miodowy, niestety w życiu i w każdej branży (tak i w drogówce) możesz trafić na człowieka i taboreta. Najgorzej, jak Policaj koniecznie będzie chciał ukarać, bo limit jeszcze nie wyrobiony :lol: tak jak napisali - jak nie będzie za co, to za ramki :twisted: . To tak jak co roku na początku zimy wszystkie onety itp. zamieszczają takie same artykułu tylko o odmrażaniu samochodu przy pracującym silniku. I faktycznie - to podlega pod mandat, ale nieraz trzeba wyżej postawić myślenie - jak skuć grubą warstwę zlodowaciałego śniegu bez rozgrzania samochodu? A Onet już daje wytyczne - razem z paragrafem :wink:
Czarna ramka grilla
Zwiń
X
-
Czarna ramka grilla
Witam, nie jestem fanem chromu więc kupiłem do swojej OIII czarną ramkę grilla 5E0853761AF9R. Czy może wymieniał ktoś ramkę grilla w swojej OIII lub jest w posiadaniu instrukcji pomocnej w jego zmianie. Przejrzałem kilka forów (również zagraniczne) ale nie natknąłem się nigdzie na pomocne materiały. W ASO za wymianę zażądali 150 zł, niby niewiele ale po doświadczeniach z ASO (co prawda innej firmy) mam obawy przed oddaniem nowego samochodu w ich ręce. Z góry dziękuję za pomoc.
-
-
Re: Czarna ramka grilla
Zamieszczone przez DBWitam, nie jestem fanem chromu więc kupiłem do swojej OIII czarną ramkę grilla 5E0853761AF9R. Czy może wymieniał ktoś ramkę grilla w swojej OIII lub jest w posiadaniu instrukcji pomocnej w jego zmianie. Przejrzałem kilka forów (również zagraniczne) ale nie natknąłem się nigdzie na pomocne materiały. W ASO za wymianę zażądali 150 zł, niby niewiele ale po doświadczeniach z ASO (co prawda innej firmy) mam obawy przed oddaniem nowego samochodu w ich ręce. Z góry dziękuję za pomoc.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Na briskoda.net znalazłem post jak zdjąć przedni zderzak w OIII co prawda w VRS ale myślę że w zwykłej OIII wygląda to tak samo lub podobnie http://www.briskoda.net/forums/topic...emoval-how-to/ . Wygląda na to że trzeba jednak zdjąć zderzak. Obejrzałem też kilka zderzaków do OIII na Alledrogo i spróbuję jeszcze podważyć zaczepy ramki wkładając od zewnątrz jakąś sztywną "blaszkę", mam drugą ramkę więc wiem gdzie są zaczepy i w jaki sposób trzymają. Pewnie i tak skończy się na zdjęciu zderzaka.
greg505 co masz na myśli pisząc "mozna obecna wyrwac" i gdzie to wyczytałeś? Może to też jest jakiś sposób.
Komentarz
-
-
Oczywiscie na briskodzie
Nie moge znalezc teraz calego watku w ktorym to wyczytalem, ale tu jest tez cos o tym http://www.briskoda.net/forums/topic...e#entry3602563
I tu:
Depends if you want to keep the chrome one to refit at a later date. If you do, it would be necessary to drop the front bumper to gain access to the rear of the grill. If not - and I didn't - then it is possible to use a screwdriver or similar object to remove the tabs that hold the grill in place. Takes a bit of force, I used a hammer to persuade them out - but as long as you're careful it's easy enough. Took me about 15 minutes to do mine. Sent from my HTC One X using Xparent BlueTapatalk 2
Trancer, 65€ dostepny na stronie superskoda.com
DB, a ile w aso?Black magic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DBDzięki za wszystkie podpowiedzi. Na briskoda.net znalazłem post jak zdjąć przedni zderzak w OIII co prawda w VRS ale myślę że w zwykłej OIII wygląda to tak samo lub podobnie http://www.briskoda.net/forums/topic...emoval-how-to/ . Wygląda na to że trzeba jednak zdjąć zderzak. Obejrzałem też kilka zderzaków do OIII na Alledrogo i spróbuję jeszcze podważyć zaczepy ramki wkładając od zewnątrz jakąś sztywną "blaszkę", mam drugą ramkę więc wiem gdzie są zaczepy i w jaki sposób trzymają. Pewnie i tak skończy się na zdjęciu zderzaka.
