Cichutkie piszczenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinha2
    Classic
    • 2015
    • 12

Być może, ale w takiej sytuacji nie rozumiem dlaczego dźwięk znika po puszczeniu gazu (bez wciskania hamulca). Przecież samo puszczenie gazu nie zmienia położenia klocków.

Komentarz

• Karel
      Rider
      • 2014
      • 370
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Też nie wiem Ale miałem tak w poprzednim aucie, należało regularnie czyścić prowadnice klocków. Przy założonych dobrych klockach (ATE) problem praktycznie nie występował.

Komentarz

• c2k4
        Classic
        • 2013
        • 30
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez marcinha2
        tomekb1, czy udało Ci się ostatecznie ustalić źródło tego dźwięku? U mnie też występuje taki dźwięk:
        - bardzo cichy, pulsujący, wysoka częstotliwość, jakby po stronie pasażera
        - brzmi trochę jak kręcący się mały wiatraczek, ale potem przechodzi w dźwięk ciągły
        - cichnie natychmiast po puszczeniu gazu
        - zauważyłem go tylko przy równej jeździe, a nie przyspieszaniu, ale może głośniejszy dźwięk przyspieszającego silnika po prostu go zagłusza
        - pojawia się przy włączonej i wyłączonej klimatyzacji
        - najczęściej słyszę go przy jeździe ok. 50 km/h, 2000 obrotów, 3. bieg

A może ktoś inny miał jeszcze doświadczenia z tym dźwiękiem?
        Mam dokładnie to samo po prawej stronie z przodu - mniej więcej od roku - a samochód ma 14 miesięcy. Jest to dźwięk klocka hamulcowego dotykającego lekko do tarczy. Zgłaszałem w 2 ASO - kilkukrotnie. Nie słyszeli albo nie chcieli słyszeć. Jak raz usłyszeli to powiedzieli, że hamulce są zimne i dlatego piszczą - "mają do tego prawo". Podobno jest to osad na klockach, który kilkukrotne wyhamowanie 150-0 powinno usunąć. Rzeczywiście kilka mocniejszych hamowań na jakiś czas usuwa objawy, ale wynika to raczej z rozgrzania samych hamulców, niż z wytarcia czegokolwiek.

Dźwięk pojawia się kiedy hamulce są chłodne, przy jeździe ze stałą prędkością - około 60 km/h. Delikatne zdjęcie nogi z gazu albo lekkie przyspieszenie usuwa dźwięk. Czemu tak się dzieje - nie wiem - być może delikatne siły działające na klocki (jak i na całe auto) przy zwalnianiu/przyspieszaniu wystarczą, żeby klocki się od tarczy odsunęły.

Będę w sobotę w ASO i chciałbym ich zmusić żeby jednak do tych hamulców zajrzeli. Na razie ich jedyną metodą oceny hamulców było spojrzenie na tarcze - nic więcej nie chcieli robić. Ktoś na może pomysł jakis argumentów użyć, żeby zajrzeli chociaż na klocki, prowadnice itd.?

Komentarz

• Grad77
          Ambiente
          • 2015
          • 144
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zgłoś reklamację na piśmie, najlepiej nie z gwarancji tylko z niezgodności towaru z umową. Będą się wtedy musieli oficjalnie do tego ustosunkować, więc jest spora szansa, że bardziej przyłożą się do tematu.

[ Dodano: Czw 26 Mar, 15 20:49 ]
          Niezgodność towaru z umową możesz zgłosić oczywiście tylko tam, gdzie kupiłeś auto. Jeśli jedziesz do innego ASO, to tylko z gwarancji.

