Xenony z AFS - retrofit

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KASA
    Drive
    • 2014
    • 87

W poprzednim aucie miałem bixenony oczywiście ze spryskiwaczami, na okres zimowy odłączałem wtyczkę pompki spryskiwaczy reflektorów.
    Jak reflektory były brudne, to się zatrzymywałem i czyściłem ręcznie (mały atomizer 250ml z płynem do mycia szyb i mikrofibrę wożę w bagażniku), bo i tak spryskiwacze mało co czyściły a ponadto bardzo szybko ubywało płynu do spryskiwacza - chodzi mi o mijanie pojazdów ciężarowych, za którymi ciągnie się pęd powietrza i brudna woda z kół, więc co chwilę musiałem używać oprócz samych wycieraczek spryskiwacza szyb, a co za tym idzie co 5 użycie spryskiwacza szyb uruchamiały się spryskiwacze reflektorów, które jak już wspomniałem reflektorów dobrze nie czyściłem.

Oczywiście jeżeli miałbym doposażyć auto w xenony, zrobiłbym to tak jak powinno być czyli z poziomowaniem i ze spryskiwaczami, chociażby dlatego, że gdy dojdzie do wypadku, a nie daj Boże do śmierci uczestnika ruchu, to mogą się do tego przyczepić, że instalacja jest niezgodna z prawem i mogą użyć to na naszą nie korzyść.
    Tak samo choćby z zawieszeniem airride, fajny bajer ale co będzie jak dojdzie do wypadku? Takie zawieszenie jest przecież bez homologacji i często robione przez samych użytkowników aut, a nie firmy zajmujące się chociażby zawieszeniem.

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

Dodi, jesteś gość
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• krzyzakp
        L&K
        • 2013
        • 1016
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

KASA, wlasnie o to zatrzymywanie sie glownie mi chodzi, bo to zawsze 15minut w plecy...
        Co do schodzenia plynu - nie wiem co zalali w ASO, ale od 2 miesiecy nie dolewalem nic a nic, 9tys km za mna, spryskiwaczy uzywam, a nadal nie drze sie zeby dolac.. Nie mowiac o tym, ze nadal pryska, wiec cos tam musi byc

Moja O3 RS

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

krzyzakp, może zamiast baku paliwa masz bak z płynem do spryskiwaczy?
          To by tłumaczyło, dlaczego w O3 jest bak tylko 50L. Resztę miejsca zajmuje zbiornik na płyn. :diabelski_usmiech

OK. Żarty na bok - w O3 jest fajna moim zdaniem możliwość zakodowania zwłoki po której uruchamiają się spryskiwacze lamp. Można sobie ustawić np. 1 sekundę i świadomie to włączać. Nie, jak jest w O2FL, czy w S2, że za każdym odpaleniem silnika ten nieszczęsny spryskiwacz musi działać. W O2FL miałem do tego osobny wyłącznik pompki, zamiast zdejmować z niej wtyczkę, ale nie tędy droga przecież.
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• krzyzakp
            L&K
            • 2013
            • 1016

Kurde, skoro jest tak duzy zbiornik, to boje sie potem wlewac plyn, bo wejdzie pewnie z 5 baniaczkow

Fajnie ze jest opcja, trzeba tylko miec dostep do kompa albo kogos z takowym znalezc w rejonie, a w okolicy Szczecina słabo niestety.. Pare fajnych opcji tez bym zmienil, ktore widzialem ze sie da, ale z braku interfejsu nie ma jak, a chwilowo trzeba fundusze na inny cel odkladac, niz na takie mody w aucie

Moja O3 RS

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

W Szczecinie masz fajnego gościa - Grzesia26 z forum Superba. Zrobi Ci to bez mrugnięcia okiem za zgrzewę browara albo za free, chcesz namiar to pisz.
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• JacekRS
                Rider
                • 2014
                • 394
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez maro rs
                Jeździłem na hidach - koszt żaden, świeci jak ori xenon (jedynie na ma opcji na bi-), nikogo nie oślepia, a jest to tak samo niezgodne z przepisami jak xenon 35W bez sprysków i poziomowania. Tyle że miałem soczewki.
                Ergo jakbym miał kombinować, to albo wszystko kompleksowo, albo hidy za 150 zeta.
                Hehe dobre pozostawie to bez komentarza... Swieca jak ori xenon
                "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• maro rs
                  Elegance
                  • 2014
                  • 948

