Uszkodzenie opony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mareq321
    Classic
    • 2019
    • 0

Uszkodzenie opony

Panowie macie jakieś rozwiązanie? U mnie szumi z prawej strony. Samochód odebrany 4 miesięce temu z salonu, przejechane 17 000 km, moim zdaniem na początku tego nie było. W ASO mnie olali (opis wizyty )

Ja zakleiłem pół samochodu taśmą na testy, trochę pomogło ale nadal d... nie urywa...

Dodatkowo od strony kierowcy w trasie po włączeniu spryskiwaczy słychać syczenie. Wynika z tego, że pęd powietrza wypycha wodę z uszczelki pionowej na drzwiach (tej poniżej linii okien)
  • mareq321
    Drive
    • 2015
    • 60

Uszkodzenie opony

Proszę o poradę/opinię, dziś przy myciu auta spotkała mnie niemiła niespodzianka na jednym boku opony wyskoczyło wybrzuszenie. Opony to Hankook Ventus V12 evo2 K120 225/40R18 92 Y XL DOT 0515. Pierwszą informację jako od sprzedawcy dostałem to wypełnić formularz reklamacji producenta, oni przyślą kuriera po oponę i 14 dni oczekiwania na decyzję Gwarancja producenta opony oczywiście nie obejmuje kosztów zdjęcia opon i ponownego założenia, ponadto nie mam pewności czy uznają reklamację http://www.oponeo.pl/files/gwarancja/Hankook.pdf Znając życie wypną się i powiedzą, że to wina użytkownika. Opony użytkuję 1,5 miesiąca, zakładałem je w ASO, felgi nowe bez uszkodzeń, przygód z dziurami czy krawężnikami nie miałem. Może któryś z forumowiczów przerabiał podobny temat i ma większe doświadczenie w ww. problemie. Opony kupiłem na oponeo.pl i zastanawiam się czy więcej praw nie będzie mi przysługiwało z tytułu niezgodności towaru z umową. Niestety punktów partnerskich/serwisowych mają pełno, ale nie do weryfikacji reklamacji. Może skorzystać z AC, ale niestety jeszcze nie miałem czasu na "dopisanie" kół 18 do ubezpieczenia ehh...
    Załączone pliki

Komentarz

• bob_best
      Rider
      • 2013
      • 744
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

wg mnie to zdecydowanie musi być skutek uszkodzenia mechanicznego
      Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• Barto79
        Drive
        • 2013
        • 42

bob_best, nie wiem jak mocno musiałby kolega walnąć żeby wybrzuszenie wyszło.
        Dla porównania dorzucam jak zachowała się moja opona.
        W zimie, wyrzuciło mnie na zakręcie na osiedlowej drodze i przydwoniłem w krawężnik.

update
        albo nie wrzuce obrazka ... jak to się robi?
        “It is mine, I tell you. My own. My precious. Yes, my precious.”
        ― J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Barto79
          jak to się robi?
          możesz zrobić tak... edycja...na dole masz załącz plik...
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mareq321
            Drive
            • 2015
            • 60

Dla porównania dorzucam jak zachowała się moja opona.
            W zimie, wyrzuciło mnie na zakręcie na osiedlowej drodze i przydwoniłem w krawężnik.
            Też kiedyś miałem boczne spotkanie z krawężnikiem i oczywiście podobny problem się pojawił, ale to była opona już po kilku sezonach. Dlatego dziwi mnie ta sytuacja, teoretycznie opona powinna mieć wzmocnioną konstrukcję zgodnie z informacją na stronie sprzedawcy i producenta oznaczenie "XL". Otarć na oponie ani feldze nie mam, auto użytkuje do tzw. jazdy codziennej, zero torów wyścigowych czy pokonywania szykan przy 140 km/h. Ktoś przerabiał temat reklamacji ?