Komentarz

• lukrys
            Rider
            • 2013
            • 435

daj najlepiej jakiś wzór niezgodności towaru :P wszyscy piszemy może coś wtedy wywalczymy

Komentarz

• Grad77
              Ambiente
              • 2015
              • 144
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No problem. Ale za skuteczność nie biorę odpowiedzialności
              Ważne!
              Dotyczy to tylko samochodów kupionych do 24.12.2014 włącznie. Od 25.12.2014 obowiązują nowe przepisy i należy się wtedy powoływać na Kodeks Cywilny.
              Z przepisów o niezgodności towaru z umową może skorzystać tylko konsument, czyli nie firma.
              Niezgodność towaru z umową można zgłosić tylko w salonie, który sprzedał auto, w ciągu 2 lat od daty zakupu.
              Z przepisów o niezgodności towaru z umową jest lepiej skorzystać chociażby dlatego, że sprzedawca musi się ustosunkować do żądań w ciągu 14 dni. Jeśli tego nie zrobi oznacza to automatyczne uznanie reklamacji za zasadną. W przypadku gwarancji ten termin zazwyczaj nie jest w ogóle określony i klient może być zwodzony i pozostawać bez odpowiedzi przez długi czas. Oczywiście zgłoszenie niezgodności towaru z umową nie daje żadnej pewności, że roszczenia zostaną uznane, ale próbować warto. Przykład: kiedy zgłosiłem pewną usterkę, która pojawiła się po raz kolejny, jako niezgodność towaru z umową i w zgłoszeniu dodałem, że jeśli nie zostanie skutecznie usunięta poprzez kolejną naprawę, to zażądam wymiany auta na nowe (takie uprawnienia przysługują konsumentowi, przynajmniej teoretycznie, jeśli naprawy okazują się nieskuteczne), to wszyscy stanęli na baczność. Sprężyli się tak, jak nigdy, a w odpowiedzi dostałem tak "naukowe" pismo, że mogę się założyć, że siedziała nad nim przez parę dni kancelaria prawna.

Zgłaszając niezgodność towaru z umową wystarczy napisać coś takiego:

"Na podstawie Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego zgłaszam niezgodność z umową zakupionego w Państwa firmie samochodu, polegającą na ......(tu trzeba w miarę jak najdokładniej opisać usterkę, np. piszczeniu hamulców w czasie jazdy). Żądam niezwłocznego doprowadzenia samochodu do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną naprawę. Jeśli niezgodność nie zostanie skutecznie usunięta w odpowiednim czasie, rozważę zgłoszenie żądania wymiany samochodu na nowy, zgodny z umową, ponieważ takie roszczenia przysługują mi na podstawie Art. 8.1 i 8.4 wspomnianej Ustawy, kiedy naprawy okazują się nieskuteczne.
              Z poważaniem
              podpis"

Komentarz

• c2k4
                Classic
                • 2013
                • 30
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Grad77
                [ Dodano: Czw 26 Mar, 15 20:49 ]
                Niezgodność towaru z umową możesz zgłosić oczywiście tylko tam, gdzie kupiłeś auto. Jeśli jedziesz do innego ASO, to tylko z gwarancji.
                I to jest właśnie mój problem - samochód jest z Krakowa, a jeździ po Wrocławiu. Zostaje mi więc tylko gwarancja.

Do tej pory zgłaszam to przy każdej wizycie w ASO (a było już tego sporo niestety) - jakby doszło do czegoś większego (tarcze, piasta) to będę miał tzw. podkładkę.

Komentarz

• lukrys
                  Rider
                  • 2013
                  • 435

Grad77, Dzięki wielki na pewno z tego skorzystam :diabelski_usmiech

Komentarz

• c2k4
                    Classic
                    • 2013
                    • 30
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Piszczenie zgłosiłem po raz kolejny w ASO - i kolejny raz dostałem na piśmie, że usterki nie stwierdzono. A koło jak piszczało, tak piszczy.

Sprawdzili jedynie czy klocki odbijają - po prostu pokręcili kołami na podnośniku i stwierdzili że jest OK. Ale tyle to i ja wiedziałem - w końcu tarcza tego koła nie grzeje się jakoś bardziej i nie piszczy cały czas. Nie chcieli zdjąć klocków, żeby sprawdzić prowadnice itd. - bo skoro odbijają to wszystko jest OK.

