie tylko dmuchało na szybę, ale również sprawnie nagrzewało wnętrze?
        Jakie są Wasze doświadczenia przy Climatronicu?
        Ja używam trybu Auto (temp 21 stopni C), każdorazowo wyłączając dolny przycisk A/C, gdyż wydaje mi że przy takich temp. nie jest to potrzebne.. Dobrze robię?
        O3 1,4 TSI 140KM Elegance
        Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
        Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• lukaszc2
          Rider
          • 2013
          • 376

Odpowiadając na pierwsze Twoje pytanie czas 10 minut wystarcza u mnie na odmrożenie wszystkich szyb przy lekkim przymrozku tak do -3 stopni (wszystkich nawet tylnej) Pytasz czy jest możliwe że przy pierwszym, dziewiczym użyciu paliwo nie zostało jakimś cudem zassane raczej nie prędzej po prostu nie włączyłeś tego systemu jesteś pewny że na pilocie zapaliła się na stałe zielona dioda a nie np migała (może była rezerwa paliwa wtedy system się nie włączy a dioda na pilocie miga bardzo szybko).
          Na drugie pytanie to Ci nie odpowiem ponieważ nie ma Climatronica tylko manualną i tam gdzie ustawie nawiew tam leci, chociaż jest jedna ciekawostka pokrętło temperatury na zimne powietrze wentylator na 0 a po włączeniu webasto wentylator pracuje i leci gorące powietrze. Jak widać do czasu włączenia stacyjki dla Webasto w klimatyzacji manualnej nie ma znaczenia jaka jest ustawiona prędkość wentylatora oraz temperatura powietrza jedynie ustawisz kierunek nawiewu. Sądzę, że w Climatronicu też tak może być ty ustawisz 21 a Webasto na postoju będzie grzało na max, sprawdź to bo to moje przypuszczenia. Daj znać też mnie to ciekawi.
          Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Qgar
            Ambiente
            • 2013
            • 246
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A może przypadkiem masz ustawione Webasto na wentylację a nie na grzanie?
            Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
            Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• BiDi01
              Rider
              • 2013
              • 460

Zamieszczone przez Alf
              Dziś odpaliłem Webasto z pilota po raz pierwszy od odbioru samochodu (temp około +2 stopnie C) i po dziesięciu minutach pracy w środku nie było wcale cieplej, a po przekręceniu zapłonu wskazówka od temp płynu chłodzącego ani drgnęła.
              Test powtórzyłem po kliku godzinach (po kilkunastominutowej przejażdżce) ale tym razem siedziałem już w aucie i zauważyłem, że jednak ciepłe powietrze było nadmuchiwane na przednią szybę.

1. Czy możliwe, że przy pierwszym, dziewiczym użyciu paliwo nie zostało jakimś cudem zassane, czy też czas działania może był za krótki?
              2. Jak i kiedy (np. dzień wcześniej?) przy Climatronicu ustawić na przyciskach kierunek nawiewania powietrza, aby nie tylko dmuchało na szybę, ale również sprawnie nagrzewało wnętrze?
              Jakie są Wasze doświadczenia przy Climatronicu?
              Ja używam trybu Auto (temp 21 stopni C), każdorazowo wyłączając dolny przycisk A/C, gdyż wydaje mi że przy takich temp. nie jest to potrzebne.. Dobrze robię?
              Kolego niemożliwe by nie zassało. Na 99% miałeś rezerwę i system po prostu się nie odpalił. U mnie po 10 minutach (tak jak Kolega lukaszc2 pisał) jest cieplutko w samochodzie przy kilkustopniowym mrosie a szyby na pewno jeśli jeszcze nie w całości to w większości są rozmrożone. Dziś przy -2 stopniach poradziło sobie super webasto. Zwracaj uwagę na ilość paliwa bo jeżeli masz rezerwę to webasto nie odpali się. Miga wtedy kilkukrotnie zielona dioda sygnalizują c że nie może odpalić ogrzewania. Dopiero stałe zielone światło przez jakieś 3-5 sekund oznacza odpalenie. Co do Climatronika to te ż nie powiem bo nie mam. Ja ustawiłem profil ogrzewania postojowego na INTENSYWNY i mi sprawdza się rewelacyjnie. Przy okazji też zawsze rozgrzeje mi silnik bo szybciutko mam optymalną temp. pracy.
              O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
              Błękit RACE
              Beżowa Alcantara
              Columbus
              Webasto

