1.4 czy 1.8 DSG ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcyss_23
    Classic
    • 2015
    • 1

1.4 czy 1.8 DSG ??

Zamieszczone przez ojciec_
    Sebastian_M26, jeśli to nie problem możesz mi powiedzieć czym różniąbardzo dużo siebie 8100 X-max 0W40, 8100 X-lite 0W-30 i 8100 X-CLEAN 5W-40 pomijając oczywiście pomijając oczywiście klasy lepkości.
    No i dla czego najlepszy będzie lite później max a na końcu clean
    X-lite ma rewelacyjnie niskie zużycie silnika w testach użytkowników, znakomite parametry, bardzo dużo składników ochronnych, ale jest nie ekologiczny.
  • RaffyXXX
    Classic
    • 2013
    • 10

1.4 czy 1.8 DSG ??

Zastanawiam się nad 1.4 140 a 1.8 180. Ale nigdzie nie mogę znaleźć danych dot. elastyczności itd.

jedyne co to 0-100 8,5 i 7,4 przy DSG i kombi. next week mam poganiać trochę 1.4 Co prawda jeździłem już trochę ale myślę nad 1,8. Czy ktoś realnie pogonił oba silniki? jaka różnica w spalaniu przy ciężkim (mocno ciężkim) bucie.

różnica tylko 6000 pln... a litr w tą czy tamtą nie robi różnicy.

Poradźcie proszę

PS. auto w profilu żony ;p

Komentarz

• ketivv
      L&K
      • 2011
      • 1155

Zamieszczone przez RaffyXXX
      różnica tylko 6000 pln... a litr w tą czy tamtą nie robi różnicy
      przy takim założeniu to już po dylemacie ;-) 1.8

Komentarz

• RaffyXXX
        Classic
        • 2013
        • 10

Zamieszczone przez ketivv

przy takim założeniu to już po dylemacie ;-) 1.8

...ale... 2.0 TSFI 200KM w pasku CC 9,5/100 a przy butowaniu na highwayu 11,5 moje 3.0 Tdi 9.5 (a średnio 8,4)... no i żeby się nie okazało, że zamienił stryjek...

dlatego pytam o realne osiągi. ... i elastyczność... bo 1,8 DSG 7 a 1,4 niewiadomo ale raczej 6....

[..] a właśnie doczytałem, że 1.4 DSG też 7 biegowa. No i teraz nic już nie wiem

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Zastanawiam się nad 1.4 140 a 1.8 180.
          ...ale... 2.0 TSFI 200KM w pasku CC 9,5/100 a przy butowaniu na highwayu 11,5 moje 3.0 Tdi 9.5 (a średnio 8,4)... no i żeby się nie okazało, że zamienił stryjek...
          z wątku zrozumiałem, że chodzi o dylemat między 1.4 a 1.8 w obrębie OIII
          jeśli chcesz zamienić Passata CC 2.0 TSI lub Audi A6 3.0 TDI i porównać je do OIII 1.8 TSI to powiem tak to 2 różne światy

OIII 1.8 TSI a A6 3.0 TDI to w ruchu autostradowym będą całkowicie inne samochody

Komentarz

• Puchacz
            Moderator
            S_OCP Member
            • 2004
            • 1192
            • Superb III (3V3)

RaffyXXX, zarówno 1.4 TSI jak i 1.8 TSI mają 7 biegowe DSG.

Widzę, że pomykasz raczej mocniejszymi autami. Przy takich doświadczeniach to jednak lepszy dla Ciebie powinien być 1.8 TSI. 1.4 TSI juz całkiem fajnie jedzie i nawet przeciętny Kowalski nazwałby go dynamicznym. Ale do jazdy autostradowej, jeśli zależy Ci na dynamice przy wyższych prędkościach to jednak te 40 dodatkowych koni się przyda.
            Poza tym, jak będzie mało to zawsze pewnie jeszcze parę dodatkowych może wskoczyć po chiptuningu.

Poza tym to jest zawsze tak, jak jeździsz spokojnie to mniejszy silnik będzie znacznie oszczędniejszy. Ale jeśli jeździsz dynamicznie i do tego często drogami szybkiego ruchu to ten mały silnik wcale nie będzie palił wiele mniej niż większy.

Dodatkowy aspekt, to jeszcze różne zawieszenia z tyłu, czyli wielowachacz w 1.8 TSI, a belka skrętna w 1.4 TSI.
            Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• RaffyXXX
              Classic
              • 2013
              • 10

z wątku zrozumiałem, że chodzi o dylemat między 1.4 a 1.8 w obrębie OIII
              jeśli chcesz zamienić Passata CC 2.0 TSI lub Audi A6 3.0 TDI i porównać je do OIII 1.8 TSI to powiem tak to 2 różne światy

OIII 1.8 TSI a A6 3.0 TDI to w ruchu autostradowym będą całkowicie inne samochody

To to wiem 6 jest niesamowicie wyciszone i precyzyje, ale...

