Ogrzewanie postojowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alf
    Ambiente
    • 2013
    • 169

No i doszukałem się ustawień dla Webasto (myślałem że są w setupie na Bolero, a jest przecież osobny przycisk setupu na gałce Climatronica). Okazało się, że miałem ustawiony czas pracy Webasto na 20 minut, a nie 15 jak myślałem, stąd też po 18 minutach nie miał prawa się wyłączyć :lol:

W tym samym setupie mogę zmienić intensywnosc pracy klimy: intensywny, standardowy i trzeci najmniej intensywny. Nie wiem, czy ma to też wpływ na webasto- zostawilem tryb standardowy...
    O3 1,4 TSI 140KM Elegance
    Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
    Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• elektrykprosty
      Rider
      • 2013
      • 311

Zamieszczone przez lukaszc2
      Odpowiadając na pierwsze Twoje pytanie czas 10 minut wystarcza u mnie na odmrożenie wszystkich szyb przy lekkim przymrozku tak do -3 stopni .
      To jakoś dziwnie długo.
      Przednia szyba elektryczna odladza się po max 5 minutach (z lodu o grubości 5mm - bywały takie ostatnio).
      1.8 TSI dmucha ciepłym z nawiewów po ok. minucie.
      Oczywiście włączenie ogrzewania z pilota to spory plus.

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

Webasto musi najpierw samo się rozgrzać, następnie płyn po czym dopiero przy odpowiednio wysokiej temperaturze płynu uruchamia nadmuch do wnętrza pojazdu, to niestety musi chwilę potrwać

stąd tez działanie elektrycznie ogrzewanej szyby przedniej jest dużo szybsze ale tez działa dopiero przy uruchomionym silniku czego nie mamy w przypadku Webasto
        w momencie otwarcia auta wsiadasz do już ciepłego auta (wstępnie rozgrzany blok silnika oraz wnętrze)

Komentarz

• greg505
          L&K
          • 2013
          • 1239

Rzeczywiscie webasto ma ten plus, ze mozna to zrobic zdalnie.
          Ja u siebie tez wsiadam do cieplego autka, wystarczy czas na spalenie papierosa zeby przednia szyba sie odmrozila + lecialo cieple powietrze z nawiewow.
          Black magic

Komentarz

• lockin
            Rider
            • 2013
            • 691
            • Superb II (3T4)

Panowie czy ktoś kto ma Webasto z Climatronikiem moze wrzucic fotke gdzie umiejscowiony jest przycisk webasto na panelu climatronika?
            Jeden z kolegow na forum zamienil juz klime manualna w O3 na climatronika bez zmiany nagrzewnicy i dziala (choc jednostrefowo) i zastanawia mnie jaki panel musialbym kupic pod webasto gdybym chcial zrobic to samo...

JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
            BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
            BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
            BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• Chris11
              RS
              • 2011
              • 1587

Przycisk ogrzewania postojowego jest w miejscu przycisku OFF.

Komentarz

• kropi
                Ambiente
                • 2008
                • 153

Przyszła zima, więc odgrzeję kotlecika...
                Czy ktoś dokładał webasto do auta na gwarancji? W ASO czy poza? Z jakimi należy się liczyć kosztami? Jak się ma montaż poza ASO do gwarancji?
                Jakoś mnie zaćmiło przy zamawianiu i przyznam, że w ogóle o tym nie pomyślałem, a teraz żal zimą d... ściska :cry:
                Dziś próbowałem się dodzwonić do kilku firm, ale najwyraźniej święta święta.

Komentarz

• Chris11
                  RS
                  • 2011
                  • 1587

Wiadomo, jak będzie... Jak nie zrobisz w ASO za niebotyczne góry pieniędzy to przy każdej możliwej sytuacji ASO dopieprzy się, że coś było grzebane przy aucie i nie uzna reklamacji.
                  A niestety przy ogrzewaniu postojowym trochę nadłubać się trzeba - założenie pieca, wpięcie się w instalację wodną, elektryczną, przeciągnięcie wiązek do kabiny, etc...

U nas firmy biorą ok. 4500zł za założenie ogrzewania postojowego.
                  ASO pewnie razy dwa, chociaż zapewne wynajmie dokładnie tą samą firmę.

