System Stop&..noStart

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JareK77
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Fabia combi (NJ5)

System Stop&..noStart

Pozdrowienia dla Octavii z rejestracją LZA stojącej 2 dni temu niedaleko Krasnobrodu pod domem (tu miejscowość jak i numer przemilczę jako że to chyba dom właściciela Nocuje w tej miejscowości jeszcze trochę to jakoś wiadomość zostawię
  • JareK77
    Drive
    • 2014
    • 51

System Stop&..noStart

Hej

Wczoraj miałem przypadek dość dziwnego (nie)zadziałania SS. Dojechałem do świateł silnik zgasł. Zapaliło się żółte, pedał sprzędła w podłogę, wrzucam pierwszy bieg i.... halo, czy tu pracują??? Silnik milczy... No to jeszcze raz pedał sprzęgła w podłogę... cisza. WTF!!! A że nie było czasu na zastanawianie, staromodną metodą, kluczykiem zmusiłem silnik do pracy.

Zdarzyło się coś podobnego komuś?
    --
    JareK

Komentarz

• trasat23
      Rider
      • 2010
      • 417

Można powiedzieć, że system jest sprawny w połowie.
      www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• JareK77
        Drive
        • 2014
        • 51

Można powiedzieć... połowa sukcesu
        --
        JareK

Komentarz

• mirzaw
          Drive
          • 2013
          • 48

Doskonała puenta.

Zastanawiam sie jak takie polowiczne działanie sprawdziło by sie w sporcie spadochronowym...
          Jeżdżę:
          Octavia III, elegance, 1.4 TSI, DSG, kombi, Biel candy, amazing, KESSY, DAB, CANTON, SUNSET, Skóra naturalna + tkanina, Aktywny tempomat, Lane Asist, Driver set up, elektryczna klapa bagażnika, sportowe zawieszenie + XDS, elektryczny fotel kierowcy, podgrzewane fotele przód, gniazdo 230V i inne...

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Otwiera się awaryjny czyt. odpalił kluczykiem
            Spritmonitor.de

Komentarz

• witachu
              L&K
              • 2011
              • 1319

ja co prawda nie mam tego wynalazku, i mimo to ze nie mialem z nim kontaktu to od początku mi sie nie podobał. taki sam chwyt marketingowy jak dpf który ma ograniczyć zanieczyszczenie środowiska. JareK77, jak sytuacja bedzie sie powtarzac to ja bym pojechał do aso i niech sie z tym bujają. lub podłącz komputer i tam może sie coś pozmieniało. bo czy możliwe jest całkowite wyłaczenie vcds-em tego wynalazku?
              OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
              (znajdź również na fb)

Komentarz

• mufel
                Ambiente
                • 2014
                • 194

Uważam star stop za dość denerwujący wynalazek, ja osobiście mam tsi ale nie wyobrażam sobie co chwilę odpalania tdi, musi być to jeszcze bardziej wkurzające. Ja nabrałem już przyzwyczajenia - odpalając auto od razu wyłączam start-stop jeśli zapomnę pierwsze czerwone światło mi o tym przypomina, także da się z tym żyć ale trochę wkurza.

Komentarz

• Mickul
                  RS
                  • 2010
                  • 2847

Zamieszczone przez mufel
                  Uważam star stop za dość denerwujący wynalazek, ja osobiście mam tsi ale nie wyobrażam sobie co chwilę odpalania tdi, musi być to jeszcze bardziej wkurzające. Ja nabrałem już przyzwyczajenia - odpalając auto od razu wyłączam start-stop jeśli zapomnę pierwsze czerwone światło mi o tym przypomina, także da się z tym żyć ale trochę wkurza.
                  W Clio mam to samo. Nie wiem jak można wsadzać do auta coś, czego prawie nikt nie chce używać. Ja próbowałem na siłę namówić ASO, żeby mi to wyłączyli zanim odbiorę auto, bo tego nie chcę... Ale "nie da się".

Komentarz

• ruluss
                    Drive
                    • 2013
                    • 91

A nie pojawiła się przypadkiem info na Maxi-docie o odpalenie samochodu ręcznie ?

Komentarz

• JareK77
                      Drive
                      • 2014
                      • 51

Nie, nie pojawił się żaden komunikat konieczności odpalenia ręcznie. Specjalnie patrzyłem na Maxi-dota, bo zbaraniałem, nie wiedząc co się dzieje. Nie jestem pewien też jak ikonka była, czy S&S działa, czy jest wyłączony. Nie pamiętam. Niestety nie maiłem zbyt dużo czasu na zastanawianie się.
                      --
                      JareK

Komentarz

• greg505
                        L&K
                        • 2013
                        • 1239

Z tego co kojarze tak sie dzieje, gdy na aktywnym ss (po wylaczeniu silnika) otworzy sie drzwi kierowcy.
                        Ale rozumie ze nie wysiadales z auta na swiatlach
                        Black magic

Komentarz

• ruluss
                          Drive
                          • 2013
                          • 91

Miałem taka sama sytuacje lecz z info o włączeniu ręcznym samochodu. Moim skromnym zdaniem system SS świruje wraz z włączona klimatyzacja .

