Zamieszczone przez Ceed1
Zobacz wpis
Wentylator
Zwiń
X
-
U mnie po paru nie wypaleniach do końca zapaliła się kontrolka dpf-u, po sprawdzeniu u mechanika wyszło że dpf nie wypalał sie od 400 km przejechanych.
-
elektrykprosty, hehe pewnie że nie czytają .....mam kolesia któremu świeciła kontrolka wymiany klocków , a on chodził z żarówką wokół auta i szukał gdzie sie przepaliła .........KŁÓCIŁ się ze mną -nie mam racji ...potem unikał mnie przez miesiąc bo mu głupio było :twisted: :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
W mojej też jest. Jednak wygląda na to, że w innych drukach brak tej uwagi. Niemożliwe przecież żeby tylu ludzi nie przeczytało instrukcji.Zamieszczone przez mario...
[ Dodano: Sro 20 Lis, 13 20:58 ]
elektrykprosty...skoda napisała w instrukcji o DPF ...w mojej instrukcji na stronie 23 :lol: przy ikonce "i" informacja opisują,że podczas spalania sadzy w filtrze po wyłączeniu silnika może pracować wentylator przez kilka minut :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
thx ...a gdzie twoja ,kiedy sie pochwalisz? :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
spalaniem jestem mile zaskoczony..z resztą jak zawsze w octavii.Jeżeli chodzi o zawieszenie,to miałem obawy do tej belki skrętnej.W moim modelu jak na razie(odpukać) spokój i cisza...natomiast rozpisują się na forum w sprawie stuków z tylnego zawieszenia.Ogólnie zawieszonko jest dość sztywne
[ Dodano: Sro 20 Lis, 13 22:04 ]
heh...mamy te same silniki i te same lakiery ...niech żyją srebrne strzały! :twisted:
[ Dodano: Sro 20 Lis, 13 22:06 ]
myślę,że gruto ma rację...potrzeba trochę czasu,żeby się wszystko "ułożyło",nie tylko silnik
Zostaw komentarz:
-
Dzięki za wsparcie :lol:Zamieszczone przez grutoMarrekkO3, te plastiki po pewnym czasie odparują nowością , i powinien być spokój
Cały czas daję szansę mojej Srebrnej Strzale 8) Wkurza mnie tylko kilka detali
Prawda jest taka,że jeżeli będzie bezawaryjna no i spalanie pozostanie na tym poziomie,który jest to jestem jej wiele wybaczyć :P
Zostaw komentarz:
-
MarrekkO3, te plastiki po pewnym czasie odparują nowością , i powinien być spokój
Zostaw komentarz:
-
Pożyjemy-zobaczymy :wink:Zamieszczone przez mariozastanawiałem się nad golfem VII kombi, ale czas oczekiwania i marne rabaty w VW skłoniły mnie do zakupu Octavki ...z resztą zawsze jeździłem octavkami , więc też jeszcze wierze w Skodovke 8)
Również rozważałem wybór Varianta, po cichu żałuję,że nie dopłaciłem paru złotych. Jak wszędzie O3 ma plusy i minusy. Na szczęście spalanie jest lepiej niż ok- długookresowe 5,2l
pół na pół miasto oraz dojazdy. Co do zawieszenia to... brak słów. Jadę jutro na serwis niech posłuchają i wpiszą mi w książkę,że sładam reklamacje.
Powodzenia i bezawaryjności kolego
Zostaw komentarz:
-
zastanawiałem się nad golfem VII kombi, ale czas oczekiwania i marne rabaty w VW skłoniły mnie do zakupu Octavki ...z resztą zawsze jeździłem octavkami , więc też jeszcze wierze w Skodovke 8)
Zostaw komentarz:
-
I nawzajem kolegoZamieszczone przez marioteraz możemy się pośmiać
...bezawaryjnego użytkowania życzę :P
chyba przyda nam się trochę szczęścia i powodzenia :lol:
Cały czas jeszcze wierzę w Skodę 8)
Zostaw komentarz:
-
teraz możemy się pośmiać
...bezawaryjnego użytkowania życzę :P
Zostaw komentarz:
-
Dokładnie Mario
Mam VW Tourana 2011r niby z tym samym silnikiem
Touran jeździ głównie krótkie trasy i nigdy, powtarzam nigdy mnie nic takiego nie spotkało. W O3 podczas wypalania filtra myłlałem,że auto mi się zapali :lol: horror.