Czy jest coś co sam mogę jeszcze sprawdzić? W tej chwili mam założone letnie opony na felgach alu i trochę lepszy dostęp do klocków/zacisków. Ma sens spróbować sprężonym powietrzem coś tam wydmuchać?

Komentarz

• marcinha2
                      Classic
                      • 2015
                      • 12

Wczoraj zgłosiłem piszczenie w ASO. Podczas jazdy próbnej mistrz warsztatu usłyszał ten dźwięk, ale nie był pewien, czy to w ogóle jest usterka. Nie miał też pomysłu gdzie zacząć szukać źródła, więc przystał na moją sugestię dotyczącą klocków. Przednie hamulce zostały rozebrane, wyczyszczone i sprawdzone. Według opinii ASO wszystko z nim w porządku.

W drodze powrotnej do domu dźwięk znów się pojawił. Wygląda więc na to, że albo ten dźwięk nie ma związku z klockami, albo ASO się myli i z klockami nie jest wszystko w porządku. Chyba bym jednak stawiał na tę pierwszą opcję.

Tak czy inaczej nie będę już intensywnie drążył tego tematu - nie jest on dla mnie wart poświęcania takiej ilości czasu i ponoszenia kosztów podróży (do tego wybranego ASO mam 100 km w jedną stronę, bliższe ASO okazały się niekompetentne). Przy kolejnej wizycie zgłoszę, że dźwięk wciąż istnieje i to raczej tyle. Wątpię, że go wyeliminują. Jeśli sytuacja się pogorszy albo doprowadzi do poważniejszych problemów, będę mógł chociaż udowodnić, że to zgłaszałem.

Swoją drogą jestem ciekaw, czy wszyscy w tym wątku mówimy o tym samym dźwięku. Ciężko mieć taką pewność porównując tylko opisy sytuacji. Najlepiej byłoby wrzucić tu nagranie. Ja kiedyś próbowałem uchwycić ten dźwięk, ale jest bardzo cichy, a wokół jest za dużo dźwięków otoczenia i szumów, żeby telefon to czysto wyłapał. Chyba że komuś uda się to nagrać i jakoś wyodrębnić ścieżki, może wtedy będzie jakiś efekt słyszalny.

Komentarz

• Trancer
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 201

Wnikając w temat ostatnio u siebie usłyszałem piszczenie po lewej stronie, przy prędkości 80-90km/h, ponad ten zakres znika albo już go nie słuchać. Hamulce rozbierałem i czyściłem wcześniej więc hamulce odpadają jako źródło tego pisku, podejrzewam łożysko piasty

Trochę to żałosne, bo auto ma 14kkm i 13 miesięcy.

Aha, żeby usłyszeć ten dźwięk trzeba się maksymalnie wsłuchać i oczywiście poruszać się po naprawdę dobrej nawierzchni...

Komentarz

• Ceed1
                          Rider
                          • 2012
                          • 461

Chyba coś źle zrozumiałem. Rozbierałeś i czyściłeś w rocznym samochodzie na gwarancji hamulce?

Komentarz

• Trancer
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 201

Zboczenie zawodowe - pracuje w serwisie a przy okazji malowania zacisków wypadało je oczyścić, hamulcom na pewno to nie zaszkodzi

Komentarz

• Karel
                              Rider
                              • 2014
                              • 370
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tracer, czy występuje u Ciebie tylko popiskiwanie?
                              Ja ostatnio mam wrażenie, że słyszę szum z prawej strony auta (trochę tak, jakby drzwi nie były wygłuszone lub uszczelka gdzieś nie przylegała. Oczywiście uszczelki przejrzane, są ok.
                              Jak się wychylę głową na środek to mam wrażenie, ze szum znika - wiec to może kwestia asymetrii prawa\lewa strona auta z pozycji kierowcy? Za łożyskiem przemawia zależność dźwięku od obrotów koła. Zmienione opony, bez zmian.

