1.4 TSI 140 KM i automat 7 biegowy DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xcn12
    Classic
    • 2014
    • 17

Zamieszczone przez kowal 2002
    xcn12, a ile jest dopłaty do tych łopatek?
    Do dobre pytanie jest
    W cenniku jest 3-ramienna kierownica dla skrzyni DSG (radio + telefon) dla Ambition 600zł, dla Elegance 500zł ale nie mam pewności czy to jest to.

A powiedzcie mi czy jest sens brać HillAssist do DSG?
    Nie wiem jak to jest z automatem jak się rusza pod górę. Jak puszczę hamulec (na "D") to zacznie się toczyć do tyłu jak zwykła skrzynia, czy od razu ruszy? Bo jak jechałem na próbnej to wydawało mi się, że puszczenie hamulca (nożnego) powoduje ruszenie auta.

A jak jest z manualnym ręcznym? Co się stanie jak nie puszczę ręcznego i zacznę ruszać? Zdławi się czy będzie ciągnął do bólu? A w ogóle jest manualny ręczny z DSG?

Dzięki za dotychczasowe informacje i czekam niecierpliwie na kilka słów.

Paweł

Komentarz

• rol-on
      Classic
      • 2013
      • 28

Jeśli chodzi o "HillHolder" to jest już w standardzie z DSG, więc go nie domawiasz.
      Manualny ręczny też jest z DSG - żadnych elektro guzików
      Automat świetnie rusza pod górę sam, nie zadławi silnika - ja nie używałem ręcznego - ale to wrażenia z (tylko) 10 min jazdy próbnej seatem z 7-biegowym automatem i muszę przyznać, że te 10 minut jazdy zadecydowało, że odkładam zakup auta ze względu na DSG - chciałbym ją mieć i kropka ! Zupełnie inna jazda - chociaż do tego momentu byłem zwolennikiem skrzyń manualnych (a w dodatku skoda ma fajne ręczne skrzynie, biegi wchodzą płynnie i elegancko, bo to VAG przecież)
      ps. oczywiście celuje w octavie, leon był przy okazji:P

Komentarz

• xcn12
        Classic
        • 2014
        • 17

Dzięki.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez rol-on
          Automat świetnie rusza pod górę sam, nie zadławi silnika - ja nie używałem ręcznego - ale to wrażenia z (tylko) 10 min jazdy próbnej seatem z 7-biegowym automatem
          Pod gorke, to ruszal sam tradycyjny automat, albo od biedy DSG6. DSG7 po to ma HHC, zeby sie z gorki nie stoczylo, ale jak tylko przestaje dzialac, to auto samo nie ruszy w tym momencie, tylko najpierw stoczy sie w dol :twisted: 10minut to za krotko, zeby odkryc rozne niuanse.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Prekompilator
            Rider
            • 2013
            • 420

Zamieszczone przez Maicroft
            Zamieszczone przez rol-on
            Automat świetnie rusza pod górę sam, nie zadławi silnika - ja nie używałem ręcznego - ale to wrażenia z (tylko) 10 min jazdy próbnej seatem z 7-biegowym automatem
            Pod gorke, to ruszal sam tradycyjny automat, albo od biedy DSG6. DSG7 po to ma HHC, zeby sie z gorki nie stoczylo, ale jak tylko przestaje dzialac, to auto samo nie ruszy w tym momencie, tylko najpierw stoczy sie w dol :twisted: 10minut to za krotko, zeby odkryc rozne niuanse.
            To fakt, minimalnie się stacza do tyłu, ale nie przeszkadza to w żaden sposób. W każdym razie - nie trzeba myśleć że się rusza pod górę, automat bardzo dobrze daje sobie z tym radę.

Komentarz

• witachu
              L&K
              • 2011
              • 1319

ale to staczanie się w dół nie wynika też z tego ze 7DSG stojąc nie ma zapiętego biegu jak np 6DSG. wiec moze własnie ten moment miedzy zapięciem biegu a wyłączonym HH i stad zjawisko chwilowego uciekania w tył
              OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
              (znajdź również na fb)

Komentarz

• Prekompilator
                Rider
                • 2013
                • 420

witachu,
                Dokładnie z tego to wynika.
                Osobiście spodziewałem się, że jednak staczania nie będzie wcale, ale i tak jest nieźle.

Komentarz

• witachu
                  L&K
                  • 2011
                  • 1319

Prekompilator, jakby nie było ta chwila zapięcia biegu nie trwa tak dlugo

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Prekompilator
                    Rider
                    • 2013
                    • 420

witachu,
                    Toż przyznaję, że nie trwa i w ogóle to nie przeszkadza w ruszaniu pod górkę.
                    Jednak mogliby HHC tak usprawnić, że hamulec puszcza po zapięciu biegu, a nie po wciśnięciu gazu.

Ostatnio na ciasnym parkingu musiałem podjechać tyłem na styk do innego pojazdu, po czym ruszyć do przodu. Była delikatna górka - na tyle delikatna że HHC się nie aktywował. Ale ponieważ nie chciałem dotykać innego pojazdu, zaciągnąłem ręczny, puściłem hamulec i po niecałej sekundzie zwolniłem ręczny, dzięki czemu ruszyłem bez staczania się.
                    Zrobiłem więc to, co automat też powinien umieć.

Komentarz

• karolusw22
                      Classic
                      • 2012
                      • 9

Witam Panowie. Zastanawiam się nad zmianą mojej O2 na O3, i tutaj pytanie, jak to jest ze spalaniem w wersji 1.4 TSI, manual i DSG, niech ktoś napisze jak to jest realnie. Dla przykładu, w moim 2.0 TDI w katalogach podają spalanie około 5 litrów ( trasa) gdy mi pali 4.3, a przy spokojnej jeździe nawet mneij, może w to nie uwierzycie ale tak jest i już. Dlatego pytam jak to wygląda w porównaniu do katalogów? Nie myślę o kupnie diesla, bo przy moich przebiegach- 15kkm chyba nie ma sensu płacić 13 tys zł więcej za diesla 2.0....

Komentarz

• witachu
                        L&K
                        • 2011
                        • 1319

Zamieszczone przez karolusw22
                        5 litrów ( trasa) gdy mi pali 4.3,
                        jak to robisz?
                        Dlatego pytam jak to wygląda w porównaniu do katalogów?
                        marketing, papier przyjmie wszystko poza tym spalanie zalezy jak kto jeździ oraz kto i jak rozumie szybką/wolną jazdę oraz w jakich warunkach się jeździ. jest o tym juz kilka wątków

(znajdź również na fb)

Komentarz

• karolusw22
                          Classic
                          • 2012
                          • 9

Widzę, że mamy te same "nieszczęsne" silniki BKD, jak to robię? przede wszystkim taka jazda by silnik pracował swobodnie, zwykle jazda w przedziale 2-3,2 tys obrotów, w sumie nie wiem, jakoś tak wychodzi
                          A pytam o benzynę, bo niższe koszty obsługi, no i na te przebiegi wiele osób radzi zakup benzyny...

Komentarz

• witachu
                            L&K
                            • 2011
                            • 1319

"nieszczęsne" silniki BKD,
                            a z czym one takie nieszczęsne?karolusw22, jeździsz po miescie czy po trasach?
                            A pytam o benzynę, bo niższe koszty obsługi, no i na te przebiegi wiele osób radzi zakup benzyny...
                            ze benzyna przy takich przebiegach to zgoda

(znajdź również na fb)

