Grad77, a rzeczoznawca dojechał?
Za niska temperatura cieczy i oleju ???
Zwiń
X
-
Za niska temperatura cieczy i oleju ???
Na wstępie, nie wiem czy to problem z elektroniką czy mechaniczny, więc jak coś to niech mod proszę zmieni dział. Dałem tu bo wydaje mi się, że to coś z elektryką.
Do rzeczy. Dziś miałem do zaliczenia prawie 500-kilometrowy wyjazd na Pomorze. Mniej więcej w połowie dystansu nagle zaczęła spadać na wskaźniku temperatura cieczy. Jechałem wtedy dłuższy czas na tempomacie 120km/h. Najpierw do 85 stopni, później do 80. Przełączyłem maxidota na temp oleju, a tam ok 76 stopni. Po kilkunastu kilometrach udało mi się zjechać na parking, ale ilość cieczy pod max, a olej (po kilkunastominutowym postoju) też na prawidłowym poziomie. Pod autem nic nie cieknie. Silnik pracuje normalnie, żadnych niepokojących kontrolek.
Nie bardzo wiedząc co zrobić pojechałem dalej.
I tak, przy nagłym dłuższym przyspieszaniu temperatura cieczy dojdzie w okolice 90 stopni, ale potem przy stałej prędkości spada.
Przy jeździe 60-70 km/h temperatura cieczy i oleju jest na poziomie 70-72 stopni.
Przy ok 130 km/h dojdzie w okolice 80 stopni, olej i płyn.
Silnik ewidentnie niedogrzany, albo tylko na taki wskazuje.
Wczoraj też miałem dalszy wyjazd i z temperaturą cieczy nie było problemu. Temperatury oleju raczej nie sprawdzam non-stop, więc nie wiem jak to wyglądało.
Miał ktoś taki przypadek? Mógł pójść jakiś termostat? No bo dwa czujniki temperatury na raz chyba nie padły.
Może uda mi się jutro wbić do lokalnego (50km) ASO, ale nie mam pewności.Pozdro
-
-
greg505, nie mam jak teraz sprawdzić co jest na filmiku, bo mam w tej chwili marny net, ale jest decyzja o wymianie termostatu. Przed powrotem mają mi wymienić.
Więc chyba to faktycznie problem z tym drugim obiegiem, o którym eaglemirek wspominał, bo przy jeździe w korkach nabiera normalnie temperatury.
Z odpowiedzi z SAP, jaką dostał serwis, wynika że problem im jest znany bo w całej Polsce było trochę takich przypadków.
eaglemirek, a można jakoś samemu sprawdzić, czy termostat się zablokował na drugim obiegu i w razie W odblokować go "ręcznie" ??Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Leniwieceaglemirek, a można jakoś samemu sprawdzić, czy termostat się zablokował na drugim obiegu i w razie W odblokować go "ręcznie" ??
Na zimnym silniku po odpaleniu sprawdzaj czy przewody doprowadzające do dużego obiegu i sama chłodnica się grzeją nim silnik osiągnie temp "roboczą" Jeśli będziesz czuł ciepło wcześniej znaczy że termostat puszcza
Komentarz
-
-
No i winnym okazał się termostat.
Po jego wymianie, a raczej całego podzespołu którego jest częścią (i do którego cholernie ciężko się dobrać jak widziałem), problem zniknął.
Ciecz trzyma 90 stopni, a olej około 100 stopni, czyli temperatury takie jak wcześniej.
Mam nadzieję, że to koniec problemów, bo jak na 2 miesiące posiadania auta, to ASO odwiedziłem już zbyt wiele razy.Pozdro
Komentarz
-
Komentarz