NOWY OD DEALERA MALOWANY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BulBul
    Classic
    • 2014
    • 9

Dziękuję wszystkim za porady, mam ekspertyzę że w moim aucie został polakierowany dach, tylna klapa oraz błotniki i że nie zostało to wykonane w fabryce, wiem już tak jak sądziłem że taki przypadek jak mój jest możliwy z tą różnicą że dealer powinien mnie o tym poinformować a ja powinienem mieć szanse na podjęcie decyzji czy kupuję samochód powtórnie lakierowany i otrzymuję za to jakąkolwiek rekompensatę czy zdecyduję się na inny. Wiem że nie do końca postąpiłem prawidłowo ale czy naprawdę w tym kraju nie można mieć nigdzie i do nikogo zaufania.Dzisiaj dealer poprosił mnie o czas do piątku na propozycję polubownego załatwienia sprawy i po tym terminie jeżeli nie dojdziemy do porozumienia niestety nie będzie mnie już stać na dyplomację a będę zmuszony do bardziej radykalnych posunięć. Po dzisiejszym dniu jestem zdecydowanie lepiej przygotowany do batalii i za to serdecznie dziękuję wam wszystkim, faktycznie media są zainteresowane takimi przypadkami !!!
    Jarek

Komentarz

• m4g
      Drive
      • 2008
      • 81

Walcz o swoje! Ja też odbierałem auto nie tak dawno i słyszałem już o oględzinach z fachowcami od lakieru. Po za tym był podobny temat o procesach odbioru dla mnie to śmiech na sali. Idziemy do salonu po NOWY samochód a nie do Typowego Mirka.
      Jest 1.4 TSI Elegance Blue Race 18' Golus
      Mój błękitny Skarb!

Komentarz

• georgg
        RS
        • 2013
        • 17103
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

BulBul, podaj może jaki salon sprzedal Ci takie auto. :?:
        SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
        ​​​
        Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

georgg, może słynne Goczałkowice...
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• siemi1
            L&K
            • 2012
            • 1287
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BMM 2.0 TDI 140 KM

BulBul, powodzenia w dalszej walce ja bym najchetniej dilerowi w morde dal!
            bishop, niestety ale przy sprzedazy nia ma mowy o zaufaniu. Dealer chce sprzedac samochod i jak najwiecej na nim zarobić. Nie mam nic przeciwko naprawom i lakierowaniu Ale jak wczesnij kolega pisal nalezy o tym poinformować i tu jest problem.
            Spalanie - Motostat.pl
            Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
            Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
            Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• S3 CHRIS
              Elegance
              • 2006
              • 979
              • Octavia I (1U2)
              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

powiem tak jezeli był malowany w fabryce jak odpisali to mogą go sprzedać jako fabrycznie nowy..., sam miałem takie dwa przypadku w firmie gdzie pracuje i dealer nawet nie wiedział doputy Klient czegos tam nie zauważył

jezeli to była jakas szkoda transportowa to powinna być zniżka i informacja przed zakupem i jeżeli by to była ta sytuacja to napewno wymaina auta
              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• BulBul
                Classic
                • 2014
                • 9

na razie prawnik doradził abym nie ujawniał danych dealera ale jeżeli nie dojdziemy do piątku do porozumienia to chętnie przestrzegę innych przed "potencjalnym zagrożeniem"
                Jarek

Komentarz

• himi
                  L&K
                  • 2013
                  • 1115
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Z ujawnianiem nazwy dilera na spokojnie. W emocjach możesz sobie gola strzelić. I tak wygrasz w tym sporze, a nazwa puszczona przez Ciebie w świat może usztywnić ich pozycję negocjacyjną. Z ekspertyzą w ręku masz przewagę nad nimi kolosalną. Bądź twardy w negocjacjach. I pamiętaj, że tak wymalowane auto będzie ci później naprawdę ciężko sprzedać. Nawet jak odkopiesz przed potencjalnym nabywcą tę historię w necie. Ludzie nie lubią samochodów z historią...której są świadomi

Komentarz

• trasat23
                    Rider
                    • 2010
                    • 417

Pierwsza sprawa czemy ludzie nie bierzecie rzeczoznawcy przed odbiorem auta z salonu fury za ponad 80k PLN i szkoda 500zł
                    Za dodatkowe 500zł możesz dokupić np. drive set up lub koło zapasowe. Możliwości doposażenia auta jest wiele. Kupujesz nowy samochód i masz prawo sądzić, że jest on nowy, a nie spadł z lawety, albo Bóg wie co jeszcze.