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

około 5 litrów ( trasa) gdy mi pali 4.3, a przy spokojnej jeździe nawet mneij,
                              żart jakiś to chyba... , z jaką prędkością to spalanie :?: ewentualnie z jakiej górki było mierzone to spalanie,,
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mac_aaron
                                Elegance
                                • 2012
                                • 984
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

leszekmw, z górki jak jedzie to wskazówka paliwa przesuwa się w prawo

Komentarz

• karolusw22
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 9

leszekmw, mac_aaron ja nie będę Was przekonywał, bo nie mam po co, wiem jak jest i już, zresztą widzę że forum zamiast do dzielenia się informacjami służy bardziej do hejtowania, no więc przykro mi z tego powodu. :|
                                  Zwykle robię trasę, jeżdżę z Olsztyna do Prabut, jakieś 100 km, no i po Olsztynie sporo jeżdżę, w mieście na poziomie 5,5-6 litrów.
                                  Zakładam, że nie potraficie zejść ze spalaniem, bo jak większość naszego narodu diesle "dusicie" (choć jeśłi się mylę to przepraszam), bo i tak jeździłem, no i wtedy jest dokładnie tak jak piszecie, że "moje spalanie" jest nie do osiągnięcia.... 8)
                                  Co do prędkości, to zwykle 120-130, choć przed fotoradarami zwalniam... zależy jak mi się uda, bo trasa którą pokonuję jest kręta i wyprzedzić tam to święto, raz za ciężarówką jechałem cała trasę, jakieś 80km/h to zszedłem na 3.8, ale po co ja to mówię...

Poza tym dyskusja miała tyczyć się spalania w 1.4 TSI...

Jak to mówią " haters gonna hate..." pozdrawiam

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Co do prędkości, to zwykle 120-130,
                                    czyli twierdzisz że przy takich prędkościach masz spalanie 4.3 :?:
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• karolusw22
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 9

Tak. Tak uwazam a nawet wiem i jestem pewny. Przy wyjezdzie na narty do Zakopanego dopiero na powrocie w polowie drogi tankowalem, i to nie raz tak bylo. Szczerze mowiac to dziwi mnie dlaczego az tyle Wam pala te same silniki... Jak u Was z przebiegiem?

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Z komputera czy z tankowania.

No bo ja widze, ze jak kupisz 1.4TSI to koledzy tu wpadna w depresje bo zejdzie do 3l w TSI, a im wychodzi zaledwie 4l :diabelski_usmiech

Widzisz Kolego nie jeden tu ma 2.0TDI BKD i smiac mu sie chce jak slyszy o 4l przy 130 :lol:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• karolusw22
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 9

Maicroft, nic na to nie poradze. niech Wasze BKD pala ile chca.... nie pisalbym o tym gdybym nie sprawdzil ... czyz nie?

Komentarz

• Festexx
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 286

Zamieszczone przez leszekmw
                                            Co do prędkości, to zwykle 120-130,
                                            czyli twierdzisz że przy takich prędkościach masz spalanie 4.3 :?:
                                            Beka 2.0 silnik i spalanie mniejsze od 1.6 TDI
                                            Może to 120-130 to wynika z popsutego prędkościomierza ? albo jedziesz za kimś na holu
                                            Jakoś passata 2.0 TDI ujeżdzałem i tam wynik 6,5 litra to tak średnio no ale 4.3 sprawdź czy ktoś Ci napędu hybrydowego nie dołożył
                                            Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• karolusw22
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 9

porownajmy jeszcze wage paska i octavii? chyba troche sie rozni... mowie o trasie... dlatego spalanie 1.4 troche mnie przeraza, a jak u Ciebie Festexx?

Komentarz

• mac_aaron
                                                Elegance
                                                • 2012
                                                • 984
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Jak tak mało pali to nie zmieniaj auta, z oszczędności na paliwie kupisz za parę lat S-klasse.

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może jakiś dobry duszek dolewa na boku między tankowaniami
                                                  Ja to bym chciał mieć w 1.4TSI średnią spalania jednocyfrową. Inna sprawa, że nie ekonomiczna jazda jest mi obca...
                                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Ralfik
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 225
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Spalanie na poziomie 6 litrów w silniku 1.4 to żaden problem do osiągnięcia. A dla ciebie , jeżeli potrafisz osiągnąć w dieslu 4,3l to w 1.4 bez trudu osiągniesz ok 5 litrów ale to nie jest jazda dla mnie.

Komentarz

Pracuję...