JacekRS, opinia kolegi, który miał normalny, oryginalny zestaw i miał okazję porównać z moim druciarstwem. Porównywaliśmy też ustawiając te dwa auta w pewnej odległości od siebie i świecąc na kompletnie nieoświetlony obszar. Tak więc, nic nie poradzę...
                  "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• bob_best
                    Rider
                    • 2013
                    • 744
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

JacekRS, opinia kolegi, który miał normalny, oryginalny zestaw i miał okazję porównać z moim druciarstwem. Porównywaliśmy też ustawiając te dwa auta w pewnej odległości od siebie i świecąc na kompletnie nieoświetlony obszar. Tak więc, nic nie poradzę...
                    też miałem kiedyś HIDy w soczewkach (nawet specjalnie kupiłem nówki lampy) - świeciło genialnie, trzymało linię odcięcia bez problemu - w sumie chyba przez 3 lata i 80kkm nikt nie migał mi, że Go razi.
                    Ale... przecież nie ma linii odcięcia takiej jak w ori xenonie (no chyba, że Twoje soczewki miały).
                    W xenonie: _----, a w zwykłej lampie: _/ i tutaj było widać różnicę między ori a dokładanym.

PS. Ja prócz fabrycznie nowych lamp z soczewką wysiliłem się i dołożyłem nawet oryginalny zestaw spryskiwaczy (oczywiście działał, choć przerobiłem go na przycisk).
                    Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• maro rs
                      Elegance
                      • 2014
                      • 948

bob_best, przyznam, że tak dokładnie nie analizowaliśmy, bardziej pod kątem barwy i "jasności". I w tym zakresie było milion razy lepiej niż na zwykłych i porównywalnie z oryginałami.

Komentarz

• yunior81
                        RS
                        • 2010
                        • 1657
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bob_best
                        Ale... przecież nie ma linii odcięcia takiej jak w ori xenonie
                        Jesteś pewien że wszystkie ori ksenony mają taką super linię światłocienia ?

Ze swoich obserwacji mogę powiedzieć że ta linia jest naprawdę dobra np. w Toyocie Avensis czy Kia Optima, natomiast zdarzają sie takie ori ksenony jakby tam siedział HiD w soczewce jeśli chodzi o samą linię. O ksenonie na odbłyśniku już nawet nie będę wspominał.....

Komentarz

• KASA
                          Drive
                          • 2014
                          • 87

Linię światłocienia powinny mieć wszystkie xenony dobrą, ponieważ rolę odcinającą światło pełni tam metalowa przysłona odpowiednio przycięta, która w niektórych przypadkach jest unoszona do góry poprzez elektromagnes i wtedy xenon, a właściwie bixenon świeci jako światło drogowe.

Komentarz

• bob_best
                            Rider
                            • 2013
                            • 744
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez yunior81
                            Ale... przecież nie ma linii odcięcia takiej jak w ori xenonie

Ze swoich obserwacji mogę powiedzieć że ta linia jest naprawdę dobra np. w Toyocie Avensis czy Kia Optima, natomiast zdarzają sie takie ori ksenony jakby tam siedział HiD w soczewce jeśli chodzi o samą linię. O ksenonie na odbłyśniku już nawet nie będę wspominał.....
                            nie, nie wszędzie tak dobrze jest - pierwszy przykład z brzegu - Insignia, nie wiem kto to dopuścił do ruchu. Laguna ze swoimi odbłyśnikowymi xenonami też szału nie robi.

Komentarz

• 4tech
                              RS
                              • 2008
                              • 4199
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

To niemalże równoznaczne jak wstawienie hida w przeciwmgielne H3 w O1 :twisted:

Jest soczewka, jest nawet niezłe odcięcie światło/cienia ale zawsze jest jakieś ale :diabelski_usmiech
                              O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                              Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                              Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• JacekRS
                                Rider
                                • 2014
                                • 394
                                • Superb III (3V3)

Ja za to miałem przyjemnosc, albo i nie (???) zakładać HID`y do 3 samochodów u znajomych (Audi A6 C5 (soczewka), Audi A4 B6 (soczewka) i BMW E39 (soczewka) ), potem zakładaliśmy całe reflektory ori xenon, za każdym razem sprawdzalismy jak swiecił HID w jednym reflektorze i ori reflektor, różnica była widoczna ewidentnie. Inna sprawa, że potrafią być HID`y i HID`y - większość kupuje najtańszą padlinę.

[ Dodano: Czw 26 Lut, 15 10:23 ]
                                też miałem kiedyś HIDy w soczewkach (nawet specjalnie kupiłem nówki lampy) - świeciło genialnie, trzymało linię odcięcia bez problemu - w sumie chyba przez 3 lata i 80kkm nikt nie migał mi, że Go razi.
                                Ale... przecież nie ma linii odcięcia takiej jak w ori xenonie (no chyba, że Twoje soczewki miały).
                                W xenonie: _----, a w zwykłej lampie: _/ i tutaj było widać różnicę między ori a dokładanym.

PS. Ja prócz fabrycznie nowych lamp z soczewką wysiliłem się i dołożyłem nawet oryginalny zestaw spryskiwaczy (oczywiście działał, choć przerobiłem go na przycisk).
                                Ja nie pisałem, że oślepiają, tylko różnica w jakości światła jest ewidentnie zauważalna, oczywiscie nie zaprzeczę, że HID świeci gorzej od H4/H7 itp (chociaż, czasami widać baranów z HID`ami wręcz niebieskimi, gówno świecącymi). Inna sprawa, że na widocznym przykładzie wychodzi jak kosztownym jest zabieg dołożenia ori xenonów z całą instalacją towarzyszącą, co skutecznie odstrasza i pcha wielu w kierunku zestawów HID.
                                "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• maro rs
                                  Elegance
                                  • 2014
                                  • 948

Zamieszczone przez JacekRS
                                  Inna sprawa, że potrafią być HID`y i HID`y - większość kupuje najtańszą padlinę.
                                  No właśnie, ja akurat miałem bardzo dobry zestaw, wybrany metodą prób i błędów przez wielu forumowiczów.
                                  Przy czym teraz gdyby trzeba było dopłacić, dopłaciłbym za xenony, chociażby ze względu na spokój przy ewentualnej kontroli policji (gdzie wtedy pierwszą czynnością którą wykonywałem było wyłączenie świateł) czy też ze względu na opcję "bi".

Komentarz

• Dodi
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 129

Czyli innymi slowy jest opcja doposazenia w xenony, ale nikt sie jej nie podejmie, oprocz wspomnianej firmy z Płocka? Chetnie skorzystalbym z uslug kogos kto jest w stanie ogarnac temat, tak aby dzialalo samopoziomowanie oraz AFS, reszte jak juz wspomnialem wczesniej pomine (spryskiwacze reflektorow).

Komentarz

• rrobert
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 462

pytałem co masz w aucie jaką elektronikę czy trzeba wymieniać ce i gateway czy nie.

pytasz a nie czytasz wpisów dokładnie. daj autoscana z auta to ci odpowiem czy zrobię.

wymianę lamp na xenon bez poziomowania i sprysków niema problemu na terenie Zawiercia

ale komplet to robi się problem!!!!

Komentarz

• Dodi
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 129

Reflektory zakupione, w weekend zabieram sie za adaptery/przejsciowki ze zwyklych lamp na xenony oraz dzieki uprzejmosci kolegi rrobert, sprawdzamy posiadana przeze mnie wersje Gateway'a. Jezeli obejdzie sie bez jego wymiany (po konsultacji z rrobert, wiem ze istnieje minimalna szansa), to niebawem i u mnie dojdzie do retrofit'u przu ogromnej pomocy rrobert, a narazie pozostaje szukanie odpowiedniego sterownika AFS oraz czujnikow poziomowania.

Komentarz

• Milord
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1258
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dodi i jak? Udało się?
                                          Rafał

Komentarz

• Dodi
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 129

Milord, wszystko działa idealnie. Wszystkie części oryginalne, zakodowane przez rroberta jak w fabryce

Komentarz

• yunior81
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1657
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ile czasu potrzeba na montaz wszystkiego i kodowanie ?

Komentarz

• Dodi
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 129

Hmm, trafne pytanie nam to w sumie zajęło z 6 miesięcy, ale wszystko spowodowane permanentnym brakiem czasu Teraz to w sumie może roboty na pół dnia, bo rrobert wie co i jak kodowac, a najdluzej to zajmie wymaina samych lamp.

Komentarz

• bob_best
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 744
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Dodi
                                                  Hmm, trafne pytanie nam to w sumie zajęło z 6 miesięcy, ale wszystko spowodowane permanentnym brakiem czasu Teraz to w sumie może roboty na pół dnia, bo rrobert wie co i jak kodowac, a najdluzej to zajmie wymaina samych lamp.
                                                  Czujnik deszczu i zmierzchu ogarnięty?

Komentarz

• rrobert
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 462

Podobno chodzi ale do pytaj Dodiego

Komentarz

Pracuję...