Boczne podmuchy wiatru
Zwiń
X
-
Co prawda nie mam porównania z innymi Octaviami, ale w stosunku do fiata Bravo Sport, jakiego miałem, to uważam, że O3 źle sobie radzi w bocznymi podmuchami wiatru... Wręcz tragicznie moim zdaniem. Ostatnio na A1 mój RS tańczył na boki, że strach było przekraczać dozwoloną w Polsce na autostradach prędkość, czyli 200km/h...
-
-
Troszkę odświeżę temat. Ale może te informację się komuś przydadzą. W zeszłym i w tym roku miałem do przejechania trasę gdzie przez 860 km jechałem autostradą (w obie strony). Zeszły rok samochód 4 osoby i pełen bagażnik bagaży (środek również) ciśnienie w oponach 2,1 samochód był bardzo podatny na podmuchy bocznego wiatru co spowodowało, że jechałem 130 km/h i "walczyłem" z kierownicą. W tym roku też pełen bagażnik i 4 osoby tylko zastosowałem się do zaleceń producenta i zwiększyłem ciśnienie w oponach z przodu do 2,5 a z tyłu do 3,2 (zgodnie z tabliczką na wlewie paliwa) i muszę powiedzieć, że całkiem inna jazda samochód stabilny zero reakcji na podmuchy wiatru bardzo fajna jazda można było śmiało jechać 140 km/h i więcej (więcej oczywiście w Niemczech bo w Polsce 140). Jak pompowałem koła to te 3,2 z tyłu wydawały mi się wartością zbyt dużą ale w czasie jazdy w ogóle nie odczuwałem, że mam tak "nabite" koła z tyłu (fakt, że to autostrada ale było jeszcze około 200 km po zwykłej drodze i też bez żadnych problemów).
Zostaw komentarz:
-
-
Zero podatnosci na podmuchy wiatru. Porownane z A6 C5, golfem IV, OI. Wielokrotnie w tygodniu latam powyzej 170km/h, trasy Katowice-Wa-wa, Katowice-KRK i nie wiem czemu ale podmuchow nie odczuwam.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam jako nowy użytkownik forum i dokładnie takie same spostrzeżenia.Zamieszczone przez spike1314Wcześniej miałem Mondeo 3 i nigdy czegoś podobnego nie doświadczyłem
Musiałbym zwrócić na to uwagę jeżdżąc wcześniej Mondeo mk3
i nie pamiętam ani razu takiego przypadku natomiast jak jadąc
pierwszy Octavią III i wyprzedzając tira wyczuwalnie przestawiło
samochód to miałem zastrzyk adrenaliny.
Zostaw komentarz:
-
-
O3 kombi jeżdżę od połowy stycznia i zrobiłem ok. 15 000 km. jest podatna na podmuchy boczne, ale moim zdaniem nie ma tragedii. szczerze mówiąc nie widzę dużej różnicy pomiędzy moimi dwoma poprzednimi autami tj. 02 z 2005 r., która jeździłem przez 5 lat oraz świetnie wyważonym (50/50) BMW 1 (e87) z 2010 r, którym jeździłem przez ostatnie 3 lata. nadmienię, że jeżdżę głównie w trasie i robię min. 35 tys. rocznie. to jednak chyba kwestia bardzo subiektywnych odczuć
Zostaw komentarz:
-
-
O3 jest moim zdaniem bardzo podatna na boczny wiatr, ciężko tego nie zauważyć ponieważ pierwszy raz jadąc autostradą od razu przy pierwszym wyprzedzaniu ciężarówki nieprzyjemnie przestawiło auto na pasie. Wcześniej miałem Mondeo 3 i nigdy czegoś podobnego nie doświadczyłem - niestety im szybciej tym efekt jest bardziej odczuwalny i bardziej nieprzyjemny. Ta podatność na podmuchy przy większych prędkość powoduje, że auto trochę "myszkuje" zmuszając do skupienia na utrzymywaniu toru jazdy.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzięki za info, czyli dla mnie może być, bo i tak więcej niż złoty czterdzieści nie kursuje.Zamieszczone przez tomissGeneralnie tak do około 140km/h jest ok nawet przy dużym wietrze, problemy zaczynają się powyżej i to głównie na otwartej przestrzeniu lub wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu zza osłon.Zamieszczone przez prez7Zapewne tak jest jak piszecie, no cóż belka skrętna i ogólnie kilkadziesiąt kilo może 100 zrobiły swoje i tutaj O II zapewne wypada lepiej.