Komentarz

• siemi1
              L&K
              • 2012
              • 1287
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zareklamuj i tyle zbadaja i ocenia w czym problem.
              Ja reklamowalem tez zoponeo 4szt ale inny prblem i inne opony, jesli chodzi o czas realcji to bardzo szybko jak w paitek kurier odebral to w poniedziałke o]po 12 juz była decyzja.
              Ale raczej to wyglada na uszkodzenie mechaniczne pytanie czy na wierzchu opony cos widac.
              Spalanie - Motostat.pl
              Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
              Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
              Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• mareq321
                Drive
                • 2015
                • 60

Zamieszczone przez siemi1
                Zareklamuj i tyle zbadaja i ocenia w czym problem.
                Ja reklamowalem tez zoponeo 4szt ale inny prblem i inne opony, jesli chodzi o czas realcji to bardzo szybko jak w paitek kurier odebral to w poniedziałke o]po 12 juz była decyzja.
                Ale raczej to wyglada na uszkodzenie mechaniczne pytanie czy na wierzchu opony cos widac.
                Tak zrobię, ale po pierwsze muszę zmienić przynajmniej 2 koła i z jednej felgi zdjąć oponę, a później założyć jeszcze raz. Wszystko to $ których pewnie nikt mi nie zwróci + dodatkowo czas i stres :/ Opony bez śladów kontaktu z przeszkodą, felga też nic. Miało wszystko być nowe, piękne i wytrzymałe ...

Komentarz

• krzyzakp
                  L&K
                  • 2013
                  • 1016
                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

mareq321, jak planujesz jezdzic tylko po miescie, krotkie dystanse i spokojnie, to mozesz wrzucic tam dojazdowke.. No chyba ze masz auto z zestawem naprawczym Wtedy zostaje zatesknic za dojazdowka

Moja O3 RS

Komentarz

• siemi1
                    L&K
                    • 2012
                    • 1287
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez mareq321
                    ... Wszystko to $ których pewnie nikt mi nie zwróci + dodatkowo czas i stres :/ ...
                    Ja zanim odesałem to 3 x wyważałem i zamieniałem stronami u wulkanizatora ale nic t nie pomagało i odesłałem. Jedyny plus z tego taki ze kupiłem opony drożej niż są teraz wieć 80zł mi więcej zostanie po kupnie nowych. Nie wiem jak to sie ma do opon OEM jak zamontowane sa od razu na samochodzie to pewnie wymiana 1:1 jeśli reklamacje przyjmą. Jeś.i chodzi o grupe GoodYear/Dunlop to odpowedź była szybka nie wiem ile czasu bedziesz czekał od swojego producenta.
                    Spalanie - Motostat.pl
                    Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                    Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                    Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• belgot11
                      Drive
                      • 2014
                      • 48
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Takie uszkodzenie samoistnie nie powstaje -to tak jak z szóstką w lotto . Opona została mechanicznie uszkodzona ,bądź to przez dziurę na drodze ,bądź to przez za"ostry" najazd na krawężnik, bądź to "wysokiej klasy specjalista-wulkanizator" przy pomocy łyżki rozbierając oponę, uszkodził ją od wewnątrz i przerwał kordy. Mimo wszystko podjedź do zakładu ,który rozbierze Ci oponę i zobacz od środka ,czy niema pęknięcia w miejscu guza.Dopiero potem reklamuj.

Komentarz

• poprostupablo
                        Classic
                        • 2014
                        • 2

Re: Uszkodzenie opony

Proszę o poradę/opinię, dziś przy myciu auta spotkała mnie niemiła niespodzianka na jednym boku opony wyskoczyło wybrzuszenie. Opony to Hankook Ventus V12 evo2 K120 225/40R18 92 Y XL DOT 0515.
                        Witam,

Tego typu uszkodzenie mogło być spowodowane (i najczęściej jest) uszkodzeniem mechanicznym (najazd na krawężnik, dziura na drodze). Szczególnie przy tak niskim profilu opony.

Jednak zdarza się, że przyczyną jest wada fabryczna opony (następuje separacja warstw boku opony).

Pęknięcia opony od wewnątrz raczej nie zobaczysz - co najwyżej jasnoszary ślad (wtedy to było na 99% mechaniczne). Jeśliby było pęknięcie, opona traciłaby ciśnienie (uszkodzenie warstwy butylowej).

Moja rada - reklamuj. Producent powinien taką oponę prześwietlić i wtedy będzie widać, czy jej konstrukcja jest nienaruszona.

Widziałem kilka opon z dużo większymi wybrzuszeniami i zdarzało się, że były uznane właśnie z wymienionych przeze mnie powodów.