Komentarz

• ufo
                    L&K
                    • 2008
                    • 1475
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez kropi
                    Jakoś mnie zaćmiło przy zamawianiu
                    no to teraz cie przyćmi jeszcze raz, bo podejrzewam, że taka "dokładka" będzie droższa od zamówienia fabrycznego. chyba, że ktoś ci zrobi to poza ASO nie tracąc przy tym gwarancji, w co bardzo wątpię.
                    proponuje poczekać aż się gwarancja skończy i wtedy kupić części i zamontować to gdzieś u dobrego mechaniora :wink:

Komentarz

• krzyzakp
                      L&K
                      • 2013
                      • 1016
                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Panowie, szalejecie
                      O3 grzeje sie duzo szybciej tak czy siak.. Porownuje, bo dzis przed 9, odpalałem O3 RS TDI, pokrecilem sie po miescie, a w poludnie O2 2.0TDI... Jak o3 była gotowa do jazdy po 3-4minutach bez skrobania (grzana szyba), to O2 wymagała oskrobania + dobrych 5minut by w ogole szlo ruszyc.. Na dokladke O2 dlugo sie nagrzewa, a O3 z nagrzewnica radzi sobie swietnie, temp plynu chlodniczego tez rosnie błyskiem, wiec nie ma co sie martwic..

Moja O3 RS

Komentarz

• Chris11
                        RS
                        • 2011
                        • 1587

Zamieszczone przez krzyzakp
                        Panowie, szalejecie
                        O3 grzeje sie duzo szybciej tak czy siak.. Porownuje, bo dzis przed 9, odpalałem O3 RS TDI, pokrecilem sie po miescie, a w poludnie O2 2.0TDI... Jak o3 była gotowa do jazdy po 3-4minutach bez skrobania (grzana szyba), to O2 wymagała oskrobania + dobrych 5minut by w ogole szlo ruszyc.. Na dokladke O2 dlugo sie nagrzewa, a O3 z nagrzewnica radzi sobie swietnie, temp plynu chlodniczego tez rosnie błyskiem, wiec nie ma co sie martwic..
                        Miałeś kiedyś do czyniena z "webasto"?
                        Jeśli nie to nie mamy o czym dyskutować, bo nie zrozumiesz, jak przydatne potrafić być to urządzenie.
                        I nie zastąpi go żadna grzana szyba, stołki, kierownica, czy szybciej nagrzewający się silnik.

A tak btw to rozumiem, że w przypadku grzanej szyby to użyłeś jej, czy nie, bo jasno nie wychodzi z tej wypowiedzi?

Komentarz

• lukaszc2
                          Rider
                          • 2013
                          • 376

odpalałem O3 RS TDI, pokrecilem sie po miescie, a w poludnie O2 2.0TDI... Jak o3 była gotowa do jazdy po 3-4minutach bez skrobania
                          Czy przypadkiem Twoja O3 RS TDI nie ma podgrzewacza co nagrzewa płyn chłodzący ?? Kiedyś w dieslach montowali coś takiego w grupie VW łatwo to sprawdzić zobacz czy też tak się szybko nagrzewał jak będziesz miał rezerwę paliwa.?
                          Zgadzam się z kolegą Chris11 Webasto to nie tylko grzanie silnika.....
                          Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• krzyzakp
                            L&K
                            • 2013
                            • 1016
                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Miałem do czynienia z webasto przejsciowo, nie w swoim aucie... Owszem, moze i fajny bajer ze sobie nagrzejesz wczesniej, ale ma to sens jak po miescie smigasz albo krotkie trasy wg mnie.. Bo gdy okazyjnie smigniesz po miescie to zapomnisz wczesniej wlaczyc, bo decyzja jest natychmiastowo za gdzies jednak jade.. Przed trasa czasem by sie dało i nagrzac, ale te pierwszych pare minut spokojnie mozna w chlodzie startowac albo na spokojnie sie rozmoscic (wyjac tel, dokumenty, schowac, zapiac pasy, ustawic navi) i juz sie robi cieplo..
                            Penwie zaraz bedzie ze jak przejade sie to nigdy auta bez nie zamowie.. Tak saom jak probujecie mnie do automatu przekonac Sorry Panowie, ale przy takim, a nie innym uzytkowaniu auta, pewne rozwiazania sensu nie maja 8)

Chris11, tak, uzyte grzanie przedniej szyby, sam nawiew by nie rozmrozil jej tak szybko..

Moja O3 RS

Komentarz

• lukaszc2
                              Rider
                              • 2013
                              • 376

Bo gdy okazyjnie smigniesz po miescie to zapomnisz wczesniej wlaczyc, bo decyzja jest natychmiastowo za gdzies jednak jade
                              I po takiej decyzji bierzesz pilota włączasz zanim założysz buty ubierzesz się dojdziesz / zejdziesz do samochodu już masz ciepławo.
                              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Chris11
                                RS
                                • 2011
                                • 1587

Chris11, tak, uzyte grzanie przedniej szyby, sam nawiew by nie rozmrozil jej tak szybko..
                                No to faktycznie zajebiście miarodajne porównanie szybkości nagrzewania się aut.
                                - O3 - Grzana szyba i po 3 minutach można jechać
                                - O2 - Bez grzanej szyby i po 5 minutach nie można jechać

Jak to się ma do szybkości nagrzewania??
                                Jakbyś z suszarką biegał dookoła O3, to też byś napisał, że jest szybciej gotowa do jazdy w stosunku do O2?

