krissos, stali, stoją i stać będą. Jak będziesz jechać z głową to Ci nic nie zrobią. :wink:
Problem po wymianie żarówek na LED w bagażniku.
Zwiń
X
-
Problem po wymianie żarówek na LED w bagażniku.
Wymieniłem dzisiaj żarówki na Ledy w oświetleniu bagażnika na takie jak na aukcji. http://allegro.pl/t10-r10-w5w-canbus...906606483.html
Niby wszystko ok ale po zamknięciu samochodu z pilota (przy otwartym bagażniku) oświetlenie nie gaśnie do końca diody się żarzą (widać jak jest ciemno) poczekałem chwilę jak wyłączy się rysunek samochodu na maxidocie diody zaczynają migać żarząc się. Przy zwykłych żarówkach oświetlenie po zamknięciu samochodu gaśnie i nic się nie żarzy a diody się żarzą (tak jakby dostawał jakieś niewielkie napięcie/ potenciał tak jakby indukowało sie jakieś napiecie z instalacji samochodu). Czy ktoś się spotkał z czymś takim lub czy mógłby ktoś sprawdzić jeśli ma diody zamiast żarówek (oczywiście w momencie jak jest ciemno bo w dzień nie widać). Wróciłem do żarówek bo obawiam się, że takie działanie diod może powodować jakieś zakłócenia w elektronice samochodu.
-
-
To normalne zjawisko.
Dzieje się tak dlatego, że rezystancja diód LED jest dużo mniejsza niż żarówek i przy wyłączonym oświetleniu przez diody LED przepływa szczątkowy prąd który powoduje ich żarzenie. (tu idąc dalej, chyba dzieje się tak dlatego, że nie jest to obsługiwane na zasadzie obwód zamknięty/otwarty jak w samochodach starszej generacji, ale przez komputer/procesor który zwiększa rezystancję)
Przy żarówce ten prąd szczątkowy nie powoduje żarzenia się żarówki, bo jest za mały, ale dla diody LED wystarczający. Ledy pobierają mniej prądu np. dla pracy na 100% zużywają 1,5W, a żarówka 5W, więc też jest mniejszy prąd który powoduje żarzenie się LED'a.
W skrócie:
To normalne, tak jak pisał Maicroft zgaśnie jak zostaną odłączone wszystkie odbiorniki.
Komentarz
-
-
Podobnie zachowują się czerwone lampki w drzwiach po włożeniu do nich led-ów, ale po zamknięciu samochodu zupełnie gasną.
U mnie po zamknięciu samochodu i przy otwartym bagażniku nadal działa oświetlenie bagażnika i wnętrza samochodu (KESSY) więc trochę dziwne, że u Ciebie się lekko świeci.
Chcesz mieć pewność co się dzieje z twoimi ledami w bagażniku, to rozłóż tylną kanapę, wejdź do środka przez otwarty bagażnik i zamknij tylną klapę, zobaczysz czy gasną te ledy po zamknięciu czy nie, według mnie gasną zupełnie i nie ma z nimi problemu (też mam ledy).
Udanego testowania ;-)
Komentarz
-
-
ledy się żarzą, ponieważ oświetlenie wnętrza, a właściwie jego wygaszenie nie polega na odcięciu plusa od żarówki, tylko na podaniu plusa na drugi styk, który normalnie ma potencjał bliski masy. Stąd różnice w prowadzeniu przewodów i inne duperele dają efekt taki a nie inny - grają rolę i mamy żarzenie.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Już to pisałem w innym temacie, ale polecam zakupić ledy z diodami smd 5630. Ja mam takie http://allegro.pl/zarowka-led-w5w-t1...950986964.html
Kosztują co prawda trochę więcej, ale nie uświadczyłem żadnego efektu szczątkowego żarzenia się. A co najważniejsze światło ma przyjemną białą barwę, bez niebiesko-zielonej poświaty, którą widziałem przy ledach opartych o smd 5050, które wcześniej zakupiłem jeśli się nie mylę na interlook.pl. Żarówki od końca października ładnie świecą w podświetleniu skarpetek, niedawno wstawiłem je jeszcze do lusterek (oświetlenie przestrzeni wokół drzwi). Jak dla mnie te 20 pln za sztukę jest warte tego efektu.
Komentarz
-
-
@pyrak13
Ja też kupowałem u tego gościa z Zabrza i porażka. Zapłaciłem zaraz po zakupie a gościu przysłał mi za pobraniem i nawet słowa PRZEPRASZAM ZA NIEPOTRZEBNE ZAMIESZANIE nie było z jego strony.
@lukaszc2 - sprawdź (jak napisał Maicroft) po jakim czasie zgasną całkowicie ledy w bagażniku przy otwartej cały czas klapie.
Ja niedawno zebrałem się i założyłem ledy w tylnych reflektorach /kierunki i wsteczny/ i wtedy przy otwartym bagażniku po kilku minutach normalnie zgasły ledy w bagażniku.
A może zamień miejscami, lepsze daj do bagażnika a 2 te gorsze w drzwi.O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
-----------------------------------------------------
Moja eReSka
Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu
Komentarz
-
Komentarz