misza_zabrze, dzisiaj to już chyba tylko pod fabrykami nie kradną :lol:
zużycie paliwa - pytanie
Zwiń
X
-
zużycie paliwa - pytanie
Czy u Was też występuje takie dziwne zjawisko, a mianowicie:
dojeżdżając do skrzyżowania na luzie i w ostatniej fazie wciskając hamulec aktualne zuzycie paliwa wzrasta do kilku l/100 km. Troche to chyba dziwne aby jadąc na biegu jałowym przy dociskaniu hamulca przed samym zatrzymaniem momentowe spalanie wynosiło nawet 5-7 l...
Dziwne tez jest ze w momencie ruszania momentowe spalanie potrafi wzrosnąc do ponad 40l/100.
-
-
To że hamując silnikiem spala 0 a na luzie troszkę więcej to wiem. Ale to wygląda w ten sposób że wrzucam luz pojawia się spalanie rzędu 0,5-1,2 l a przed samym zatrzymaniem gdy wciskam hamulec zaczyna powoli wzrastac do poziomu ok. 5-7l/100. W poprzednich samochodach czegoś takiego nie zaobserwowałem.
Komentarz
-
-
To może popatrz dokładnie czy czasem się nie zmienia z l/100km na l/h ;> bo l/h do jakiejś prędkości się wyświetlają i może jak hamujesz to już do tej prędkości schodzisz ;]Zamieszczone przez SweetdreamTo że hamując silnikiem spala 0 a na luzie troszkę więcej to wiem. Ale to wygląda w ten sposób że wrzucam luz pojawia się spalanie rzędu 0,5-1,2 l a przed samym zatrzymaniem gdy wciskam hamulec zaczyna powoli wzrastac do poziomu ok. 5-7l/100. W poprzednich samochodach czegoś takiego nie zaobserwowałem.Aktualnie O3 1.4 TSI 103kW (140KM)
Poprzednia F1 1.4 50kW (68KM)
Komentarz
-
-
Dokładnie, tak jest wyskalowany układ i tak działa (hamowanie silnikiem - spalanie 0 L jest do mniej więcej 1000-1200 rpm, później komputer próbuje się ratować przed zgaszeniem silnika i dlatego podaje paliwo - i to dużo paliwa, jadąc na luzie komputer podaje orientacyjne wskazania np; 1.5 L, 10 L itp. - brak danych do wyliczenia czyli obciążenia, położenia pedału gazu) u mojego Taty w E klasie na postoju pokazuje spalanie 40 litrów, w Skodzie pokazuje 0.4-0.8 L/h co marka to inna filozofia komputera.Zamieszczone przez arekrsl1też tak mam, raczej stawiam na jakąś dziwną właściwość układu pomiarowego niż na to że tocząc się na luzie 5km/h nagle zaczyna spalać 20l/100km :wink:
Komentarz
-
-
Hamulce mamy na prad ?? A mnie sie wydawalo ze na podcisnienie w silniku benzynowym lub przez pompe vacu ktora generuje podcisnienie.Zamieszczone przez Chris11Chociażby pompa wspomagająca hamowanie potrzebuje prądu.
To nie jest elektryczny Citroen Berlingo, ktory ma elektryczny generator podcisnienia.
Hamulca recznego elektrycznego tez nie mamy w Octavi
Komentarz
-

Komentarz