Uszczelka w drzwiach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kylo76
    Rider
    • 2013
    • 743
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Czekam na odpowiedź, zgłoszenie poszło w poniedziałek więc nie spodziewam się odpowiedzi wcześniej niż za tydzień. Jak coś będę wiedział to napiszę.
    O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Gerwazy
      Classic
      • 2012
      • 4
      • Octavia II (1Z3)
      • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Też jestem ciekaw odpowiedzi. Ja mam O2 z końca 2005 (a więc uszczelki starego typu) i też mam ten problem.

Komentarz

• maeri
        Classic
        • 2008
        • 12

Ciekawe - ja miałem poprzednio O I z końca 2007r. i nie było tego problemu. Czy jest to więc problem wyłącznie II i III generacji ?
        Jest O3 1.4 TSI COMBI Elegance + amazing
        Było O1 1.9 AXR COMBI

Komentarz

• kylo76
          Rider
          • 2013
          • 743
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak coś mi serwis odpowie to się podzielę wiadomością
          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• neoXs
            Rider
            • 2010
            • 555

Ostatnie dni były deszczowe i moja O3 stała sobie pod chmurką cały czas. Co ciekawe przy otwarciu jakichkolwiek drzwi nic się już nie wylewało, wygląda to tak jakby woda cały czas odpowiednimi szparami uciekała cały czas, bez magazynowania. Uszczelki się wyrobiły po paru miesiącach i teraz jest ok? Ciężko mi powiedzieć. Jedyne co zrobiłem to znalazłem miejsce pokazane na fotkach kilka postów wyżej, pooglądałem i tyle. Będę obserwował dalej.

Komentarz

• kylo76
              Rider
              • 2013
              • 743
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie jakoś nic się nie wyrobiło po 3 miesiącach.

[ Dodano: Pon 30 Wrz, 13 14:45 ]
              Przypomniałem się u Danelczyka z uszczelkami. Podobno oficjalna odpowiedź SAP jest taka, że uszczelki są OK i tak jest we wszystkich O3, a woda powinna spływać "specjalnymi" szczelinami - nic nie jest za długie. Ponoć doszedł do tego specjalny "manual" kontroli owych szczelin :diabelski_usmiech
              W piątek jadę, żeby mi to skontrolowali w sposób właściwy (bo kontrolowali niewłaściwie), co da serwisowi możliwość oceny skuteczności tego postępowania.
              Może jestem paranoik, ale podejrzewam, że Skoda po cichu załatwia "zonki", i albo nie będzie to tylko kontrola ale wymiana uszczelki, albo zostanie ona potraktowana kozikiem, zeby w końcu miała odpowiednią szczelinę :wink:

[ Dodano: Pią 04 Paź, 13 20:57 ]
              Nowy "manual" Skody dotyczący sposobu kontroli uszczelek nadaje się do ... szczeliny w uszczelce. Nic to nie wniosło, próba polania woda samochodu wykazała, że woda dalej się zbiera.

Komentarz

• Gerwazy
                Classic
                • 2012
                • 4
                • Octavia II (1Z3)
                • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Odnoszę wrażenie, że te uszczelki w ogóle nie są potrzebne. Tzn. nie są potrzebne w tej postaci. Robią więcej złego niż dobrego. Nie może być tak, że spływająca ze środka drzwi woda nie ma gdzie odpłynąć. Nawet jeśli będzie krótsza - jak to tutaj zasugerowano, to i tak będzie się zbierać - tyle, że mniej.
                Dodatkowo woda dostaje się po samą uszczelkę i tylko czekać, aż coś się tam zacznie dziać.

U mnie się po prostu wylewa, a nie wycieka przez jakieś otwory. Otwieram drzwi, a tu luu woda na ziemię.
                To właśnie ta woda, która JUŻ wyciekła z tych otworów i jest zatrzymana jest właśnie przez tę uszczelkę na samym rancie drzwi.

Ponieważ jestem wyczulony na sprawy "rudej" (poprzednie moje autko doprowadzało mnie do "białości" w tej kwestii), podrążę kwestię dalej. Kolega w pracy ma O1. Przyjrzę się temu bliżej.

Komentarz

• Black_Dev
                  Drive
                  • 2013
                  • 73

Ostatnio na myjniautomatycznej mialem to samo - pełno wody po otwarciu.

W słoneczny dzień potestuje jeszcze kilka pomysłów które mam.
                  -----
                  O3 - zamówiona...

Komentarz

• kylo76
                    Rider
                    • 2013
                    • 743
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Black_Dev
                    pełno wody po otwarciu
                    A już O3 odebrana, czy to w innym autku woda się wylewa?

Komentarz

• ruta82
                      Classic
                      • 2013
                      • 22

I cos sie w tej sprawie ruszylo? Ktos znalazl jakies rozwiazanie? Z niemieckiej strony http://www.skodacommunity.de/skoda-f...tml#post960752 wnioskuje ze ten problem wystepuje bardzo czesto i az dziwi mnie ze skoda sama nic z tym nie robi. No chyba ze to kwestia "dotarcia" auta ale pytanie ktore sie rowniez pojawia na tamtym forum, co bedzie jak woda zacznie w tych miejscach zamarzac?
                      Jeszcze moja skodzina do mnie nie dojechala ale wolalbym jakies pomysly czy rozwiazania miec zanim przycisne sprzedawce.

Komentarz

• kylo76
                        Rider
                        • 2013
                        • 743
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ruta82
                        I cos sie w tej sprawie ruszylo?
                        Nic się nie ruszyło. Skoda wie, jak wcześniej pisałem opracowała procedurę kontroli uszczelki pod katem jej "prawidłowego działania" :? co oczywiście nic nie wniosło. Podobno jak się postawi samochód tak, żeby stał krzywo to się nie zbiera.

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez kylo76
                          I cos sie w tej sprawie ruszylo?
                          Nic się nie ruszyło. Skoda wie, jak wcześniej pisałem opracowała procedurę kontroli uszczelki pod katem jej "prawidłowego działania" :? co oczywiście nic nie wniosło. Podobno jak się postawi samochód tak, żeby stał krzywo to się nie zbiera.
                          do góry kołami? ;-)
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• kylo76
                            Rider
                            • 2013
                            • 743
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Zorr
                            do góry kołami? ;-)
                            Bez takich ekstrawagancji wystarczy uzyskać kąt 38,26 stopnia pochyłu do przodu i 12,3 stopnia w lewo i wtedy wszystko ładnie spływa. :szeroki_usmiech

Komentarz

• ruta82
                              Classic
                              • 2013
                              • 22

Szanowny Panie,

Problem polegał na niewystarczającym uszczelnieniem jednego z nitów i został on już rozwiązany przez producenta.

Z wyrazami szacunku,
                              Zespół ©koda INFO
                              To jest odpowiedz polskiego oddzialu skody na pytanie o uszczelki. Jestem ciekaw czy rzeczywiscie to zostalo usuniete w dostarczanych teraz autach czy to tylko takie "slodkie pierdzenie".

Komentarz

• kylo76
                                Rider
                                • 2013
                                • 743
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To jest odpowiedz polskiego oddzialu skody na pytanie o uszczelki
                                A ile się czeka na taką odpowiedź? Bo mnie jeszcze w ciągu tygodnia nie odpowiedzieli. Masz może oryginał tego maila? Poza tym chrzanię ich poprawki w produkowanych autach skoro mi woda stoi w drzwiach, a w zimie ani chybi zamarznie i co otwierać drzwi z uszczelką czy wsiadać od strony pasażera?

Komentarz

• ruta82
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 22

Zamieszczone przez kylo76
                                  A ile się czeka na taką odpowiedź? Bo mnie jeszcze w ciągu tygodnia nie odpowiedzieli. Masz może oryginał tego maila?
                                  Na odpowiedz czekalem ca 5 dni (wyslane 2013-10-16 15:49:33 a odpowiedz doszla 2013-10-21 11:51:40). Co do oryginalu maila to wszystko w moim wypadku odbywa sie za posrednictwem strony/formularza SKODY wiec moge jedynie wkleic tresc odpowiedzi badz na priv podac link do zapytania i odpowiedz.

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

Szanowny Panie,

Problem polegał na niewystarczającym uszczelnieniem jednego z nitów i został on już rozwiązany przez producenta.

Z wyrazami szacunku,
                                    Zespół ©koda INFO
                                    To jest odpowiedz polskiego oddzialu skody na pytanie o uszczelki. Jestem ciekaw czy rzeczywiscie to zostalo usuniete w dostarczanych teraz autach czy to tylko takie "slodkie pierdzenie".
                                    no to przetestowaliście za producenta wypuszczony model i dzięki Waszym zgłoszeniom pewnie od MY2014, będzie lepiej. ;-)
                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• kylo76
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 743
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                      no to przetestowaliście za producenta wypuszczony model i dzięki Waszym zgłoszeniom pewnie od MY2014, będzie lepiej. ;-)
                                      Tylko ja chyba pojadę jeszcze raz do ASO z problemem i poproszę na piśmie, że tak ma być. Po pierwsze odpowiedź na piśmie wiąże się z wzięciem odpowiedzialności za coś, po drugie jak otworzę w zimie drzwi razem z uszczelkami to będzie ślad że zgłaszałem i nic z tym nie potrafili zrobić.

Komentarz

• neoXs
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 555

No dobra Skoda odpisuje, że gdzieś jest problem natury technicznej z nitem. Potem okazuje się, że np. potwierdzają inne amory/sprężyny w tylnym zawieszeniu, które się nie tłuką. Ok drukuję to, idę do ASO z tym i co? Ciekawe czy to poprawią w takiej sytuacji. Na pierwszym przeglądzie prawdopodobnie się o to zapytam - bo problem z wodą póki co jakoś ustąpił, a stuki w tylnym zawieszeniu nie są dla mnie uciążliwe.

Komentarz

• kylo76
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 743
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez neoXs
                                          Ciekawe czy to poprawią w takiej sytuacji.
                                          Poprawić to pewnie nie poprawią, bo się zasłonią tym, że to wymaga ingerencji w konstrukcję a tego nie są w stanie zrobić, bo to robi fabryka w czasie produkcji lub montażu. Ale masz podkładkę, że zgłaszałeś problem, olali Cię i jak się zepsuło to niech robią w ramach gwarancji, a nie zrzucają odpowiedzialność na użytkownika..

Komentarz

• embi80
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 7

Ja również zgłosiłem w ASO prodlem z wylewającą sie wodą po otwarciu.
                                            Pracownicy serwisu stwierdzili, że pierwszy raz słyszą o takiej sytuacji, ale podobno odezwą się do mnie i się umówimy na wizytę.

Komentarz

• adam88adam
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 13

Witam

dolacze sie do tematu

odebral was z ktos niedawno nowa Octavie 3 i czy wystepuje u was nadal ten problem wody w drzwiach ?

czy problem zostal poprawiony przez ten nit?

Moze w Skodzie nie maja czasu dobrze uszczelki zalozyc albo jest to blad konstrukcyjny nie wykryty przez projektanow i producent po cichu wprowadzi poprawki.
                                              TZW, efekt wieku dziececego

Stawiam na blad konstrukcyjny

pozdrawiam

Komentarz

• Basik_
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 667

Zamieszczone przez adam88adam
                                                a to filmik z produkcji w Czechach Octavii 3:
                                                Przecież na tym filmie składają octavię II. Film ten już jest od co najmniej 2 lat na YT.
                                                Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• progressowy
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 453

Zamieszczone przez Basik_
                                                  Przecież na tym filmie składają octavię II. Film ten już jest od co najmniej 2 lat na YT.
                                                  Zrozum kolegę,który dołączył 29.12.2013r :wink: [shadow=violet:7977f72f1f][/shadow:7977f72f1f]
                                                  Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• Basik_
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 667

Zamieszczone przez progressowy
                                                    Zamieszczone przez Basik_
                                                    Zrozum kolegę,który dołączył 29.12.2013r :wink: [shadow=violet:0c3fd94db8][/shadow:0c3fd94db8]
                                                    A to jakaś szczególna data :lol:
                                                    Nie no żartuję wiem o co chodzi :wink:
                                                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

Pracuję...