Silnik 1.8 tsi 180 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neoXs
    Rider
    • 2010
    • 555

Zamieszczone przez MichalSZN
    Łańcuch jest tylko w silnikach 1.2TSI i 1.4TSI.
    Posiadam 1.2 TSI 85km i mam pasek "Stare" TSI jest w Fabiach, Roomsterze, a także chyba w Rapidzie, O3 ma już przemodelowane silniczki teoretycznie bez wcześniejszych wad.

Komentarz

• MichalSZN
      Drive
      • 2013
      • 40

No to będę testował razem z wami napewno będę śledził forum

[ Dodano: Wto 30 Lip, 13 10:08 ]
      Zastanawia mnie jeszcze spalenie. W skodzie powiedzieli, że po "ułożeniu" powinna zejść do 10l/100km w mieście - ciekawe jak to w praktyce wyjdzie

Ponoć O3 jest leżjsza od O2 (osobiście róznicy nie znam).
      Ma się to przełożyć na spalanie i osiągi.

Komentarz

• BiDi01
        Rider
        • 2013
        • 460

Zastanawia mnie jeszcze spalenie. W skodzie powiedzieli, że po "ułożeniu" powinna zejść do 10l/100km w mieście - ciekawe jak to w praktyce wyjdzie
        uda się na pewno osiągnąć spalanie na poziomie 10l, ale raczej przy spokojnej jeździe. To już wiadomo, że jak się nie ciśnie tych silnikow to są oszczędne, ale przy depnięciu od razu skacze spalanie.
        O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
        Błękit RACE
        Beżowa Alcantara
        Columbus
        Webasto

Komentarz

• michalpl7
          Classic
          • 2013
          • 17

Witam kolegów
          Oczekuje właśnie na moją O3 1.8 TSI
          Tak czytam troszkę o tych silnikach 1.8TSI (180KM) z manualem i nic nie wyczytałem
          Spotkałem się wieloma opiniami o silnikach TSI. I zaczynam się martwić czy napewno jest to dobry wybór. Silniki TDI mnie nie interesują a innych niż TSI nie ma

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale część z Was pisze, że jest łańcuch, natomiast w skodzie sprzedawca zapewnił mnie , że jest pasek (ma wytrzymać 300tkm). Łańcuch jest tylko w silnikach 1.2TSI i 1.4TSI.

Czy ktoś zna podstawowe wady owych silników, oczywiście pomijam kwestie rozrządu.
          1.8 i 2.0 łańcuch, z kolei 1.4 już ( pewnie po tych cyrkach ) pasek. Trochę mnie to martwi, bo chciałbym kupić 2.0 RS. Dzisiaj jeździłem testowo tym 1.4 i jestem pod dużym wrażeniem samego auta cichutko ( na postoju start/stop ), ładnie się zbiera ( wydaje mi się, że lepiej niż mój 2.0 TDI 143 km ), ładnie działało wspomaganie, fajne auto.
          Co do wad to podejrzewam, że istnieje ryzyko awarii rozrządu, nagar i picie oleju ( ale to jest zgodne z instrukcją ).

Komentarz

• MichalSZN
            Drive
            • 2013
            • 40

Jaki łańcuch w 1.8TSI?? Napewno pasek potwierdzenie od przedstawiciela Skody.

Komentarz

• BiDi01
              Rider
              • 2013
              • 460

Zamieszczone przez michalpl7
              1.8 i 2.0 łańcuch, z kolei 1.4 już ( pewnie po tych cyrkach ) pasek.
              po pierwsze nie ma silnika 2,0 TSI.
              1,8 TSI ma pasek na pewno.
              kombinacje byly z 1,4 TSI bo kombinowali między paskiem i łańcuchem ale z tego co wiem to ma być tez już pasek. 1,2 ma na łańcuchu być.
              Błękit RACE
              Beżowa Alcantara
              Columbus
              Webasto

Komentarz

• MichalSZN
                Drive
                • 2013
                • 40

Zamieszczone przez michalpl7

Kolego jest 2.0TSI i jest w wersji RS :spoko:

Komentarz

• polrob
                  Rider
                  • 2013
                  • 535
                  • Superb III (3V3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez BiDi01
                  1,8 TSI ma pasek na pewno.
                  kombinacje byly z 1,4 TSI bo kombinowali między paskiem i łańcuchem ale z tego co wiem to ma być tez już pasek. 1,2 ma na łańcuchu być.
                  Jakieś zamieszanie wprowadzacie. 1.2 i 1.4 w O3 są całkowicie nowymi konstrukcjami i są na pasku, natomiast 1.8TSI jest na łańcuchu i jest to zmodyfikowana jednostka z O2
                  jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• MichalSZN
                    Drive
                    • 2013
                    • 40

polrob również wprowadziłeś zamieszanie.

INFO DO WSZYSTKICH:
                    Jeśli chodzi o O3 to silniki 1.2TSI, 1.4TSI, 1.8TSI, 2.0TSI (RS) są na PASKACH.

Info potwierdzone w salonie Skody (byłem po godzinie 12:00 dograc parę rzeczy). Koledzy troszkę profeski bo przedstawiciel Skody uśmiał się z tych wszystkich wpisów o paskach czy łańcuchach. Powiedział, że sam śledzi forum i czasami są pisane rzeczy naprawde wyssane z palca.

Komentarz

• Prekompilator
                      Rider
                      • 2013
                      • 420

Powiedział, że sam śledzi forum i czasami są pisane rzeczy naprawde wyssane z palca.
                      Mi się zdarzyło zapytać o tę samą kwestię centralę Skody i serwis - odpowiedzi były różne. Ciężko więc stwierdzić, co jest tak naprawdę wyssane z palca a co nie.

