Na maxi docie wyświetla mi się informacja: Uwaga na funkcję SAFE. Szczegóły w instrukcji.
podejrzewam że ma to związek z fotelikiem dla dziecka wpiętym na kanapie na środku. Czy mieliście podobny komunikat? W instrukcji żadnych info i funkcji SAFE nie ma.
Na maxi docie wyświetla mi się informacja: Uwaga na funkcję SAFE. Szczegóły w instrukcji.
podejrzewam że ma to związek z fotelikiem dla dziecka wpiętym na kanapie na środku. Czy mieliście podobny komunikat? W instrukcji żadnych info i funkcji SAFE nie ma.
U mnie to zadziało tak, że jak ustawiłem automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu to podczas postoju z wyciągniętym kluczykiem po 15 min auto samo się zamknęło, domknęły się szyby i załączył alarm IMO komunikat jest po to, że pamiętać o zabraniu Kluczyków z auta. Chyba, że chodzi o coś jeszcze innego ale tego nie zaobserwowałem :idea:
Widziałem w instrukcji, mam to samo
mam automatyczne ryglowanie ale bez tego tez było, mam także fotelik ale za kierowcą - nie ma to znacznia gdzie, i nie ma znaczenia czy drzwi tylnie są "dziecięce" czy nie.
SAFE LOCK to tzw. ryglowanie na dwa razy. Jest to funkcja centralnego zamka, która powoduje, że po zamknięciu auta z pilota, nie można go otworzyć od środka ( nie działają wewnętrzne klamki ). Info wyświetla się po to, aby pamiętać, że jeśli zostawia się kogoś wewnątrz auta i zamyka pilotem ( wyłączając czujki ruchu w alarmie jeśli są ) to ta osoba nie będzie mogła wyjść.
Próbowałem włączyć funkcję SAFE LOCK w mojej O3 ELEGANCE, ale nie ma tej funkcji. Po zamknięciu kluczykiem z zewnątrz mogę otworzyć auto ciągnąc za wewnętrzną klamkę :shock: W każdej poprzedniej skodzie taką funkcję miałem, wiecie co zrobić by ją jakoś włączyć w O3?
Zaczynam się wkurzać :x w instrukcji na stronie 41 jest: "W zaryglowanym samochodzie z włączoną blokadą zamków nie mogą pozostawać
żadne osoby, ponieważ otwarcie drzwi i okien od środka jest w tej sytuacji
niemożliwe. W razie wypadku zaryglowane drzwi mogą utrudnić ratownikom
dostanie się do wnętrza samochodu — zagrożenie życia!"
ale ta funkcja nie działa. Jak włączyć blokadę zamków? Dziś skontaktuję się z dealerem.
[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 18:06 ]
Rzmawiałem z dealerem skody powiedzał, że funkcji Safe Lock nie ma w O3 i nie będzie w żadnej skodzie. Skoda
Ja znalazłem taką informację, nie wiem czy jest to w instrukcji bo takowej przy sobie nie mam.
Funkcja Safelock
Zamki centralnego ryglowania są wyposażone w blokadę. Zaryglowanie drzwi od
zewnątrz powoduje automatyczne zablokowanie zamków. Lampka kontrolna w
drzwiach kierowcy miga przez 2 sekundy szybko, a następnie wolniej w równych
odstępach. Drzwi nie można otworzyć ani wewnętrzną, ani zewnętrzną klamką.
To rozwiązanie utrudnia próby włamania do samochodu.
Blokadę zamków można wyłączyć przez dwukrotne zaryglowanie w ciągu 2 sek
Jeżeli po zamknięciu samochodu zostanie włączona funkcja Safelock, na wy-
świetlaczu centralnym ukazuje się komunikat Uwaga na funkcję SAFE! Instrukcja obsługi!
Ja znalazłem taką informację, nie wiem czy jest to w instrukcji bo takowej przy sobie nie mam.
Funkcja Safelock
Zamki centralnego ryglowania są wyposażone w blokadę. Zaryglowanie drzwi od
zewnątrz powoduje automatyczne zablokowanie zamków. Lampka kontrolna w
drzwiach kierowcy miga przez 2 sekundy szybko, a następnie wolniej w równych
odstępach. Drzwi nie można otworzyć ani wewnętrzną, ani zewnętrzną klamką.
To rozwiązanie utrudnia próby włamania do samochodu.
Blokadę zamków można wyłączyć przez dwukrotne zaryglowanie w ciągu 2 sek
Jeżeli po zamknięciu samochodu zostanie włączona funkcja Safelock, na wy-
świetlaczu centralnym ukazuje się komunikat Uwaga na funkcję SAFE! Instrukcja obsługi!
Dokładnie tak jest z jednym mały wyjątkiem (napis "uwaga na funkcję SAFE") pokazuje na wyświetlaczu po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki a nie po zamknięciu samochodu
Kilka lat temu czytałem artykuł chyba w auto świecie o porownaniu zabezbieczeń przed włamaniem do samochodu bez wybijania szyby. Wygrał vw i skoda bo nie można było otworzyć drzwi od wewnątrz w żaden sposób - safe lock. Ja wiem powiecie przecież passat jest najczęściej kradzionym autem. Prawda, ale usunięcie tej funkcji z aut grupy vw napewno nie poprawi tej sytuacji może ewentualnie pogorszyć.
Komentarz