octavia 3 elegance vs nowa octavia rs ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rogal781
    Classic
    • 2016
    • 3

Rob79, :nono :nono nieładnie
    ahmed799, tak tak, ja wiem, że zawsze mogę liczyć na to, że będziecie pić kiedy ja nie będę mógł :P

[ Dodano: Nie 11 Maj, 14 22:06 ]
    Paweł, jesteś pewny, że żadne OCP nie zostało na Twojej byłej O1? http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...284880#1284880 :lol:
  • fosa
    Classic
    • 2013
    • 38

Koledzy poradzcie mi co wybrac. Zamowilem juz Octavie 3 1.4 tsi elegance na dosc duzym wypasie. Niby zaliczka wplacona ale jest do zwrotu wiec nie byloby z tym problemu. Problem w tym ze zaczynam sie zastanawiac czy nie pokusic sie na RS ktora bylaby w podobnej cenie w nieco tylko gorszym wyposazeniu. Na co Wy byscie sie zdecydowali?Pozdro

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

fosa, a co ty chcesz porównywać?
      jeździłeś RSką?

przejedź i porównaj doznania z jazdy
      może RS to nie jest auto dla ciebie?
      może lepszym wyborem jest 1,4Tsi
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Northeusz
        RS
        • 2010
        • 1677
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

RS :diabelski_usmiech. Osiągi lepsze (chociaż jak dla mnie 1.4 TSI osiągi ma świetne), a o spalaniu nic nie pisałeś :lol:
        Pozdrawiam
        Northeusz

Komentarz

• fosa
          Classic
          • 2013
          • 38

Wiadomo ze im mniejsze spalanie tym lepiej. Swoja droga ile rs moze spalic w realnym swiecie a nie w katalogach? Nigdy nie mialem okazji jezdzic RS. Teraz jezdze BMW 3 170 km..duzo przyjemnosci z jazdy , mysle ze w RS byloby jeszcze lepiej. Biorac pod uwage sam silnik i osiagi.

Komentarz

• ryjeks
            Rider
            • 2010
            • 488
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

fosa, będzie palić tyle ile w katalogu (przy spokojnej jeździe) + dowolna ilość litrów w zależności od tego jak będziesz jeździł.

Sprawdź ile ma średnio katalogowo to BMW którym jeździsz, ile Ci pali to już sam wiesz.
            Taką samą różnicę procentową dodaj do spalania katalogowego w Octavii i +/- będziesz miał szacowane spalanie

To są 2 różne auta tak naprawdę.

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen

Zamieszczone przez ryjeks
              To są 2 różne auta tak naprawdę
              zwłaszcza w zimie :wink:

Zamieszczone przez fosa
              BMW 3 170 km.
              niestety to auto jest bez szans :roll:

ale myśląc o RSce musisz liczyć się z nieco mniejszym komfortem
              no i .... nie ma znaczenia ile to pali- to tak jakbyś kupował M3 dla jego spalania a nie przyjemności z jazdy :diabelski_usmiech

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Prekompilator
                Rider
                • 2013
                • 420

fosa,
                Ja bym brał RS-a ale najpierw upewniłbym się, czy nie ma zbyt sztywnego zawieszenia.
                Przy takim silniku kanapowego komfortu co prawda nie należy się spodziewać, ale warto sprawdzić czy nie ma przegięcia w drugą stronę.

Komentarz

• MichalSZN
                  Drive
                  • 2013
                  • 40

Zamieszczone przez fosa
                  Wiadomo ze im mniejsze spalanie tym lepiej. Swoja droga ile rs moze spalic w realnym swiecie a nie w katalogach? Nigdy nie mialem okazji jezdzic RS. Teraz jezdze BMW 3 170 km..duzo przyjemnosci z jazdy , mysle ze w RS byloby jeszcze lepiej. Biorac pod uwage sam silnik i osiagi.

Chcesz RS'a, a pytasz o spalanie :shock: To lepiej kup 1.4TSI i nie miej tego problemu. Ja jeżdże 3l BNW i kupiłem nie myśląc o spalaniu, a teraz czekam na 1.8TSI, które w zupełnośći mi styknie.

Nie rozumiem Twojego myślenia - postaw się, a zastaw się - Ty tak się zachowujesz. Ja osobiście wole mieć mega wypas niż mieć auto, które będę oglądał przez okno w domu bo w środku będzie "kibel" tj. słabsze wyposażenie.

Mógłbym kupić RS'a, a na dzień dobry z tym wyposażeniem co bym chciał cena weszłaby na 120tyś. Nie widzę sensu posiadania RS'a mimo, że mi się mega podoba. Zamówiłem 1.8TSI z tym co chciałem i wyszło mnie dużo taniej.

