Witam, zakupiłem Octavie 3 FL 1.5 TSI 2020r. 93tyś km i tutaj pytanie do użytkowników. Coś mi buczy w okolicach 1500-1800 obrotów przy przegazowaniu na luzie i schodzeniu z obrotów. Buczenie od strony silnika, jest też słyszalne w tym samym zakresie obrotów przy hamowaniu silnikiem w sumie na wszystkich biegach. Czy ten typ tak ma czy coś u mnie nie tak? Drugie pytanko to przy skręcie w lewo pojawia się jakiś szum czego nie ma przy skręcie w prawo jakby coś było luźne i zaczynało szurać po czymś przy skręcie, jakieś pomysły?
1.5 TSI buczenie i szum
Zwiń
X
-
Też już tak zaczynam sądzić, ale nie ukrywam, że lekko mnie to irytuje. Generalnie problem polegał na tym , że na 4 biegu przy 2000 obrotów coś buczało z przodu, tylko w trakcie dodawania gazu, na luzie może coś było i słychać ale na prawdę cicho, poniżej albo powyżej dźwięk jest cichszy, przy 2700 już praktycznie nie słychać, to samo na 5 biegu, na 6 też słyszalne ale znacznie ciszej. Na 1,2,3 biegu cisza w każdym zakresie obrotów. Padło podejrzenie na skrzynie i łożyska mechanizmu różnicowego, zostały one wymienione. Z tego co mówił mechanik brak jakichkolwiek uszkodzeń, a łożyska skrzyni były w jego opinii przegrzane, ale już wtedy mówił, że brak ewidentnych oznak uszkodzenia. Więc zdecydowaliśmy o wymianie. Jedyne co ustąpiło to przy maksymalnym skręcie było słyszalne buczenie w trakcie manewrowania na parkingu - już go nie ma. Zalany nowy olej skrzyni - podobno czasami to też pomagało. Niestety w tym przypadku bez zmian. Generalnie brak koncepcji na chwilę obecną. Póki co szukam na necie rozwiązania i generalnie niektórym wymiana łożysk pomogła, a niektórym nie.
Wczesniej wymieniona została jeszcze poduszka pod akumulatorem bo było słyszalne zgrzytanie przy skręcaniu.
Zastanawiam się na wymianą reszty poduszek, albo po prostu coś „rezonuje”…
Komentarz
-
Komentarz