Ja chciałbym się jeszcze tylko dowiedzieć od posiadaczy OIII o jakich prędkościach mówimy ?
[ Dodano: Pią 30 Maj, 14 10:05 ]
ale przy takich prędkościach 180-200 km/h na dużym wietrze i w otwartym terenie, to chyba każdym autem podobnej klasy by telepało, to chyba nic nienaturalnego ?Zamieszczone przez dj1978Jeżdże teraz O3 1.4 TSI i nie będę tego wygłaszał z wielką dumą ale byłem "zmuszony" do jazdy 180-200 km/h na autostradzie przy dużym wietrze...czułem się jak na środku morza w małej łódce. Z przyjemnością przesiadam się do O2 FL, którą jeździe teraz moja żona.Zamieszczone przez tomissGeneralnie tak do około 140km/h jest ok nawet przy dużym wietrze, problemy zaczynają się powyżej i to głównie na otwartej przestrzeniu lub wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu zza osłon.Zamieszczone przez prez7Zapewne tak jest jak piszecie, no cóż belka skrętna i ogólnie kilkadziesiąt kilo może 100 zrobiły swoje i tutaj O II zapewne wypada lepiej.
Ja chciałbym się jeszcze tylko dowiedzieć od posiadaczy OIII o jakich prędkościach mówimy ?
a tak przy okazji pamiętam jak jechałem 2 lata temu jakoś tak pod koniec lutego, na narty Fabiozą - wiało jak cholera, lało:śnieg z deszczem - przy 140km/h musiałem mocno trzymać kiere.
Zostaw komentarz:
-
-
Jeżdże teraz O3 1.4 TSI i nie będę tego wygłaszał z wielką dumą ale byłem "zmuszony" do jazdy 180-200 km/h na autostradzie przy dużym wietrze...czułem się jak na środku morza w małej łódce. Z przyjemnością przesiadam się do O2 FL, którą jeździe teraz moja żona.Zamieszczone przez tomissGeneralnie tak do około 140km/h jest ok nawet przy dużym wietrze, problemy zaczynają się powyżej i to głównie na otwartej przestrzeniu lub wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu zza osłon.Zamieszczone przez prez7Zapewne tak jest jak piszecie, no cóż belka skrętna i ogólnie kilkadziesiąt kilo może 100 zrobiły swoje i tutaj O II zapewne wypada lepiej.
Zostaw komentarz:
-
-
Generalnie tak do około 140km/h jest ok nawet przy dużym wietrze, problemy zaczynają się powyżej i to głównie na otwartej przestrzeniu lub wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu zza osłon.Zamieszczone przez prez7Zapewne tak jest jak piszecie, no cóż belka skrętna i ogólnie kilkadziesiąt kilo może 100 zrobiły swoje i tutaj O II zapewne wypada lepiej.
Zostaw komentarz:
-
-
Zapewne tak jest jak piszecie, no cóż belka skrętna i ogólnie kilkadziesiąt kilo może 100 zrobiły swoje i tutaj O II zapewne wypada lepiej.
Zostaw komentarz:
-
-
Wg mnie jest to wina przekładni kierowniczej, ja mam 02T i przy każdym wyprzedzaniu Tir-a muszę trzymać kierownicę oburącz, przy jeździe autostradą powyżej 120km/h auto cały czas myszkuje raz ściąga na prawo, raz na lewo i trzeba nonstop korygować tor jazdy. Wymiana tylnych tuleji przednich wahaczy na pełne zdecydowanie poprawiło sytuacje, ale ideału nie ma. Rozmawialem z właścicielem Golfa VI i tez tak ma. Mój zabytek z 71r z luzem na przekładni na pół obrotu, jedzie po autobahnie 140km/h jak po sznurku..