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 14 22:33 ]
                    Uważam, że niezależnie od wyników negocjacji powinieneś ujawnić nazwę dilera. Niech ludzie sami zdecydują, czy pójdą do niego po "nowe" auto.
                    W całej zachodniej Europie takie zachowanie byłoby czymś normalnym, tylko w tym naszym kraju uczciwy człowiek musi się obawiać przed powiedzeniem prawdy w trosce o swoje interesy.
                    Tylko u nas diler za pierwszym razem powie Ci, że nie widzi problemu, i dopiero przyparty do muru przez telewizję, albo inne media zaczyna szukać polubownego rozwiązania sprawy, robiąc to w taki sposób, że klient jest mu wdzięczny za łaskę której dostąpił.
                    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• andrzej1962
                      L&K
                      • 2010
                      • 1306
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez siemi1
                      BulBul, powodzenia w dalszej walce ja bym najchetniej dilerowi w morde dal!
                      bishop, niestety ale przy sprzedazy nia ma mowy o zaufaniu. Dealer chce sprzedac samochod i jak najwiecej na nim zarobić. Nie mam nic przeciwko naprawom i lakierowaniu Ale jak wczesnij kolega pisal nalezy o tym poinformować i tu jest problem.
                      A po co informować jak można klienta w ch..... zrobić i jeszcze kasę na nim przyciąć. Przecież to takie polskie.

Komentarz

• bob_best
                        Rider
                        • 2013
                        • 744
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ManiekWWA
                        "...to znając PL warunki nic nie wskóra."
                        Całkiem nie dawno też tak myślałem, a jednak można... Od końca marca jeżdżę nowiutką Octavią. Dealer wymienił mi auto, po równo 2 latach od zakupu (Octavie II FL wymienili mi na Octavię III). Co jednak straciłem zdrowia, to już inna bajka..., więc powiem tak: walczcie o swoje !!!

PS. Zapomniałem dodać, jakby ktoś chciał podziałać z TVN Turbo "TurboKamera" to podaję numer do Pani Anny: 601-314-187
                        napisz coś więcej o swoim przypadku, bo chyba sprawa jest zakończona (bo nowe auto masz), a jestem ciekawy czemu Ci wymieniali auto.
                        Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

trasat23, to co napisałeś to święta prawda i zgadzam się w 100%. Przy samochodzie używanym to nie problem, że tu ryska a tu coś pomalowane. Ale kupując nowe auto u autoryzowanego dilera spodziewam się samochodu w stanie idealnym. Co do przyparcia do muru, to dzisiaj widziałem w "Turbo Kamerze" historię gościa z Gliwic, który kupił od dilera renault używanego Scenica za 13,5 tysiąca. Pojechał na zaprzyjaźnioną stację diagnostyczną na full sprawdzenie jak z każdym swoim autem i wyszedł między innymi problem z EGR i jeszcze parę kwiatków, które diagnosta wycenił w sumie na jakieś 13 tysięcy na gotowo. Poszedł sam, to nie było opcji nawet żeby rozmawiać z kierownikiem. Przyszedł z telewizją i od razu kierownik znalazł kilka godzin na negocjacje.
                          رافال
                          Spoty

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez kecaj
                            Pamiętaj to Dealer musi Tobie udowodnić, że Ty lakierowałeś.
                            Chyba nie do końca. To na osobie "reklamującej" spoczywa obowiązek dowiedzenia swojej racji w przypadku gdy wynika z tego korzyść materialna.
                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez rafiki
                              georgg, może słynne Goczałkowice...
                              Cos gdzies dzwonilo, ale nie zadzwonilo wlasciwie, wiec nawet nie zaczynaj pisac glupot :!:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• ManiekWWA
                                Drive
                                • 2012
                                • 69

Zamieszczone przez bob_best
                                Zamieszczone przez ManiekWWA
                                "...to znając PL warunki nic nie wskóra."
                                Całkiem nie dawno też tak myślałem, a jednak można... Od końca marca jeżdżę nowiutką Octavią. Dealer wymienił mi auto, po równo 2 latach od zakupu (Octavie II FL wymienili mi na Octavię III). Co jednak straciłem zdrowia, to już inna bajka..., więc powiem tak: walczcie o swoje !!!

PS. Zapomniałem dodać, jakby ktoś chciał podziałać z TVN Turbo "TurboKamera" to podaję numer do Pani Anny: 601-314-187
                                napisz coś więcej o swoim przypadku, bo chyba sprawa jest zakończona (bo nowe auto masz), a jestem ciekawy czemu Ci wymieniali auto.
                                Moje autko miało trochę inną wadę. Bardzo ściągało w prawo, podkreślam słowo BARDZO..., na szczęście tak jak wcześniej wspominałem, sprzedawca podszedł profesjonalnie do problemu i mam teraz nową O3
                                Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
                                Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!

Komentarz

• kecaj
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1511
                                  • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez looker
                                  Zamieszczone przez kecaj
                                  Pamiętaj to Dealer musi Tobie udowodnić, że Ty lakierowałeś.
                                  Chyba nie do końca. To na osobie "reklamującej" spoczywa obowiązek dowiedzenia swojej racji w przypadku gdy wynika z tego korzyść materialna.
                                  Co On ma przedstawić na swoja rację, jak nic nie robił to co ma jakieś papiery preparować?

Przy zgłoszeniu sprawy do sądu dealer musiałby przedstawić dokumenty podważające Jego zgłoszenie. Gdy właściciel auta złoży wniosek o przedstawienie dokumentacji produkcyjnej i transportowej wtedy wychodzą "kwiatki".
                                  Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• looker
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1886
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

kecaj, to nie mój wymysł.
                                    Kodeks Cywilny:
                                    Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
                                    Chodzi mi raczej o to, że to powód musi udowodnić, że pozwany (dealer, fabryka, importer...) działał na jego szkodę.
                                    W innym przypadku mógłbym np. pozwać Cię, że nie chcesz mi oddać 10.000zł i weź tu człowieku udowadniaj, że wcale ci ich nie pożyczałem... :wink:
                                    Przerabiałem praktycznie 2 razy. Dwa razy z sukcesem. Nie radziłbym jednak niczego "preparować"...
                                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• ManiekWWA
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 69

"Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie ..."

Może zamiast sądu, proponuję umówić się na spotkanie ze sprzedawcą, każda ze stron niech będzie z własnym prawnikiem, może uda się porozumieć w tej sytuacji...

Jak zdecydujesz się na sprawę w sądzie, to musisz przygotować się na co najmniej 2 lata niepewności..., czy wygrasz? Na pewno ogolą Cię z kasy...
                                      Polubowny Sąd Konsumencki i UOKiK to jeden wielki ....., przepraszam, nie będę przeklinał publicznie, wiem przerabiałem temat...

Z mojego doświadczenia, a teraz wiem że już jakieś mam, bo w moim przypadku trwało to prawie rok, powtórzę się jeszcze raz "spotkanie i rozmowy ze sprzedawcą", jak nie... to TVN, a są bardzo, ale to bardzo chętni na takie tematy. Sąd zostaw sobie na sam koniec, jak nie będzie żadnych rokowań na pomyślne załatwienie sprawy

Zrób ekspertyzę, ja korzystałem ze Stowarzyszenia Techniki Samochodowej, w Warszawie, ul. Kochanowskiego.../o Warszawa
                                      Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
                                      Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

Maicroft, uwagę można zwrócić w mniej nachalny sposób skojarzyłem nazwę tematu i stąd pomyłka. Przepraszam, że nie pamiętam treści poszczególnych postów :roll:
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

rafiki, Mozna, zwlaszcza komus, kto zaglada sporadycznie, ale komus kto wisi od kilku miesiecy online po wiecej niz kilkanascie godzin dziennie mozna zwrocic bardziej dosadnie 8)
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Qgar
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 246
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A jaką grubość lakieru mieliście (Ci co mierzyli) w swoich O3?

Ja się zdziwiłem jak pomierzyłem całe auto i wyszło w granicach 50-80. Taki cienki teraz ten lakier?
                                            Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                                            Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• bob_best
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 744
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Qgar
                                              A jaką grubość lakieru mieliście (Ci co mierzyli) w swoich O3?

Ja się zdziwiłem jak pomierzyłem całe auto i wyszło w granicach 50-80. Taki cienki teraz ten lakier?
                                              u mnie było podobnie jak w Fiacie - 90-140 lub coś w tych okolicach, na pewno nie było tak cienko (ale lakier metalic).
                                              Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• JerzyM73
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 602

Ostatnio w Turbo-Kamera było jak gość po dość długim czasie zauważył, że auto było malowane, ASO wypierało się, że nie było naprawiane (chyba auto demonstracyjne)
                                                Musiał mieć jakieś wejście w ubezpieczalni bo dotarł do zdjęć jak auto wyglądało po wypadku i wtedy miał twarde dowody.
                                                Co do norm grubości to Skoda musi je posiadać bo przecież są nawet ogólne normy na poszczególne elementy - jak by tego nie było to by mogli sprzedać auto z 3 mm lakierem ??
                                                O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                                Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• lu5asz
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2006
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja mialem tezn sam problem kilka lat temu.Z tym ze w salonie Seata.Kupilem po znajomosci hehe ibize demowke.Nie powiem,bylem z niej bardzo zadowolony ale kiedy chcialem ja sprzedac to okazalo sie ze wszedzie oprocz tylnej klapy byla malowana eh.Mi to nie przeszkadzalo wczesniej ale kupujacy wiadomo-pomyslal ze byl bity czy cos
                                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• doobo
                                                    Drive
                                                    • 2013
                                                    • 48

Co sie dzieje w temacie? Czy sprawa została zakończona? I z jakim skutkiem?

Komentarz

Pracuję...