Start natychmiastwowy, lanserskie menu, wszystko szybko naprawde działa, fajna dodana nowa opcja Statusu samochodu, info nt cisnienia w kolach ( zalezne oczywiscie sa tutaj informacje od wyposazenia ) mozna ESP wlaczyc/wylaczyc z poziomu radia, ustawic swiatla, wycieraczki itd itp.
Mapy : działają na pewno dużo szybciej, aktywne są w pełni znane mi np z androida komendy dotykowe, dzialaja ikonki radyjek, wczytuja sie obrazy jpg do okladek plyt itd - na pewno radio ma duzo nowych funkcji, ktorych nie bylo mi dane poznac w ciagu 30 minut zabawy.
Minus jest taki, ze sklada sie osobno z displeya, osobno z puchy, osobno z napedu - w sumie 1 radio to 3 osobne moduly + dodatkowy moduł MDI i BT które uwaga - przypisane są do VINu.
Na tą chwilę wyprucie radia z deski to rozwalenie polowy auta komuś i brak gwarancji, że ktoś od nas to kupi ...
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Start natychmiastwowy, lanserskie menu, wszystko szybko naprawde działa, fajna dodana nowa opcja Statusu samochodu, info nt cisnienia w kolach ( zalezne oczywiscie sa tutaj informacje od wyposazenia ) mozna ESP wlaczyc/wylaczyc z poziomu radia, ustawic swiatla, wycieraczki itd itp.
Mapy : działają na pewno dużo szybciej, aktywne są w pełni znane mi np z androida komendy dotykowe, dzialaja ikonki radyjek, wczytuja sie obrazy jpg do okladek plyt itd - na pewno radio ma duzo nowych funkcji, ktorych nie bylo mi dane poznac w ciagu 30 minut zabawy.
Minus jest taki, ze sklada sie osobno z displeya, osobno z puchy, osobno z napedu - w sumie 1 radio to 3 osobne moduly + dodatkowy moduł MDI i BT które uwaga - przypisane są do VINu.
Na tą chwilę wyprucie radia z deski to rozwalenie polowy auta komuś i brak gwarancji, że ktoś od nas to kupi ...
jupiii super. Cieszę się że masz taką opinię. Już nie mogę się doczekać własnych testów
fajnie że nie samą nawigację z tego poziomu można obsługiwać a też inne funkcje w samochodzie.
BiDi01, napewno lepsza niż w Columbus z O2, ale z drugiej strony tak bardzo bym się tym nie podniecał jednak... Z tą szybkością działania to dużo szybciej nie jest. Poza tm funkcje samochodu - parę ekranów skopiowanych z maxi dota, czy to takie extra???
BiDi01, napewno lepsza niż w Columbus z O2, ale z drugiej strony tak bardzo bym się tym nie podniecał jednak... Z tą szybkością działania to dużo szybciej nie jest. Poza tm funkcje samochodu - parę ekranów skopiowanych z maxi dota, czy to takie extra???
Chodzi o to, że dotąd mogłeś to ustawiać z maxidota więc co za różnica czy robisz to stamtąd czy z radia. I tak się te opcje zmienia raz na ruski rok...
Szkoda, że tak jest bo liczyłem, iż w niedalekiej przyszłości wymienię Bolero na Columbus
Patrzyłem po instrukcjach starego Columbusa-A5 (chyba jakiś z Yeti, bo w takim folderze był umieszczony na stronie Skody) i na instrukcję nawigacji Columbus z OIII-A7.
Czy dobrze widzę, że w starym Columbusie był możliwy odbiór stacji telewizyjnych zarówno analogowych jak i DVB-T a w nowym tego nie ma?
Czy w Columbusie z OIII można odtwarzać filmy z pamięci USB lub karty SD? - różne formaty video są obsługiwane ale czy tylko czytane z płyty DVD czy z pozostałych źródeł też?
Czy do USB można podłączyć tylko Pendrive'a czy może USB HDD też ruszy?
I czy możliwe jest zamówienie nowego Columbusa w starym matowym wykończeniu a nie w tym świecącym #$^ (tu: wiązankach brzydkich wyrazów) niepraktycznym Piano Black?
Pytania głównie do tych, co w praktyce mieli(by) możliwość sprawdzenia.
Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04 Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07
1. tam jest wgrana mapa Europy czy Polski ?
2. aktualizacje są darmowe przez jakiś czas (w Golfie chyba przez 3 lata) ?
3. czy to jest navi "przyjazna" użytkownikowi, sposób wyświetlania, nawigowania itd. ?
4. jaka jest dokładnośc map względem konkurencji przykładowo TT i AM ?
5. na duży plus jest to, że jest ona wbudowana i nic po aucie nie lata ale powstaje pytanie jak z użytecznością ?
6. w porównaniu do Bolero jest więcej tylko o navi czy jeszcze są inne różnice ?
Ktoś w ogóle posiada w swojej O III amundsena ?
Jak ogólne wrażenia i przydatność na co dzień ?
Bo jeśli działa jak normalna navi, są aktualizacje darmowe to można by pokusić się o ten wydatek chyba :roll:
Podłączę się do tematu.
Czy ktoś już przeprowadzał aktualizację map w Columbusie w O3?
Ściągnąłem najnowszą wersję map 0078ECE (obecnie mam 0041ECE) i przymierzam się do aktualizacji.
Ale mam kilka pytań, zanim to zrobię.
Wg instrukcji aktualizacja może zająć ok 8h. Co prawda jest w niej mowa, że wyłączenie zapłonu przerywa aktualizację, a jego ponowne włączenie powoduje kontynuację, ale czy ktoś to sprawdzał jak to wygląda w praktyce? Na ciągłe 8h włączonego auta nie ma u mnie szans.
A druga sprawa, to w instrukcji jest pokazana wersja sprzętu H41 (nr części 5E0035020B), natomiast u mnie jest H40 (5E0035043) - auto z lutego 2013. Aktualizacja będzie więc pasować do tej wersji Columbusa?
1. tam jest wgrana mapa Europy czy Polski ?
2. aktualizacje są darmowe przez jakiś czas (w Golfie chyba przez 3 lata) ?
3. czy to jest navi "przyjazna" użytkownikowi, sposób wyświetlania, nawigowania itd. ?
4. jaka jest dokładnośc map względem konkurencji przykładowo TT i AM ?
5. na duży plus jest to, że jest ona wbudowana i nic po aucie nie lata ale powstaje pytanie jak z użytecznością ?
6. w porównaniu do Bolero jest więcej tylko o navi czy jeszcze są inne różnice ?
Ktoś w ogóle posiada w swojej O III amundsena ?
Jak ogólne wrażenia i przydatność na co dzień ?
Bo jeśli działa jak normalna navi, są aktualizacje darmowe to można by pokusić się o ten wydatek chyba :roll:
ad 1 europy
ad 2 nie wiem
ad 3 dla mnie wszystko jasno czytelnie doprowadza do celu wyświetla się zarówno na maxi docie jak i na radiu
ad 4 nie używałam
ad 5 jeśli potrzebujesz nawigacji często to uważam ze to jest dobre rozwiązanie a jeśli raz za jakiś czas będziesz używał to hmmm to cos innego bym wzieła za tą kasę
ja osobiście nie lubię kabelków plątających się koło mnie
ad 6 musisz sprawdzić
Zamówiona (12.12.2013)
Zakończona produkcja (24.02.2014)
Odebrana (14.03.2014)
OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI
Co prawda na moje pytanie o aktualizację nie było odzewu, ale może komuś kiedyś przyda się info, że update Columbusa w O3 okazuje się bardzo prosty, choć czasochłonny. Największy problem to chyba posiadanie karty SDHC 32GB, najlepiej klasy UHS-1.
Z tego co wyczytać można w instrukcji, w przypadku Amundsena sprawa jest bardziej skomplikowana.
Generalnie proces aktualizacji zajął w sumie ok 2-2,5h - kilka krótkich przejazdów po mieście, z tym że po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu auta Columbus nadal się aktualizuje jeszcze przez kilkanaście minut. Po ponownym uruchomieniu aktualizacja jest kontynuowana. I to wszystko 8)
Komentarz