Komentarz

• Trancer
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 201

U mnie występuje tylko piszczenie, szumu nie słyszę chociaż i te piszczenie jest ledwo słyszalne.

Komentarz

• lukrys
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 435

u mnie nadal występuje piszczenie powyzej 100km/h na 5 biegu jak puszczę gaz piszczenie znika...

Komentarz

• Karel
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 370
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie to popiskiwanie występuje losowo, nie ma związku z biegiem. Zgłaszaliście to do ASO?
                                    Natomiast mam wrażenie większego "szumu" z prawej strony auta - zastanawiam się, czy tak jest (łożysko), czy taka akustyka auta. Musiałbym przejechać się jako pasażer, a z tym na razie ciężko

Komentarz

• Trancer
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 201

Jest jeszcze jedno, ostatnio oglądałem furę od spodu i na lewej zwrotnicy widać wyraźne zapocenie od olej/smaru, natomiast prawa strona jest czysta. Daje to trochę do myślenia.

Komentarz

• Karel
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 370
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Masz na myśli, że maglownica jest nieszczelna z lewej strony? Czy prawa pracuje "na sucho"? Jestem zielony, jeśli chodzi o układ kierowniczy :mrgreen:

Komentarz

• sobol1500
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 129

Trancer, tak ma byc podobno. W sensie lepiej ze zapocone niz mialo byc suche. Specjalnie pofatygowalem sie do serwisu z tym i powiedzieli, ze jest ok

Komentarz

• lukrys
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 435

Czy ktoś z Was mógłby nagrać to piszczenie ?

Komentarz

• Karel
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 370
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ktoś coś robił z tym popiskiwaniem?
                                              U mnie pojawia się coraz rzadziej, natomiast mam wrażenie, że z prawego przodu auta (okolice nadkola i drzwi) dochodzi znaczniejszym szum toczenia koła - obstawiam łożysko, no bo co innego może dawać taki efekt na różnych kompletach opon? Obawiam się, że z gwarancji tego nie pociągnę, a jestem ciekawy, czy od razu temat popiskiwania też będę miał z głowy

Komentarz

• dj1978
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 181
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Karel
                                                Ktoś coś robił z tym popiskiwaniem?
                                                U mnie pojawia się coraz rzadziej, natomiast mam wrażenie, że z prawego przodu auta (okolice nadkola i drzwi) dochodzi znaczniejszym szum toczenia koła - obstawiam łożysko, no bo co innego może dawać taki efekt na różnych kompletach opon? Obawiam się, że z gwarancji tego nie pociągnę, a jestem ciekawy, czy od razu temat popiskiwania też będę miał z głowy
                                                Jeżeli będziesz miał łożysko do wymiany, to nie powinno być problemu. U mnie w poprzedniej O2 przy przebiegu 100 tys km wymienili bez problemu (miałem jeszcze ważną gwar.)

Komentarz

• Karel
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 370
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Byłem z tym szumem w ASO, ale oni przy podniesionym aucie i kręceniu kołem bez obciążenia nic nie słyszą. Ten szum jest naprawdę niezbyt wielki, zastanawiam się jeszcze, czy koło nie straciło geometrii, ale wtedy raczej by mnie ściągało lub cichło przy pewnej pozycji skręconego koła. Z drugiej strony łożysko przy przebiegu 20kkm to byłaby kpina.

Komentarz

• Kapitan Snuja
                                                    Ambiente
                                                    • 2015
                                                    • 189

Proponuję trzy rozwiązania, a nawet cztery:

- wsadzić kogoś z takim samym autem i czy słyszy
                                                    - zmienic felgi i opony (np na zimówki) i pojeździć z 2-3 dni
                                                    - przełożyć koła tył na przód

Jak to nie pomoże a osoba z innego auta nie słyszy to zostaje jedno - brać głośniej radio. A na poważnie, jeśli Ci to przeszkadza a nie jest to usterka auta, to wyciszyć nadkola wykładziną (tak jak Mercedes to robi).
                                                    Biały działkowóz

Komentarz

Pracuję...