Jeżdżę nią tylko tydzień,dbam a tutaj czuję smród palonego plastiku,wentylator chodzi tak,ze mało maski nie rozerwie
Szaleństwo. Szkoda,ze nikt mi nie zrobił zdjęcia przy otwartej masce samochodu. Do tego miny szczęśliwych sąsiadów obserwujących moją frustrację :P Teraz sam z siebie się śmieję wspominając to zdarzenie 8)
Zostaw komentarz:
-
MarrekO3 ...miałem identyczne objawy...Maicroft ma w 100 % rację
...ten typ tak ma i tyle w temacie...jak pisałem wcześniej, miałem VW golfa 6 z 2009 r 1.6 tdi CR zrobiłem nim 60000km i ani razu wentylator się nie włączył...i brak tego smrodu...natomiast widzę różnicę w samej budowie silnika ...miałeś szczęście,że trafiłeś na rzeczowego fachowca w ASO :szeroki_usmiech ...przy okazji nadmienię sytuację z ASO...zostały mi stalówki w rozmiarze 15'' po octavce II ET 47 5*112 i pytam gościa czy pasują do octavi III ponieważ wyczytałem w instrukcji o ET 43...koleś z ASO odpowiedział..że NIE więc podzwoniłem do innych salonów,w których powiedziano mi że TAK ...co prawda są dedykowane inne do O III ale śmiało mogę wrzucić...podjechałem do serwisu oponiarskiego i gościu mi wyjaśnił,że te felgi będą jedynie o 3mm głębiej osadzone i mogę je śmiało zakładać... :diabelski_usmiech ...takich mamy serwisantów...
[ Dodano: Sro 20 Lis, 13 20:58 ]
elektrykprosty...skoda napisała w instrukcji o DPF ...w mojej instrukcji na stronie 23 :lol: przy ikonce "i" informacja opisują,że podczas spalania sadzy w filtrze po wyłączeniu silnika może pracować wentylator przez kilka minut :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
-
Podczas rozgrzewania zimnego silnika widac znaczaca roznice w spalaniu, bo normalnie jak wyjezdzam z domu to silnik zagrzeje sie powiedzmy za 5km i auto ma wtedy spalanie na poziomie 8l, a jak wlacza sie wypalanie to po 1km mam 90'C i spalanie po tych 5km nie spadnie ponizej 11-12l :lol:
Zostaw komentarz:
-
O ile zwiększa się zużycie paliwa podczas wypalania filtra?
Do żużycia podawanego w dokumentacji to nie jest wliczane.
Co do wentylatora i smrodku to chyba na wszystkich forach jest ten temat poruszany - skoda mogłaby napisac coś w instrukcji obsługi.
Zostaw komentarz:
-
Mam O3 1,6tdi od dobrego tygodnia, przejechane 1200km. Przedwczoraj po przejechaniu 7km i zgaszeniu auta słyszę,że wentylator chodzi na pełnych obrotach, czuję smród palonego plastiku
Zgłupiałem :lol: Dotykam obręcze ponieważ, myślałem,że może coś z hamulcami, potem otwieram maskę myśląc,ze jest zapowietrzony
Wentylator cały czas chodzi na pełnych obrotach, temperatura wody ok. Przestraszony dzwonię do serwisu i tam na szczęście trafiam na rzeczowego fachowca,któy wyjaśnia mi w czym rzecz
Kochany filtr :lol: Pytanie tylko skąd smród palonego plastiku? Szczerze mówiąc byłem bardzo przestraszony. Powinni uprzedzać o sensacjach związanych z wypalaniem filtra cząstek stałych. Przed zakupem czytałem fora i informacje o tym całym wypalaniu ale rzeczywistość przerosła najśmielsze wyobrażenia
Zostaw komentarz:
-
To ze on sie wypala nie oznacza, ze jest zafiksowany na amen, jak to sie wielu osobom zdaje. To jest tylko xx gram popiolu, a jak dobrze pomyslimy to kilka depniec i za autem bez dpfa za kazdym razem jakas tam smuga idzie.
Zostaw komentarz:
-
Nie no przestańcie 1500 km i już wypala się DPF? Chyba trochą za szybko.
Zostaw komentarz:
-
:szeroki_usmiech ...ja mimo wszystko wróciłem po 4 letniej jeździe VW MK6 do Octavki :wink:
Zostaw komentarz:
-
mario, wyluzuj , puść głośniej muzę , ciesz sie nówką autem , szkoda nerwów w tej popapranej polsce .....ciesz się życiem hehe do póki na szafie sie nic nie zaświeci :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
Z pewnych wzgledow to faktycznie warto go bylo jeszcze do niedawna zrzucic ze skarpy :diabelski_usmiech
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: