Podłączę się do tematu.
Czy ktoś już przeprowadzał aktualizację map w Columbusie w O3?
Ściągnąłem najnowszą wersję map 0078ECE (obecnie mam 0041ECE) i przymierzam się do aktualizacji.
Ale mam kilka pytań, zanim to zrobię.
Wg instrukcji aktualizacja może zająć ok 8h. Co prawda jest w niej mowa, że wyłączenie zapłonu przerywa aktualizację, a jego ponowne włączenie powoduje kontynuację, ale czy ktoś to sprawdzał jak to wygląda w praktyce? Na ciągłe 8h włączonego auta nie ma u mnie szans.
A druga sprawa, to w instrukcji jest pokazana wersja sprzętu H41 (nr części 5E0035020B), natomiast u mnie jest H40 (5E0035043) - auto z lutego 2013. Aktualizacja będzie więc pasować do tej wersji Columbusa?
mi przeprowadzał aktualizację serwis po montażu nowego columbusa. Wgrywanie map robili mi przy kolejnej wizycie i trwało to 4 godziny.
Wie ktoś jak dodać własne POI do Columbus'a w OIII ? Sama aktualizacja map to pikuś. Próbowałem dodać poi z pliku .db3, ale nawigacja go nie widzi, może dlatego że był na pendrive zamiast na karcie SD.
Jeśli ktoś ma sprawdzoną metodę na dodawanie własnych POI to niech się podzieli wiedzą
Wydaje mi się, że powinno być to na SD a nie na pendrivie.
A swoją drogą skąd masz listę POI do Columbusa? Bo sam też bym sprawdził jak to działa.
Jest lista np z fotoradarami na Polskę? Za Czechy i Niemcy też bym się nie pogniewał
Zaraz sprawdzę czy z SD zadziała. A listę poi mam ta co wygenerował jeden z kolegów w tym wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=62509 możesz też sam wygenerować taki plik z poi w serwisie poipoint.pl
Niestety nie działa tak, nawigacja nie widzi poi nawet z karty SD. Widocznie cos jest zmienione i pliki .db3 nie są poprawnie rozpoznawane
Sprawdziłem u siebie, plików db3 nie widzi na żadnej z kart.
Ale problem wydaje mi się jest inny. Columbus w O3 to chyba coś mocno różnego niż ten w O2 czy RNS510 w VW, do którego konkretnie są pliki db3.
Znalazłem w innym wątku na tym forum POI w pliku VCard (*.vcf) i w takim formacie plik zaczytuje.
Na końcu SP9XWW przygotował testowy plik.
Fakt, że nie do końca działa to prawidłowo, ale go przynajmniej widzi. Wydaje mi się tylko, że zamiast całej listy PIO w jednym pliku vcf musi być każdy w oddzielnym. A to dać może kosmiczną ilość plików VCard. Ale kiedyś podobny myk miałem w którejś komórce - każdy kontakt musiał być w oddzielnym pliku vcf, a jak próbowałem zrobić z tego jeden to czytał tylko pierwszy kontakt. Więc może tu chodzi o to samo :?:
Mam prośbę do posiadaczy nowego columbusa, aby sprawdzili czy w nowej mapie maja w Krakowie ulicę Józefa? Ja mam starego columbusa z najnowszą mapą V10 i ostatnio musiałem podjechać na ul. Józefa w Krakowie - ona jest na Kazimierzu- i niestety w wyszukiwaniu celu, w zakładce podaj nazwę ulicy niestety nie znajduję ulicy Józefa. Owszem można to znaleźć poprzez wybieranie celu z mapy, ale niestety nie jest to najmocniejsza strona starego columbusa, bo przesuwanie palcem(tym kółeczkiem) po monitorze do najszybszych nie należy. Właściwie to chodzi mi o to na ile te mapy w waszych columbusach są dokładniejsze od tych najnowszych w starym columbusie.
Jakoś nie mam na to ciśnienia, mało używam nawigacji. Jutro postaram się to sprawdzić. Przyszedł mi jeszcze do głowy taki pomysł, żeby podmienić bazę POI w plikach aktualizacji map, które ściągamy. Tylko teraz nie mam jak tego sprawdzić bo wywaliłem wszystkie paczki aktualizacji zaraz po tym jak zaktualizowałem u siebie, a ściągnięcie tego zajmie trochę czasu.
W plikach aktualizacji map raczej nic nie zrobisz. Wg mnie z tego co przeglądam swoje pliki to po pierwsze musiałbyś je chyba najpierw wyciągnąć z kontenerów psf. A jeśli już się to uda i wprowadzi zmiany, to zostaje kwestia sum kontrolnych, bez których navi nie łyknie aktualizacji. Jeśli nowy Columbus to to samo co Discovery w VW, to tam też się z tym kopią z tego co czytam.
Chyba zostają tylko eksperymenty z vcard, ale może ktoś jest bardziej rozeznany w temacie.
Wygląda na to, że najprościej będzie zrobić konwersję csv to vcard. Wyglądało na to, że podmiana sumy kontrolnej to nie będzie problem bo są one zapisane w zwykłym pliku tekstowym. Problem jest z wygenerowaniem sumy kontrolnej bo nie są to niestety unixowe md5'tki. Jak będę miał chwilę to to postaram się napisać jakiś prosty konwerter csv do vcard i zobaczymy czy to zarobi. Choć już na starcie widzę problem z ikonkami, chyba, że ikona kontaktu vcard to będzie odpowiednik ikony kategorii.
wszystko zależy jak z gwarancja wyglada sytuacja czy mozesz sam gdzies kupic na rynku wtórnym columbusa i zamontować u dealera, musisz z nim pogadać.
To jak z częściami dajessz swoj olej oni robia usługe, ale whodzi kwestia gwarancji.
Przy nowym aucie napewno taniej wyjdzie brac columbusa od razu chyba ze masz jakies radyjko w standardzie i tyle samo musisz doplacic do kupionego osobno co do kupinego przy zamówieniu (wtedy bolero mozesz sprzedac)
iskierek, w Octavii 3 nie ma takiej możliwości w ASO. Poza ASO podobno ktoś coś już wymienia (w Golfie 7), ale póki co bez konkretów - było o tym pisane w innym wątku na forum. Opłacalność takiej operacji wydaje się mierna bo cena columbusa do O3 na rynku wtórnym jest zbliżona jak przy zamawianiu nowego samochodu.
do póki tego jest mało na runku tak bedzie, porównaci to mozna z RNS-510 jak wchodził terz za 1500 mozna kupic a jak zamawiasz do samochodu to 6500 (w tym jeszcze antena itd wiec pewnie ok 5500 wyjdzie wiec przebitka duża)
Komentarz