NOWY OD DEALERA MALOWANY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BulBul
    Classic
    • 2017
    • 22
    • Octavia III combi (5E5)
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

NOWY OD DEALERA MALOWANY

Agamek12, niestety żeby moje życie toczyło się inaczej to bym teraz zmieniał auto ale niestety czeka mnie jeszcze nie wiem co w tym roku i nie wiem jakie wydatki
  • BulBul
    Classic
    • 2014
    • 9

NOWY OD DEALERA MALOWANY

WITAM
    PROSZĘ SERDECZNIE O POMOC , ZAKUPIŁEM FABRYCZNIE NOWĄ OCTAVIĘ 3 I PO OK.3 TYG.ZAUWAŻYŁEM CIENIOWANIE LAKIERU I INNY OCIEŃ. PO KILKU WIZYTACH U DEALERA, KTÓRY MNIE ZBYWAŁ A TO TŁUMACZENIEM ŻE WIDOCZNIE BYŁA W TYM MIEJSCU POLEROWANA PRZED SPRZEDAŻĄ A TO CHOROBĄ KIEROWNIKA SERWISU W KOŃCU UDAŁO MI SIĘ WYEGZEKWOWAĆ BADANIE Z UŻYCIEM CZUJNIKA LAKIERU. OKAZAŁO SIĘ ŻE POŁOWA AUTA JEST POWTÓRNIE MALOWANA. DEALER ODPARŁ ŻE ZADA PYTANIE DO PRODUCENTA I PO OK.2 TYG.OTRZYMAŁEM INFO ŻE MÓJ SAMOCHÓD NIE SPEŁNIAŁ NORM PRODUKCYJNYCH I DLATEGO ZOSTAŁ POWTÓRNIE POLAKIEROWANY W FABRYCE. NIE CHCE W TO UWIERZYĆ, GDYŻ FABRYKA CHYBA BY TAK NIE POLAKIEROWAŁA W DWÓCH ODCIENIACH A POZA TYM NA ŁĄCZENIU TYLNEGO PASA Z PODŁOGĄ MAM NIE POLAKIEROWANE USZCZELNIENIE-MAZIDŁO, JESTEM JUŻ PRAWIE PEWIEN ŻE MAM NIESPEŁNA DWU MIESIĘCZNY SAMOCHÓD POWYPADKOWY, KTÓRY DEALER SPRZEDAŁ MI JAKO NOWY NIEUŻYWANY. NA RAZIE SPRZEDAWCA PROPONUJE MI PONOWNE LAKIEROWANIE I GRATISOWY PIERWSZY SERWIS ALE TO CHYBA KPINA. PROSZĘ DORADŻCIE CO POWINIENEM ZROBIĆ.
    Jarek

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

BulBul, tak na "dzień dobry" - napisz to samo ale bez "capslka"
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• BulBul
        Classic
        • 2014
        • 9

Jestem na tym forum nowy, ten caps lock ma znaczenie ?
        Jarek

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez BulBul
          ten caps lock ma znaczenie ?
          przeciez tego powyzej to aż się nie da czytać....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• BulBul
            Classic
            • 2014
            • 9

Ok, proszę raz jeszcze a mianowicie zakupiłem nową Octavię 3 od dealera i po ok.3tyg. zauważyłem że samochód jest lakierowany, po kilku próbach wyegzekwowania odpowiedzi od dealera ten stwierdził po badaniu czujnikiem lakieru i wysłaniu zapytania do producenta że otrzymał odpowiedź iż mój samochód został polakierowany ponownie w fabryce ale nie do końca w to wierzę, widoczne jest cieniowanie i dwa różne odcienie lakieru, dodatkowo na łączeniu tylnego pasa z podłogą bagażnika uszczelnienie-mazidło jest czarne i nie polakierowane. Dealer proponuje mi polakierowanie raz jeszcze i darmowy pierwszy serwis ale ja uważam że chyba chce się wykpić. Przypuszczam że sprawa trafi do sądu ale może ktos na forum doradzi, może spotkała go podobna "niespodzianka", pozdrawiam.
            Jarek

Komentarz

• looker
              RS
              • 2008
              • 1886
              • Octavia II (1Z3)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

BulBul, to nie kwestia tego forum a ogólna zasada tzw. netykiety. Wielkie litery oznaczają krzyk.
              A w temacie: poszukaj rzeczoznawcy niech wyda wiążącą ekspertyzę o aucie. Z tym idziesz do dealera na rozmowę. Musisz wiedzieć też czego od niego chcesz. Czy nowego auta, czy obniżenia ceny obecnego czy powtórnego malowania zgodnego z technologia producenta ?
              Jeżeli nie będziecie się mogli dogadać... Cóż - pozostaje sąd.
              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                RS
                • 2013
                • 4038
                • Octavia III (5E3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

BulBul, walczyć chłopie. Domagaj sie swojego, to jest szczyt żeby sprzedawać taki samochód :twisted:
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• mac_aaron
                  Elegance
                  • 2012
                  • 984
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                  BulBul, walczyć chłopie. Domagaj sie swojego, to jest szczyt żeby sprzedawać taki samochód :twisted:
                  Sprzedawać ok, ale z dużą zniżką i za zgodą klienta. Może jakieś media powiadomisz? Dawno takiej sprawy nie mieli :diabelski_usmiech

Komentarz

• himi
                    L&K
                    • 2013
                    • 1115
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Jeśli jest tak ja piszesz (podkreślam to) to wizyta u prawnika. Pismo przedprocesowe,a po nim pozew cywilny. Wygrywasz w cuglach. Będzie nowe auto + odszkodowanie+ wszelkie koszty procesowe płaci diler. Sprawa wygląda na prostą dziecinnie. Jest o niebo łatwiejsza niż przypadku powiedzmy awarii silników. Tutaj proste badanie dowodzi grubości powłoki. To ważne, bo biegli przeciągają procesy latami czasem.

BTW -jak czytam, to co piszesz, to normalnie nie wierzę - oferują ci trzecie lakierowanie? Prima aprilis normalnie

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zamieszczone przez BulBul
                      ZAKUPIŁEM FABRYCZNIE NOWĄ OCTAVIĘ 3 I PO OK.3 TYG.ZAUWAŻYŁEM CIENIOWANIE LAKIERU I INNY OCIEŃ
                      Wykpia sie jedna sprawa. Reklamacja zgloszona po 3 tygodniach. W 3 tygodnie to takie auto mozna dwa razy rozbic, naklepac i pomalowac :idea: Co innego gdyby reklamacja byla zgloszona na drugi dzien po odebraniu. Sprawa wcale nie jest taka oczywista :idea:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Trancer
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 201

Niezły hardcore, ten serwis to jakaś kpina, pewnie im spadł z lawety albo co, fabryka nigdy
                        powtórnie nie lakieruje nadwozia. Wal do prawnika i to szybko. Znam osobiście takie przypadki i wcale Twój przypadek nie jest jedyny. Dlatego po odbiór auta pojechałem z próbnikiem grubości. Współczuje ale walcz o swoje, masz wyraźnie wszystko ładnie wyjaśnione w warunkach gwarancji.

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                          RS
                          • 2013
                          • 4038
                          • Octavia III (5E3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM
                          • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Maicroft, ale już się przyznali że była 2 razy malowana :twisted:
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                          przedstawiam smerfetke

Komentarz

• WIELKIBONGO
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1594
                            • Superb II (3T4)

2.0-16v Michał, niby tak ale czy ma to na pismie???
                            NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                            PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                            BYŁA TEŻ CEGA
                            A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                            MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                              Maicroft, ale już się przyznali że była 2 razy malowana :twisted:
                              Ale ponowne lakierowanie w fabryce czasem sie zdarza.

Trzeba miernik zabrac do raczki i cale auto sprawdzic. Wtedy mozna stwierdzic, czy cos bylo cieniowane czy nie.

Auto moglo miec szkode transportowa, a teraz wszyscy glowa w piasek
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Cookie
                                Classic
                                • 2014
                                • 39

BulBul

Nie wiem czy numer jest jeszcze aktualny ale nie zaszkodzi spróbować

TVN TURBO 503 205 966 - imienia nie zapisałem

Ten człowiek sam się do mnie zgłosił jak miałem w mojej poprzedniej Octavi II 1,8 TSI problem z rozrządem przy przebiegu 22 000km, ja nie skorzystałem ale może Tobie się przyda.

TVN aż się "palił" żeby zrobić ze mną program.

Oni lubią takie sprawy więc co Ci w takiej sytuacji szkodzi?

Lipą jest to, że już nawet kupując NOWE auto nie można ufać salonom!

Komentarz

• wojcian
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 149

Trancer, nie opowiadaj bajek że fabryka nigdy nie maluje dwa razy auta. Nie wiem jak jest w skodzie jakie mają normy ale w audi jest od 100-350 grubość powłoki . Jeżeli auto ma na wszyskich elementach taką samą grubość np 200 lub 250 to możesz im naskoczyć . Ale jeżeli jest na jednym elemencie 200/250 e reszta 120 to już jest inna sprawa. Ja mam audi a4b8 z 2009roku zakupione w salonie nie bite i własnie niedawno przez przypadek dorwałem miernik i byłem bardzo zdziwiony bo mam na całym aucie po240/250 . Nawiasem mówiąc przed wakacjami będę sprzedawał samochód , i już widzę reakcje pana zdzisia i krzysia którzy wyznają twoją teorię jak podejdą z miernikiem do mojego auta , i jak im wytłumaczysz ze nie jesteś wielbłądem .

Komentarz

• bob_best
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 744
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

auto może zostać pomalowane w fabryce, więc to nieprawda co powyżej zostało napisane. Rozmawiałem kiedyś ze sprzedawcą i twierdził, że nie ma norm na grubość warstwy lakieru w Skodzie (ale nie weryfikowałem).
                                    Kiedyś odebrałem służbowe O2FL z salonu (osobiście) i nie była walona w żaden sposób - po ok. pół roku miałem okazję pomierzyć ją - cała była w normie (granice 90-150), a dach miał 240 cały - musiał być dwa razy lakierowany, ale szpachli nie było.
                                    Swoją przy odbiorze dokładnie obejrzałem i pomierzyłem - wszystko w normie, choć pewnie gdyby wyszło lakierowanie to też bym odebrał, tyle, że chciał protokół by nie było lipy przy sprzedaży.
                                    Jeśli jest zrobione ok i nie ma szpachli, to nie ma wielkiego problemu.

Wg mnie kolega autor ma trochę problem - 3 tygodnie to kupa czasu i wg mnie jeżeli dealer nie dał Mu na piśmie, że auto było 2 razy lakierowane (a pewnie tego nie zrobił, bo nie jest samobójcą), to znając PL warunki nic nie wskóra.
                                    Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• wojcian
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 149

Tak diler może powiedzieć ,, Panie sam pan uszkodził samochód pomalował a teraz chce Pan winę zwalić na nas ,, Sprawa może być ciężka.

Komentarz

• kecaj
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1511
                                        • Superb II (3T4)

1. Auto może być malowane powtórnie do momentu kiedy nie przekroczy odpowiedniej grubości warstwy (jest ona zapisane w technologii produkcji) bob_best, jest wartosć graniczna.
                                        2. oprócz malowania całej karoserii może być ponownie malowany cały element np drzwi i wtedy na tych drzwiach będziesz miał inną grubość niż na pozostałych elementach.
                                        3. BulBul, jeżeli masz zastrzeżenia co do różnicy w odcieniach zgłaszasz oficjalną na piśmie reklamację powołując się na rękojmię..
                                        Wpisanie tego typu (na lakier) reklamacji uruchamia procedurę odpytania producenta, o to czy samochód był 2 razy malowany, czy miał wymieniane elementy itp.
                                        Po otrzymaniu informacji otrzymasz odpowiedź. Jeżeli było coś robione i to widać to masz podstawę do obniżenia wartości samochodu.
                                        Jeżeli nadal będą się upierać powołujesz rzeczoznawce na swój koszt i o ile on sprawdzi, że na samochodzie widać różnice w tonacji pomiędzy poszczególnymi elementami otrzymasz protokół. Udajesz się ponownie do dealera z reklamacja, jako powód podajesz opinie rzeczoznawcy. Czekasz na odpowiedź. Jeżeli będzie ponownie niekorzystna sprawę kierujesz do sądu konsumenckiego. Wtedy już w sprawę wciągnięty jest generalny przedstawiciel i fabryka, która musi przedstawić dokumenty dotyczące produkcji samochodu.
                                        Wtedy wypływają na świat różne "kwiatki".
                                        Zazwyczaj przy problemie z widoczną różnicą w lakierowaniu nie będą chcieli dopuścić do konfrontacji sądowej przy ewidentnej swojej winie.
                                        Pamiętaj to Dealer musi Tobie udowodnić, że Ty lakierowałeś.
                                        Podstawowa rzecz nie powołuj się na gwarancję tylko na rękojmię (odpowiedzialność sprzedającego względem kupującego za wady fizyczne oraz prawne sprzedawanej rzeczy).
                                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• ManiekWWA
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 69

"...to znając PL warunki nic nie wskóra."
                                          Całkiem nie dawno też tak myślałem, a jednak można... Od końca marca jeżdżę nowiutką Octavią. Dealer wymienił mi auto, po równo 2 latach od zakupu (Octavie II FL wymienili mi na Octavię III). Co jednak straciłem zdrowia, to już inna bajka..., więc powiem tak: walczcie o swoje !!!

PS. Zapomniałem dodać, jakby ktoś chciał podziałać z TVN Turbo "TurboKamera" to podaję numer do Pani Anny: 601-314-187
                                          Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
                                          Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!

Komentarz

• himi
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1115
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Nie dam sobie powiedzieć, sprawa sądowa jest wygrana, potrzebny dobry prawnik i do pracy!

Komentarz

• andrzej1962
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1306
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

w TVN Turbo oglądałem kiedyś podobny przypadek a chodziło o hondę accord. Nie podali finału bo sprawa była na biegu. Tam z tego co pamiętam dealer sam malował auto bo miał szkodę transportową a właściciel domagał się zwrotu kasy. Przypadki są raczej często spotykane bo mój znajomy tak kupił VW Bora. Też auto miało szkodę transportową i malowano mu lewy przód i prawy tył. Dealer obniżył wartość samochodu i zwrócił różnicę.

Komentarz

• siemi1
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1287
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BMM 2.0 TDI 140 KM

Pierwsza sprawa czemy ludzie nie bierzecie rzeczoznawcy przed odbiorem auta z salonu fury za ponad 80k PLN i szkoda 500zł co by posrawdzał za was z PZMOTu...i odpowiedni protokól sporządził. a potem podpisywanie papierków i ewentualnie negocjacje badz poprawki a na piśmie stwierdzenie co i jak mascie przy odbiorze auta z salony i przy ew odsprzedaży inna dyskusja.
                                                Spalanie - Motostat.pl
                                                Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                                                Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                                                Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• bishop
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1430

Zamieszczone przez siemi1
                                                  Pierwsza sprawa czemy ludzie nie bierzecie rzeczoznawcy przed odbiorem auta z salonu fury za ponad 80k PLN i szkoda 500zł co by posrawdzał za was z PZMOTu...
                                                  Właśnie po to idziemy do salonu, po nowy samochód, płacąc grube tysiące, aby uniknąć zabierania korowodu: rzeczoznawca, mechanik , lakiernik, szwagier120kg.

Idziemy po nowy pojazd , raz pomalowany, w jednym odcieniu, a nie pieprzenie że niby normy są spełnione i mogą sobie jeszcze robić poprawki, polerowania ,cieniowania :evil:

BulBul gdzie było kupiene auto ?

Kolejność działania Rzecznik Konsumentów, rzeczoznawca, prawnik,... tvn turbo

Komentarz

Pracuję...