Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
System ochrony pieszych w roku modelowym 2013
Zwiń
X
-
System ochrony pieszych w roku modelowym 2013
Kto ma auto z roku modelowego 2013r tj. wyprodukowane do wiosny 2013r z systemem ochrony pieszych?
Pirotechnicznie podnoszona maska przy najechaniu na pieszego, słupek, znak.
Bywają z tym ustrojstwem problemy np. przy wjeździe w zaspę, parkingowej stłuczce?
Jaki jest koszt naprawy?
Spodziewam się, że odpowiedzi pojawią się dopiero za dłuższy czas.
Na poniższym obrazku to czarny okrągły element z kabelkiem pod zawiasem maski.
[ Dodano: Sro 16 Paź, 13 10:39 ]
zapomniałem napisać, że skoda w bodajże tygodniu 22 w 2013r wycofała się z montowania tego ustrojstwa.
-
-
Dzisiaj sprawdzałem i faktycznie model 2013 ma dwa takie czarne elementy. Na szczęście nie miałem żadnej przygody także nie wypowiem się czy to jest kłopotliwe. Czy system ten zawiera jeszcze jakieś dodatkowe elementy których nie ma model 2014.
Kiedyś był temat związany z zakazem zakładania ramek pod przednią tablicą z uwagi właśnie na ten system, ale nikt nie potrafił wytłumaczyć z jakiego konkretnie powodu.jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez polrobKiedyś był temat związany z zakazem zakładania ramek pod przednią tablicą z uwagi właśnie na ten system, ale nikt nie potrafił wytłumaczyć z jakiego konkretnie powodu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robimalNie mam czujników parkowania z przodu, a ramki też nie montowali. Sprzedawca tłumaczył, że to zalecenie producenta względem ochrony pieszego ww systemu.Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPo czym ludzie beda blagac, aby wrocic do prostych samochodow sprzed lat :lol:Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mascottew przyszłości że auto przejmie nad tobą konrolę
Komputery kiedyś zgubią naszą cywilizację, może nie w sensie wizji z "Terminatora" ale staniem się niewolnikami elektroniki.
Ot, taka jesienna zaduma nad marnością świata. :diabelski_usmiechO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
oczywiście można się z tego śmiać ale nie zapominajcie, że samochód ma służyć do przemieszczania się w ramach transportu po drogach publicznych
gdzie czas przejazdu nie jest tak istotnym parametrem jak bezpieczeństwo uczestników ruchu
drogi publiczne to system transportu dla wszystkich także pieszych, tych co lubią jeździć jak i tych, którzy muszą - każdy jest uczestnikiem tego ruchu a jako uczestnik może się tez stać jego ofiarą
łatwo oczywiście narzekać na wszystkie "systemy" tylko w razie wypadku to jednak one znacząco łagodzą skutki obrażeń
[ Dodano: Sro 23 Paź, 13 10:45 ]
Zamieszczone przez kylo76Komputery kiedyś zgubią naszą cywilizację, może nie w sensie wizji z "Terminatora" ale staniem się niewolnikami elektroniki.
to tylko narzędzie, które pomaga nam żyć jak wiele innych w historii człowieka na ziemi
jesteśmy też niewolnikami paliw kopalnych, temperatury na ziemi, zawartości tlenu w atmosferze - musimy sie z tym pogodzić ;-)
nie istniejemy w oderwaniu od otaczającego nas świata, przypadkiem przez niewielki ułamek czasu jesteśmy dominującym gatunkiem
czemu akurat "komputery" miałyby nas zgubić ?
ostatni wypadek pociągu w Hiszpanii zapewne gdyby pociągiem sterował komputer nigdy w tym miejscu nie rozpędziłby pociągu do takiej prędkości
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvoczywiście narzekać na wszystkie "systemy"
Zwiększając bezpieczeństwo tracimy przyjemność i na odwrót. Jeśli priorytetem jest bezpieczeństwo (i tzw "ekologia" - wałkowany niedawno Start/Stop) a tak się składa że jest, to w kolejnych latach po przyjemność z jazdy trzeba się będzie udać na tor (o ile nie zostaną zakazane z powodu nie-ekologiczności) albo do gier video.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa, te systemy będą wymagały coraz bardziej specjalistycznego (czytaj DROGIEGO) serwisu.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Niestety miałem okazję przetestować ten system. Polozylem na glebę słupek od znaku ostrzegawcze, a sam znak się wybił w górę uszkadzajac mi maskę i szybę. Wystrzelily mi oba siłowniki i maska uniosla się na parę centymetrów. Jakie są koszty to jeszcze nie wiem, jak coś będę wiedział to dam znać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mariusz123aNiestety miałem okazję przetestować ten system. Polozylem na glebę słupek od znaku ostrzegawcze, a sam znak się wybił w górę uszkadzajac mi maskę i szybę. Wystrzelily mi oba siłowniki i maska uniosla się na parę centymetrów. Jakie są koszty to jeszcze nie wiem, jak coś będę wiedział to dam znać.
Czy sam system spowodował dodatkowe uszkodzenia w samochodzie ?
Tak się składa że to mam i jeśli więcej szkody z tego niż pożytku to go odłącze.
Komentarz
-
-
system był montowany tylko na początku produkcji octavii III i w tych wersjach tabliczka rejestracyjna była przykręcana do zderzaka bez ramki. Koszt wymiany 2 zawiasów i tych 2 nabojów to około 550 zł netto za części -72 zł netto zawias i 175 netto nabój.Na zdjęciu widać jak wygląda maska po wjechaniu w głęboką dziurę w drodzeZałączone pliki
Komentarz
-
-
Tylko patrzeć kiedy ten system wejdzie jako obowiązkowy, dość łopatologicznie zasadę jego działania można poznać >>> TUTAJ <<<
Komentarz
-
-
Witam wszystkich
czy może ktoś wie gdzie dokładnie znajduje się "czujnik zderzenia układu ochrony pieszych na środku" w Octavia III 2013rok ?
Wczoraj nagle zapaliła się kontrolka błędu poduszek. Odczyt błędów z komputera:
B10E915 Czujnik zderzenia układu ochrony pieszych na środku. Przerwa/zwarcia z potencjałem plus [negatywny/okazjonalny]
B10E929 Czujnik zderzenia układu ochrony pieszych na środku. Niewiarygodny sygnał [negatywny/okazjonalny]
Planuje zweryfikować podłączenie czujnika, rozłączyć, podłączyć itp.
Pozdrawiam
Dominik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _dominik_ Zobacz wpisWitam wszystkich
czy może ktoś wie gdzie dokładnie znajduje się "czujnik zderzenia układu ochrony pieszych na środku" w Octavia III 2013rok ?
Wczoraj nagle zapaliła się kontrolka błędu poduszek. Odczyt błędów z komputera:
B10E915 Czujnik zderzenia układu ochrony pieszych na środku. Przerwa/zwarcia z potencjałem plus [negatywny/okazjonalny]
B10E929 Czujnik zderzenia układu ochrony pieszych na środku. Niewiarygodny sygnał [negatywny/okazjonalny]
Planuje zweryfikować podłączenie czujnika, rozłączyć, podłączyć itp.
Pozdrawiam
Dominik
w załaczniku zdjęcie gdzie są czujniki, jakby Ci się udało naprawić to napisz co było u Ciebie, bo ja póki co nie mam do tego mocy ani warunków.
czujniki.jpg
Komentarz
-
-
Hej,
@MefjuWw dziękuje za informację. Udało mi się zdemontować czujnik znajdujący się z przodu (3Q0 959 651) i podłączyć go w miejsce prawego czujnika. Wówczas prawy czujnik nie pokazywał żadnych błędów więc pewnie przewody do czujnika z przodu robią jakieś zwarcie. Czy ktoś wie gdzie w zderzaku mieści się kostka, do której schodzą się przewody od czujników zderzenia ochrony pieszych (oraz ma opis tej kostki).
Sam czujnik z przodu udało mi się wykręcić bez demontażu całego zderzaka. Wystarczyło odkręcić śruby od osłony/kratki i wówczas ciasno ale udało się wdusić rękę i odkręcić czujnik.
Pozdrawiam
Dominik
Komentarz
-
Komentarz