Witam mam problem w mojej Skodzie 1.6 TDI. Problem polega na tym że nie wyświetla mi 4 i 5 biegu na wyświetlaczu, przez co nie działa mi tempomat na 4 i 5 biegu. Na 1, 2, 3 wszystko działa, pokazuje bieg, zmianę biegów oraz działa tempomat. W czym leży problem?
Wyświetlanie biegów, tempomat.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Muller17 Zobacz wpisNa chwilę obecną nie posiadam nicTempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
nikt nie mówi, że do ogarnięcia po podłączeniu vcdsa
najpierw diagnostyka, potem dyskusja->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Ciekawi mnie ten temat. Nie mogę nigdzie znaleźć danych na temat zasady działania wyświetlania biegów. Czy są one "wyliczane" na podstawie stosunku prędkości obrotowej silnika do prędkości pojazdu, czy też w inny sposób. Ale sprawdziłem że u mnie w 6-cio biegowej skrzyni mam podpięty włącznik światła wstecznego i jeszcze jeden czujnik (zdjęcie 1). Na schemacie do skrzyni 5-cio biegowej (zd. 2) też taki czujnik jest. Co ciekawe ten dodatkowy czujnik jest określany w katalogach jako "czujnik prędkości obrotowej" (patrz zdj. 3)
Podłączyłem się też z VCDS-em do swojego sprzęta i znalazłem coś takiego (patrz zdj. 4)
Czujnik położenia neutralnego. Kiedy jest na luzie to wartości w kolumnie "aktualny kąt przeł" wyno si -1,85. Po wrzuceniu któregokolwiek biegu wartości te się zmieniają i w zależności od biegu są różne. To może być przyczyna twojej usterki. Podłącz VCDS-a i sprawdź czy wartości te zmieniają się przy biegu 4 i 5.
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
Komentarz
-
-
Jadąc dzisiaj do pracy zwróciłem uwagę, że auto gdy nie czuje obciążenia "podpowiada" żeby wrzucić wyższy bieg. Wniosek jest taki że skoro monitorjue takie parametry to napewno jednym ze składników wyświetlania biegów jest obciążenie, a co za tym, idzie stosunek prędkości do obrotów silnika. Może w tym wszystkim jest zawarta informacja o położeniu drążka (czyli to co pisałem wcześniej). Tak czy inaczej na daj znać jak wyglądają te parametry o których pisałem.
Komentarz
-
Komentarz