Komentarz

• Alf
                Ambiente
                • 2013
                • 169

System na pewno wtedy odpalił, bo słyszałem jego pracę..
                Dziś rano zrobiłem ponowny test, słyszałem pracę urządzenia ale po jakiś 5-7 minutach dopiero włączyły się nawiewy i ciepłe powietrze zaczęło dmuchać na przednią szybę..
                Po włączeniu zapłonu wskazówka drgnęła po przejechaniu pewnego odcinka dopiero, nie od razu...
                Widocznie wczoraj jak sprawdzałem, to dmuchawy jeszcze nie dmuchały powietrzem, gdyz nie było dostatecznie nagrzane.

P.S Zasięg pilota jest rewlacyjny- sygnał radiowy przeszedł przez ogromną kamienicę i włączył urządzenie oddalone kilkaset metrów od miejsca w którym stałem

System super- teraz czekam na śnieg :lol: Ciąg dlaszy testów z Climatronikiem nastapi...

Komentarz

• BiDi01
                  Rider
                  • 2013
                  • 460

Zamieszczone przez Alf
                  System na pewno wtedy odpalił, bo słyszałem jego pracę..
                  Dziś rano zrobiłem ponowny test, słyszałem pracę urządzenia ale po jakiś 5-7 minutach dopiero włączyły się nawiewy i ciepłe powietrze zaczęło dmuchać na przednią szybę..
                  Po włączeniu zapłonu wskazówka drgnęła po przejechaniu pewnego odcinka dopiero, nie od razu...
                  Widocznie wczoraj jak sprawdzałem, to dmuchawy jeszcze nie dmuchały powietrzem, gdyz nie było dostatecznie nagrzane.

P.S Zasięg pilota jest rewlacyjny- sygnał radiowy przeszedł przez ogromną kamienicę i włączył urządzenie oddalone kilkaset metrów od miejsca w którym stałem

System super- teraz czekam na śnieg :lol: Ciąg dlaszy testów z Climatronikiem nastąpi...
                  potwierdzam- zasieg pilota jest super. Co do nawiewu to u mnie włącza się po 10-15 sekundach. Podjedź może do serwisu bo kilka minut oczekiwania na włączenie to przesada.
                  Błękit RACE
                  Beżowa Alcantara
                  Columbus
                  Webasto

Komentarz

• Alf
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 169

BiDi01,
                    Czy już po 15 sekundach dmucha ciepłym powietrzem?
                    Może to z powodu tego, że ustawiłeś ten tryb na Intensywny- poczytam instrukcję jak to zmienić i sprawdzę...

Komentarz

• BiDi01
                      Rider
                      • 2013
                      • 460

Zamieszczone przez Alf
                      BiDi01,
                      Czy już po 15 sekundach dmucha ciepłym powietrzem?
                      Może to z powodu tego, że ustawiłeś ten tryb na Intensywny- poczytam instrukcję jak to zmienić i sprawdzę...
                      tak. dmucha już po 15 sekundach na profilu intensywnym.
                      Błękit RACE
                      Beżowa Alcantara
                      Columbus
                      Webasto

Komentarz

• greg505
                        L&K
                        • 2013
                        • 1239

Zamieszczone przez Alf
                        po co wylaczasz AC?
                        u mnie jest caly czas wlaczone AUTO/AC, i klima zalacza sie bardzo zadko (w sytuacji gdy szyby zaczna parowac), aktualna prace klimatyzacji mozesz podgladnac w odbiornikach komfortu (chyba tak sie to nazywa )
                        Black magic

Komentarz

• Alf
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 169

Nie lubię klimy ze względu na problemy z gardłem, ale od wczoraj zostawiam tryb Auto/A/C i temp. na 21 stopni C.
                          Skoro mam czujnik wilgotności i Climatronic z niego korzysta, to mniemam że dba o to, aby parametry we wnętrzu były optymalne. Inna sprawą jest to, że pracuje sprężarka klimy więc i smarowanie jest zapewnione.... Nie wiem co dla niej gorsze - ciągła praca w zimne dni, czy rzadkie używanie..