Komentarz

• fosa
                    Classic
                    • 2013
                    • 38

Nie pytam o spalanie bo oczekuje w rsie 5 l na setke . To zwykla ciekawosc czego sie spodziewac. A jesli chodzi o wyposazenie to w rsie byloby wszystko co wrzucilem do elegance poza skorzana tapicerka w jasnym kolorze.
                    Ciekaw jestem czy w jakims salonie mozna sie przejechac rsem?

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez fosa
                      Ciekaw jestem czy w jakims salonie mozna sie przejechac rsem
                      wg mojej wiedzy - nie
                      poprzednio jak kupowałem mieli jednego którego dealerzy pożyczali z SAP :roll:

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Re: octavia 3 elegance vs nowa octavia rs ???

Zamieszczone przez fosa
                        Koledzy poradzcie mi co wybrac. Zamowilem juz Octavie 3 1.4 tsi elegance na dosc duzym wypasie...
                        w tej cenie bedziesz mial tez "na dosc duzym wypasie" (jak piszesz ;-) ... Superba i to z mocniejszym silnikiem :-)
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Zamieszczone przez fosa
                          Nie pytam o spalanie bo oczekuje w rsie 5 l na setke
                          Na postoju :lol: W tym 1.4TSI to tez przy 80km/h.

fosa napisał/a:
                          Koledzy poradzcie mi co wybrac. Zamowilem juz Octavie 3 1.4 tsi elegance na dosc duzym wypasie...

w tej cenie bedziesz mial tez "na dosc duzym wypasie" (jak piszesz ... Superba i to z mocniejszym silnikiem

Komentarz

• ryjeks
                            Rider
                            • 2010
                            • 488
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez MichalSZN
                            Chcesz RS'a, a pytasz o spalanie To lepiej kup 1.4TSI i nie miej tego problemu. Ja jeżdże 3l BNW i kupiłem nie myśląc o spalaniu, a teraz czekam na 1.8TSI, które w zupełnośći mi styknie.

Nie rozumiem Twojego myślenia - postaw się, a zastaw się - Ty tak się zachowujesz.
                            Ale jaja :roll:

Kolega pyta o spalanie, bo chce poznać koszty eksploatacji i oszacować siły na zamiary jak podejrzewam.
                            Tylko biedny nie liczy ile wyda, bo nie ma co liczyć.

BTW. Różnica w spalaniu między 1.8, a 2.0 będzie niewielka.
                            Różnice rzędu 1 litra przy tym samym stylu jazdy, albo i mniej.

Natomiast jak Ty jesteś taki kozak to trzeba było kupić V12, a nie jakieś marne V6 :idea:

A teraz napisz coś na temat, bo na razie opisałeś co Ty byś gdybyś, a to nas niewiele interesuje

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen

a może doprecyzujmy czy mówimy o benzynie czy o dieslu?
                              bo jesli o dieslu to będzie raczej sporawa
                              inna rzecz, że nikt tym jeszcze nie jeździł i nie wiem skąd brać dane do porównań- bo przecież nie z katalogu który ma się nijak do realiów

Komentarz

• szplukasz
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 111

Panowie, spalanie na sprintmonitor między Golfem 1.4 140 km a GTI 2.0 220 km to 1 litr. Spalania raczej nie ma się co obawiać, kto decyduje się na benzynę to automatycznie akceptuje większe spalanie tak czy tak. Wg mnie nieakceptowalny dla niektórych może być komfort jazdy (pamiętajmy że w RS mamy standardowo twardsze zawieszenie). Zakładając zmianę felg na 18 calowe, bo będące w standardzie są przynajmniej dla mnie nieakceptowalne może nie być za wygodnie

Komentarz

• ryjeks
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 488
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                  a może doprecyzujmy czy mówimy o benzynie czy o dieslu?
                                  bo jesli o dieslu to będzie raczej sporawa
                                  inna rzecz, że nikt tym jeszcze nie jeździł i nie wiem skąd brać dane do porównań- bo przecież nie z katalogu który ma się nijak do realiów
                                  Oczywiście mowa o TSI, bo tak wynika z kontekstu.

A dlaczego nie brać katalogu do porównań ??

Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na styl jazdy i doliczyć odpowiednią ilość litrów.
                                  Ale tak samo w przypadku 1.8 jak i 2.0.

Nie chcesz chyba powiedzieć, że przykładowo w przypadku 1.8 producent podaje prawdziwe dane, a dla 2.0 nie.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

szplukasz, A ile to jest ta podstawa z niemieckiej trasy. Na nasze warunki do tej ich sredniej ja moge doliczyc spokojnie 2-3l.