greg505 co masz na myśli pisząc "mozna obecna wyrwac" i gdzie to wyczytałeś? Może to też jest jakiś sposób.
konkluzja z tamtego wątku jest taka:
- jeśli chcesz cały grill wymienić to trzeba wycinać ze zderzaka,
- jeśli chcesz zmienić samą ramkę to jest ona demontowalna (ale nie wiem jak niestety).Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
greg505 niestety nie obejdzie się bez zniszczenia ramki lub bez zdjęcia zderzaka więc wymianę ramki odłożyłem na przyszłość (po gwarancji). Pytałem w ASO i jeżeli wymienię sam mogą robić mi problem z gwarancją. Jak wcześniej wspominałem wolę unikać niepotrzebnej ingerencji serwisu więc nie zlecę wymiany ASO.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DBgreg505 niestety nie obejdzie się bez zniszczenia ramki lub bez zdjęcia zderzaka więc wymianę ramki odłożyłem na przyszłość (po gwarancji). Pytałem w ASO i jeżeli wymienię sam mogą robić mi problem z gwarancją. Jak wcześniej wspominałem wolę unikać niepotrzebnej ingerencji serwisu więc nie zlecę wymiany ASO.
Ramka montowana w ASO i na 100% nie ściągali zderzaka - koszt 250 zł - jak by ktoś chciał to ASO MKT Wola Mielecka ma doświadczenie w tym temacie
Jak ktoś chce zobaczyć w realu to zapraszam do Łodzi
[ Dodano: Sob 17 Maj, 14 22:54 ]
A tak się prezentują obie moje Skody- stara OII FL i OIIIO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mac_aaronTo ten salon koło Mielca na wylocie z rondem z samolotem? Mam w Mielcu teściową
Elmo - SG -to Gliwice ??? - jeżeli tak to możesz moją starą (rapem 4 lata i 250 kkm przebiegu) O II FL spotkać teraz często na drogach Śląska i Zagłębia bo teraz tam będzie głównie pomykaćO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Odgrzewam temat - faktycznie, można ramkę grilla wymienić bez demontażu zderzaka ale potrzebna niezła motywacja i cierpliwość, mi to zajęło około 30 minut i nie jest to łatwe, fakt można rwać na siłę ale nie polecam bo można pourywać zaczepy w samym grillu i potem lipa, ramka nie będzie się trzymać.
Odkręcić należy 4 śruby torx, odgiąć środkową część osłony i od wewnętrznej strony grilla są spinki i tutaj zaczyna się zabawa, jak ktoś ma małe ręce plus mały płaski śrubokręt to pikuś, ja niestety ręce podrapałem ale się udało:
Finał:
Komentarz
-
-
Fajnie, że dzielisz się wiedzą o tym.
Czy to oznacza, że montaż ramki jest na wcisk i zatrzaski? I w związku z tym jedyna trudność to demontaż "starej" ramki?
Mi w serwisie zawołali za wymianę grubo ponad 200 zł, czyli więcej niż koszt samej ramki i zrezygnowałem.
Jeszcze chce się upwnić:
Czarna ramka to po prostu część zamienna z RS-a? tj. . poza kolorem, dla RSa i cywilnej wersji O3 ramka jest identyczna?O3 1,8 TSI
Komentarz
-
-
brodacz, dokładnie tak jak piszesz montaż ramki jest na wcisk i plastikowe zatrzaski a jedyna trudność to demontaż "starej" ramki. Jeżeli chodzi o samą ramkę poza kolorem, dla RSa i cywilnej wersji O3 ramka jest identyczna.
Jeżeli interesuje Cię montaż ramki w ASO to zapytaj jeszcze u konkurencji. W ASO w Kielcach powiedzieli za montaż 150 zł a w Gliwicach 80 zł.
Komentarz
-
Komentarz