Po włączeniu długich świateł pojawia się info "usterka light assist" czy ktoś ma taki problem?skoda Octavia 3 2015 rok
usterka systemu light assist
Zwiń
X
-
trzebapodpiąć kompa i zobaczyć jakie błędy możę by brak nastaw podstawowych i trzeba zrobić kalibracje kamery są 2 rodzaje tej kalibracj statyczna czyli trzeba jechać do aso i zrobić na urządzeniu koszt takiej przyjemności 500żł bodajrze ostatnio robiłem klijentowi a 2 wersja to kalibracja dynamiczna sterownik sam sobie robi w czasie jazdy ale to zazwyczaj samo się nie naprawia
-
-
Póki co odłączyłem funkcję Light Assist poprzez radio Bolero i z niej nie korzystam. Również zastanawiam się nad sensem naprawy. Gdybym był w 100% pewny postawionej diagnozy pewnie zainwestowałbym te 300 zł na zakup nowego (czyt. używanego) lusterka z kamerą. Obawiam się, że wymiana może nie pomóc i wtedy wyrzucę niepotrzebnie kilkaset złotych.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rrobert Zobacz wpiskamera zintegrowana z lusterkiem wstecznym czyli ta z "D" nie wymaga kalibracji
Komentarz
-
-
-
Lusterko z kamerą wymienione, usterka zniknęła i Light Assist działa poprawnie (lusterko pochodzi od Golfa 7 - jedynie obudowa kamery jest nieco inna ale można bez problemu pozostawić z Octavii). W moim przypadku problem został rozwiązany poprzez wymianę lustra z kamerą, a postawiona diagnoza przez elektronika była poprawna. Działanie w praktyce sprawdzę oczywiście wieczorem. Póki co nie robiłem żadnej kalibracji i skoro nie pojawia się usterka Light Assist to myślę, że jest ona niepotrzebna, tak jak pisał rrobert.
Komentarz
-
Komentarz