Zostaw komentarz:
-
-
O widzisz i tu doszliśmy do sedna , masz O3 na wielowahaczu i dlatego uważasz że jest OK. Ja natomiast mam naprawdę duże porównanie O2 z obecną O3 która niestety nie ma wielowahacza i wypada bardzo źle w bezpośrednim porównaniu.Zamieszczone przez TinkyJa nie porównuję Octavii z Pony. O Pony napisałem na zasadzie anegdoty.
Chociaż nie widzę sensu zawężać dyskusji do O2 vs O3, bo myślę, że jednak większość ma doświadczenie z innymi autami. Ja np. uważam, że O3 combi na wielowahaczu jest mało wrażliwa na boczne podmuchy. To jest lekkie auto jak na swoje gabaryty, a mimo to osobiście nie zauważyłem dużej różnicy w stosunku do dość ciężkiego Signum CDTI (choć trochę słabiej jest).
Zostaw komentarz:
-
-
Ja nie porównuję Octavii z Pony. O Pony napisałem na zasadzie anegdoty.
Chociaż nie widzę sensu zawężać dyskusji do O2 vs O3, bo myślę, że jednak większość ma doświadczenie z innymi autami. Ja np. uważam, że O3 combi na wielowahaczu jest mało wrażliwa na boczne podmuchy. To jest lekkie auto jak na swoje gabaryty, a mimo to osobiście nie zauważyłem dużej różnicy w stosunku do dość ciężkiego Signum CDTI (choć trochę słabiej jest).
Zostaw komentarz:
-
-
Nikt się nie spina tylko z całym szacunkiem dla Hyundaia Pony to samochód z innej epoki i nie powinno się takich aut porównywać , podobnie jak któryś z kolegów porównał O3 do Transita , ale jak jego porówna się z kolei z autobusem to okaże się nawet bardzo stabilnym autkiem. I dlatego skupmy się na O2 vs O3.Zamieszczone przez TinkyDobra, nie spinaj się tak :roll:Zamieszczone przez tomissPanowie nie rozumiem porównań do innych samochodów niż O2 i O3 gdyż podstawowym tutaj tematem jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami. Jeżeli będziemy się tak rozdrabniać to za chwilę ktoś napisze że i polonez albo fiat 125 były bardziej wrażliwe. Nie zapominajmy że tutaj piszemy o skodach i w sumie to powinniśmy porównywać tylko modele tej marki. Są inne fora ogólne na których do woli można się rozpisywać nt. róznych marek.Zamieszczone przez TinkyPanowie nie jeździliście Hyundaiem Pony. W tym sprzęcie strach było czasami włączyć wycieraczki, bo cała buda chodziła :shock:
Ostatnio O3 kombi 1.8 jechałem po trasie S8, gdzie dookoła same pola. Ludzie zaczynali zwalniać po wyjechaniu z Warszawy. Nie wiedziałem dlaczego. Dopiero po paru KM trochę mną bujnęło, a moc wiatru poczułem dopiero na postoju przy Macdonaldsie 8) . Nie jest źle IMO.
Zostaw komentarz:
-
-
Dobra, nie spinaj się tak :roll:Zamieszczone przez tomissPanowie nie rozumiem porównań do innych samochodów niż O2 i O3 gdyż podstawowym tutaj tematem jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami. Jeżeli będziemy się tak rozdrabniać to za chwilę ktoś napisze że i polonez albo fiat 125 były bardziej wrażliwe. Nie zapominajmy że tutaj piszemy o skodach i w sumie to powinniśmy porównywać tylko modele tej marki. Są inne fora ogólne na których do woli można się rozpisywać nt. róznych marek.Zamieszczone przez TinkyPanowie nie jeździliście Hyundaiem Pony. W tym sprzęcie strach było czasami włączyć wycieraczki, bo cała buda chodziła :shock:
Ostatnio O3 kombi 1.8 jechałem po trasie S8, gdzie dookoła same pola. Ludzie zaczynali zwalniać po wyjechaniu z Warszawy. Nie wiedziałem dlaczego. Dopiero po paru KM trochę mną bujnęło, a moc wiatru poczułem dopiero na postoju przy Macdonaldsie 8) . Nie jest źle IMO.
