Dziękuję wszystkim za porady, mam ekspertyzę że w moim aucie został polakierowany dach, tylna klapa oraz błotniki i że nie zostało to wykonane w fabryce, wiem już tak jak sądziłem że taki przypadek jak mój jest możliwy z tą różnicą że dealer powinien mnie o tym poinformować a ja powinienem mieć szanse na podjęcie decyzji czy kupuję samochód powtórnie lakierowany i otrzymuję za to jakąkolwiek rekompensatę czy zdecyduję się na inny. Wiem że nie do końca postąpiłem prawidłowo ale czy naprawdę w tym kraju nie można mieć nigdzie i do nikogo zaufania.Dzisiaj dealer poprosił mnie o czas do piątku na propozycję polubownego załatwienia sprawy i po tym terminie jeżeli nie dojdziemy do porozumienia niestety nie będzie mnie już stać na dyplomację a będę zmuszony do bardziej radykalnych posunięć. Po dzisiejszym dniu jestem zdecydowanie lepiej przygotowany do batalii i za to serdecznie dziękuję wam wszystkim, faktycznie media są zainteresowane takimi przypadkami !!!
NOWY OD DEALERA MALOWANY
Zwiń
X
-
Walcz o swoje! Ja też odbierałem auto nie tak dawno i słyszałem już o oględzinach z fachowcami od lakieru. Po za tym był podobny temat o procesach odbioru dla mnie to śmiech na sali. Idziemy do salonu po NOWY samochód a nie do Typowego Mirka.Jest 1.4 TSI Elegance Blue Race 18' Golus
Mój błękitny Skarb!
Komentarz
-
-
BulBul, powodzenia w dalszej walce ja bym najchetniej dilerowi w morde dal!
bishop, niestety ale przy sprzedazy nia ma mowy o zaufaniu. Dealer chce sprzedac samochod i jak najwiecej na nim zarobić. Nie mam nic przeciwko naprawom i lakierowaniu Ale jak wczesnij kolega pisal nalezy o tym poinformować i tu jest problem.
Komentarz
-
-
powiem tak jezeli był malowany w fabryce jak odpisali to mogą go sprzedać jako fabrycznie nowy..., sam miałem takie dwa przypadku w firmie gdzie pracuje i dealer nawet nie wiedział doputy Klient czegos tam nie zauważył
jezeli to była jakas szkoda transportowa to powinna być zniżka i informacja przed zakupem i jeżeli by to była ta sytuacja to napewno wymaina autaET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Komentarz
-
-
Z ujawnianiem nazwy dilera na spokojnie. W emocjach możesz sobie gola strzelić. I tak wygrasz w tym sporze, a nazwa puszczona przez Ciebie w świat może usztywnić ich pozycję negocjacyjną. Z ekspertyzą w ręku masz przewagę nad nimi kolosalną. Bądź twardy w negocjacjach. I pamiętaj, że tak wymalowane auto będzie ci później naprawdę ciężko sprzedać. Nawet jak odkopiesz przed potencjalnym nabywcą tę historię w necie. Ludzie nie lubią samochodów z historią...której są świadomi
Komentarz
-
-
Pierwsza sprawa czemy ludzie nie bierzecie rzeczoznawcy przed odbiorem auta z salonu fury za ponad 80k PLN i szkoda 500zł
[ Dodano: Pon 14 Kwi, 14 22:33 ]
Uważam, że niezależnie od wyników negocjacji powinieneś ujawnić nazwę dilera. Niech ludzie sami zdecydują, czy pójdą do niego po "nowe" auto.
W całej zachodniej Europie takie zachowanie byłoby czymś normalnym, tylko w tym naszym kraju uczciwy człowiek musi się obawiać przed powiedzeniem prawdy w trosce o swoje interesy.
Tylko u nas diler za pierwszym razem powie Ci, że nie widzi problemu, i dopiero przyparty do muru przez telewizję, albo inne media zaczyna szukać polubownego rozwiązania sprawy, robiąc to w taki sposób, że klient jest mu wdzięczny za łaskę której dostąpił.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez siemi1BulBul, powodzenia w dalszej walce ja bym najchetniej dilerowi w morde dal!
bishop, niestety ale przy sprzedazy nia ma mowy o zaufaniu. Dealer chce sprzedac samochod i jak najwiecej na nim zarobić. Nie mam nic przeciwko naprawom i lakierowaniu Ale jak wczesnij kolega pisal nalezy o tym poinformować i tu jest problem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ManiekWWA"...to znając PL warunki nic nie wskóra."
Całkiem nie dawno też tak myślałem, a jednak można... Od końca marca jeżdżę nowiutką Octavią. Dealer wymienił mi auto, po równo 2 latach od zakupu (Octavie II FL wymienili mi na Octavię III). Co jednak straciłem zdrowia, to już inna bajka..., więc powiem tak: walczcie o swoje !!!
PS. Zapomniałem dodać, jakby ktoś chciał podziałać z TVN Turbo "TurboKamera" to podaję numer do Pani Anny: 601-314-187Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
trasat23, to co napisałeś to święta prawda i zgadzam się w 100%. Przy samochodzie używanym to nie problem, że tu ryska a tu coś pomalowane. Ale kupując nowe auto u autoryzowanego dilera spodziewam się samochodu w stanie idealnym. Co do przyparcia do muru, to dzisiaj widziałem w "Turbo Kamerze" historię gościa z Gliwic, który kupił od dilera renault używanego Scenica za 13,5 tysiąca. Pojechał na zaprzyjaźnioną stację diagnostyczną na full sprawdzenie jak z każdym swoim autem i wyszedł między innymi problem z EGR i jeszcze parę kwiatków, które diagnosta wycenił w sumie na jakieś 13 tysięcy na gotowo. Poszedł sam, to nie było opcji nawet żeby rozmawiać z kierownikiem. Przyszedł z telewizją i od razu kierownik znalazł kilka godzin na negocjacje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kecajPamiętaj to Dealer musi Tobie udowodnić, że Ty lakierowałeś.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bob_bestZamieszczone przez ManiekWWA"...to znając PL warunki nic nie wskóra."
Całkiem nie dawno też tak myślałem, a jednak można... Od końca marca jeżdżę nowiutką Octavią. Dealer wymienił mi auto, po równo 2 latach od zakupu (Octavie II FL wymienili mi na Octavię III). Co jednak straciłem zdrowia, to już inna bajka..., więc powiem tak: walczcie o swoje !!!
PS. Zapomniałem dodać, jakby ktoś chciał podziałać z TVN Turbo "TurboKamera" to podaję numer do Pani Anny: 601-314-187Jest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookerZamieszczone przez kecajPamiętaj to Dealer musi Tobie udowodnić, że Ty lakierowałeś.
Przy zgłoszeniu sprawy do sądu dealer musiałby przedstawić dokumenty podważające Jego zgłoszenie. Gdy właściciel auta złoży wniosek o przedstawienie dokumentacji produkcyjnej i transportowej wtedy wychodzą "kwiatki".Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
kecaj, to nie mój wymysł.
Kodeks Cywilny:
Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
W innym przypadku mógłbym np. pozwać Cię, że nie chcesz mi oddać 10.000zł i weź tu człowieku udowadniaj, że wcale ci ich nie pożyczałem... :wink:
Przerabiałem praktycznie 2 razy. Dwa razy z sukcesem. Nie radziłbym jednak niczego "preparować"...OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
"Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie ..."
Może zamiast sądu, proponuję umówić się na spotkanie ze sprzedawcą, każda ze stron niech będzie z własnym prawnikiem, może uda się porozumieć w tej sytuacji...
Jak zdecydujesz się na sprawę w sądzie, to musisz przygotować się na co najmniej 2 lata niepewności..., czy wygrasz? Na pewno ogolą Cię z kasy...
Polubowny Sąd Konsumencki i UOKiK to jeden wielki ....., przepraszam, nie będę przeklinał publicznie, wiem przerabiałem temat...
Z mojego doświadczenia, a teraz wiem że już jakieś mam, bo w moim przypadku trwało to prawie rok, powtórzę się jeszcze raz "spotkanie i rozmowy ze sprzedawcą", jak nie... to TVN, a są bardzo, ale to bardzo chętni na takie tematy. Sąd zostaw sobie na sam koniec, jak nie będzie żadnych rokowań na pomyślne załatwienie sprawy
Zrób ekspertyzę, ja korzystałem ze Stowarzyszenia Techniki Samochodowej, w Warszawie, ul. Kochanowskiego.../o WarszawaJest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QgarA jaką grubość lakieru mieliście (Ci co mierzyli) w swoich O3?
Ja się zdziwiłem jak pomierzyłem całe auto i wyszło w granicach 50-80. Taki cienki teraz ten lakier?Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Ostatnio w Turbo-Kamera było jak gość po dość długim czasie zauważył, że auto było malowane, ASO wypierało się, że nie było naprawiane (chyba auto demonstracyjne)
Musiał mieć jakieś wejście w ubezpieczalni bo dotarł do zdjęć jak auto wyglądało po wypadku i wtedy miał twarde dowody.
Co do norm grubości to Skoda musi je posiadać bo przecież są nawet ogólne normy na poszczególne elementy - jak by tego nie było to by mogli sprzedać auto z 3 mm lakierem ??O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Ja mialem tezn sam problem kilka lat temu.Z tym ze w salonie Seata.Kupilem po znajomosci hehe ibize demowke.Nie powiem,bylem z niej bardzo zadowolony ale kiedy chcialem ja sprzedac to okazalo sie ze wszedzie oprocz tylnej klapy byla malowana eh.Mi to nie przeszkadzalo wczesniej ale kupujacy wiadomo-pomyslal ze byl bity czy cosKondziu
OCP
Komentarz
-
Komentarz