Witam. Posiadam Octavię 3 1,6 TDI 110 KM z 2016 roku (Silnik DBKA) i mam taki problem że ostatnio chciałem trochę na autostradzie przegonić autko na prostym odcinku się zdziwiłem gdyż przy 160 km/h autko na wciśniecie gazu reaguje tak jakby zwalnianiem, duszeniem - ciężko określić. Samochód miał w kwietniu przy 150000 tys km wymieniany rozrząd który ustawiony był na znaki za pomocą oryginalnych blokad. Podłączając komputer zauważyłem że brak jest jakichkolwiek błędów. Sprawdziłem kąt wtrysku komputerem i wskazania wynoszą 0. Proszę o informację co może być przyczyną takiego zachowania samochodu oraz czy w tym modelu ustawia się po rozrządzie kąt wtrysku a jeżeli tak to w jaki sposób i ile on powinien wynosić.
Brak mocy - odcina od 160 km/h
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez koleś Zobacz wpisAuto mądrzejsze od kierowcy
Komentarz
-
-
Nie wiem czy to cos wniesie w temat, czy ma cokolwiek wspolnego. Nie wiem tez jak zbudowny jest ten silnik i jaki jest dostep do przepustnicy.
Jak posiadalem 1.9CDTI to mialem dosc podobne zachowanie, albo po przekroczeniu okolo 3.5k obrotow albo przy wyzszych predkosciach jakby przechodzil w tryb awaryjny, ale bez sygnalizowanego wejscia w ten tryb, zero bledow. Na forum padaly rozne propozycje, troche z bezsilnosci rozebralem przepustnice, byla troche zafajdana olejem, przeplukalem cleanerem i odzylo. I tak powiedzmy 2-3 x w roku robilo niespodzianke az sprzedalem auto. Wiem, ze olej to dielektryk ale w nim jest subtelnie pylu metalowego i juz izolatorem nie jest...
Komentarz
-
Komentarz