Do OIII mam tylko jeden minus - za mocne wspomaganie. Co prawda jechałem raz i przy 160 każdy nawet najmniejszy ruch kier. Powodował natychmiastową zmianę toru jazdy. W OOOO jest spokojniej, płynniej. Ale może to kwestia przyzwyczajenia. Co do autostrad to OII 2,0 tdi dsg przelatałem ok 30 000 w 6 m- cy - jedyny zarzut - głośno powyżej 160. Złego słowa o aucie nie powiem 60 tys w rok. Teraz odkupił ją ode mnie tato i bardzo sobie chwali.

Auta inne ale samo ubezpieczenie 6 to 8% ceny nowej O. Poza tym nic w audi kosztuje tysiąc a cokolwiek dwa.

Przegląd jak tylko serwis 2500 jak cokolwiek plus to 5000 trzy serwisy w roku i ubezpieczenie mogą zniechęcić....

Komentarz

• ketivv
                L&K
                • 2011
                • 1155

60 k km rocznie to raczej nie w mieście robisz więc tylko 1.8

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z tego co napisałeś jedynym słusznym wyborem będzie 1.8tsi...niemniej jednak przy takich przelotach nie lepiej jednak diesla?ZA nie długo pojawi się vrs mocy będzie więcej niż w poprzednim o2vrs myślę że 177KM ale gdzieś czytałem że nawet 184(nie jestem pewien). Przy prędkościach autostradowych tdi vs tsi wypadnie lepiej a że często poganiasz bany to może być jakiś argument:-) ps. Powracając do pytania 1.4 czy 1.8 to w Twoim przypadku raczej 1.8pozdr :-)
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Bogol
                    Drive
                    • 2010
                    • 99

Zamawiawiasz dodatek: wybor profilu jazdy, i możesz sobie wspomaganie zrobic bardziej sztywne.
                    Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
                    Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
                    Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• RaffyXXX
                      Classic
                      • 2013
                      • 10

Zamieszczone przez Bogol
                      Zamawiawiasz dodatek: wybor profilu jazdy, i możesz sobie wspomaganie zrobic bardziej sztywne.

....no nie do końca mnie zrozumiałeś w OIII JEST ZA MOCNE ale jesli jest taka opcja popytam next week bede miał na testy

Co do czasu i diesla... Nie śpieszy się ... Ale O3fl rs nie za bardzo ucieka 1,4

nawet jak bedzie 180 ... To i tak bedzie 6 zamiast 7 w dsg ...litr mniej i wolniej....

Komentarz

• lukaszc2
                        Rider
                        • 2013
                        • 376

Do OIII mam tylko jeden minus - za mocne wspomaganie.
                        Całkiem możliwe, że jest za mocne ale chciałem spytać czy testowałeś na zimowych czy na letnich oponach? Dlaczego pytam ponieważ w poprzednim samochodzie miałem opony zimowe w indeksie T (do 190km/h) i też mi się wydawało, że jest za mocne wspomaganie na autostradzie a jak tylko zmieniałem na letnie na indeks prędkości V (do 240km) od razu usztywniało się zawieszenie i kierownica ciężej chodziła (ten sam rozmiar opony tylko różne indeksy). Może tu jest przyczyna w ilości opasań opony ..?
                        Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Złego słowa o aucie nie powiem 60 tys w rok.
                          różnica tylko 6000 pln... a litr w tą czy tamtą nie robi różnicy.
                          przy takiej charakterystyce to patrzyłbym przede wszystkim na 4x4, później DSG. Dla mnie bezpieczeństwo jest ważniejsze - a przy dużej ilości tras, aż tak często nie wachluje się drążkiem . Co do 1.4 i 1.8 to aż dziwię się wątpliwościom - jedyne co mogłoby mnie przekonać do 1.4 to cena zakupu, ale jeśli "tylko 6kzł" to w czym problem ;-) . Co najwyżej można mieć dylematy czy nie diesel, a przy takich przebiegach poważnie rozważyłbym S2 lub S2FL, Cenowo wyjdzie niewiele więcej, a znacznie bliżej mu do A6 niż O3 pod względem komfortu.