Niestety nie wiem, jak koncern Hankook podchodzi do tematu reklamacji, ale jest to raczej przyzwoita firma.

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez poprostupablo
                          czy jej konstrukcja jest nienaruszona
                          albo odpowiedzą, że jest to łączenie kordów i TTTM :wink:
                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• mareq321
                            Drive
                            • 2015
                            • 60

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                            Zamieszczone przez poprostupablo
                            czy jej konstrukcja jest nienaruszona
                            Nie straszcie mnie :wink: procedura reklamacyjna ruszyła ...

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen

Nie straszcie mnie
                              no dobra- to 18" więc nie powinno tak być :wink:
                              ale serio - w oponach typu budget (14-16) takie cuda się zdarzają

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

ale serio - w oponach typu budget (14-16) takie cuda się zdarzają
                                W Dunlopach 195/65R15 Winter Sport 3D pokazały się łączenia kordów na jednej oponie i odpowiedź była TTTM.

Tu był mój przypadek http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• ufo
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1475
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

w OII miałam podobny temat. opony Bridgestone 17" (letnie), tylko że, w moim przypadku zrobiła się "dziura" i to po dwóch latach eksploatacji...zapewnili mnie, że nic się nie stanie. przemęczyłem opony jeszcze jeden sezon i wymieniłem na nowe. miałem pietra, jeżdżę dużo po autostradach, niekoniecznie wolno :wink:

Komentarz

• bob_best
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 744
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ufo
                                    w OII miałam podobny temat. opony Bridgestone 17" (letnie), tylko że, w moim przypadku zrobiła się "dziura" i to po dwóch latach eksploatacji...zapewnili mnie, że nic się nie stanie. przemęczyłem opony jeszcze jeden sezon i wymieniłem na nowe. miałem pietra, jeżdżę dużo po autostradach, niekoniecznie wolno :wink:
                                    podziwiam - u mnie przy takim czymś opona by poleciała od razu do koszta, niezależnie od przebiegu (oczywiście po odrzuceniu reklamacji przez producenta), bo moje życie jest więcej warte dla mnie, ale widzę na ulicach, że sporo osób jeździ na takich oponach
                                    Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• pewux
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 91
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dokładnie. W poprzedniej F1 na kilkuletnich zimówkach pojawiły się drobne pęknięcia na bokach. Kupiłem nowe i pojechałem wymienić. Koleś z serwisu chciał mi stare wrzucić do bagażnika i jakież było jego zdziwienie jak mu powiedziałem że ja już tych opon nie chcę i niech "se je zabiera jak chce". Na co koleś że bieżnik jest jeszcze widoczny i że on je jeszcze sprzeda !
                                      O3 -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86469

Komentarz

• piotrek_gdy
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 7723
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez pewux
                                        pojawiły się drobne pęknięcia na bokach.
                                        pęknięcia to jedno a wybrzuszenie to co innego :wink:

Komentarz

• pewux
                                          Drive
                                          • 2014
                                          • 91
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

pęknięcia to jedno a wybrzuszenie to co innego :wink:
                                          jasne chciałem tylko zaznaczyć fakt że jedni podchodzą do opon rzeczowo, a inni (np: mój koleś z serwisu) ma to w nosie.
                                          Na miejscu mareq321 też bym reklamował
                                          O3 -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86469

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez pewux
                                            też bym reklamował
                                            IMHO niewiele to da ale 3mam kciuki
                                            w oponach o profilu 45 i niżej zawsze istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia opony nawet na niewielkich dziurach
                                            ja w 18" padam średnio na 1-2sztuki na sezon :cry:

Komentarz

• EŁ
                                              L&K
                                              • 2004
                                              • 1168
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

225/40/18......chyba żartujesz :wink: :lol: ...3 dzień użytkowania auta...pamietam jak dziś....zimówki 225/40/18...podczas delikatnego w sumie przyspieszania wpadam w nieduża dziurę...troche łupneło ale bez dramatu...zapomniałem o tym...przy zmianie na letnie : " Panie ale ta jedna zimówka to już na śmietnik"...patrze a tam guz. :evil: ...opony nówki sztuki...cena jednej nowej 950 zł.... :lol:

Komentarz

Pracuję...