CENNIK MY2015

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez kecaj
    Zamieszczone przez Chris11
    A tak a propo kierownicy, to ktoś ma jakieś zdjęcie, jak ma wyglądać ta nowa spłaszczona??
    jest gdzieś nawet w tym wątku
    Takie coś?
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Chris11
      RS
      • 2011
      • 1587

Jest też do wglądu w czeskim konfiguratorze... Szczerze mówiąc, to do mnie nie do końca przemawia.

Komentarz

• trasat23
        Rider
        • 2010
        • 417

A tak a propo kierownicy, to ktoś ma jakieś zdjęcie, jak ma wyglądać ta nowa spłaszczona??
        Idź do salonu VW i usiądź za kierownicą Golfa. Będziesz miał widok Live.

Tak swoją drogą to nie wiem, czy jest faktycznie czym się podniecać. Ot kierownica nie będzie okrągła, tylko trochę spłaszczona na dole.
        Ja wolałbym, gdyby w MY2015 lepiej wygłuszyli wnętrze, dodawali matę na pokrywę silnika lub poprawili jakość plastików wewnątrz auta. reszta to kosmetyka.
        www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Amix
          Ambiente
          • 2014
          • 220

Zamieszczone przez Prim
          Amix, wziąłeś beż do środka? Bardzo chętnie bym zobaczył takie połączenie...
          Nie.
          Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
          Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
          Moja szara myszka - Octavia 3
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773

Komentarz

• Chris11
            RS
            • 2011
            • 1587

Zamieszczone przez trasat23
            Idź do salonu VW i usiądź za kierownicą Golfa. Będziesz miał widok Live.
            W sumie to siedziałem już kilkukrotnie w Golfie VII i nawet nie zwróciłem uwagi, że jest spłaszczona u dołu. W takim razie, nie zwrócę też uwagi i na tą w Octavii...

Zamieszczone przez trasat23
            Ja wolałbym, gdyby w MY2015 lepiej wygłuszyli wnętrze, dodawali matę na pokrywę silnika lub poprawili jakość plastików wewnątrz auta. reszta to kosmetyka.
            Na pewno... Niemieccy inżynierowie tylko czekają na to, żeby w tej samej cenie dołożyć wygłuszenia tu i ówdzie albo zainstalować szmatę pod maską, która w zasadzie nie spełnia prawie żadnej funkcji (IMHO, ja nie rozumiem podniety maty pod maską - ona naprawdę nie daje nic a nic, jeśli chodzi o odczucia słuchowe wewnątrz auta).
            Co do plastików wewnątrz to też chyba nie ma się co denerwować - nie jest to już to samo, co w OIIFL, ale tragedii też nie ma.

Komentarz

• neoXs
              Rider
              • 2010
              • 555

IMHO, ja nie rozumiem podniety maty pod maską - ona naprawdę nie daje nic a nic, jeśli chodzi o odczucia słuchowe wewnątrz auta)
              Jeździłem pół roku bez maty i pół roku z matą (kupiona tuż przed okresem zimowym). Moje spostrzeżenia to:
              1. Silnik dłużej trzyma ciepło.
              2. Szybciej się nagrzewa silnik (nie ma OGROMNEJ różnicy ale jest ona zauważalna).
              3. Jak pada deszcz to stojąc w korku nie wkur**a mnie dymiąca maska (parowały spadające krople deszczu) - jest ona teraz zimna.
              4. Ładniej to wygląda jak sobie dolewam płynu do spryskiwaczy
              5. Komfort psychiczno estetyczny bezcenny :P

Komentarz

• ELM0
                Ambiente
                • 2013
                • 224

neoXs, święte słowa :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
                Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz

Komentarz

• Chris11
                  RS
                  • 2011
                  • 1587

Zamieszczone przez neoXs
                  Jeździłem pół roku bez maty i pół roku z matą (kupiona tuż przed okresem zimowym). Moje spostrzeżenia to:
                  1. Silnik dłużej trzyma ciepło.
                  2. Szybciej się nagrzewa silnik (nie ma OGROMNEJ różnicy ale jest ona zauważalna).
                  3. Jak pada deszcz to stojąc w korku nie wkur**a mnie dymiąca maska (parowały spadające krople deszczu) - jest ona teraz zimna.
                  4. Ładniej to wygląda jak sobie dolewam płynu do spryskiwaczy
                  5. Komfort psychiczno estetyczny bezcenny :P
                  Pierwsze dwa punkty są podparte jakimiś testami, czy tylko odczuciami, wskazaniami na desce rozdzielczej i efektem placebo?
                  Trzeciego punktu nie komentuje, bo dla mnie to kuriozum, ale ok... każdy ma inne zboczenie.
                  Dwa ostatnie punkty... z nimi ciężko się nie zgodzić.

Komentarz

• trasat23
                    Rider
                    • 2010
                    • 417

Zamieszczone przez neoXs
                    Komfort psychiczno estetyczny bezcenny
                    Od tego punktu bym wyszedł.
                    Co do efektu placeba, przy odczuciach szybszego nagrzewania się silnika, to jednak nie lekceważyłbym roli maty. Jest to dodatkowa osłona, która spełnia w tym względzie pewną rolę.

Co do plastików wewnątrz to też chyba nie ma się co denerwować - nie jest to już to samo, co w OIIFL, ale tragedii też nie ma
                    Jeśli tworzysz nowe auto, to powinieneś zadbać, aby w każdym względzie było lepsze od poprzednika. Bo niby czym uzasadnić wyższą cenę i próbę lokowania Octavii w wyższym segmencie. Ja właśnie oczekiwałem poprawy w jakości plastików.
                    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Chris11
                      RS
                      • 2011
                      • 1587

Ale co w takich plastikach można jeszcze poprawić?
                      Co było nie tak w OII, żeby ją poprawiać?
                      Ja uważam, że zarówno w OII, jak i w OIII plastiki są jak najbardziej ok, a osławione już boczki drzwi, mimo, że twardsze, to nadal są dobrej jakości i nawet przyjemne w odbiorze wizualno-dotykowym. Nie jest to jakiś chamski plastik jak w koreańcach z początku lat 90.

Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to wyściełanie boczka przy podłokietniku - w OII to jest przyjemna gąbka obita materiałem, a w OIII to już niestety twardy plastik.
                      Ale jak to bywa, wszystko co ma swoje minusy, musi też mieć plusy... i tak - przynajmniej łatwiej będzie się to czyściło.

A fundamentalna sprawa to taka, że ja trzymam ręce na kierownicy, a nie drzwiach, więc nic mi to nie robi, czy jest tam bardziej miękko, czy jednak ciut twardo.

Komentarz

• lockin
                        Rider
                        • 2013
                        • 691
                        • Superb II (3T4)

Mówisz masz

JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                        BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                        BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                        BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• mac_aaron
                          Elegance
                          • 2012
                          • 984
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to wyściełanie boczka przy podłokietniku - w OII to jest przyjemna gąbka obita materiałem, a w OIII to już niestety twardy plastik.
                          Twardy plastik jest po to, żeby osoby doposażające mogły cieszyć się, że mają skórę w tym miejscu :szeroki_usmiech

Komentarz

• mufel
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 194

Uważam że narzekanie na wykończenie o3 to przesada. Jest wielka różnica na plus względem o2. Oczywiście jesli ktoś spodziewa sie w środku Audi to będzie zawiedziony. Ja wiem ze kupiłem auto zwykłe i takiego tez standardu oczekiwałem. Skoda to nie marka premium i stosunek jakosci do ceny jak dla mnie jest świetny. Nie wspominając dynamiki oraz silnika wzgledem konkurencji w tej cenie

Komentarz

• Chris11
                              RS
                              • 2011
                              • 1587

Zamieszczone przez mac_aaron
                              Twardy plastik jest po to, żeby osoby doposażające mogły cieszyć się, że mają skórę w tym miejscu :szeroki_usmiech
                              Pytanie tylko, na ile to coś, czym jest obity podłokietnik, jest faktycznie skórą, ponieważ odnoszę wrażenie, że jest to jednak materiał skóropodobny.

A poza tym to podzielam zdanie mufla.

Komentarz

• neoXs
                                Rider
                                • 2010
                                • 555

Pierwsze dwa punkty są podparte jakimiś testami, czy tylko odczuciami, wskazaniami na desce rozdzielczej i efektem placebo?
                                Trzeciego punktu nie komentuje, bo dla mnie to kuriozum, ale ok... każdy ma inne zboczenie.
                                Dwa ostatnie punkty... z nimi ciężko się nie zgodzić.
                                Efektu placebo można się doszukiwać w wyciszeniu, ale w reszcie już nie bo to są po prostu suche fakty.

Przykładowo do pracy czasami podjadę autem, a że mam blisko (2-3km) to silnik potrafił się nie rozgrzać i wyłączając auto wskazówka była na 1/4 zegaru. Po założeniu maty praktycznie zawsze jest na 1/2.

Pogoda -10 stopni, auto rozgrzane, zostawiam na parkingu na godzinę, wracam, odpalam i wskazówka na 0. Z matą po takim samym czasie silnik trzymał ciepło powyżej 1/4.

A co do parowania, to nie wiem czy ma to jakiś wpływ na lakier na masce ale wcześniej maska przy dotykaniu dłonią po prostu parzyła. Teraz jest zimna. Za matę dałem 120zł wraz z przesyłką i jestem zadowolony z zakupu.

Komentarz

• Chris11
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1587

Suche fakty będą wówczas, jak ktoś dokona pomiaru temperatury silnika z założoną matą i bez maty. Oczywiście, oba pomiary w tych samych warunkach temperaturowych, wilgotności, ciśnienia powietrza......

Wskazówka temperatury silnika nie jest absolutnie miarodajnym sprzętem pomiarowym.

Komentarz

• neoXs
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 555

Suche fakty będą wówczas, jak ktoś dokona pomiaru temperatury silnika z założoną matą i bez maty. Oczywiście, oba pomiary w tych samych warunkach temperaturowych, wilgotności, ciśnienia powietrza......

Wskazówka temperatury silnika nie jest absolutnie miarodajnym sprzętem pomiarowym.
                                    Już jadę do specjalistycznego laboratorium badać sprawę... Zatem proponuję nie patrzeć na wskaźnik ilości paliwa i wiele innych kontrolek bo one są tylko dodane aby ładnie wyglądały.

Nikt nie zmusza Cię do zakupu maty pod silnik. Ja się cieszę tym, że teraz szybciej zimą leci ciepłe powietrze do kabiny i z pozostałych plusów, które opisałem wcześniej. Masz ku temu wątpliwości? Who cares grunt, że ja oraz pasażerowie widzą różnicę i mi to wystarczy.

Komentarz

• Amix
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 220

Czy taka ma być ?, bo właśnie mam ochotę zamówić

Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek

Komentarz

• ELM0
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 224

Zamieszczone przez Amix

http://allegro.pl/show_item.php?item=4247720378
                                        TAK
                                        Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz

Komentarz

• trasat23
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 417

Nie jest to jakiś chamski plastik jak w koreańcach z początku lat 90.
                                          .... bo mamy już XXI wiek

Moje odczucia w przypadku O3 są takie, że VAG jeszcze więcej chciał wycisnąć ze swojej budżetowej marki i tak też zrobił.
                                          Nic złego nie widzę w tym, że klient wymaga więcej, skoro Skoda pozycjonuje O3 w segmencie o rozmiar wyższym.
                                          W przypadku FL O3 mogę sobie wyobrazić, jak przedstawiciel Skody, dumnie oznajmia, że m.in. poprawiono jakość plastików......w domyśle osiągając poziom, który prezentowała O2.
                                          Ja też zdaję sobie sprawę z tego, jakie auto kupuję, ale zawsze mogę oczekiwać czegoś więcej w stosunku do poprzednika, którym jeździłem 3,5 roku.
                                          www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• neoXs
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 555

Zamieszczone przez Amix

Dokładnie w tym miejscu dokonałem zakupu

Komentarz

• Amix
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 220

Zamieszczone przez neoXs
                                              Zamieszczone przez Amix

Dokładnie w tym miejscu dokonałem zakupu
                                              Jest kompletna z zatrzaskami ?
                                              Na tej aukcji ani słowa o tym, Zadałem pytanie, ale niedziela dzisiaj i trzeba czekać.

Komentarz

• neoXs
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 555

No muszą być zatrzaski bez tego ani rusza :P u mnie była mata, zatrzaski i faktura.

Komentarz

• lukaszc2
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 376

Zamieszczone przez Amix
                                                  Jest kompletna z zatrzaskami ?
                                                  Zatrzaski są zamontowane w macie i stanowi to całość (oczywiście jak będziesz je chciał wyjąć to wyjmiesz ale generalnie są zamontowane w macie jak kupujesz montaż poniżej minuty).
                                                  Tu masz mój opis maty http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=73058
                                                  Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Amix
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 220

Dzięki. W starej O1 ambiente miałem w standardzie i nie zauważyłem, ze teraz nie ma i to w elegance !!. W O4 trzeba będzie chyba robić dopłatę za powietrze do kół.

Komentarz

Pracuję...