O3 lusterka asferyczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzybu76
    Classic
    • 2010
    • 10

O3 lusterka asferyczne

Zamieszczone przez Mickul
    A u mnie zamiast Shella za Neste pojawiło się to:
    http://emila.com.pl/
    To już otwarli na Monte C/ Wolności. :?:
    2 dni temu przejeżdżałem to ekipa pracowała. 8)
  • Panoramix
    Ambiente
    • 2009
    • 125

O3 lusterka asferyczne

Hej

Odebrałem kilka dni temu O3 Ambition i trochę zdziwił mnie brak lusterka asferycznego po stronie kierowcy - nie wiecie czy jest takie do dostania?

Michał
    "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• elektrykprosty
      Rider
      • 2013
      • 311

Tez zauwazyłem, że jest proste szkło. Jak w dużym Fiacie kiedyś.
      Nie sądziłem, że produkują jeszcze auta bez tego praktycznego zakrzywienia.
      Skoda - poprawić!

Komentarz

• Qgar
        Ambiente
        • 2013
        • 246
        • Octavia III combi (5E5)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jesteście pewni, że szkło jest proste?

Słyszałem od sprzedawcy Seata, że nowe lusterka są tak opracowane by zminimalizować martwe pole. Z pewnością nie ma tej lini, która wskazywała rozgraniczenie między zagięciami, ale może lusterka są jednak zagięte - przynajmniej to od strony kierowcy?

Z jednej strony na jeździe testowej nie zauważyłem problemu z widocznością, choć w sumie nie kojarzę auta pojawiającego się obok mnie nagle, co by wskazywało, że jednak lusterka są tak skonstruowane, że martwe pole jest zminimalizowane.
        Z drugiej jednak strony VW chwali się w Golfie 7 lusterkiem asferycznym we wszystkich wersjach wyposażenia.

Jak to w końcu jest z tymi lusterkami w Octavii III?
        Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
        Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• arekrsl1
          Drive
          • 2013
          • 91
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Dziś z ciekawości jadąc dwupasmową drogą utrzymywałem dozwoloną prędkość, a co za tym idzie wszyscy mnie wyprzedzali lewym i przyglądałem się się temu co widzę w lusterku no i mimo że szkło wygląda na proste to martwego pola wg mnie nie ma. W momencie gdy w lusterku było jeszcze widać tył samochodu, kątem oka po lewej widziałem już przód auta, nawet krótkie typu matiz nie znikały, także jakby tego nie zrobili to zrobili to dobrze

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...113714#1113714

Komentarz

• Qgar
            Ambiente
            • 2013
            • 246
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ciekawe jak to jest z tymi lusterkami w Skodzie, bo na piśmie info żadnego nie znalazłem.

Natomiast zajrzałem do katalogu Audi A3, a tam:
            "...wkład lusterek płaski, wklęsły lub wypukły..."

Może ktoś przyłoży coś prostego do lusterka O3 i powie jaka tam jest krzywizna?
            Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
            Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• AKa
              Rider
              • 2008
              • 572
              • Mercedes-Benz

Qgar, potwierdzam i zaprzeczam- jako posiadacz seata, powiem tyle- lusterko jest płaskie (na pierwszy rzut oka- mogę podejść i sprawdzić), ale ma "wyciągnięcie"- które minimalizuje martwe pole w stopniu porównywalnym do asfery. Co jest moim zdaniem wygodniejsze, bo patrzac na asferę miałem problem ze skupieniem ostrości wzroku na danym punkcie.
              Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Panoramix
                Ambiente
                • 2009
                • 125

Wczoraj w salonie sprawdziłem jeszcze wersję elegance - też ma płaskie lusterka.

Mnie brakuje lusterek asferycznych - przyzwyczaiłem się - wygląda jednak, że trzeba będzie poczekać jak ktoś zrobi wkłady asferyczne.

Michał
                "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• NC
                  Classic
                  • 2013
                  • 36

Ktos wie czy te lusterka automatycznie sie przyciemniaja (jazda w nocy) przy pakiecie amazing?

Komentarz

• greg505
                    L&K
                    • 2013
                    • 1239

Zamieszczone przez NC
                    Ktos wie czy te lusterka automatycznie sie przyciemniaja (jazda w nocy) przy pakiecie amazing?
                    nie przyciemniaja sie, chyba ze w nowym cenniku cos zmienili
                    Black magic

Komentarz

• Fredy.PW
                      Rider
                      • 2013
                      • 376
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez greg505
                      Zamieszczone przez NC
                      nie przyciemniaja sie, chyba ze w nowym cenniku cos zmienili
                      Zarówno w poprzednim, jak i w nowym cenniku była to opcja dodatkowo płatna, nie wchodząca w skład pakietu Amazing. Na dzień dzisiejszy dodatkowo 400 zł...
                      Pzdr
                      Pzdr, Fredy
                      Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

Pracuję...