Komentarz

• MichalSZN
                        Drive
                        • 2013
                        • 40

Zamieszczone przez Prekompilator
                        Ciężko więc stwierdzić, co jest tak naprawdę wyssane z palca a co nie.
                        W kwestii wyssania pewnych rzeczy z palca, to chodzi o kwestie nie związane z łańcuchem.

Komentarz

• michalpl7
                          Classic
                          • 2013
                          • 17

INFO DO WSZYSTKICH:

Info potwierdzone w salonie Skody (byłem po godzinie 12:00 dograc parę rzeczy). Koledzy troszkę profeski bo przedstawiciel Skody uśmiał się z tych wszystkich wpisów o paskach czy łańcuchach. Powiedział, że sam śledzi forum i czasami są pisane rzeczy naprawde wyssane z palca.
                          Tak? Mnie ten 2.0 (RS) akurat bardzo interesuje, bo takie auto chciałbym kupić. Patrz (odpowiedź na zapytanie ze strony producenta ):

--------------------------------------
                          Szanowny Panie

W Octavii RS 2.0 TSI występuje łańcuch rozrządu.

Z wyrazami szacunku,
                          Zespół ©koda INFO
                          --------------------------------------

Dodatkowo miałem informację z 2 ASO ( Poznań i Warszawa ), że 1.4 pasek a 1.8 i 2.0 łańcuch.

Komentarz

• BiDi01
                            Rider
                            • 2013
                            • 460

cholera sami nie wiedzą jak jest:P ale wiocha... trzeba rozbierać samochód i samemu osobiście sprawdzić ;P
                            Błękit RACE
                            Beżowa Alcantara
                            Columbus
                            Webasto

Komentarz

• Prekompilator
                              Rider
                              • 2013
                              • 420

Zamieszczone przez Prekompilator
                              Ciężko więc stwierdzić, co jest tak naprawdę wyssane z palca a co nie.
                              W kwestii wyssania pewnych rzeczy z palca, to chodzi o kwestie nie związane z łańcuchem.
                              Jak widać z kolejnych postów, zdania nt. łańcucha wśród salonów i centrali też są podzielone.

Komentarz

• michalpl7
                                Classic
                                • 2013
                                • 17

Zamieszczone przez BiDi01
                                cholera sami nie wiedzą jak jest:P ale wiocha... trzeba rozbierać samochód i samemu osobiście sprawdzić ;P
                                Zgodzę się z Tobą, że w kilku miejscach ( także aso ) miałem sprzeczne informacje, ale raczej jest tak jak napisałem 1.8 i 2.0 na łańcuchu ( "poprawionym" ciekawe na ile ? ). Jak kupię to się przekonam hehe.

Komentarz

• polrob
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 535
                                  • Superb III (3V3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

INFO DO WSZYSTKICH:

No to kolego wydaje mi się, że ten sprzedawca przespał szkolenie bo właśnie sprawdzałem w danych technicznych O3 i silniki 1.8 i 2.0 TSI są na łańcuchu, pozostałe na pasku
                                  jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• krzy111
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 122

A gdzie są te dane techniczne o3, w których sprawdzałeś ?
                                    o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• rowerek
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 449

INFO DO WSZYSTKICH:

W takim razie ten przedstawiciel Skody powinien pośmiać się do lustra bo wychodzi na to, że jest mądrzejszy od ETKI... (ETKA - taka baza danych z częściami do wszystkich marek i modeli VAG-a jakie były/są produkowane). Niech sobie w nią wejdzie i zobaczy, że 1.8 tsi (CJSA) jak i 2.0 tsi (CHHB) mają łańcuch rozrządu.
                                      Tylko silniki z nowej rodziny EA211 (wspomniane 1.2 tsi, 1.4 tsi) mają pasek rozrządu.

Komentarz

• polrob
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 535
                                        • Superb III (3V3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez krzy111
                                        A gdzie są te dane techniczne o3, w których sprawdzałeś ?
                                        Tak jak kolega napisał w ETCE - tak ta baza chyba się nazywa

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Czyli wychodzi na to że w ersie są stare silniki na łańcuchu czy stare ale w nowym opakowaniu i w jakimś stopniu poprawione?
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Maja nowy kod, wiec czyms musza sie roznic.

No i to wg. mnie sa inne silniki niz do tej pory, bo maja miec po 4 wtryski w glowicy i 4 w kolektorze, czy plastikowa miska olejowa :lol:

Widac tam, gdzies w linku ktory juz sie przewijal x razy o lancuchowym napedzie rozrzadu.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• ryjeks
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 488
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

INFO DO WSZYSTKICH:

Przekaż mu, żeby nie był taki do przodu, bo oni sami nie wiedzą co mają.
                                              A ogólny poziom wiedzy dealerów jest żenujący, jeśli chcemy tylko coś mniej typowego niż Octavia 1.6 czy Fabia 1.2 HTP :wink:

Edit:

O widzę, że już inni sprostowali temat odpowiednio

Komentarz

• ptaku84
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 93

ETKA mowi ze 2.0TSI w RSie jest na lancuchu !!!

Komentarz

• xplo
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 221

A, że pozwolę sobie spytać lepiej aby był na łańcuchu czy pasku ?

Komentarz

• ptaku84
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 93

Pasek byl w 2.0 TFSI golf V GTI i zapewne O2 RS przed liftem i byly to lepsze rozwiazania moim zdaniem. Po tym jak wprowadzono do tychy silnikow lancuch to niektorzy mieli problemy z napinaczami rozrzadu. Naszczescie zostalo to poprawione i niby teraz wszystko powinno byc ok ale wedlog mnie lepiej miec pasek i wymienic go razn a 90 tys niz pseudo dozywotni lancuch

Komentarz

Pracuję...