Czy zna ktoś może sprawdzony sposób na aktywacje VCDS systemu TPMS w Skodzie Octavi 3?
system TPMS
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mariuszzaw Zobacz wpisZnam i mam cale kodowanie. Szczegóły na priv [email protected]
Komentarz
-
-
Tomek-stach czy to takie mega tajne, że nie możesz dla potomnych zostawić informacji tutaj, tylko na pw.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tomek-stach Zobacz wpisTemat uważam za zamknięty. System TMPS załączony i działa w pełnej okazałości. Nie ma jak liczyć na siebie i wujka google. Oby jak najmniej użytkowników fora którzy takie rzeczy trzymają w wielkiej tajemnicy a defakto żadne z tego tajemnica.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tomek-stach Zobacz wpisNie masz Kolego za co dziękować. Wystarczyło by tylko poprosić o instrukcję, a nie od razu dziękować.
Rozumiem, że zadziała w samochodzie bez czujników w kołach tylko pomiar bazuje na odczytach z ABS ?
Komentarz
-
-
U nie zadziałał ten sposób. TPMS działa bez czujników ponieważ w skodach system ten bazuje na odczycie z czujnika ABS
Activare TPM ( Tyre pressure monitor - monitorizare presiune roti)
1. 03 ABS Brakes
2. STG Adaptation -> function 10
3. Choose Tire pressure monitoring display
4. verified Store value is 2
5. the same value stored is on Tire pressure monitoring display;tire selection
ATENTIE !
In Long Coding: the latest 3 Bytes on my side was 004002 and I changed with 70C002
To see the menu in bolero : ( vizualizare meniu in Bolero)
1. 5F Information
3. Choose (13) - Vehicle function list BAP-tire_pressure_system_0x07
4. Set value to active
verified if (14)-Vehicle function list BAB-tire_pressure_system_0x07_msg_bus have value: Suspension data bus
1. 5F Information
3. Choose (56)-Vehicle menu operation-menu_display_rdk
4. Set value to active
verified if this option is actiated: (58)- Vehicle menu operation-menu_display_rdk_over_threshold_high
1. 17 Instruments
2. STG Long Coding -> function 7
3. Byte 04
4. Enable bit 0 -> Indirect Tire Pressure Monitoring System(TPMS) instaled.
Komentarz
-
-
Gość
Jeśli wyżej jest o TPMSie na ABSie, to 2 km dla niego to nic - ten system reaguje późno i jest mało czuły. Swoim muszę ze 20 km przejechać i to poza miastem.
Ale i tak wolę to niż czujniki w felgach - bo nic nie kosztuje jego obsługa i nie jest podatny na awarie.
Komentarz
-
Koledzy,
Właśnie kupiłem Octavie III Kombi, 2.0 150KM. Czytam sobie fora i szukam ciekawych informacji i bardzo mnie zaciekawiły te wszystkie opcje, które można aktywować za pomoca czegoś, co nazywacie "VCDS". Będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia dla nowego posiadacza Octavii:
1. Czy ja dobrze rozumiem, że można w tym samochodzie aktywować funkcje, które fabrycznie sa niedostępne? Np. czujnik ciśnienia w oponach? To znaczy, ze fizycznie każdy samochód ma taki czujnik tylko nie wszystkie mają go włączonego?????
2. Czy VCDS to nazwa programu komputerowego czy urządzenia, które służy do podłączenia samochodu z komputerem? W poprzednim samochdzie uzywałem taki interfejs WiFi OBD2 i różnych programów na telefon czy komputer. Czy to coś podobnego? Jest gdzieś oficjalna strona twórcy tego programu?
Dzieki za informacje
PK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PkacpKoledzy,
Właśnie kupiłem Octavie III Kombi, 2.0 150KM. Czytam sobie fora i szukam ciekawych informacji i bardzo mnie zaciekawiły te wszystkie opcje, które można aktywować za pomoca czegoś, co nazywacie "VCDS". Będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia dla nowego posiadacza Octavii:
1. Czy ja dobrze rozumiem, że można w tym samochodzie aktywować funkcje, które fabrycznie sa niedostępne? Np. czujnik ciśnienia w oponach? To znaczy, ze fizycznie każdy samochód ma taki czujnik tylko nie wszystkie mają go włączonego?????