Komentarz

• Rok z Bagien
                            L&K
                            • 2010
                            • 1172

Prawie 10 kkm z SS i żadnych problemów.
                            Z klimatyzacją nie wariuje. Jak braknie "prądu" żąda silnika i sobie go odpala, i po sprawie.

BTW. SS można w baaaardzo prosty sposób wyłączyć na stałe, kabelkiem.... :wink:

Komentarz

• ruluss
                              Drive
                              • 2013
                              • 91

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                              Prawie 10 kkm z SS i żadnych problemów.
                              Z klimatyzacją nie wariuje. Jak braknie "prądu" żąda silnika i sobie go odpala, i po sprawie.

BTW. SS można w baaaardzo prosty sposób wyłączyć na stałe, kabelkiem.... :wink:

Miałem na myśli z włączona klimatyzacja i to moim zdaniem .
                              W jaki sposób? Problemow z gwarancja nie będzie po odłączeniu czy rozłączeniu tego kabelka ?:P

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Toć i ja pisałem o włączonej klimatyzacji.

A nie chodzi o odłączanie kabla, tylko o programowanie przez złącze diagnostyczne VAGiem. :wink:

Komentarz

• lubek24
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 597
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

A nie chodzi o odłączanie kabla, tylko o programowanie przez złącze diagnostyczne VAGiem. :wink:
                                  dobrze gada polać mu :P mam już 3,3 tys km przejechanych i jakoś mi to nie przeszkadza.
                                  O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• ruluss
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 91

aaaa to w takie coś to nie chce mi się bawić :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ossa
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 69

Po pierwszm 1000 km i rozdziewiczeniu z SS, stwierdzam, że nic w tym złego. Działa, wyłącza / włącza nawet fajny gadżet coś nowego
                                      Moja O3 2.0 TDI 4x4
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...322195#1322195

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez mufel
                                        Od jakiegoś czasu oprócz Scouta mam Superba 2,0TDi. O ile na początku system testowałem z ciekawością, to potem doprowadzał mnie do białej gorączki. Nie korzystam. To dobre w korku przy bramkach na AmberOne a nie do miasta
                                        Ja rozumiem ekologię i teoretyczną oszczędność paliwa ale nerwy mają tez swoją cenę.

A co do różnic rozruchu TSI vs TDI to przy nowych silnikach nie ma różnicy, i jeden i drugi pali na pół obrotu.

Komentarz

• Sebastian75
                                          Elegance
                                          • 2013
                                          • 912

Ja jestem zadowolony - a mam już 11 tys
                                          Zauważyłem 2 ciekawostki
                                          - jak naciśniesz pedał hamulca tak, aby stanąć, alke nie wciśniesz go w podłogę - SS nie zadziała
                                          - jak naciśniesz hamulec, a potem go zwolnisz i znowu wcisniesz - SS nie zadziała przy tym drugim wciśnięciu
                                          Co do samego SS- jak jest nowe auto i coś jest nie tak, to jedziesz do ASO i tyle. - gwarancję masz od czegoś
                                          Wsiadając do auta można poza tym SS wyłaczyć na czas jazdy - więc jest chyba ok...

Komentarz

• kali
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 259
                                            • Superb III (3V3)

Co do systemu SS jest taka ciekawostka ze jezeli jest zbyt zimny silnik to się nie włącza. I po drugie jak akumulator jest nie doładowany to równie sie nie włączy. Wiec może tu było coś na rzeczy ???
                                            Była O2 1.9 TDI BXE AMBIENTE
                                            Jest O3 1,4 TSI CHPA Elegance WHITE CANDY/ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                            Jest RAPID SPACEBACK RED CORRIDA 1.6 TDI
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...447483#1447483

Komentarz

• slavi
                                              Rider
                                              • 2004
                                              • 422

programowanie przez złącze diagnostyczne VAGiem. :wink:
                                              jaaaak?

Komentarz

• dj1978
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 181
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Panowie z serwisu z entuzjazmem podjęli sprawę wyłączenia SS. Lecz wielkie było zdziwienie kierownika, że po wyłączeniu ciągle wywalało błąd. No niestety pozostaje cały czas pracować nad odruchem wyłączenia SS po uruchomieniu silnika.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Bo ASO raczej tego nie ogarnie.

Da sie to wylaczyc, a moze zmienic warunki uruchomienia niezaleznym oprogramowaniem
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...