Co Wy sie tak boicie twardego zawieszenia. Proponuje kupic stara O1 bedzie mieciutko i komfortowo jak na kanapie :diabelski_usmiech
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• szplukasz
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 111

Zamieszczone przez Maicroft
                                      szplukasz, A ile to jest ta podstawa z niemieckiej trasy. Na nasze warunki do tej ich sredniej ja moge doliczyc spokojnie 2-3l.

Co Wy sie tak boicie twardego zawieszenia. Proponuje kupic stara O1 bedzie mieciutko i komfortowo jak na kanapie :diabelski_usmiech

To co że niemiecka, mają cały czas z górki? Zgadzam się że trzeba będzie doliczyć 1-2 litry (do silnika 1.4 jak i do 2.0), ale tylko przez to że u nas jeździ się dużo szybciej niż nakazują znaki.
                                      Nikt nie boi się twardszego zawieszenia - twardego już tak. Nie wszędzie są tylko nowe asfalty i autostrady.

Komentarz

• ryjeks
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 488
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                        A ile to jest ta podstawa z niemieckiej trasy. Na nasze warunki do tej ich sredniej ja moge doliczyc spokojnie 2-3l.
                                        Każdy musi dostosować/obliczyć spalanie do swoich warunków.

Dobrze wiesz, że u Ciebie jest prawie górna granica jeśli chodzi o średnie spalanie 1.6 TDI.
                                        Z tego co pamiętam stoisz sporo w korkach, a i gazu nie żałujesz.

Natomiast ja mam u siebie mniejsze spalanie niż średnie na spritmonitor,
                                        ale nie mam w ogóle korków i w większości jeździ żona autem.

Różnica między poprzednią generacją 1.8 TSI i 2.0 TSI to 0,6 l/100 km średnio wg. spritmonitor.

2.0 TSI http://www.spritmonitor.de/de/uebers...00&powerunit=2
                                        1.8 TSI http://www.spritmonitor.de/de/uebers...60&powerunit=2

A ile komu będzie palił to już każdy niech spobie wyliczy i dopasuje do swojego stylu jazdy i warunków w jakich użytkuje auto.

Komentarz

• ketivv
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1155

ciekawy dylemat 1.4 TSI czy 2.0 w RS-ie

Zamieszczone przez fosa
                                          Na co Wy byscie sie zdecydowali?
                                          sam musisz wiedzieć czego chcesz, bo to wybór między 2 odmiennymi koncepcjami auta

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

ryjeks, odnoszę do O2 i silników 1,8 Tsi i 2,0 Tsi i "MOJEGO" stylu jazdy :wink:

nie po to kupujesz RSa żeby jeździć jak emeryt :roll:

Komentarz

• fosa
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 38

Mysle ze twarde zawieszenie to nie bedzie az taki problem dla mnie..na pewno przyjemnosc z jazdy odda mi te niedogodnosci z nawiazka Duzym plusem przemawiajacym za rs jest wielowahacz.Wiadomo ze mozna go miec tez w wersji 1.8 tsi ale to juz naprawde wole rs o lepszych osiagach a cenie niemal identycznej. Wg mnie swietnie jest moc polaczyc funkcjonalnosc gdy podrozuje sie z rodzina(planuje jej powiekszenie) oraz calkiem niezle osiagi gdy jedzie sie samemu

Komentarz

• ryjeks
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 488
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                ryjeks, odnoszę do O2 i silników 1,8 Tsi i 2,0 Tsi i "MOJEGO" stylu jazdy
                                                Rozumiem. Tak czy inaczej sprit monitor wskazuje, że różnica jest rzędu 0,6 litra.
                                                Chyba, że wychodzimy z założenia, że RS dzikujemy, a 1.8 TSI emeryt style.

Ale to jest dość dziwne założenie, bo w takim razie po co 1.8, jak można 1.2 kupić.

A każdy niech jeździ jak lubi

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 7723
                                                  • Volkswagen

Ale to jest dość dziwne założenie
                                                  IMHO akurat dyskusja o spalaniu w przypadku RSa jest chybiona :roll:
                                                  nie kupuje się RSa po to żeby jeździć oszczędnie czy żeby jeździć "o kropelce"
                                                  RS to RS - nie kupujesz drogiego zegarka czy fajnego garnituru po to żeby tylko wisiał w szafie ale po to, żeby czerpać z niego przyjemność
                                                  poniekąd można wysnuć taką paralelę że RS to styl bycia :wink:

Komentarz

Pracuję...