Komentarz

• RaffyXXX
                            Classic
                            • 2013
                            • 10

Zamieszczone przez rezon
                            .....a przy takich przebiegach poważnie rozważyłbym S2 lub S2FL, Cenowo wyjdzie niewiele więcej, a znacznie bliżej mu do A6 niż O3 pod względem komfortu.

co to S2 S2FL ? superb ? jeśli tak, to nie... mam wrażenie, że jest za ...długi przód wyprzedza a tył jeszcze na rondzie... na autostradzie tak ale przy szybszej jeździe po winklach się nie sprawdza. OII się fajnie wkręcała w zakręty mimo iż DSG oraz 2.0 tdi znacznie ale to znacznie dociążyły przód.... co najmniej kilkanaście razy jechaliśmy razem superb 177 i Octavia 140 trasę. Lubin (dolnośląskie) - Kielce - 450 km. z tego 300 po highwayu a 150 Zawiercie, Jędrzejów,, czasami Olkusz (enduro) i poza tym że w S było ciszej i spalała 1l mniej .... szału nie było a auta dzieli 7 lat.....

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

S2 trzyma się drogi lepiej niż O2. Mam porównanie - przejechałem kilkadziesiąt kkm O2, wcześniej O1, O1FL. Różnica dotyczy nie tylko hałasu - ale również tłumienia nierówności i wygody pasażerów - zwłaszcza z tyłu .
                              Jeżeli O2 było z początku produkcji, a S2 z ostatnich lat - to aż tak wiele je nie różni konstrukcyjnie.
                              Długości S2 się nie czuje na rondach co najwyżej przy parkowaniu

Komentarz

• kurczak1985
                                Rider
                                • 2009
                                • 300

RaffyXXX, czym teraz konkretnie jezdzisz?
                                Z czego chcesz sie przesiasc do O3?

Komentarz

• RaffyXXX
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 10

A6 3.0 tdi quattro 2008

Komentarz

• ketivv
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1155

to jeśli szukasz auta na trasę to nic bym nie zmieniał ;-)

Komentarz

• kurczak1985
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 300

A6 3.0 tdi quattro 2008
                                      To moze mocno bolec taka przesiadka na dluzsza mete... To Ci bedzie za glosno, to silnik za slaby, to sie gorzej bedzie prowadzic, to cos stuknie.... Pytanie czy eksploatacja i ubezpieczenie tak Cie zmeczylo, ze przebolejesz duuuuuzo gorsze auto ale tansze w utrzymaniu

Komentarz

• RaffyXXX
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 10

...nie raczej, chęć zmian. Auta zmieniam średnio co rok.... A OIII mi się podoba... Szklany dach, faJne mmi ... Cena podobna w razie jak będzie bolało to wrócę do OOOO... Poczekam na jazdę dłuższą ( na 99% w tym tygodniu) i dam znak

Komentarz

• ketivv
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1155

Szklany dach, faJne mmi
                                          powodzenia z dachem panoramicznym w Skodzie, od nowości u mnie trzeszczy i skrzypi a ASO olało sprawę w całości

Cena podobna w razie jak będzie bolało to wrócę do OOOO
                                          cena podobna ?

ogólnie jakość wnętrza w Skodzie to całkowita porażka - trzaski, skrzypienia to tego bardzo słabe wyciszenie wnętrza

Komentarz

• kurczak1985
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 300

...nie raczej, chęć zmian. Auta zmieniam średnio co rok.... A OIII mi się podoba... Szklany dach, faJne mmi ... Cena podobna w razie jak będzie bolało to wrócę do OOOO... Poczekam na jazdę dłuższą ( na 99% w tym tygodniu) i dam znak
                                            Koniecznie daj znac jak Ci sie O3 podoba w stasunku do A6
                                            Moze po jezdzie probnej wyleczysz sie z tego auta co by pieniedzy niepotrzebnie nie wydawac

Komentarz

• RaffyXXX
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 10

Szklany dach, faJne mmi
                                              powodzenia z dachem panoramicznym w Skodzie, od nowości u mnie trzeszczy i skrzypi a ASO olało sprawę w całości

Cena podobna w razie jak będzie bolało to wrócę do OOOO
                                              cena podobna ?

ogólnie jakość wnętrza w Skodzie to całkowita porażka - trzaski, skrzypienia to tego bardzo słabe wyciszenie wnętrza

Cena podobna : nowa O - 3/4 letnie OOOO

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

a ja mam ciszę - jedynie zimą poskrzypiwał sobie na nierównościach
                                                chyba w Yeti, a i Yeti na tle Outlandera to komfort i cisza
                                                Na pewno nie można porównać do A6, ale S2 jest całkiem przyzwoicie wykonany

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

Zamieszczone przez rezon
                                                  jedynie zimą poskrzypiwał sobie na nierównościach
                                                  może jeździsz tylko po równych drogach ;-)

Komentarz

Pracuję...