Komentarz

• yogi_at_pozen
                            Rider
                            • 2011
                            • 418

pytanie do posiadaczy webasto w O3 - czy ono jest montowane w bagazniku, czyt. zabiera miejsce w bagazniku czy gdzies indziej w miejscu niewidocznym?

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

prawdopodobnie zamontowane jest w prawym przednim rogu auta (przed kołem)

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                Rider
                                • 2011
                                • 418

Zamieszczone przez ketivv
                                czyli na pewno poza bagaznikiem?

Komentarz

• Chris11
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1587

Na pewno poza autem, chociażby z powodu, że jest to najzwyklejszy silnik spalinowy, który ma swój układ wydechowy.

Tak, jak ketivv napisał - najprawdopodobniej zamontowane jest w prawym przednim nadkolu w okolicach zbiorniczka do spryskiwacza.

Komentarz

• Muti
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 199

Zamieszczone przez Chris11
                                    to najzwyklejszy silnik spalinowy
                                    To nie jest silnik :P Jak juz to piec
                                    Moje projekty car detailingowe
                                    VW Touran 2.O TDI
                                    BMW X6 35d
                                    więcej na PW

Komentarz

• Alf
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 169

Gdzie by nie był zamontowany, uważam jest to najlepszy "gadżet" w jaki doposażyłem samochód. Od 3 dni używam go przed wyjazdem do pracy i po niej- rewelacja...

Mam tylko pytanie do użytkowników..
                                      Czy mimo ustawienia w Bolero max czasu pracy na 15 minut, to jeśli włączę urządzenie z pilota, to czy muszę go też pilotem wyłączyć, czy powinien to zrobić automatycznie po tymże okresie?
                                      Dziś wydawało mi się, że od uruchomienia minęło ponad 15 minut a system pracował i musiałem wyłączyć ręcznie...

Komentarz

• metrotest
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 506
                                        • Volkswagen
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

A co sądzicie o tym?
                                        Link

Webasto to nie jest, ale znacznie tańsze :roll: .
                                        Szukałem elektronicznego odmrażacza do zamka /żeby nie podgrzewać kluczyka/, a trafiłem na coś takiego.

Komentarz

• Chris11
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1587

Pytanie, jaką to daje temperaturę, bo jeśli od startu będzie wysoka, to w ekstremalnych wypadkach może spowodować pęknięcie szyby.

No i w dodatku, jeśli będziesz chciał używać przed odpaleniem silnika, to na pewno nieźle będzie trzepało akumulator.

Ja noszę się z zamiarem założenia do drugiego auta ogrzewania firmy DEFA, ale do tego to trzeba mieć zasilanie 230V przy aucie.

Komentarz

• lukaszc2
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 376

Zamieszczone przez Alf
                                            Inna sprawą jest to, że pracuje sprężarka klimy więc i smarowanie jest zapewnione.... Nie wiem co dla niej gorsze - ciągła praca w zimne dni, czy rzadkie używanie..
                                            Sprężarka przy takich temperaturach na pewno nie pracuje, poza lampką ac nic Ci więcej nie działa. Poniżej 7 lub 5 stopni (różnie podają) sprężarka się nie włącza.

[ Dodano: Pią 24 Sty, 14 20:01 ]
                                            Zamieszczone przez Alf
                                            Czy mimo ustawienia w Bolero max czasu pracy na 15 minut, to jeśli włączę urządzenie z pilota, to czy muszę go też pilotem wyłączyć, czy powinien to zrobić automatycznie po tymże okresie?
                                            Dziś wydawało mi się, że od uruchomienia minęło ponad 15 minut a system pracował i musiałem wyłączyć ręcznie...
                                            Raczej Ci się kolego wydawało, że minęło 15 minut albo system się wyłączył i się już chłodził też buczy w nadkolu wtedy przez jakiś czas. Inną sprawą jest fakt, że 15 minut to troszkę mało jak na mrozy poniżej -15 stopni żeby szyby odmrozić (nie wiem gdzie mieszkasz ale u mnie było dzisiaj -16 stopni). Nawet jak wyłączysz system z przycisku (z pilota) jak odpalisz samochód a płyn nie ma 90 stopni a na dworze jest poniżej 4 stopni i ogrzewanie jest włączone system się i tak włączy i pozostaje włączony do czasu osiągnięcia 90 stopni przez płyn potem się wyłącza (na przyciskach nie widzisz, że system działa jedynie to w odbiornikach komfort widać, że coś pobiera paliwo ale bez napisu co to jest).