2. Czy VCDS to nazwa programu komputerowego czy urządzenia, które służy do podłączenia samochodu z komputerem? W poprzednim samochdzie uzywałem taki interfejs WiFi OBD2 i różnych programów na telefon czy komputer. Czy to coś podobnego? Jest gdzieś oficjalna strona twórcy tego programu?
Dzieki za informacje
PK
Można powiedzieć w skrócie, że VCDS to kombinacja sprzętu (specjalny kabelek OBD-USB) i oprogramowania.
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Fredy.PW Zobacz wpis
Można powiedzieć w skrócie, że VCDS to kombinacja sprzętu (specjalny kabelek OBD-USB) i oprogramowania.
pkacp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pkacp
Bardzo dziękuję. Chcę sobie kupić ten kabelek i oprogramowanie. Szukam w necie ale jest tego milion i ceny od 50 PLN do 2000 PLN więc już zgłupiałem. Czy ktoś z Was tutaj może dać mi konkretnego linka do sklepu, w którym kupię ten kabelek wraz z oprogramowaniem, który będzie działał i pozwalała na włączanie tych "ukrytych" opcji dla mojej wersji Octavia?
pkacp
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkPzdr, Fredy
Silnik w mojej O3 smaruje olej
Komentarz
-
-
Ja swój kabelek kupiłem na ross-tech.com. Znalazłem nawet wersję z językiem polskim (ale używam angielskiej) Całość z przesyłką kosztowała poniżej 2000zł.
Różnica w stosunku do klona to to,że nigdy się nie zawiesza, jest zawsze aktualny, oprogramowanie sprzętowe/firmware kabla aktualizuje się automatycznie, tak jak i oprogramowanie VCDS.
Na dzień dzisiejszy mam wersję 18.2, która obsługuje mnóstwo opcji w nowych autach.
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mastermindq Zobacz wpisZrobiłem ponownie zaznaczając poszczególne bity i wszystko gra. Dzięki Kolego.
004002 => 70C002 - u mnie takiego kodowania nie chce przyjąć. Próbowałem zmienić jeszcze na 32c002 z innego kodowania i też nie przyjmuje. U mnie w ogóle jest inne kodowanie na tych 3 ostatnich bajtach (jest 000040).
Mam kodowanie z golfa 7 i w instrukcji jest napisane:
Byte 27 (2 OPCIONES)
-SUSTITUIR en Binario 0 por 1
Ejemplo
01111010 -> 00001010
X111XXXX -> X000XXXX
-Bit 4 Desactivar
-Bit 5 Desactivar
-Bit 6 Desactivar
Byte 28 (2 OPCIONES)
-SUSTITUIR en Binario 0 por 1
Ejemplo
11000000 -> 01000000
1XXXXXXX -> 0XXXXXXX
-Bit 7 Desactivar
Czy możesz zobaczyć u siebie czy masz takie ustawienia na poszczególnych bajtach 27 i 28 ?
I jeszcze jedno pytanie: Jeśli po pierwszym podłączeniu VCDSa zrobiłem autoscan i program zapisał sobie podstawowe kodowania to jeśli np skopiuje kodowanie ABS lub jednostki 5F i wkleję jako "nowe" to czy przywróci to dany sterownik sprzed modyfikacji czy dodatkowo trzeba jeszcze grzebać głębiej ?
Lukas
Ostatnio edytowany przez Lukas345; 44046.
Komentarz
-
-
Ręcznie, czyli tak, jak podpowiadał jeden Kolega z forum:
Więc w polu Binary, tam gdzie masz zera i jedynki - zmieniasz ręcznie na 1 jak bit ma być zaznaczony, albo na 0, jak ma być odznaczony. Pamiętaj, że pierwsza cyfra z lewej czyli np.
x000000 - x ocznacza bit 7
natomiast
000000x - x oznacza bit 0
Komentarz
-
-
Wyłącz zapłon otwórz drzwi następnie zapłon i przycisk SET trzymamy chwile będzie gong i zgaśnieSkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
Komentarz