Nie sądze, żeby zbieżność miała wpływ na drgania, raczej na ściąganie samochodu
[O3] Siatka w kratce zderzaka
Zwiń
X
-
[O3] Siatka w kratce zderzaka
Siatka w kratce zderzaka O3 to temat nieco bardziej skomplikowany niż w O2 (temat O2 >> TUTAJ << ).
Można to zrobić na kilka sposobów, ja wybrałem najłatwiejszy. Zaczynamy:
1. Kupujemy siatkę tuningową z jak najmniejszymi oczkami 5x3,5mm (np >>> TĄ <<< )
2. Jak siatka przyjdzie docinamy ją na wymiar dolnej kratki zderzaka. Tu pojawia się kilka możliwości - albo docinamy ją w jednej części (wtedy wyciągamy całą kratkę, kilka postów niżej jest filmik jak to zrobić) lub docinamy ją w 2 częsciach i wystarczy nam samo odczepienie dolnych zaczepów kratki (ja wybrałem tą opcję). W przypadku 2 części wycinami siatkę nieco większej wielkości niż sama 2 częsciowa kratka (zdjęcię 1) by wszystko ładnie na siebie zachodziło
Zdjęcie 1. Siatka już po wycięciu
3. Żeby dostać się do dolnej kratki wyciągamy obie maskownice halogenów (instrukcja jak to zrobić jest w książce serwisowej w rozdziale dotyczącym wymiany żarówek halogenów), po wyjęciu maskownic mamy taki widok (zdjęcie 2)
Zdjęcie 2. Po wyjęciu maskownic halogenów
4. Odczepiamy zaczepy kratki (2 po bokach i bodajże 4 na dole), z wyczuciem by nic nie urwać, po odczepieniu zaczepów możemy odgiąć kratkę od dołu. Nie udało mi się oczepić zaczepów o góry kratki, zakładam że jest przykręcona od góry.
Zdjęcie 3. Odczepione zaczepy odginamy siatke
Zdjęcie 3a. Zaczepy w kratce
Zdjęcie 3b. I z bliska
5. Przez szparę wkładamy siatkę na górną część kratki
Zdjęcie 4. Wkładamy siatkę
6. Pilnujemy żeby siatka nie wpadła do środka, np używając haczyków z drutu wiązałkowego jak poniżej
Zdjęcie 5. Haczyki
7. Mocujemy górna siatkę w górnej kratce cieńkimi, czarnymi trytytkami (trytytki = opaski zaciskowe z tworzywa).
Zdjęcie 6. Górna część zamocowana
8. Identycznie postępujemy z drugą siatką
Zdjęcie 7. Efekt końcowy
9. Tu wrzuce zdjęcie z daleka, ale najpierw umyje szkodnika
-
-
Witam forumowiczów.
Czy ktoś z posiadaczy RS'a montował podobną kratkę u siebie? Sprawdzałem dostęp do tego miejsca u siebie i sprawa nie wygląda za ciekawie. Ciekaw jestem, czy żeby zamontować osłonkę trzeba demontować zderzak... Dodam, że na chłodnicy widać już bardzo delikatne zagięcia.Biały RS kombi TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pari23Jasne, też bym sobie tym tyłka nie zawracał ale poza małym cmentarzyskiem owadów mam już lekko pouginane te malutkie żeberka chłodnicy (pewnie ślady po kamyczkach z trasy). Czy to wpływa na jej prace... nie mam pojęcia.
W Octavii miałem pełno owadów i kilka śladów po kamyczkach tak jak Ty.
W Astrze zero owadów i zero śladów po kamyczkach.
Nie sądzę by ta chłodnica w O3 w takim tempie zużywania dotrwała do 10 lat jak w Astrze 2.
Siatkę w O2 ma kilkanaście zadowolonych osób na forum, kilka osób wymieniało już chłodnicę klimatyzacji z powodu uszkodzenia uderzonym kamieniem, wszystko jest w wątku dla O2, który podałem na górze.
Komentarz
-
-
Ja w swojej OII po przebiegu 220000 km miałem chłodnice całą zagnjeciona w dolnej części od kamieni, dostaje wtedy w tyłek sprężarka kliny . Wszystko zależy od stylu jazdy i po jakich drogach, w mieście nie ma szans na zabicie chłodnicy.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Witam ponownie. No i zdecydowalem sie na zrzucenie zderzaka. Niestety nie dalo sie dostac do chlodnicy zdejmujac tylko oslone od spodu. Operacja poszla dosc sprawnie choc znajomy mechanik naposil sie troche komentujac ze jeden z trudniejszych zderzakow do zdjecia.
Siateczke zamontowalismy przy pomocy malych wkretow (spokojne jest pare miejsc do wkrecenia) wiec opaski nie swieca przez plaster miodu. Generalnie efekt koncowy bdb, foto zapodam jutro.
Dodam ze dopiero na blacie mam 5000 przebiegu ale w warsztacie uslyszalem komentarz ze bez oslony (plus predkosci +200)to w takim tempie chlodnica klimy bedzie na szrot w niedlugim czasie...Biały RS kombi TSI
Komentarz
-
-
Z doświadczenia powiem, że warto taka osłonę dorobić. Wymieniałem już chłodnicę po uderzeniu kamieniem.
Producenci chyba tego nie robią licząc na sprzedaż części. Do tego coraz częściej wszystkie chłodne są w jednym module.
Jak zdemontować sam plastik "plaster miodu" z zderzaka? W fabii bez problemu się dało.
Mile widziane zdjęcie z widocznymi zatrzaskami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elektrykprostyJak zdemontować sam plastik "plaster miodu" z zderzaka? W fabii bez problemu się dało.
Mile widziane zdjęcie z widocznymi zatrzaskami.
Zaczepy kratki wyglądają tak:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kult0035Troszkę siłowo chyba się da....zobaczcie film tak od 15:35....
GIEROJ MAŁADZIEC. Tylko co tera powiedzą Ci co mordowali się ze zdjęciem zderzaka ???
U mnie w starej w OII FL chłodnica po 220 tys wygladała jak na fotoZałączone plikiO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Ja mam Fabię II ale tak jak i Wy, również mam zamontowaną siatkę. Z tym że ja swoją siatkę zamontowałem przed a nie za plastikową osłoną. Dlaczego? Wracając z dłuższej trasy, siatkę mam wręcz całą oblepioną robalami i nie wyobrażam sobie jej wyczyszczenia mając ją od wewnętrznej strony tak jak to jest zrobione w waszych Octaviach.
Siatka jest zamocowana do grubych żeber małymi blachowkrętami, całość pomalowana na czarno. Oczka mam chyba jeszcze drobniejsze niż u was. Jeżdżę z siatką parę lat i spełnia swoją rolę bardzo dobrze.
U mnie wygląda to tak:
Fabia 2
1.9 TDI BSW
Soft: Diesel-Inside 140KM & 338Nm
Komentarz
-
-
Bardzo dobry pomysł z tą siatką bo chłodnica wygląda dość słabo, szczególnie jeśli ktoś jeździ więcej po autostradach czy krajówkach.
Mam tylko pytanie czy taka siatka nie spowoduje obniżenia przepływu powietrza przez chłodnicę i problemu w cieplejsze dni? Z drugiej strony czy przy odpowiednio wysokiej wilgotności i niskiej temperaturze nie zaszroni wlotu przy małych oczkach siatki?
Komentarz
-
Komentarz