Poza tym, jak Ty odmrażasz tyłek czekając 3-4 minuty aż Ci się szyba odmrozi lub marzniesz skrobiąc boczne, to ja jestem już 3-4km dalej - jadąc... w cieple... a nie, że "coś tam letniego zaczyna wiać z nawiewów".
                                O innych zaletach ogrzewania postojowego, jak oszczędność paliwa i samego silnika też gdzieś już pisałem.

Komentarz

• maro rs
                                  Elegance
                                  • 2014
                                  • 948

Miałem do czynienia z webasto przejsciowo, nie w swoim aucie... Owszem, moze i fajny bajer ze sobie nagrzejesz wczesniej, ale ma to sens jak po miescie smigasz albo krotkie trasy wg mnie.. Bo gdy okazyjnie smigniesz po miescie to zapomnisz wczesniej wlaczyc, bo decyzja jest natychmiastowo za gdzies jednak jade.. Przed trasa czasem by sie dało i nagrzac, ale te pierwszych pare minut spokojnie mozna w chlodzie startowac albo na spokojnie sie rozmoscic (wyjac tel, dokumenty, schowac, zapiac pasy, ustawic navi) i juz sie robi cieplo..
                                  Penwie zaraz bedzie ze jak przejade sie to nigdy auta bez nie zamowie.. Tak saom jak probujecie mnie do automatu przekonac Sorry Panowie, ale przy takim, a nie innym uzytkowaniu auta, pewne rozwiazania sensu nie maja 8)
                                  Codziennie w dni robocze jeżdżę 2 x 30 km autostradą. Webasto mam od 3 tygodni. NIGDY nie kupię już auta bez. Dla mnie to jest taki sam element wyposażenia jak klima - i pewnie tak samo ludzie podchodzili do klimatyzacji 10 lat temu, jak teraz do webasto, a jak jest obecnie z klimatyzacją - wiadomo.

Podgrzewanej szyby przedniej nie włączyłem ani razu (nie licząc testowego włączenia).
                                  "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• napki
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 18

Auto z marca 2014.
                                    Jeżdżę dużo po mieście. Trasy krótkie. Przerwy różne.
                                    Przyszła zima i moim zdaniem kasa na ogrzewanie postojowe to najlepiej wydane pieniądze na dodatki.
                                    Sprawdza się nie tylko przed odjazdem.
                                    Przydaje się też jak czekam na żonę - a jest zimno.
                                    Nie odkryłem tylko czy automat załącza grzanie zależnie od temperatury, czy zawsze 25-30 min przed nastawioną godziną odjazdu. Ktoś to może wie?
                                    Trochę wkurzające jest że automat trzeba ponownie włączyć po każdym zadziałaniu automatycznym.
                                    Nie da się ustawić raz, na wybraną godzinę i żeby codziennie się włączał. Ale ma to pewien sens - po co np. miałby grzać auto o 6 rano w niedzielę.
                                    Zdalne włączanie działa na jakieś 350-400m w otwartym terenie. Przy przeszkodzie z 10 piętrowego bloku pomiędzy moim i parkingiem i odległości 250 m - działa po wystawieniu pilota za okno. Z mieszkania - nie zadziała.
                                    No i jeszcze jeden mankament - jak parę osób używa osobnych kluczyków - pilot do ogrzewania daja tylko jeden.
                                    OIII 1,4 TSI (CHPA)
                                    wcześniej OII FL 1,6 MPI

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Zamieszczone przez napki
                                      Przyszła zima i moim zdaniem kasa na ogrzewanie postojowe to najlepiej wydane pieniądze na dodatki.
                                      Amen. Ale Polacy muszą jeszcze do tego dorosnąć.

Zamieszczone przez napki
                                      Trochę wkurzające jest że automat trzeba ponownie włączyć po każdym zadziałaniu automatycznym.
                                      Nie da się ustawić raz, na wybraną godzinę i żeby codziennie się włączał. Ale ma to pewien sens - po co np. miałby grzać auto o 6 rano w niedzielę.
                                      Ma to też dodatkowy sens w postaci sytuacji, w której pozostawiasz auto np. na tydzień i chyba nie chciałbyś, żeby bezsensownie grzało Ci auto codziennie. Po pierwsze - zużywałby paliwo, po drugie (i ważniejsze) - zużyłby akumulator.

Komentarz

• Dig Dug
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1306
                                        • Seat

Chris11, Czy ja wiem, ja miałem w Golfie 4 full z webasto włącznie i jakoś nie wspominam z westchnieniem tego webasto, mimo że zimy na podkarpaciu są i do tego miałem diesla.
                                        A programowanie miałem codziennie na określoną godzinę, albo po wejściu wciskałem przycisk i chodziło do okreslonej temperatury. Pilota nie miałem, tylko cyfrowy wyświetlacz z godziną i 3 przyciskami.
                                        Ja wspominam szyberdach elektryczny z Golfa 3 Napewno nie dopłacę tyle do niego, co to to nie. Już prędzej xenony dokupie za 4 tys, a webasto to po xenonach i asystencie hamowania i to za 2 tys max. 8)
                                        Była O1 jest F2.

Komentarz

• wesol
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 689

webasto o tyle tez jest dobre ze moze dzilac nawet jak jedziesz. PRzyspiesza grzanie i silnika i budy. TO jest dzialanie nawet z automatu jako dogrzewacz. Temperatura otoczeni spada ponizej pewnej wartosci i piec sam staruje po uruchomieniu silnika.
                                          G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• Chris11
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1587

Mam jedno auto z ogrzewaniem i drugie bez... Jak musiałem wczoraj jechać tym bez, to myślałem, że mnie coś strzeli.
                                            Masa czasu zmarnowana na skrobanie, odpalony silnik, zimne ręce.... no, niesmak był, szczególnie jak obok stała OIII z ogrzewaniem.
                                            Tego samego dnia, pod wieczór jechałem OIII, ogrzewanie odpalone ok. 30 minut wcześniej - wszystkie szyby rozmrożone, w środku ciepło, silnik odpala jak latem...

Potrafię zrozumieć, że ktoś nie potrzebuje ogrzewania postojowego, ale nie potrafię zrozumieć, że ktoś upiera się na zamawianie jakichś pierdół w stylu nawigacja (umówmy się - przyzwoita nawigacja kosztuje o niebo mniej niż to, ile Skoda wymaga), system nagłośnienia, felgi, Lane Assist, itp. zamiast tak przydatnego dodatku.

Szczególnie w kraju, gdzie - jak nawet dosyć często czytam tutaj na forum - użytkownicy kupując auto dla siebie myślą o tym, jak je zabezpieczyć, żeby przyszły użytkownik miał lepiej.
                                            A ogrzewanie postojowe baaardzo oszczędza silnik.

A już najbardziej nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy zamawiają grzane fotele+ogrzewana szyba zamiast od razu wziąć ogrzewanie postojowe - ok. dopłata będzie pewnie podwójna, ale korzyść co najmniej 4. krotna.

[ Dodano: Wto 30 Gru, 14 22:20 ]
                                            Zamieszczone przez wesol
                                            Temperatura otoczeni spada ponizej pewnej wartosci i piec sam staruje po uruchomieniu silnika.
                                            Ja nie zauważyłem takiego działania.

Komentarz

• lockin
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 691
                                              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Chris11
                                              [ Dodano: Wto 30 Gru, 14 22:20 ]
                                              Zamieszczone przez wesol
                                              Temperatura otoczeni spada ponizej pewnej wartosci i piec sam staruje po uruchomieniu silnika.
                                              Ja nie zauważyłem takiego działania.
                                              Tak działa, może nie zauważyłeś bo w tym trybie (bodajże poniżej 4 stopni) załącza się samo ale kontrolka pozostaje NIE ZAPALONA
                                              Samo się również wyłącza jak temp osiągnie 90 stopni (tylko nie pamiętam czy oleju czy wody ops: )
                                              JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                                              BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                                              BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                                              BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• maro rs
                                                Elegance
                                                • 2014
                                                • 948

Chris11, trzeba odhaczyć dogrzewanie. Wyłącza jak osiągnie 90 stopni wody.

A grzane fotele są fajne w chłodne letnie wieczory/noce.
                                                Załączone pliki

Komentarz

• Chris11
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1587

Odhaczyć, czy jednak "zahaczyć"?
                                                  Mam tą opcję włączoną, a mimo wszystko widzę różnicę w czasie nagrzewania pomiędzy włączonym ogrzewaniem (świeci się kontrolka), a nie.

[ Dodano: Wto 30 Gru, 14 22:32 ]
                                                  Zamieszczone przez maro rs
                                                  A grzane fotele są fajne w chłodne letnie wieczory/noce.
                                                  To też jest zależne od upodobań... Ja nienawidzę grzanych foteli i nie rozumiem (znaczy się, w sumie to rozumiem ), dlaczego Skoda kazała mi je domówić przy zamawianiu ogrzewania.

Komentarz

• maro rs
                                                    Elegance
                                                    • 2014
                                                    • 948

Hehe, odhaczyć w sensie, że ma być przy tym "ptaszek". Czyli nie tak jak na zdjęciu - u mnie jest to wyłączone.

Komentarz

Pracuję...