Zostaw komentarz:
-
-
zmieńcie koła na większe i szersze, moje 18ki tak się trzymają drogi że żaden wiatr na samochód nie wpływa
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, rathan i tomiss, nie wyrażajcie tak swojej opinii, bo kolega zepter00, zaraz was nazwie "piczkami", bo On doskonale wie jak zachowuje się OIII w porównaniu do OII
Zostaw komentarz:
-
-
Potwierdzam O3 jest zdecydowanie podatna na podmuchy wiatru. I czasem staje się nie miłe.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie nie rozumiem porównań do innych samochodów niż O2 i O3 gdyż podstawowym tutaj tematem jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami. Jeżeli będziemy się tak rozdrabniać to za chwilę ktoś napisze że i polonez albo fiat 125 były bardziej wrażliwe. Nie zapominajmy że tutaj piszemy o skodach i w sumie to powinniśmy porównywać tylko modele tej marki. Są inne fora ogólne na których do woli można się rozpisywać nt. róznych marek.Zamieszczone przez TinkyPanowie nie jeździliście Hyundaiem Pony. W tym sprzęcie strach było czasami włączyć wycieraczki, bo cała buda chodziła :shock:
Ale wracając do tematu sam mam podobne wrażenia odnośnie O3, po przesiadce z O2(przejechałem ok. 60tys w rok) a wcześniej z O1(ponad 100tys w 2 lata) też zauważyłem duuużo większą wrażliwość tego modelu na boczny wiatr. Odczuwa się to zwłaszcza przy prędkościach powyżej 140 na autostradzie i jest to fakt wyraźnie odczuwalny. Każdemu kto uważa inaczej niech spróbuje wyskoczyć na jakąkolwiek trase poza miastem nieosłoniętą najlepiej expresówkę lub autostradę i sam się przekona.
Wiadomo że każdy z nas ma swoje subiektywne odczucia ale skupmy sie na porównaniu O2 z O3.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie nie jeździliście Hyundaiem Pony. W tym sprzęcie strach było czasami włączyć wycieraczki, bo cała buda chodziła :shock:
Zostaw komentarz:
-
-
Zdecydowanie popieram, u mnie też jest super.Zamieszczone przez HimenekMoja o3 jest przyklejona do drogi nic nie rzuca na boki. Na pewno lepiej niz w o2
Zostaw komentarz:
-
-
Moja o3 jest przyklejona do drogi nic nie rzuca na boki. Na pewno lepiej niz w o2
Zostaw komentarz:
-
-
Jesteś przewrażliwiony i coś jest na rzeczy bo poczułeś się dotknięty moim postem, który przecież nie odnosił się do nikogo konkretnie, tylko był oczywistym wnioskiem po lekturze kilku tematów na tym forum. Jeździsz bardzo dobrym autem a narzekasz i szukasz wymówek jak... Nie narzekaj bo nie ma na co. Wrażliwy na boczny wiatr to jest mój max wysoki i max długi Ford Transit Van. Nawet moja O1 na wysokim - podwyższonym i stosunkowo miękkim zawiasem jest wrażliwsza na boczny wiatr niż jakakolwiek O3 Zgadzam się z mattyah4x4 - Nie wiecie o czym piszecie.
Zostaw komentarz:
-
-
Kolego, ja nie narzekam tylko napisałem jakie są moje odczucia po przesiadce z O II FL do O III. I nie jestem jak piszesz "piczką" bo rocznie średnio pokonuję głownie po Polsce około 70 tys km - nie jestem niedzielnym kierowcą który robi miesięcznie 1000 km i porównanie do poprzedniej wersji mam.Zamieszczone przez zepter00Odnoszę wrażenie, że im lepsze samochody tym kierowcy gorsi... takie "piczki", którym wszystko przeszkadza, na wszystko narzekają i z niczym sobie nie radzą. Znacie takie powiedzenie "złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy" ?
Zostaw komentarz:
-
-
Odnoszę wrażenie, że im lepsze samochody tym kierowcy gorsi... takie "piczki", którym wszystko przeszkadza, na wszystko narzekają i z niczym sobie nie radzą. Znacie takie powiedzenie "złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy" ?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: