Kierownica w RS. Wada skóry?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • S-3
    Drive
    • 2013
    • 79

Zamieszczone przez bob_best
    Zamieszczone przez S-3
    Zamieszczone przez sebkoch
    Jest TPI 2026665/1 opisujące ten problem. Niestety brzmi ono mniej więcej tak:

Kod:
    ...
    Widoczne zmarszczki i rysy na kierownicy skórzanej powstały wskutek mechanicznego uszkodzenia przez użytkownika samochodu.
    Reklamacje takich usterek nie wynikają z wad produktu.
    Pokazują na zdjęciach kierownicę skórzaną gładką bez perforacji ale pewnie odnosi się to do wszystkich aut ze skórzanymi kierownicami.
    U mnie ewidentnie nie może być to uszkodzenie mechaniczne.
    Uszkodzenia powstały w miejscach gdzie normalnie nie trzyma się kierownicy to są dolne boczne (lewe, prawe) miejsca. Nie da się jechać normalnie na dłuższą metę samochodem trzymając w tych miejscach kierownicę.

Sprawa kolejna to zdjęcie nr 2, tam jest długa krecha ale ona jest wybrzuszona - wypukła, zastanawiam się jak to można by było zrobić takie coś ręką, paznokciem czy jakimkolwiek innym elementem. Technicznie niemożliwe.
    polecam Ci zwrócenie uwagi jak wsiadasz - jeśli te rysy są od spodu, to na 99% powstały przy wsiadaniu/wysiadaniu - ja np. tego niestety doświadczyłem - pomimo zajęcia pozycji za kierą jak zawsze w O3 jest jakoś mało miejsca między fotelem a kierownicą.
    Tak, tylko to nie są rysy. Ta pseudo skór pęka, raczej nie ma to nic wspólnego z wsiadaniem czy wysiadaniem bo występuje po dwóch stronach kierownicy w miejscach których nie da się technicznie zahaczyć ani noga ani ręką.

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez bob_best
      polecam Ci zwrócenie uwagi jak wsiadasz - jeśli te rysy są od spodu, to na 99% powstały przy wsiadaniu/wysiadaniu - ja np. tego niestety doświadczyłem - pomimo zajęcia pozycji za kierą jak zawsze w O3 jest jakoś mało miejsca między fotelem a kierownicą.
      Ostatnio EDCuję taki nożyk

i niestety kierownicę już kilka razy smyrnąłem przy wsiadaniu wybijakiem do szyb, powstały szorstkie rysy, także potwierdzam możliwość uszkodzenia mechanicznego.

Komentarz

• S-3
        Drive
        • 2013
        • 79

No i jest tak panowie jak napisaliście. Skoda odrzuciła reklamację powołując się na zużycie mechaniczne.
        Co dziwne, i co mnie zastanawia to fakt że od pojawienia się w salonie do decyzji od SAP z Poznania minęły ok 3 godziny.
        ASO zrobiło zdjęcia i przesłało do Poznania a tam pewnie wybitnej klasy specjalista, podjął jedyną słuszną decyzję o nie uznaniu gwarancji.
        W ten sposób skoda po raz kolejny pokazała, że SZYBKO, SPRAWNIE I PROFESJONALNIE uporała się z klientem.

No cóż, nie pozostaje mi nic innego tylko udać się w miejsce zakupu auta i zareklamować wadliwy towar z ustawy, wtedy już nie będzie Im tak łatwo i profesjonalnie pozbyć się niezadowolonego klienta.

Komentarz

• JacekRS
          Rider
          • 2014
          • 394
          • Superb III (3V3)
          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

U mnie po 45kkm, na kierze lekko widac jak lakier sie sciera, natomiast na lewarku zmiany biegow po 20kkm juz lakier schodzil, a teraz wyglada jak lewarek z mojego Golfa IV R z przebiegiem 330kkm...????
          "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• polrob
            Rider
            • 2013
            • 535
            • Superb III (3V3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Koledzy mi gałkę zmiany biegów uznali na gwarancji bez problemu, też się zaczęła łuszczyć. Auto miało wtedy ok 17-18 tyś km
            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Bomber
              Ambiente
              • 2013
              • 226

Bo to g...a nie skóra . Tzw. skóra ze sztucznej świni. U mnie po 23 kkm wygląda jak w poprzednim aucie przy 200 kkm. W Audi przy 80 kkm wyglada tak jak wyjeżdzał z salonu. Słabe to obszycie w kuraku...
              Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• MrokJ
                Classic
                • 2015
                • 35
                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

22 kkm żadnych skrzypień, trzasków, stukań. Nie widać żadnych śladów zużycia... Jednak, to chyba dużo zależy od egzemplarza.

Komentarz

Ciekawe ile Carlex Design wziąłby za obszycie tej kierownicy prawdziwą skórą i przy okazji boczków. :roll:

Komentarz

• LUKI
                    RS
                    • 2005
                    • 5776

tanio nie będzie

zawsze możesz wydzwonić i wypytać
                    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

LUKI, wypełniłem formularz w sprawie kierownicy i boczków. Dam znać jak odpiszą.

Komentarz

• perfex
                        L&K
                        • 2005
                        • 1117

Zamieszczone przez namo
                        Ciekawe ile Carlex Design wziąłby za obszycie tej kierownicy prawdziwą skórą i przy okazji boczków. :roll:
                        Nie musi być carlex. Każdy profesjonalny tapicer to zrobi. Kierownica ok. 300-500 zł, 4 boczki z 1500-2000, dodałbym jeszcze podłokietnik, dźwignię ręcznego i wajchę od biegów. A jak ma być miodzio to jeszcze słupki A i B oraz tunel środkowy (zakładając oczywiście że fotele nie wymagają poprawy). Dodatkowo pod skórę (prawdziwą!) trochę gąbki i można dodać pikowanie albo kontrastowy kolor nici. I za parę tys jest wygląd, trwałość, zapach... Mniam
                        Pozdrawiam
                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• ryhu
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 131
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Nie chce mi się czytać całości, więc tylko napiszę od czego na 100% mam zdarty dół kierownicy, noszę kurtkę M-65, która ma metalowy zamek błyskawiczny przy wysiadaniu (wsiadaniu) często kurtka przechodzi pomiędzy biodrami i dolną częścią koła kierownicy, teraz staram się uważać, ale początki były trudne i mam kilka drugich rys na dole koła kierownicy.
                          Podobnie będzie przy spodniach z nitami metalowymi i różnych zamkach błyskawicznych, które suwadło zamka mają zazwyczaj metalowe, więc trzeba być ostrożnym i obszyć koło raz jeszcze jeśli to komuś przeszkadza ;-)

Komentarz

• polrob
                            Rider
                            • 2013
                            • 535
                            • Superb III (3V3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ryhu,

Podobnie miałem w moim poprzednim aucie, też kurtką rysowałem dół kierownicy przy wsiadaniu i wysiadaniu. Obecnie już na to zwracam uwagę i jest ok.
                            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

Pracuję...