[ Dodano: Pią 24 Sty, 14 20:05 ]
                                            Zamieszczone przez ketivv
                                            Masz kolego racje na 100% jest tam zamontowany piec. Żaden element nie znajduje się w bagażniku (ktoś o to pytał) kiedyś chyba w golfach i pasatach w bagażniku był dodatkowy akumulator w skodzie na pewno go nie ma. Coś jest zamontowane w prawym tylnym nadkolu przy wlewie paliwa bo widać jak jest oblodzony samochód, że w tym miejscu puszcza momentalnie lód z karoserii stawiam na pompkę paliwa do Webasto .

[ Dodano: Pią 24 Sty, 14 20:07 ]
                                            Zamieszczone przez Chris11
                                            Tak, jak ketivv napisał - najprawdopodobniej zamontowane jest w prawym przednim nadkolu w okolicach zbiorniczka do spryskiwacza.
                                            Jak się nie mylę to zbiorniczek do spryskiwacza jest w lewym nadkolu a piec w prawym.

Komentarz

• Alf
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 169

Lukaszc2,
                                              Rozumiałem, że jak na przycisku jest podświetlone Auto i A/C to pracuje sprężarka klimy, a jak pozostawię podświetlone tylko Auto, to wtedy nie pracuje. Ale skoro nie pracuje mimo podswietlonego przycisku, to ok.
                                              Czy sprężarka nie pracuje poniżej +5 czy -5 stopni?

Jak chodzi o webasto, to u mnie było najwięcej -8stopni i 15 minut wystarczyło do odmrożenia szyby przedniej i bocznych-tylnią potraktowałem z przycisku po odpaleniu silnika.

Jutro rano zmierzę dokładnie czas pracy od właczenia z pilota i zobaczę czy kontrolka w aucie smoczynnie zgasnie po 15 minutach, czy bedzie dazyc do nagrzania wnetrza do ustawionych 19 stopni. Tez zauwazylem ze po wylaczeniu system jeszcze pracuje az do podgrzania plynu chlodzacego, to samo po odpaleniu silnika...

Komentarz

• lukaszc2
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 376

Sprężarka nie załączy się poniżej +5 stopni nawet jak pali się przycisk a/c.
                                                Alf właśnie chodziło mi o boczne i przednią, tylną też traktuję z przycisku raz chyba się zdarzyło przy -2 jak popracowało Webasto 10 minut, że puściła tylna (ale to przy -2 stopniach)
                                                Przy -16 stopniach po 20 minutach miałem mokre szyby boczne i szybę przednia i troszkę tylne w drzwiach, tylna szyba zamarznięta.
                                                Jeżeli w ustawieniach samochodu masz ustawiony czas grzania 15 minut to po włączeniu z pilota z przycisku (obojętnie) system wyłączy się po 15 minutach tylko zwróć uwagę, że piecyk będzie się jeszcze chwile chłodził (po prostu go słychać jego pracę) ale przycisk zgaśnie.
                                                Co do ustawionych 19 stopni to nie sądzę wydaje mi się (nie mam climatronica) że system pomimo ustawionych 19 stopni będzie grzał na maksimum a tylko ograniczy go czas ustawiony w ustawieniach samochodu (czyli u Ciebie 15 minut). W klimatyzacji manualnej nawet jak ustawię pokrętło na zimne powietrze to jak odpalę webasto i tak dmucha jakby było ustawiona na maksymalnie gorące (do czasu włączenia stacyjki - bo wtedy bierze ustawienia z pokrętła).

Komentarz

• Alf
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 169

Ok, dzięki za info.
                                                  A pamiętasz może,jak wejść na Bolero w setup zwiększania intensywności pracy Webasto i jak uzyskać taką fajną grafikę pokazującą którymi nawiewami leci jakie powietrze?
                                                  Pobawiłbym się ustawieniami jutro, a nie mam instrukcji przy sobie...

Komentarz

• lukaszc2
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 376

Alf wszystkie instrukcje masz w linku (zmień tylko na górze język na polski)

Zwiększenie intensywności pracy Webasto ? O czymś takim nie słyszałem.

Komentarz

Pracuję...